Misdaad 5 keer hoger dan gedacht

Het aantal misdrijven is vele malen hoger dan het kabinet ons wil laten geloven; uit cijfers blijkt dat het aantal gepleegde misdrijven tot wel 5 keer hoger uitvalt dan de politiek ons vertelt. Dit blijkt uit een rapport, opgesteld door de politie en het OM, dat in handen is gekomen van het dagblad Trouw. Zoals gebruikelijk bedelen de politie en het OM om meer mankracht maar hoeveel extra mankracht ze precies willen wordt niet vermeld.

Ondanks dat Minister Ard van der Steur van Het Ministerie van Liefde Veiligheid en Justitie ons alsmaar belooft dat Nederland veiliger wordt liegen de cijfers er niet om. Zo werden in 2015 960.000 delicten gemeld maar volgens het rapport ligt het aantal misdrijven eerder rond de 4,5 miljoen.

Het gat tussen het werkelijke aantal delicten en officiële cijfers is gehaald uit jaarlijkse enquêtes die worden gehouden onder slachtoffers van criminaliteit. 18% daarvan was in 2015 meerdere keren slachtoffer van criminaliteit. Uit de enquêtes blijkt dat er 34 delicten per 100 Nederlanders worden gepleegd.

Mensen doen ook steeds minder vaak aangifte omdat de politie vaak geen tijd heeft voor kleinere misdaad als fietsendiefstallen en gestolen autoradio’s. Ook voor cybercriminaliteit stappen maar weinig mensen naar de politie.

De algehele tendens is dat men denkt dat er toch niets met een aangifte wordt gedaan. Het rapport onderschrijft dit, naar 57% van de aangiftes wordt niet eens gekeken, vooral omdat er geen bewijzen zijn die naar een dader kunnen leiden; 70% van de aangiftes via internet verdwijnt in cyberspace.

Ook criminaliteit waarbij drugs en vuurwapens in het spel zijn worden onderschat, er is maar een heel klein deel in beeld volgens het rapport. Sommige kwetsbare wijken dreigen te vervallen in misdaadgetto’s waar meer zwart geld in omloop is dan wit geld, aldus de schrijvers van het rapport. Ook aan milleudelicten wordt te weinig gedaan.