FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 januari 2017

Fusie Heerlen-Landgraaf van de baan

Een fusie tussen Heerlen en Landgraaf is voorlopig van de baan. De gemeenteraden van beide Limburgse steden bespraken maandagavond een voorstel van de respectievelijke colleges van burgemeester en wethouders voor een fusie. Heerlen ging akkoord, maar Landgraaf torpedeerde de plannen.

De colleges van beide gemeenten wilden een fusie met ingang van 1 januari 2019, omdat dit de slagkracht vergroot. Beide gemeenten tellen erg veel mensen die een uitkering hebben, en er is relatief veel armoede. Dit alles drukt zwaar op de ambtelijke organisaties.

De steun voor die fusie was in Heerlen overweldigend. Maar in de gemeenteraad in Landgraaf stemden vijftien raadsleden tegen, en tien voor de fusie.

Met name het CDA in Landgraaf vond de fusieplannen te snel gaan. Landgraaf gaat de fusie eerst nog eens opnieuw onderzoeken, en bekijkt daarbij ook de mogelijkheden om andere gemeenten zoals Brunssum bij een verdergaande samenwerking of fusie te betrekken.

Fusie Heerlen-Landgraaf van de baan
Fusie Heerlen-Landgraaf van de baan (Foto: ANP)

Bioscopen draaien Brimstone in meer zalen

De nieuwe film Brimstone van regisseur Martin Koolhoven zal vanaf donderdag in meer bioscopen te zien zijn. Zes theaters gaan de western ook draaien nadat Brimstone zich de afgelopen dagen had ontpopt tot een van de populairste bioscooptitels. In totaal is de film dan te zien in 88 zalen, zo maakte distributeur Paradiso Films maandag bekend.

De theaters waar de film al draait, gaan Brimstone ook vaker vertonen. Het succes is opvallend omdat de kijkwijzer 16 jaar en ouder is. Dit betekent dat het bezoekers onder die leeftijd verboden is om de film te gaan zien.

De grimmige thriller overtrof in het eerste weekend het aantal bezoekers van Koolhovens grootste hit tot nu toe, Oorlogswinter. Hier gingen de eerste dagen 30.000 mensen heen; Brimstone is inmiddels door meer dan 42.000 bioscoopgangers gezien. "Dit is een droom natuurlijk", stelt Koolhoven in een reactie. "Ik heb zeven jaar aan de film gewerkt, en als je dan zo beloond wordt, zweef je op een wolk."

Brimstone vertelt over een demonische priester (Guy Pearce) die het gemunt heeft op een onschuldige vrouw (Dakota Fanning). Het is de eerste film van Koolhoven in acht jaar tijd. De western beleefde in het najaar de wereldpremière op het festival van Venetië. Nederland is het eerste land ter wereld waar het gewone publiek de film kan zien.

Bioscopen draaien Brimstone in meer zalen
Bioscopen draaien Brimstone in meer zalen (Foto: BuzzE)

Weer rellen in Braziliaanse gevangenis

In de Noord-Braziliaanse gevangenis waar dit weekend 27 gevangenen bij rellen om het leven kwamen, is opnieuw een opstand uitgebroken. Er is een arrestatieteam aanwezig dat controle probeert te krijgen over de situatie.

Zondag braken er in de staatsgevangenis van Alcaçuz bij Natal, de grootste in de deelstaat Rio Grande do Norte, rellen uit tussen verschillende bendes die strijden om meer macht binnen de gevangenismuren.

Sinds het begin van dit jaar zijn bij onlusten in Braziliaanse gevangenissen in het noorden van het land meer dan honderd mensen omgekomen. Onderdeel van de conflicten zou de opkomst van een noordelijke drugsbende zijn.

Weer rellen in Braziliaanse gevangenis
Weer rellen in Braziliaanse gevangenis (Foto: ANP)

Urenlange internetstoring sites Rijksoverheid

De Rijksoverheid kampte maandagmiddag urenlang met een internetstoring waardoor sites als MijnOverheid.nl en die van de Belastingdienst lange tijd onbereikbaar waren. Wie zich tijdens de storing probeerde aan te melden op MijnOverheid.nl kreeg de melding 'Als gevolg van onderhoud is MijnOverheid op dit moment niet beschikbaar'.

De problemen werden veroorzaakt door een netwerkstoring die pas aan het begin van de avond voorbij was, aldus een zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Omstreeks half zes waren de overheidssites terug in de lucht. De storing bij DigiD was al iets eerder voorbij.

Urenlange internetstoring sites Rijksoverheid
Urenlange internetstoring sites Rijksoverheid (Foto: BuzzT)

Nederlandse advocaat opgepakt in Spanje

De Nederlandse advocaat Peter Wakkie is maandagochtend bij aankomst op het vliegveld Barajas (Madrid) in Spanje gearresteerd. Dat heeft de Spaanse politie bevestigd. Nadere details wilde de politie niet geven.

Volgens de Spaanse onlinekrant El Confidencial is Wakkie opgepakt in verband met de betaling van miljoenen euro's smeergeld aan familieleden van Russische ministers. De omkoping verliep via Zed Worldwide, een technologiebedrijf dat onderdeel is van de Nederlandse holding Zed+, en waarin onder meer de Spaanse bank Santander en uitgever Grupo Planeta een belang hebben samen met de Russische magnaat Michail Fridman.

Wakkie is bestuurder van de Nederlandse holding Z+ en geldt volgens El Confidencial als de rechterhand van Fridman.

Nederlandse advocaat opgepakt in Spanje
Nederlandse advocaat opgepakt in Spanje (Foto: ANP)

Aptroot tijdelijk burgemeester Wassenaar

De burgemeester van Zoetermeer, Charlie Aptroot, wordt tijdelijk ook burgemeester van Wassenaar. VVD'er Aptroot neemt de honneurs waar in het lommerrijke villadorp omdat Jan Hoekema (D66) is vertrokken.

De provincie Zuid-Holland heeft de benoeming van Aptroot tot waarnemer maandag bekendgemaakt. Wassenaar, woonplaats van koning Willem-Alexander en zijn gezin, krijgt waarschijnlijk pas na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar een nieuwe burgemeester.

Hoekema vertrok omdat de plaatselijke politiek in Wassenaar was verzand in gerommel, geruzie en kleine en grote irritaties. Aptroot moet de rust terugbrengen en 'de bestuurlijke verhoudingen normaliseren'.

Aptroot tijdelijk burgemeester Wassenaar
Aptroot tijdelijk burgemeester Wassenaar (Foto: ANP)

Verzoek om arrestatiebevel topman Samsung

De speciale aanklager van Zuid-Korea heeft maandag om een arrestatiebevel van de topman van Samsung Jay Y. Lee gevraagd. Hij wordt verdacht van omkoping, verduistering en betrokkenheid in een groot corruptieschandaal dat de positie van president Park Geun-hye doet wankelen.

De aanklager zei dat Lee steekpenningen van totaal ruim 36 miljoen dollar heeft betaald aan een vriend van Park, Choi Soon-sil.

Lee zou topbestuurders van Samsung onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren die werden gerund door de vertrouweling van president Park. De 48-jarige topman zou daar volgens The Korea Herald politieke en zakelijke gunsten voor terug hebben gekregen.

Verzoek om arrestatiebevel topman Samsung
Verzoek om arrestatiebevel topman Samsung (Foto: ANP)

Faillissementen op laagste peil sinds 2008

Het aantal faillissementen in Nederland is vorig jaar gedaald naar het laagste peil sinds 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Het CBS telde in 2016 in totaal 4396 bedrijven en instellingen die failliet gingen. Dat was bijna een vijfde minder dan in 2015. Vorig jaar gingen bovendien bijna 4000 minder bedrijven op de fles dan in 2013, het jaar waarin het aantal faillissementen piekte.

Vorige maand werd de stekker uit 328 bedrijven en instellingen getrokken. Dat waren er 88 minder dan in november.

Faillissementen op laagste peil sinds 2008
Faillissementen op laagste peil sinds 2008 (Foto: ANP)

KLM-Boeing keert terug om technisch probleem

Een Boeing 747 van KLM die onderweg was naar Nairobi in Kenia, is maandagavond veilig teruggekeerd op Schiphol nadat een technisch mankement was ontdekt. Aan boord waren 376 passagiers.

Volgens een woordvoerster van de KLM werd het mankement buiten het Europese luchtruim ontdekt. Wat er aan de hand was, kon ze niet zeggen. Bij de landing waren geen voorzorgsmaatregelen nodig.

Besloten werd naar Schiphol terug te vliegen omdat hier een gecertificeerde technicus de reparatie met gecertificeerde onderdelen dient uit te voeren en omdat naar omstandigheden de overstapmogelijkheden voor de passagiers dan het grootst waren. De vliegveiligheid was niet in het geding.

Brandmelding
Het toestel, dat rond het middaguur was vertrokken, kwam kort voor 20.00 uur aan bij de gate op Schiphol. De passagiers krijgen op de luchthaven begeleiding van extra grondpersoneel. Gekeken wordt wie er maandagavond opnieuw naar Nairobi kunnen vertrekken en wie dat dinsdag na een overnachting doen.

Zaterdag kampte hetzelfde toestel met een valse brandmelding. Dat probleem was verholpen. Dat er nu weer wat aan de hand is, noemt de woordvoerster 'puur toeval'.

KLM-Boeing keert terug om technisch probleem
KLM-Boeing keert terug om technisch probleem (Foto: ANP)

Man op A28 blijkt omgekomen door zelfdoding

De twintigjarige Groninger die in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven kwam door een aanrijding op de A28 heeft zichzelf van het leven beroofd, zo meldden bronnen maandag.

De politie hield zaterdag na het ongeluk een 53-jarige man aan uit Assen, maar die werd dezelfde dag al vrijgelaten. Hij wordt niet verdacht van betrokkenheid.

Het slachtoffer was bij Beilen de snelweg op gelopen en raakte daar zwaargewond. Toen de hulpdiensten kwamen was hij al overleden.

Man op A28 blijkt omgekomen door zelfdoding
Man op A28 blijkt omgekomen door zelfdoding (Foto: ANP)

'Laatste mens op de maan' overleden

Gene Cernan, de laatste mens die op de maan wandelde, is maandag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meegedeeld.

Cernan maakte drie ruimtevluchten, waarvan twee naar de maan. In juni 1966 maakte hij een drie dagen durende vlucht in Gemini 9, waarbij hij ruim twee uur buiten de om de aarde cirkelende capsule verbleef. In mei 1969 vloog hij met Apollo 10 naar de maan, om te testen hoe de maanlander, de commandocapsule en de hulpmodule zich hielden. Hij bestuurde de maanlander, die het maanoppervlak toen tot op acht zeemijlen naderde.

In december 1972 leidde hij als commandant van Apollo 17 de voorlopig laatste bemande vlucht naar de maan. Op de weg ernaar toe maakte hij een iconische foto van een blauwe aarde zwevend in een zwarte omgeving. Samen met Harrison Schmitt verbleef hij ruim drie dagen op de maan en maakte hij vanaf de landingsplek met een karretje excursies naar nabijgelegen kraters en het Taurus-Littrow gebergte.

'Laatste mens op de maan' overleden
'Laatste mens op de maan' overleden (Foto: ANP)

Oorzaak crash KirgiziŽ nog onbekend

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de crash van een toestel van het Turkse luchtvrachtbedrijf ACT Airlines. Het vliegtuig stortte maandagochtend op een woonwijk in de buurt van de Kirgizische hoofdstad Bisjkek. Daarbij kwamen zeker 37 mensen om het leven, aldus het Kirgizische ministerie van Noodtoestanden.

Het toestel was eerder vertrokken uit Hongkong naar Istanbul en zou een tussenstop maken op de luchthaven Manas. Bij de landing kwam het toestel in de problemen en stortte het op een woonwijk in het dorp Dachi Suu. Het was mistig toen het vliegtuig de luchthaven naderde, maar het is niet duidelijk of dit een rol heeft gespeeld. De luchtvaartmaatschappij schrijft in een verklaring dat de oorzaak nog niet bekend is.

Ook de Kirgizische vicepremier Moetsjammetkali Abdoelgasjiev zei tegen het Russische persbureau Tass dat er nog weinig bekend is. "Het zou een fout van de piloot kunnen zijn geweest, maar het onderzoek is nog niet afgerond."

Voetbalveld
Als gevolg van de crash werden vijftien huizen verwoest. Niet alleen vier bemanningsleden vonden de dood, ook tientallen mensen op de grond kwamen om het leven, onder wie zes kinderen. Op de plek van de ramp stijgt rook op en overal liggen resten van het toestel verspreid. Een gebied ter grootte van een voetbalveld is totaal verwoest.

De Boeing 747-400 was niet van Turkish Airlines, zoals eerder door diverse media werd gemeld, maar was van ACT Airlines.

Oorzaak crash Kirgizië nog onbekend
Oorzaak crash Kirgizië nog onbekend (Foto: ANP)

Rolls-Royce schikt omkoopschandalen

Het Britse industrieconcern Rolls-Royce heeft voor omgerekend meer dan 760 miljoen euro aan schikkingen getroffen wegens vermeende omkooppraktijken. De producent van onder meer vliegtuigmotoren verklaarde maandag alles bij elkaar circa 670 miljoen pond te betalen aan autoriteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Brazilië.

Rolls-Royce zou in diverse landen steekpenningen hebben uitgedeeld om contracten binnen te slepen. In Brazilië werd het bedrijf in verband gebracht met het omvangrijke omkoopschandaal bij het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. Van de schikkingen moet nog een en ander worden goedgekeurd door de rechter.

Het gaat overigens niet om de autobouwer Rolls-Royce. De automobieldivisie valt al sinds begin jaren zeventig niet meer onder het industrieconcern. Auto's met de naam Rolls-Royce worden tegenwoordig geproduceerd onder de vlag van het Duitse BMW.

Ook het Nederlandse SBM Offshore is in de omkoopaffaire rond Petrobras verwikkeld. De maritiem dienstverlener sloot hierover vorig jaar al een schikking met Braziliaanse autoriteiten, maar die werd later afgekeurd. De Hoge Raad in Brazilië besloot in december de zaak terug te verwijzen naar de aanklager voor verder onderzoek.

Rolls-Royce schikt omkoopschandalen
Rolls-Royce schikt omkoopschandalen (Foto: ANP)

BelgiŽ herdenkt Toots Thielemans met munt

De in augustus overleden jazzmuzikant en componist Toots Thielemans wordt binnenkort geëerd met een Belgische munt. De Koninklijke Munt van België heeft maandag bekendgemaakt wat komend jaar de thema's worden van de negen nieuwe herdenkingsmunten die worden uitgebracht.

Thielemans wordt vereeuwigd op een zilveren muntstuk van 20 euro. De eerste slag van de munt staat gepland op 30 januari.

Behalve Thielemans krijgen ook de vijftig jaar terug overleden kunstenaar René Magritte, strippersonage Guust Flater en de legendarische held Tijl Uilenspiegel hun eigen munt. Voor die laatste is gekozen omdat het 150 jaar geleden is dat de roman over hem werd gepubliceerd. Ook het Verdrag van Maastricht, dat 25 jaar geleden werd gesloten, en de 50e verjaardag van de eerste harttransplantatie worden gememoreerd met een speciaal muntstuk.

Toots Thielemans werd wereldberoemd met zijn mondharmonicaspel, onder meer voor de soundtrack van de film Turks Fruit en de openingstheme van Baantjer.

België herdenkt Toots Thielemans met munt
België herdenkt Toots Thielemans met munt (Foto: BuzzE)

Kort geding over verhuizing supporterscafť PSV

De bewoners van een flat in Eindhoven liggen overhoop met de gemeente vanwege de verhuizing van het café van de fanatieke aanhang van PSV. Het café verhuist later dit seizoen naar een plek tegenover de flat en de bewoners maken zich zorgen over de veiligheid, het geluid, de drukte en parkeerproblemen. Ze hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente en eisen dat de verbouwing van het pand wordt stilgelegd.

De harde kern van PSV komt voor thuiswedstrijden al jaren bijeen in een café dat is gevestigd in een ruimte die wordt gehuurd van de politie. Het café ligt nu nog aan de achterzijde van de flat. Omdat de huur wordt beëindigd moesten de supporters op zoek naar een andere plek die is gevonden aan de voorzijde van de flat.

Een bestuurslid van de bewonersvereniging legde maandag uit dat er geen bezwaar is tegen de gevonden locatie maar dat de gemeente wel een oplossing moet regelen voor de zorgen die de bewoners hebben. Het kort geding dient volgende week.

Kort geding over verhuizing supporterscafé PSV
Kort geding over verhuizing supporterscafé PSV (Foto: ANP)

AFM ziet meer fraudeurs in beleggingsmarkt

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar aanzienlijk meer frauduleuze partijen gesignaleerd die beleggers willen misleiden dan in 2015. Volgens de toezichthouder worden die organisaties ook steeds geraffineerder en agressiever in hun pogingen om beleggers te overtuigen met hen in zee te gaan.

De AFM ontwaarde vorig jaar 22 zogeheten boiler rooms, een verdubbeling ten opzichte van 2015. Boiler rooms zijn frauduleuze organisaties die gehaaide verkopers laten bellen naar potentiële beleggers, om ze te interesseren voor waardeloze aandelen.

De AFM ontvangt daarbij steeds meer signalen dat gedupeerden van een boiler room worden gebeld door andere fraudeurs die hen tegen een forse aanbetaling willen helpen om het verloren geld terug te krijgen. "Beleggers krijgen echter geen hulp en kunnen fluiten naar hun geld", aldus de AFM.

AFM ziet meer fraudeurs in beleggingsmarkt
AFM ziet meer fraudeurs in beleggingsmarkt (Foto: ANP)

'Ethische scholing bankiers moet beter'

Bankiers moeten beter leren omgaan met ethische dilemma's. Alleen zo kan de financiële sector het vertrouwen van consumenten herwinnen. Dat concludeert de onafhankelijke Monitoring Commissie Code Banken onder leiding van Inge Brakman in een maandag gepubliceerd rapport.

De commissie stelt vast dat banken zich vrij goed houden aan de gedragscode die zij zichzelf zeven jaar geleden hebben opgelegd, en die twee jaar geleden nog eens werd opgefrist. Desondanks kijken veel consumenten nog altijd met argusogen naar de sector. Het lijkt er volgens Brakman op dat bankiers hun eigen vorderingen overschatten.

Dat er nog steeds een kloof is tussen consument en bankier, komt volgens het rapport doordat de verbeteringen die veel banken hebben doorgevoerd, nog onvoldoende zichtbaar zijn voor de samenleving. Het is volgens de commissie noodzakelijk dat gedrag en cultuur merkbaar veranderen, daarvoor is meer opleiding en oefening nodig.

De commissie stelt verder voor om voortaan een onafhankelijke adviescommissie te laten nagaan of banken zich aan hun eigen gedragsregels houden. Daar zouden bijvoorbeeld consumentenorganisaties zitting in kunnen nemen. "Samenspraak en tegenspraak kan helpen de kloof met de samenleving te dichten."

'Ethische scholing bankiers moet beter'
'Ethische scholing bankiers moet beter' (Foto: ANP)

U2 geeft extra concert in Amsterdam

U2 staat komende zomer niet een, maar twee keer in de Amsterdam ArenA. Het concert dat de Ierse rockers op zaterdag 29 juli geven was maandag binnen een uur uitverkocht. Bono en co staan ook op zondag 30 juli in het voetbalstadion, maakte MOJO bekend.

U2 komt naar Nederland met The Joshua Tree Tour 2017. De tournee staat in het teken van het bekendste album van de band, The Joshua Tree, waarop hits als With Or Without You, I Still Haven't Found What I'm Looking For en Where The Streets Have No Name staan. The Joshua Tree verscheen dertig jaar geleden, reden voor U2 om weer te gaan toeren met de plaat. Bij elke show wordt het album in zijn geheel gespeeld.

The Joshua Tree Tour 2017 gaat op 12 mei van start in het Canadese Vancouver. Na een concertreeks in de Verenigde Staten en Canada is Europa aan de beurt. Kaarten voor het extra concert op 30 juli zijn vanaf volgende week maandag te koop. Leden van de U2-fanclub kunnen al eerder tickets kopen.

U2 geeft extra concert in Amsterdam
U2 geeft extra concert in Amsterdam (Foto: BuzzE)

'Trump zal belang EU inzien'

Donald Trump zal op enig moment inzien dat het in het belang van de VS is om een sterke band met Europa te hebben. Zo reageert vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans op uitspraken van de aankomende Amerikaanse president dat het hem weinig uitmaakt of de EU verenigd of verdeeld is.

"Ik ben er zeker van dat vroeger of later iedereen in Washington zal begrijpen dat het in het strategische belang van de VS is om een succesvolle EU als partner te hebben", zegt de Nederlandse EU-commissaris in een gesprek dat CNN maandagavond uitzendt.

"Europa en de VS zijn het de afgelopen 70 jaar eens geweest over een ding: eenheid is in het belang van beide partijen. En we hebben uit het niets het meest succesvolle vredesproject uit de menselijke geschiedenis gebouwd."

Timmermans is ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de Europeanen dat vredesproject wil behouden. Volgens hem willen de EU en de VS gemeenschappelijke waarden als vrijheid, openheid, diversiteit en respect voor elkaar graag verspreid zien over de hele wereld.

Timmermans: Trump zal belang EU inzien
'Trump zal belang EU inzien' (Foto: ANP)

Inval FIOD bij Damen Shipyards

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vrijdag een inval gedaan bij scheepsbouwer Damen Shipyards in Gorinchem. Dat bevestigde een woordvoerder van Damen maandag, na berichtgeving door de website van zakenblad Quote.

Het gaat het om een onderzoek naar buitenlands corruptie. De zegsman van Damen herkende zich niet in het beeld dat wordt geschetst en weigerde verder commentaar.

Damen Shipyard is een internationale scheepsbouwer met wereldwijd circa 9000 werknemers. Het bedrijf is actief in 34 landen. Damen is goed voor een omzet van circa 2 miljard euro per jaar. Per jaar levert het bedrijf onder meer 120 tot 160 schepen.

Een woordvoerster van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie verklaarde dat er een inval is gedaan bij een bedrijfspand in Gorinchem, waarbij administratie is meegenomen.

Inval FIOD bij Damen Shipyards
Inval FIOD bij Damen Shipyards (Foto: ANP)

Carnavalskraker Huub Stapel hit op internet

De carnavalskraker Altied Get van acteur Huub Stapel en regisseur Pieter Kuijpers is de afgelopen dagen door meer dan 22.000 mensen bekeken op YouTube en Facebook.

Het duo lanceerde het nummer vorige week op de regionale zender L1. Het lied werd opgenomen in samenwerking met muziekproducent Arno Krabman. De song groeide uit een spontane grap van het tweetal.

Kujpers noemde het maken van een carnavalshit eerder 'het hoogst haalbare voor een Limburger'. Het tweetal werkte al eerder samen aan de film Hemel op aarde. Altied Get (Altijd wat) is ook te beluisteren op Spotify.

Stapel kan overigens tijdens de carnavalsperiode niet optreden met het lied. De 62-jarige acteur heeft vlak na het opnemen van het lied een spier gescheurd en moet zes weken rust houden.


Huub Stapel - Altied get (Video: YouTube)

Carnavalskraker Huub Stapel hit op internet
Carnavalskraker Huub Stapel hit op internet (Foto: BuzzE)

Zeker 27 pestdoden in Madagaskar

Zeker 27 mensen zijn de afgelopen tijd in het zuiden van Madagaskar bezweken aan de pest. Nog eens 68 mensen zijn besmet geraakt in de regio's Atsimo-Atsinanana en Ihorombe. Dat meldden de gezondheidsautoriteiten maandag.

Bij de meeste slachtoffers betreft het builenpest, maar er zijn ook vijf gevallen bekend van de makkelijk overdraagbare longpest. Vorige week zijn nog eens ongeveer dertig pestgevallen telefonisch gemeld vanuit afgelegen dorpen in Ihorombe, maar die zijn nog niet bevestigd, aldus een gezamenlijke verklaring van het ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De ziekte is berucht door de enorme aantallen doden door uitbraken in Europa in het verleden. De pest stak waarschijnlijk voor het eerst in Athene in 430 v.Chr. de kop op. In 541 kwamen ongeveer 25 miljoen mensen door de pest om. In de middeleeuwen stierf de halve Europese bevolking door de zogenoemde zwarte dood. Nog in 1861 telde China circa tien miljoen doden door een uitbraak.

Uitzondering
De ziekte komt tegenwoordig maar zelden voor bij mensen. Madagaskar is een uitzondering; sinds de jaren tachtig duikt de ziekte daar elk jaar op en vooral de laatste jaren eisen die uitbraken steeds meer slachtoffers. Sinds 2010 telde de WHO vijfhonderd pestdoden op het Afrikaanse eiland.

Mensen raken besmet met builenpest als ze worden gebeten door een vlo die zich doorgaans op ratten nestelt. Longpest wordt overgedragen via de lucht. Symptomen zijn onder meer hoesten en bloed spugen. De kans op genezing is groot, mits de ziekte tijdig is geconstateerd.

Zeker 27 pestdoden in Madagaskar
Zeker 27 pestdoden in Madagaskar (Foto: ANP)

Nederlander omgekomen door lawine

Een 33-jarige Nederlander is maandag in Oostenrijk om het leven gekomen nadat hij door een lawine in Lech-Zürs in de deelstaat Vorarlberg was bedolven. Dat meldt de Oostenrijkse omroep ORF maandag. Buitenlandse Zaken bevestigt het ongeval en zegt dat het om een 33-jarige Amsterdammer gaat.

Hoewel een reddingshelikopter binnen een paar minuten ter plekke was, mocht hulp niet meer baten, aldus de ORF.

Volgens de reddingsdiensten ontstond de lawine rond 12.30 uur. Eerst werd uitgegaan van meerdere personen die onder de sneeuwmassa terecht waren gekomen. Later werd duidelijk dat het alleen de Nederlander betrof.

Gids
De Amsterdammer was in gezelschap van een andere Nederlander en een gids toen de ramp zich voordeed. Die werden niet geraakt door de lawine. Het ongeval speelde zich buiten de piste af.

Volgens burgemeester Ludwig Muxel van Lech kwam de man onder een sneeuwlaag van anderhalve meter terecht. De lawine was driehonderd meter lang en tachtig meter breed.

Lawinegevaar
Het was al de derde lawinedode in zes dagen in Oostenrijk. Afgelopen woensdag kwam een 54-jarige Duitse om toen zij werd bedolven onder een sneeuwmassa en zaterdag werd een 38-jarige Duitser door een lawine gedood.

Er is veel lawinegevaar in Vorarlberg. Boven de 1800 meter geldt alarmniveau drie, wat betekent dat er 60 procent kans is op lawines.

Nederlander omgekomen door lawine
Nederlander omgekomen door lawine (Foto: ANP)

Minder donoren bij overlijden

Het aantal mensen dat bij overlijden organen of weefsel heeft afgestaan voor transplantatie is vorig jaar gedaald. In totaal ging het om 235 mensen, dertig minder vergeleken met het voorgaande jaar. Dat maakte de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) maandag bekend.

Volgens NTS waren er in 2016 veel minder overledenen medisch geschikt om organen af te staan voor transplantatie. Van de 7684 overledenen in Nederlandse ziekenhuizen waren er slechts 883 geschikt om te doneren. In 2015 waren dat nog 970 van 7833 overledenen.

Ook gaven nabestaanden vaker geen toestemming voor donatie. Opvallend is volgens de stichting dat nabestaanden ook vaker een donatie tegenhielden terwijl de overledene met toestemming in het donorregister stond.

Het aantal niertransplantaties met een nier van een levende donor is vorig jaar wel flink gestegen, met 11 procent tot 574.

Minder donoren na overlijden
Minder donoren na overlijden (Foto: ANP)

Livestream van afscheid George Michael

Poptempel Paradiso zal het eerbetoon aan wijlen George Michael maandagavond livestreamen op Facebook en YouTube. De stream is vanaf 21.00 uur te volgen.

George Michael overleed op eerste kerstdag. De gratis kaarten voor het eerbetoon in Paradiso waren vrijwel meteen vergeven. Dankzij de livestream kunnen de mensen die naast een kaartje hebben gegrepen toch het afscheid bijwonen. Onder anderen Trijntje Oosterhuis, Jett Rebel, Rob de Nijs en Jim Bakkum brengen een eerbetoon aan George.

Update 20:30 uur
Kijk hieronder mee naar de livestream!  

Vrouw van schutter 'Orlando' opgepakt

De vrouw van de schutter die in juni vorig jaar 49 mensen doodschoot in een homoclub in Orlando in Florida, is maandag in San Francisco opgepakt. Noor Salman wordt ervan verdacht haar man, Omar Mateen, te hebben geholpen, zei haar advocaat tegen Amerikaanse media.

Salman wordt dinsdag voorgeleid. Zij wordt naar verwachting uitgeleverd aan de autoriteiten in Florida, waar zij is aangeklaagd. Zij wordt onder meer verdacht van medeplichtigheid en belemmering van de rechtsgang.

Mateen zou volgens eerdere berichten vanuit de nachtclub Pulse sms'jes hebben gestuurd naar zijn vrouw. Ook zou zij enkele malen met hem hebben gebeld, terwijl de schietpartij al in het nieuws was gemeld. Mateen, een Amerikaan van Afghaanse afkomst, werd later in een vuurgevecht met de politie gedood.

Vrouw van schutter 'Orlando' opgepakt
Vrouw van schutter 'Orlando' opgepakt (Foto: ANP)

Wehrlein tekent bij Sauber

Pascal Wehrlein zal het komende Formule 1-seizoen voor Sauber uit gaan komen, zo heeft het team uit Hinwil bekendgemaakt. De 22-jarige Duitser wordt de teamgenoot van Marcus Ericsson die bijgetekend heeft.

Wehrlein komt uit het opleidingsprogramma van Mercedes en racete afgelopen jaar voor Manor. De Duitser behaalde zijn beste resultaat in Oostenrijk met een tiende plaats. In de jaren ervoor combineerde hij het racen in de DTM met testwerk voor Mercedes en Force India (2015). Het leverde hem een DTM-kampioenschap op en diverse testdagen op in een Formule 1-bolide.

Blue Monday Special: Q&A met een psychotherapeut

Maandag 16 januari. Derde maandag van de maand. Een blauwe maandag. Blue Monday, de dag dat de wereld even extra stilstaat bij de stille ziekte depressie. En juist deze dag, de meest depressieve dag van het jaar, grijpen we aan om op FOK! een hele week in het teken te laten staan van depressie, en mensen met een depressie een hart onder de riem te steken.

De week van 16 tot en met 23 januari gaat FOK! op blauw. De hele week is het hoofdthema depressie; Wat is depressie, hoe ga je met depressie om, wat kan ik doen voor mensen met een depressie. Topics over depressie staan deze week bovenaan de topiclijst van R&P.

Speciaal voor deze week hebben wij een psychotherapeut uitgenodigd om jullie eventuele vragen/moeilijkheden met depressie in een live Q&A topic te beantwoorden, bieden we extra mogelijkheden om je verhaal of het verhaal van anderen kwijt te kunnen, ervaringen te delen en steun te zoeken in één van de topics over depressie, en moedigen we het in gesprek gaan aan!

De belangrijke topics voor deze Blue Monday Special:

Q&A topic 
Depressie en Angst topic 
Ervaringen met depressie 
• Celebrities met een depressie 
Redenen voor een depressie 

Update 20:00 uur
Kick! Freudin is er klaar, de livesessie gaat over een half uur van start! 

Murray vecht zich naar tweede ronde Australian Open

Tennisser Andy Murray heeft zich met de nodige moeite naar de tweede ronde van de Australian Open geslagen. De Schotse nummer één van de wereld had de nodige moeite met Illya Marchenko, maar won toch in drie sets.

De Oekraïner, de mondiale nummer 95, brak Murray gelijk in de eerste game van de wedstrijd. Daarna moest hij echter twee keer zijn service inleveren en dat koste hem uiteindelijk de set: 7-5 voor Murray. Set twee leverde eveneens een vroege break op voor Marchenko, maar wederom maakte Murray het op tijd goed en via een tiebreak haalde hij de set naar zich toe. Het derde bedrijf leverde een regelmatig vloekende Murray minder problemen op en na bijna drie uur was het gedaan: 7-5, 7-6 (5), 6-2. 

De nummer vijf van de wereld, Kei Nishikori, had moeite met Andrey Kuznetsov uit Rusland. De Japanner kreeg in de vierde set bij 5-2 kansen om de tiebreak en dus de wedstrijd af te maken, maar hij leverde de set alsnog in. Nishikori herstelde zich wel snel en won de vijfde set alsnog relatief makkelijk. Marin Cilic, de mondiale nummer zeven, vocht zich in vijf sets langs de taaie Pool Jerzy Janowicz. Cilic kwam op 2-0 achter in sets, maar won de volgende drie sets en pakte zo alsnog de zege. 

Vliegende auto in de maak

Het lijkt een beetje op de films die in de jaren 50 en 60 verschenen en als onderwerp het jaar 2000 hadden; we zouden tegen die tijd allemaal gekleed gaan in aluminiumfolie (hoewel de hoedjes wel populair zijn) en de werkende mens zou in een vliegende auto naar zijn of haar werkgever tuffen.

Dat laatste zou zomaar nog wel eens realiteit kunnen gaan worden. De Airbus Group werkt namelijk aan een auto waarmee je op deze wijze voortaan kinderlijk eenvoudig files kan mijden. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de firma de afdeling Urban Air Mobility in het leven geroepen. Zij bekijken de mogelijkheden om individuen een vliegende privéauto te kunnen leveren, dan wel groepsvervoer te bieden met helikopter-achtige voertuigen.

Een van de mogelijkheden is een soortgelijk systeem als car-sharing; een auto of een gedeeld ritje zou via een app gereserveerd kunnen worden.

"Zo'n honderd jaar geleden ging het openbaar vervoer ondergronds, nu hebben we de technologische kennis om deze ver boven de grond te laten gaan", aldus de algeheel directeur-generaal-overste van de nieuwe tak van Airbus, Tom Enders. Hij hoopt dat er tegen het eind van het jaar een prototype te bewonderen valt.

Als de nieuwe technologie een hoge vlucht neemt, kan dit volgens Enders een hoop luchtvervuiling wegnemen. Ook hoeven steden niet meer zoveel te investeren in bruggen en wegen, want daar vliegen we doodleuk overheen, zo stelt de CEO.

Voor het project wil men gebruik maken van dingen als artificiële intelligentie en autonoom rijden. Het zou een nieuw tijdperk van vervoer moeten inleiden.

Bij Airbus kunnen ze redelijk meepraten over de materie. Het bedrijf is de grootste producent van commerciële helikopters.

Verslag UFC Fight Night 103: Rodriguez vs Penn

Op het moment dat B.J. Penn zijn weg naar de octagon liep, leek het alsof de tijd had stilgestaan. Na een afwezigheid van twee jaar schelde de Hawaiiaanse muziek door de Talking Stick Arena alsof Penn nooit afwezig was geweest. Penn leek volledig klaar voor te zijn voor vijf ronden van vijf minuten afzien tegen Yair Rodriguez.

Rodriguez vs Petty (Foto: Getty)

Maar al gauw bleek maar weer dat een langdurige afwezigheid zijn sporen achter laat en dat zo'n terugkeer in de octagon soms letterlijk pijnlijk kan zijn. Rodriguez vernietigde de UFC Hall of Famer gedurende de eerste ronde en de 24 seconden die de tweede ronde duurde volledig. Met zijn uitgebreide arsenaal aan stoten en trappen liet de winnaar van tv-toernooi The Ultimate Fighter Latin AmericaPenn geen enkele kans. Maar dan ook geen enkele. Penn liep zoveel schade op dat men zich afvroeg of het niet slim was om na de eerste ronde al de handdoek in de ring te gooien. Maar zover kwam het niet. Rodriguez kreeg Penn via een prachtige combinatie op de grond waarna scheidsrechter John McCarthy snel ingreep, omdat Penn zich niet meer kon verdedigen tegen de regen aan stoten van Rodriguez.


Hoogtepunten Rodriguez vs Penn (Bron: Youtube)

Rodriguez heeft inmiddels al zijn zes partijen in de UFC gewonnen (6-0) en de overwinning op B.J. Penn is op dit moment zijn meest aansprekende. "Dit was een fantastisch gevecht voor me," aldus de inwoner van Chihauhau in Mexico. "Penn verdient veel respect en ik wil hem dan ook enorm bedanken voor het aannemen van dit gevecht." Penn heeft inmiddels van zijn laatste acht UFC-gevechten er zes verloren (1-6-1).

Lauzon vs Held
Dit gevecht was een zeer technische waarbij de jury verdeeld was over de uitslag. Joe Lauzon nam het op tegen de Poolse UFC-debutant Marcin Held en het werd, zoals bijna altijd met Lauzon, een interessant gevecht. Lauzon wist al gauw de eerste ronde te winnen door Held te bestoken met stoten en ellebogen. Held kwam in de tweede ronde goed terug en in de derde ronde probeerde Lauzon het gevecht op de grond te houden. Uiteindelijk oordeelde één jury-lid zelfs dat Held alle drie de ronden gewonnen had. De overige twee waren van oordeel dat Lauzon toch echt twee van de drie ronden beter was dan Held.

Lauzon vs Held (Foto: Getty)

"Met deze onbetwiste uitslag ben ik het toch niet eens," zei Lauzon nadat hij de jury-beslissing te horen kreeg. Lauzon stijgt met deze onbevredigende overwinning naar veertien winstpartijen in deze gewichtsklasse, net zoveel als voormalig UFC-kampioen Rafael Dos Anjos. Held heeft inmiddels drie van zijn laatste vier gevechten verloren, maar zijn debuut in de hoogste divisie van het MMA belooft in ieder geval veel voor de toekomst. Met Lauzon had Held namelijk geen gemakkelijke tegenstander.

McGee vs Saunders
Ben Saunders trapte zijn terugkeer in de UFC-octagon letterlijk af met een duidelijke overwinning op Court McGee. Met trappen op het lichaam wist de 33-jarige Saunders het gevecht al snel in de eerste twee ronden naar zich toe te trekken. Door in de derde ronde een sterke McGee van zich af te houden wist Saunders de jury unaniem te overtuigen dat hij deze partij gewonnen had. De driekoppige jury scoorde de partij dan ook alle drie 29-28 in het voordeel van Saunders (10 punten voor een gewonnen ronde, 9 punten voor een verloren ronde).


Interview Ben Saunders (Bron: Youtube)

"Ik wist dat dit een zwaar gevecht zou worden," volgens Saunders. "Ik heb het al vaker gezegd, maar Court heeft een enorm uithoudingsvermogen en hij kan gewoon dagen doorvechten als het moet. Als het gevecht zich door zou zetten tot aan de derde ronde, dan zou ik het erg lastig krijgen. Dus daarom heb ik alles ingezet op winst in de eerste twee ronden," verdedigt Saunders zijn zesde overwinning in de UFC. McGee heeft inmiddels zijn laatste twee partijen verloren en zelfs drie van zijn laatste vier gevechten.

Moraga vs Pettis
Voorlopig is hij nog het kleine broertje van voormalig UFC-kampioen Anthony Pettis, maar met de overwinning van vannacht heeft Sergio Pettis alweer een visitekaartje afgegeven. De jury was unaniem over de uitslag, waarbij zelfs één jurylid de overwinning in alle ronden aan Pettis toekende (29-28, 29-28, 30-27). Moraga wist zich in de eerste ronde geen raad met de combinaties aan stoten die Pettis wist te landen. De tweede ronde herstelde Moraga zich goed, maar zodra Pettis in de derde ronde weer even aanzette, was iedereen toch wel overtuigd van de klasse van de jongste vechter in deze UFC Fight Night.


Morraga vs Pettis (Foto: Getty)

"Ik kan niet geloven hoe sterk hij is," volgens Pettis. "Ik landde toch een aantal zware vuisten en hij ging maar niet neer. Moraga was erg agressief en ik kon duidelijk merken dat hij erg ervaren dit gevecht inging." Met deze derde winstpartij op rij hoopt Pettis uiteindelijk de top tien in deze gewichtsklasse binnen te stormen. Voor Moraga was dit zijn derde verlies op rij.

Overige partijen
Drakkar Klose verslaat Devin Powell via unanieme jury-beslissing (30-27, 30-27, 30-27)
Augusto Mendes verslaat Frankie Saenz via verdeelde jury (29-28, 28-29, 29-28)
Aleksei Oleinik verslaat Viktor Pesta d.m.v. opgave (via Ezekiel choke) – Ronde 1, 2:57
Tony Martin verslaat Alex White via unanieme jury-beslissing (30-27, 30-27, 30-27)
Nina Ansaroff verslaat Jocelyn Jones-Lybarger d.m.v. opgave (via rear-naked choke) – Ronde 3, 3:39
Walt Harris verslaat Chase Sherman via knockout (stoten) – Ronde 2, 2:41
Joachim Christensen verslaat Bojan Mihajlovic via TKO (stoten) – Ronde 3, 2:05
Cyril Asker verslaat Dmitrii Smoliakov via TKO (stoten) – Ronde 1, 2:41

Verdachte liquidatie Eindhoven blijft vast

Patrick V., hoofdverdachte van de liquidatie van Tommie van der Burg uit Best, blijft langer vastzitten. Dat besloot de rechtbank in Den Bosch maandag tijdens een voorbereidende rechtszitting. De andere verdachte, Monique G., was vanwege privéomstandigheden al wel op vrije voeten.

Van der Burg (31) werd bijna twee jaar geleden doodgeschoten bij het Van der Valk-hotel in Eindhoven. Daar werd hij opgewacht. Justitie vermoedt dat de vrouwelijke verdachte de hoofdverdachte had ingeseind dat het slachtoffer onderweg was.

V. heeft maandag ontkend: "Ik ben niet de schutter", zei hij. Advocaat Bert de Rooij had gesteld dat het bewijs dat er nu ligt niet ernstig genoeg meer is om de hoofdverdachte langer vast te houden. De officier van justitie en de rechtbank deelden die mening niet.

Verdachte liquidatie Eindhoven blijft vast
Verdachte liquidatie Eindhoven blijft vast (Foto: ANP)

Misdaad 5 keer hoger dan gedacht

Het aantal misdrijven is vele malen hoger dan het kabinet ons wil laten geloven; uit cijfers blijkt dat het aantal gepleegde misdrijven tot wel 5 keer hoger uitvalt dan de politiek ons vertelt. Dit blijkt uit een rapport, opgesteld door de politie en het OM, dat in handen is gekomen van het dagblad Trouw. Zoals gebruikelijk bedelen de politie en het OM om meer mankracht maar hoeveel extra mankracht ze precies willen wordt niet vermeld.

Ondanks dat Minister Ard van der Steur van Het Ministerie van Liefde Veiligheid en Justitie ons alsmaar belooft dat Nederland veiliger wordt liegen de cijfers er niet om. Zo werden in 2015 960.000 delicten gemeld maar volgens het rapport ligt het aantal misdrijven eerder rond de 4,5 miljoen.

Het gat tussen het werkelijke aantal delicten en officiële cijfers is gehaald uit jaarlijkse enquêtes die worden gehouden onder slachtoffers van criminaliteit. 18% daarvan was in 2015 meerdere keren slachtoffer van criminaliteit. Uit de enquêtes blijkt dat er 34 delicten per 100 Nederlanders worden gepleegd.

Mensen doen ook steeds minder vaak aangifte omdat de politie vaak geen tijd heeft voor kleinere misdaad als fietsendiefstallen en gestolen autoradio’s. Ook voor cybercriminaliteit stappen maar weinig mensen naar de politie.

De algehele tendens is dat men denkt dat er toch niets met een aangifte wordt gedaan. Het rapport onderschrijft dit, naar 57% van de aangiftes wordt niet eens gekeken, vooral omdat er geen bewijzen zijn die naar een dader kunnen leiden; 70% van de aangiftes via internet verdwijnt in cyberspace.

Ook criminaliteit waarbij drugs en vuurwapens in het spel zijn worden onderschat, er is maar een heel klein deel in beeld volgens het rapport. Sommige kwetsbare wijken dreigen te vervallen in misdaadgetto’s waar meer zwart geld in omloop is dan wit geld, aldus de schrijvers van het rapport. Ook aan milleudelicten wordt te weinig gedaan.


Monasch geen lijsttrekker van zijn eigen partij

Jacques Monasch wordt geen lijsttrekker van zijn nieuwe partij Nieuwe Wegen. Dat liet hij maandag weten. Later op de dag wordt de kandidatenlijst bekendgemaakt. Monasch zal dan ook toelichten waarom hij zelf niet de lijst wil aanvoeren.

Monasch verliet in november de PvdA-fractie, maar gaf zijn Kamerzetel niet op. Eerder wilde hij nog lijsttrekker van de PvdA worden. Eind november richtte hij zijn eigen partij op die onder meer een 'sociale economie' wil combineren met een strenger immigratiebeleid.

Update 16.45 uur
Verzekerings- en pensioendeskundige Alfred Oosenburg wordt de lijsttrekker van Nieuwe Wegen. Volgens Jacques Monasch past het bij een partij die 'een doorbraak wil' om geen beroepspoliticus als lijsttrekker te hebben. Bij zijn presentatie zei Oosenburg geen Haagse spelletjes te willen: "Nederland is het beu dat we een minister van Financiën hebben die de belastingen voor ondernemingen verlaagt en twee weken later uitlegt dat die belastingen juist omhoog moeten. Nederland is het ook beu dat de minister van Sociale Zaken vier jaar lang een beleid heeft gevoerd waardoor heel Nederland van de ene naar de andere flexbaan gaat en vervolgens schrijft dat we zijn doorgeslagen met de flexibilisering."

Mercedes bevestigt komst Bottas, Massa terug bij Williams

Het team van Mercedes heeft vanmiddag bevestigd dat Valtteri Bottas in 2017 het stoeltje van Nico Rosberg zal overnemen. Voor hoeveel jaar de deal tussen de Fin en het Duitse team is gesloten is niet bekend.

Bottas had tot en met het seizoen van 2017 een contract met Williams en zou naast de 18-jarige Formule 3-kampioen Lance Stroll uitkomen. Na het wegvallen van Rosberg liet het team uit Brackley nagenoeg meteen haar oog vallen op Bottas. Na wekenlange onderhandelingen met Williams is de deal rond.

Williams liet vandaag weten dat Felipe Massa direct zijn rentree zal maken in de witte bolide die hij aan het einde van het jaar voor eeuwig in het parc fermé geparkeerd zou hebben. Massa zegt blij te zijn voor Bottas en voor het feit dat Williams direct aan hem dacht als vervanger van Bottas. 

Winnaar UMI Z smartphone!

De UMI Z en Umidigi Z pro zijn de nieuwste smartphones van het merk UMIDIGI, dat zich met de introductie van de Z Pro dus ook een nieuwe naam aanmeet. De Z zal als UMI door het leven gaan, maar op de Z pro zal de naam UMIDIGI prijken. 

Om de introductie wat kracht bij te zetten konden jullie meedoen aan de prijsvraag om een UMI Z smartphone te winnen. Graag willen wij UMI nogmaals bedanken voor het beschikbaar stellen van dit toestel. Om jullie niet langer in spanning te laten bij deze de winnaar.....

  • s0ul1991

Gefeliciteerd! Het toestel komt zo snel mogelijk naar je toe. 

Niet gewonnen? 

Niet gewonnen maar wil je wel kans maken op een andere prijs? Volg dan de Facebook van UMI

UMI Prijsvraag 1

FOK! Kiest: 50Plus van Henk Krol

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek FOK! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de zesde aflevering: 50Plus.

Als typische doelgroepenpartij gaan ze inmiddels hun tweede verkiezingen in: 50Plus. Niet de eerste ouderenpartij, vast ook niet te laatste, nooit te beroerd om de generatiekloof nog eens extra uit te vergroten, maar wel op forse winst in de peilingen. Wat gaat het worden voor Henk Krol en de zijnen?

De geschiedenis
50Plus is in 2009 opgericht door onder andere Jan Nagel en is eigenlijk een doorstart van Onafhankelijke Ouderen en Kinderen Unie (OOKU), dat op zijn beurt weer de opvolger was van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV). We kennen Jan Nagel overigens ook nog van de PvdA en van Leefbaar Hilversum en -Nederland. Kennelijk maakt het Nagel weinig uit voor welke groep hij opkomt, als het maar stemmen trekt.

In 2012 deed 50Plus voor het eerst mee met de Tweede Kamerverkiezingen, nadat ze een jaar eerder via een akkoordje met de Onafhankelijke Senaatsfractie in de Eerste Kamer waren gekomen. Henk Krol kwam als lijsttrekker in de Tweede Kamer, samen met Norbert Klein. De tijd die 50Plus inmiddels in de Kamer zit wordt echter gekenmerkt door interne ruzies.

Henk Krol kwam in 2013 in opspraak vanwege niet-betaalde pensioenpremies in de tijd dat hij eigenaar was van de Gaykrant. Krol stapte per direct op, Klein werd fractievoorzitter en Marianne Baay-Timmerman kwam als lid naast Klein in de Kamer. In mei 2014 werd Baay-Timmerman door Klein uit de fractie gezet. Het bestuur van 50Plus, onder leiding van Nagel, zegde hierop het vertrouwen in Klein op. Beide leden claimden vanaf dat moment de vertegenwoordiging van 50Plus in de Kamer te zijn, waarbij Baay-Timmerman daadwerkelijk de steun van het partijbestuur had. Nog ingewikkelder werd het toen Krol weer terugkwam in de Kamer om de zieke Baay te vervangen. Klein heeft inmiddels 50Plus verlaten en ging als partijloos Kamerlid verder. Hij doet met de Vrijzinnige Partij mee aan de verkiezingen.

50Plus heeft een voorganger die ook werd gekenmerkt door interne strubbelingen: in 1994 kwam het Algemeen Ouderen Verbond met zes zetels in de Tweede Kamer, ten tijde van de discussie over de verhoging van de AOW-leeftijd. Binnen vier maanden na de verkiezingen was de fractie al uit elkaar gevallen. Pogingen om het restant voort te zetten leidden niet tot zetels.

De standpunten
50Plus was de eerste partij die een verkiezingsprogramma lanceerde, onder de naam 50Plus Dus, met als ondertitels ‘We pakken ze terug’ en ‘Omdat ouderen het niet meer pikken!’

In het programma vinden we, uiteraard, met name punten die in het voordeel werken van de ouderen. De ‘pensioenroof’, zoals Krol het noemt, moet worden gestopt: pensioenen worden niet meer gekort, maar geïndexeerd. De koopkracht van ouderen, die jaren lang hebben meebetaald aan lastenverhogingen maar niet profiteerden van lastenverlichtingen, moet worden hersteld. Ouderen moeten voordelig met het OV kunnen reizen buiten de spits.

Een ander 50Plus-standpunt is verlaging van de AOW-leeftijd. Hier hebben in principe ook de jongeren wat aan, omdat het hun baankansen verhoogt. 50Plus pleit echter ook voor subsidies aan bedrijven die 45plussers aannemen.

50Plus pleit voor het afschaffen van de commerciële partijen in de zorg, net als bijvoorbeeld de SP. Er mag niet meer worden bezuinigd op de zorg voor mensen die ons land hebben opgebouwd. Het eigen risico in de zorg moet worden verlaagd tot maximaal 200 euro.

De ouderenpartij is ‘eurokritisch’ – voorstander van Europese samenwerking, maar niet van financiële ondersteuning aan andere EU-leden die het financieel moeilijk hebben. Ze staan voor een vrij streng vluchtelingenbeleid met meer grenscontroles. Pas na 10 jaar verblijf in Nederland en een verklaring waarin trouw wordt beloofd aan de Nederlandse grondwet, kan een paspoort worden verkregen.

Verder wil de partij de successiebelasting afschaffen, wc’s in alle treinen verplicht stellen, gemeentelijke ouderencoaches aanstellen die ouderen gaan helpen met administratie en internet, en in alle wijken politiebureaus en wijkagenten terugbrengen. Waar dat precies van betaald wordt is niet helemaal duidelijk, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de rekening bij 50Min wordt neergelegd.

De kandidaten
Lijsttrekker van 50Plus is wederom Henk Krol, en hij zal de voornaamste woordvoerder zijn van de partij in de campagne. Het is de vraag of 50Plus voor de grote debatten zal worden uitgenodigd, maar gezien de stand in de peilingen is het ook niet uit te sluiten. Krol is radiomaker en journalist, en met name bekend als oprichter van de Gay Krant.

Op de tweede plek een kandidaat die nieuw is in de politiek, maar toch enige bekendheid geniet: televisiepresentatrice Leonie Sazias. Op plaats 5 staat Gerrit-Jan van Otterloo, 8 jaar Kamerlid voor de PvdA tussen 1986 en 1994, maar verder is de top van de kandidatenlijst vooral gevuld met politiek onervaren kandidaten, die gemiddeld ook opvallend kort lid zijn van de partij. Uiteraard hebben ze wel hun levensjaren mee, hoewel er één kandidaat onder de 50 in de top-10 staat (leider van het fractiebureau Simon Geleijnse telt slechts 42 lentes).

Waarom zou je op 50Plus  stemmen?
Omdat je denkt dat de ouderen een extra steuntje in de rug verdienen, omdat ze in de afgelopen jaren wel erg harde klappen hebben gekregen. Je kunt je vinden in een streng vluchtelingenbeleid en een EU-kritische houding, maar je hebt toch vooral belang bij plannen waar de ouderen in financieel opzicht garen bij spinnen.

Waarom zou je niet op 50Plus stemmen?
Omdat 50Plus een van de partijen is die electorale winst probeert te halen uit het benadrukken van tegenstellingen – in dit geval probeert de suggestie te wekken dat de jongere generaties de oudere van alles schuldig zijn. Maar nog los daarvan is de stem op 50Plus een risico vanwege de vele interne ruzies, ook bij vorige ouderenpartijen. Krol en Nagel hebben hun reputatie op dat punt bepaald niet mee.

Mee discussiëren over de standpunten en de kansen van 50Plus kan op het Verkiezingenforum.

In de volgende aflevering: de PVV.

Henk Krol dacht al: 'Oeps!' (Foto: ANP)
De grote vraag is: moeten we Henk Krol in maart gaan feliciteren? (Foto: ANP)

Merkel: lot Europa ligt in onze handen

Het lot van Europa ligt in handen van de Europeanen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd naar aanleiding van een interview met de Amerikaanse gekozen president Donald Trump. Die zei afgelopen weekeinde in de Duitse krant Bild en de Engelse The Times dat na de Brexit wellicht meer landen uit de Europese Unie stappen.

"Ik denk dat wij Europeanen ons lot in onze eigen handen hebben", zei Merkel op een persconferentie waar ook de Nieuw-Zeelandse premier Bill English bij aanwezig was. Hij is op bezoek in Duitsland.

Gevraagd naar de kritiek van Trump op het Duitse immigratiebeleid zei Merkel maar weinig. "Ik persoonlijk wacht tot de beëdiging van de Amerikaanse president. Daarna werken we vanzelfsprekend op alle niveaus met hem samen."

Merkel: lot van Europa ligt in onze handen
Merkel: lot Europa ligt in onze handen (Foto: ANP)

Koenders: NAVO-uitspraak Trump kardinale fout

Het zou een "kardinale fout" zijn om te zeggen dat de NAVO niet belangrijk meer is of haar beste tijd heeft gehad. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel over de uitspraak van Donald Trump dat het militaire bondgenootschap achterhaald is.

Koenders noemde die uitspraak van de aankomende Amerikaanse president "zorgelijk", hoewel hij erop wees dat er in Trumps team "heel anders" over gedacht wordt. "Het zou echt een fout zijn in een onveilige wereld om te zeggen dat we de NAVO niet meer nodig hebben", aldus Koenders.

"In de onveilige situatie waarin we zitten is de trans-Atlantische band voor Europa zeer belangrijk, ook voor Nederland, vervolgde Koenders, die nu eerst Trumps daden wil afwachten. ,,We moeten zo spoedig mogelijk met Trump om tafel gaan zitten, want ook voor de VS is de NAVO belangrijk. Er liggen wederzijdse belangen."

Tegengeluid
Koenders was in Brussel voor overleg met zijn EU-ambtgenoten, maar Trump werd volgens hem niet besproken. "Het blijft een beetje moeilijk voor ons om een oordeel te vellen over een president die nog niet begonnen is."

Het zou volgens de minister ook een fout zijn als Trump de EU niet serieus neemt als gesprekspartner, bijvoorbeeld op het gebied van handel. "Je ziet dat hij minder geloof hecht aan instituties als de VN, de NAVO en de EU. Of dat in praktijk zo zal blijken moet ik nog zien."

Zodra Trump is geïnstalleerd, is het volgens Koenders tijd voor een "stevig tegengeluid" van de EU. Hij wees onder meer op de militaire missies van de EU en de banen die door Nederland worden geschapen in de VS. Als die punten duidelijk worden overgebracht, is Trump mogelijk meer te porren voor samenwerking, denkt Koenders. "We gaan maar rustig afwachten. Verder zoek ik krachtige samenwerking."

Koenders: NAVO-uitspraak Trump kardinale fout
Koenders: NAVO-uitspraak Trump kardinale fout (Foto: ANP)

Trump Tweet: Saturday Night Live is vreselijk en niet grappig

De komende president van de VS heeft opnieuw uitgehaald naar televisieshow Saturday Night Live. Trump noemde de sketchshow op Twitter "niet grappig" en de cast "vreselijk".

In het programma nam Alec Baldwin zaterdag weer de rol van Trump op zich. Hij speelde onder meer de persconferentie na die Trump afgelopen week hield. In de sketchversie reageerde hij als de komende president op het 'golden shower'-gerucht waarmee Trump afgelopen week werd geconfronteerd. Hij noemde dat "niet zo cool als het klinkt".

Donald Trump heeft al langer problemen met Saturday Night Live, dat tijdens de verkiezingscampagne zowel hem als Hillary Clinton imiteerde. Vooral Baldwin moet het daarbij ontgelden. "Ik vind dat zijn imitatie gemeen is en niet erg goed", aldus de voormalig zakenman, die aangaf zijn vertolker wel te waarderen als acteur.

In november noemde Trump de show "eenzijdig" en "bevooroordeeld" en vroeg om evenveel aandacht voor zijn campagne als die van Clinton. Baldwin reageerde op Twitter. "Weet je wat ik zou doen als ik president was? Ik zou m'n focus leggen op het verbeteren van zoveel mogelijk Amerikaanse levens."

Update:

Sketch in kwestie hieronder toegevoegd


Trump weer boos op Saturday Night Live (Foto: BuzzE)

'Rusland bereid banden met VS aan te halen'

Rusland is bereid de banden met de Verenigde Staten op het gebied van veiligheid aan te halen. Dat heeft Nikolaj Patroesjev, een naaste medeweker van de Russische president Vladimir Poetin, maandag gezegd. De Russen zijn bereid meer met de VS op te trekken in de strijd tegen terrorisme en cybercrime.

De gekozen Amerikaanse president Donald Trump heeft Poetin "uitermate slim" genoemd en hij heeft meermaals laten blijken dat hij de banden wil aanhalen. Patroesjev, secretaris van de Russische Veiligheidsraad, was voorzichtig positief over een samenwerking met Washington. "Als de regering van Donald Trump interesse heeft, dan zijn we bereid tot overleg met onze Amerikaanse partners via de Russische Federale Veiligheidsraad", liet hij weten aan de krant Rossiiskaja Gazeta.

Tegelijkertijd zei hij niet te verwachten dat de betrekkingen tussen Moskou en Washington snel beter zullen worden. Ook verwacht hij niet dat de sancties tegen zijn land worden opgeheven. Die sancties zouden volgens Patroesjev bedoeld zijn om "Rusland klein te houden". Patroesjev deed zijn uitspraken nog voor het interview van Trump met de Duitse krant Bild en de Engelse krant The Times. Daarin zei Trump bereid te zijn de sancties tegen Rusland af te schaffen in ruil voor een deal over verkleining van het kernwapenarsenaal.

Biden
Volgens de uitgaande Amerikaanse regering moet de internationale gemeenschap zich echter verzetten tegen Russische agressie. Dat zei vicepresident Joe Biden maandag op een persconferentie in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij drong er bij Trump op aan de Oekraïense regering te steunen.

De sancties die Trump overweegt te schrappen werden ingesteld vanwege de onrust in Oekraïne.

Het is Bidens laatste buitenlandse bezoek als vicepresident. Op een persconferentie met de Oekraïense president Petro Porosjenko zei hij dat Oekraïne en de Verenigde Staten "beide strijden tegen de kanker van corruptie en de niet-aflatende agressie van het Kremlin''.

'Rusland bereid banden met VS aan te halen'
'Rusland bereid banden met VS aan te halen' (Foto: ANP)

Amsterdam wil taboe op schulden doorbreken

Met een campagne wil de gemeente Amsterdam het taboe op schulden doorbreken. Doordat veel mensen zich schamen voor hun financiële problemen, vragen ze niet of te laat om hulp. De gemeente wil dat Amsterdammers eerder aankloppen, zodat hun problemen makkelijker zijn op te lossen.

De hoofdstad loopt naar eigen zeggen voorop in het vroeg signaleren van schulden. De nieuwe campagne, die maandag begint, is in samenwerking met ervaringsdeskundigen ontwikkeld. Het draait om een aantal zaken dat voor mensen met beginnende schulden herkenbaar is, zoals 'zweterige handjes bij het pinnen' en niet zeker weet hoeveel je rood staat. "Eigenlijk willen we dat mensen zich op dat moment al bij ons melden", zegt wethouder Arjan Vliegenthart (sociale zaken). "Want op dat moment kun je echte problemen en pijnlijke maatregelen voorkomen."

De gemeente werkt verder nauw samen met schuldeisers, zoals woningcorporaties, Nuon, Waternet en Zilveren Kruis. Zodra er betalingsachterstanden zijn, geven deze instanties een seintje aan de gemeente die een schuldhulpverlener inzet om ervoor te zorgen dat de rekeningen alsnog kunnen worden betaald. Amsterdam voert ook gesprekken met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de Belastingdienst over samenwerking bij schuldenproblematiek.

Amsterdam wil taboe op schulden doorbreken
Amsterdam wil taboe op schulden doorbreken (Foto: ANP)

Nog veel mis met omgang medicijnen in de zorg

Bij veel zorginstellingen is het is nog altijd slecht gesteld met de veiligheid rond medicijnen. Vaak gaat het mis op het moment dat een arts een patiënt overdraagt aan een andere zorgverlener. Het medicijnengebruik wordt dan in veel gevallen niet goed vastgelegd en overdragen, concludeert de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) in een maandag verschenen onderzoek.

De inspectie onderzocht de omgang met medicijnen in de afgelopen twee jaar bij huisartsen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorginstellingen. "Als zorgverleners van verschillende organisaties zijn betrokken, is er vaak onvoldoende overleg. Een vergissing is dan zo gemaakt", zegt Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal bij de IGZ.

Vooral bij patiënten die meerdere medicijnen voor verschillende aandoeningen slikken gaat het vaak mis. Dat is vooral bij ouderen het geval.

Nog veel mis met omgang medicijnen in de zorg
Nog veel mis met omgang medicijnen in de zorg (Foto: ANP)

Nintendo Switch is prijzig

Dit weekend was iedereen in rep en roer over de presentatie van de Nintendo Switch, een console die ook draagbaar te gebruiken is. Na het eerste enthousiasme komen er ook kritische geluiden, met name over de prijzen.

Nintendo Switch - Hallo!

De Nintendo Switch is niet een extreem krachtig apparaat. Dat is ook niet erg, want dat had niemand verwacht. Wat ook maar weinigen hadden verwacht was de adviesprijs van minstens €300,-. Voor die prijs kun je ook een PlayStation 4 kopen met een 1 terabyte harde schijf en Uncharted 4: A Thief’s End krijg je er vervolgens bij. Natuurlijk kun je de introductieprijs van een nieuwe console niet zomaar vergelijken met een product dat al langer op de markt is, maar het geeft een impressie van het grote verschil. Bij het startpakket krijg je van Nintendo een Switch met 32 GB aan intern geheugen, twee Joy-Con controllers, een Switch Dock om het te koppelen aan je tv of monitor, twee Joy-Con polshouders om de controllers iets groter te maken, een Joy-Con Grip om de twee Joy-Con controllers te combineren tot een meer standaardmodel controller, een HDMI-kabel en een stroomadapter.

Nintendo Switch - Mogelijkheden

Dat is een leuk pakket. De 32GB wordt gebruikt om onder andere je savegames op te slaan.Daarnaast kun je ook extra geheugenkaarten kopen. Nintendo heeft laten weten dan de Switch microSDXC-kaarten tot wel 2TB ondersteund. Deze zijn nog niet op de (consumenten)markt, maar de Switch is er klaar voor zodra deze verschijnen. Een goedkope 256GB microSD-kaart kost al snel €80,-, dus dan kun je al inschatten hoeveel 2TB je gaat kosten.

Nintendo Switch - Pro controller

Journalisten die de Joy-Con Grip in actie hebben mogen testen zijn er niet erg lyrisch over. Het is goed te doen, maar voor een fijne ervaring raden ze toch de Nintendo Switch Pro Controller aan. Dit is een controller die erg sterk lijkt op een Xbox 360-controller, maar ergonomisch wat minder fijn in gebruik. Dit stukje randapparatuur is van jou voor ongeveer €70,-. Dat is toch wat meer dan wat je voor een PlayStation 4- of een Xbox One-controller betaald. Daar komt bij dat de Joy-Con Grip je Joy-Con controllers niet vanzelf oplaadt. Volgens Nintendo kun je 20 uur gamen met volledig opgeladen controllers, maar naar verloop van tijd wordt dit wel steeds korter. Wil je een Joy-Con Grip die je controllers wél oplaadt tijdens het spelen, dan kost dat je slechts €35,-.

Nintendo Switch - Releasedata van games

Ook zijn er relatief (nog) weinig games aangekondigd voor Nintendo Switch. Er zijn in totaal 69 games die zijn toegezegd voor Nintendo Switch, maar lang niet allemaal zijn zeker, laat staan exclusief. Daarnaast is Splatoon 2 volgens critici niet echt een vervolg, maar meer een licht gepimpte versie van Splatoon. Mario Kart 8 DeLuxe is een spel uit 2014 met speciaal voor Switch wat extra DLC eraan toegevoegd. Snoepjes als Xenoblade Chronicles 2 en Super Mario Odyssey zijn nog niet beschikbaar tijdens de release van de Switch. Deze zijn, Deo volente, later dit jaar op de markt.

De bekende president van Nintendo Amerika, Reggie Fils-Aime, laat weten dat het niet mogelijk was  om samen met de Switch een game te leveren. Anders werd het totaalpakket gewoonweg te duur. De prijs van de Switch-games zijn ook een heet hangijzer voor menig criticus.  The Legend of Zelda: Breath of the Wild is namelijk goedkoper voor Wii U dan voor Switch (en neemt op de Wii U minder ruimte in beslag). De techdemo 1-2-Switch wordt waarschijnlijk bijna €50,- en Mario Kart 8 DeLuxe is een oude game met wat DLC die voor €59,99 te spelen is. Natuurlijk zijn dit de standaard consoleprijzen, maar de Switch is geen standaardconsole. Critici verwachtten wat lagere prijzen, die horen bij lagere specs. Misschien gaan deze prijzen nog zakken en betalen we over een jaartje een stuk minder voor mobiel plezier. Vinden jullie de Switch-prijzen acceptabel voor hetgeen je ervoor krijgt of valt het toch een beetje tegen?

Update:14:27
Er zijn ook gamers die een stuk positiever tegenover de prijsstelling staan van Nintendo Switch. De console is via Amazon al niet meer te bestellen. President Fils-Aime stelt iedereen gerust met het bericht dat er genoeg consoles klaarliggen voor iedereen, namelijk twee miljoen voor de eerste maand. Ook blijkt dat de games niet gekopeeird hoeven te worden op het interne geheugen van de Switch (net als bij de PlayStation Vita), waardoor de 32GB weer ruim voldoende is. Daarnaast heeft IGN een overzicht geplaatst met een vergelijking van alle console launch-prijzen door de jaren heen gecorrigeerd tegen de inflatie. Nintendo Switch komt zo een stuk positiever uit de bus.

Console Jaar Originele Prijs Prijs in 2016
Magnavox Odyssey 1972 $99 $570.44
Atari 2600 1977 $199 $790.92
Intellivision 1980 $299 $873.97
ColecoVision 1982 $175 $436.78
Atari 5200 1982 $269 $671.39
NES 1985 $199 $445.44
Sega Master System 1986 $199 $437.32
TurboGrafx-16 1989 $199 $386.53
Sega Genesis 1989 $189 $367.11
Neo-Geo 1991 $649 $1,147.68
SNES 1991 $199 $351.91
3DO 1993 $699 $1,165.10
Atari Jaguar 1993 $249 $440.33
PlayStation 1995 $299 $472.54
Sega Saturn 1995 $399 $630.58
Nintendo 64 1996 $199 $305.48
Dreamcast 1999 $199 $287.69
PlayStation 2 2000 $299 $418.21
GameCube 2001 $199 $270.64
Xbox 2001 $299 $406.63
Xbox 360 2005 $299/$399 $368.74/$492.07
Wii 2006 $249 $297.48
PlayStation 3 2006 $499/$599 $596.16/$715.63
Wii U 2012 $299/$349 $313.66/$366.11
PlayStation 4 2013 $399 $412.52
Xbox One 2013 $499 $515.91
PlayStation 4 Pro 2016 $399 $399
Nintendo Switch 2017 $299 $299

Wifigebruik in de trein verdubbeld

Toen de wifiverbinding in de NS-treinen in september sneller werd, is de hoeveelheid gebruikte data meteen ongeveer verdubbeld. "We hadden eerder een groei van 5 procent per maand. Dat werd in september 5 procent per week", zei een NS-woordvoerder tegen technieuwsdienst BuzzT.

Na september is het dataverbuik verder gestegen volgens de NS, die om concurrentieredenen niet wil zeggen hoeveel data de reizigers bij elkaar verbruiken. De NS heeft ook geen actuele stand van zaken.

De NS zegt geen cookies bij te houden en dus ook niet te weten hoeveel individuele gebruikers er zijn. In september waren er 7,6 miljoen 'wifi-sessies'. Wanneer iemand op de heenweg en op de terugweg gebruik maakt van wifi, telt dat als twee sessies.

De trein-wifi heeft een maximale snelheid van 450 kilobits per seconde. Dat kan minder zijn bij slecht bereik. In de treinen zitten drie modems, van KPN, T-Mobile en Vodafone.

Wifigebruik in de trein verdubbeld
Wifigebruik in de trein verdubbeld (Foto: BuzzT)

Slachtoffers cybercrime krijgen mail politie

Meer dan 20.000 e-mailaccounts krijgen binnenkort mail van de politie in Noord-Nederland. De inloggegevens van die gebruikers zijn gevonden bij een verdachte van cybercrime. Die heeft de accounts gebruikt voor online aankopen, aanmeldingen op goksites en oplichting van anderen.

De politie weet niet of alle 20.000 accounts zijn misbruikt. Maar toch kunnen de betrokkenen het beste voor de zekerheid hun wachtwoorden aanpassen.

De verdachte is een 35-jarige man uit Leeuwarden, die in juli is aangehouden in Zwolle. Hij bouwde webshops voor bedrijven. Aan die sites voegde hij een speciaal programma toe, waarmee hij gebruikersnamen en wachtwoorden kon onderscheppen. Hij gebruikte die informatie niet alleen om aankopen te doen, maar ook om mails van anderen mee te lezen. Zo kon hij zich voordoen als een broer of zus en om geld vragen. Dat geld liet hij overmaken op anonieme creditcards.

De zaak kwam aan het rollen na de aangifte van een webwinkel in 2014. Iemand had spullen op naam van een ander besteld. Uit onderzoek bleek dat er meer van zulke aangiftes waren gedaan.

Slachtoffers cybercrime krijgen mail politie
Slachtoffers cybercrime krijgen mail politie (Foto: ANP)

'Stichting Artikel 1 heeft geen zaak tegen Sylvana'

Stichting Expertisecentrum Discriminatie Artikel 1 start ten onrechte een procedure tegen Sylvana Simons. Dat stelt jurist en merkenrecht specialist Piet-Hein Boekel van LegalMatters, een bedrijf gespecialiseerd in merkenrecht. Hij vindt het monopoliseren van Artikel 1 via de merkenwet onterecht en vooral ook misbruik van de Nederlandse taal.

Het Beneluxmerk 'Artikel 1' verwijst naar het gelijknamige artikel in de Grondwet. Het is niet wenselijk om wetsartikelen te monopoliseren via het merkenrecht. Het is in het algemeen belang dat elke burger een beschrijvend teken als Artikel 1 op niet-commerciële wijze mag gebruiken. Sylvana is weliswaar commercieel, maar het gebruik door haar politieke partij in ieder geval niet. De stelling dat deze claim onterecht is, vindt steun in de wet, want ook het auteursrecht steekt hier een stokje voor. In artikel 11 van de Auteurswet is geregeld dat er geen auteursrecht bestaat op wetten, besluiten en verordeningen, dus ook niet op de Grondwet. De gedachte erachter is dat iedereen deze wetten moet kunnen gebruiken. 

Stichting Artikel 1 heeft haar logo in 2007 laten deponeren. Daarin is ook klasse 45 opgenomen als omschrijving voor de bescherming van haar merk. Deze klasse beschrijft nu juist de context waarin de term 'Artikel 1' vaak gebruikt wordt, namelijk het realiseren van sociaal maatschappelijk beleid tegen discriminatie. Had Artikel 1 geen verwijzing gemaakt naar artikel 1 uit de Grondwet, dan zou de claim misschien doel kunnen treffen. Zo kan Apple niet worden vastgelegd voor een appelsoort, maar wel voor computers, omdat Apple niet 'beschrijvend' is voor het product computers.

De totaalindruk is verschillend. Vermoedelijk is dat ook de reden waarom de Stichting op 30 december 2016 nog extra het woordmerk ARTIKEL 1 heeft gedeponeerd. Dit is wel nádat Sylvana haar handelsnaam had ingeschreven op 14 december. "Sylvana kan de nietigheid vorderen van dit woordmerk depot omdat het beschrijvend is en een verwijzing naar een artikel uit de Grondwet die vrij is van auteursrechten. Om vergelijkbare redenen zijn ook andere namen of termen onvoldoende onderscheidend of te beschrijvend en mogen eveneens niet geclaimd worden als merk.", aldus Boekel. Voorbeelden van namen die zijn afgewezen als merk; postkantoor, biomild, smartpen, 123video, Aquaclean. Kortom: het is zeker geen gelopen race voor de Stichting ook nu er een Stichting Artikel 1 Overijssel is die waarschijnlijk al sinds 1992 deze handelsnaam voert.

Piet-Hein Boekel heeft een nadrukkelijk advies voor beide partijen: ga om tafel. "Uiteindelijk willen beide partijen dat artikel 1 gemeengoed wordt en dat iedereen dit artikel naleeft. Gelijk hebben is niet altijd gelijk krijgen, maar gelijk zijn we."

'Sylvana Simons moet partijnaam aanpassen' (Foto: ANP)
'Sylvana Simons hoeft partijnaam toch niet aan te passen' (Foto: ANP)

Golfer Justin Thomas schrijft geschiedenis

De Amerikaanse golfer Justin Thomas heeft deze week op het Sony Open in Hawaii veel opzien gebaard. Donderdag sloot hij de eerste ronde van het toernooi af met een score van 59. Het gebeurt maar zelden dat een golfer op een par-72 baan een ronde in minder dan 60 slagen weet af te leggen. Thomas zette deze lijn voort en wist het toernooi te winnen met een totaalscore van 27 onder par. Dit is een record in de 88-jarige geschiedenis van de PGA Tour.

Justin Thomas verbleef twee weken op Hawaii en speelde er twee toernooien die hij allebei wist te winnen. Vorige week won Thomas al het SBS Tournament of Champions op het eiland Maui. Hier versloeg Thomas het hele veld met een marge van drie slagen. Deze week werd dit kunststukje herhaald in Honolulu. Ditmaal had de jonge golfer wat minder genade met de concurrentie. De Brit Justin Rose werd tweede, maar had zeven slagen meer nodig dan de winnaar.

Thomas heeft in het seizoen 2016/2017 vijf toernooien gespeeld en er drie van gewonnen. De laatste golfer die zo’n succesvolle seizoenstart had was Tiger Woods in zijn goede jaren.

Succes in de majors heeft Thomas nog niet gekend. Zijn beste prestatie is een achttiende plaats op de PGA Championship in 2015. Op de Masters die in april weer in Augusta worden gespeeld zullen de camera’s echter vol op Thomas gericht zijn.

Voor aanvang van de trip naar Hawaii stond Thomas nummer 22 op de wereldranglijst en werd hij gezien als een talentvolle speler. Na de twee toernooizeges vliegt hij terug naar het Amerikaanse vasteland als recordhouder, gevestigde naam en nummer acht van de wereld. En ook niet onbelangrijk, Thomas is 2,3 miljoen dollar rijker.

Bossche docent springt van schoolgebouw

Op het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch heeft maandagochtend een docent op school zelfmoord gepleegd. De leraar is van het gebouw gesprongen, aldus verschillende bronnen. Voor de leerlingen wordt hulp geregeld.

De politie wil alleen kwijt dat er door iemand zelfmoord is gepleegd. De school is afgezet.

De schoolleiding was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Update 13:46 uur
Het gebeurde rond kwart voor tien, onder schooltijd. De school is afgesloten.

Volgens de Telegraaf, die enkele leerlingen zou hebben gesproken, was de wiskundeleraar een aardige, rustige man, die erg op zichzelf en vereenzaamd was nadat hij tien jaar geleden van zijn vrouw scheidde.

Waarom de leraar ervoor heeft gekozen juist op school zelfmoord te plegen is onbekend. De leerlingen krijgen slachtofferhulp.

School opgeschrikt door zelfmoord docent
School opgeschrikt door zelfmoord docent (Foto: ANP)

OM: vrouw schoot honden dood uit noodweer

De vrouw die zondag haar twee vechthonden doodschoot om het leven van haar man te redden, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Voor het pistool had het stel een vergunning en de vrouw handelde uit noodweer, oordeelt de officier van justitie.

De man en zijn vrouw waren nabij hun huis in Wernhout (Noord-Brabant) aan het wandelen met hun honden, die ruzie met elkaar kregen. Toen de man tussenbeide wilde komen, werd hij door beide honden tegelijk aangevallen. De vrouw rende naar huis om een pistool te halen. Toen ze terugkwam schoot ze beide dieren dood terwijl ze hun baas nog aan het toetakelen waren.

De politie laat weten dat de vrouw wel de vergunningvoorschriften heeft overtreden door het vuurwapen op de openbare weg te gebruiken. De politie gaat daarom nog overwegen of ze het pistool terugkrijgt en of ze de wapenvergunning mag houden.

De eigenaar van de gevaarlijke honden ligt ernstig toegetakeld in het ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar.

OM: vrouw schoot honden dood uit noodweer
OM: vrouw schoot honden dood uit noodweer (Foto: ANP)

Op valreep 'nieuwe' getuige in moordproces

In het strafproces over de gewelddadige dood van Haarlemmer Sjeddy Ibrahim is op het laatste moment een getuige naar voren gestapt die zegt nieuwe informatie te hebben in de zaak. Hij meldde dat afgelopen vrijdag bij aanklaagster Judith Hendriks, die het maandagochtend bij de start van de zaak meedeelde. De man wordt op verzoek van een deel van de verdediging maandagmiddag gehoord, zo heeft de rechtbank besloten.

Ibrahim (22) werd in de nieuwjaarsnacht van 2016 doodgestoken toen hij bij een ruzie op de Zomerkade in Haarlem een neergestoken vriend wilde helpen. In totaal liepen drie anderen, onder wie de getuige, verwondingen op door messteken. Wat zich de bewuste nacht precies afspeelde, is nog steeds onduidelijk. Veel betrokkenen waren zwaar onder invloed.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de zaak drie verdachten gedagvaard: Richard L. (25), Layminda van Z. (21) en Roxanne O. (22). Mede op basis van forensisch onderzoek wordt L. gezien als degene die Ibrahim de fatale steek toebracht. Samen met Van Z. - die zelf ook gewond raakte - wordt hem daarnaast poging tot moord op de twee andere slachtoffers ten laste gelegd. O. is aangeklaagd voor het plegen van openlijk geweld.

Verklaringen
De getuige die maandagmiddag in de rechtszaak wordt gehoord, legde als getuige al eerder verklaringen af bij de rechter-commissaris. Hij heeft de officier van justitie gezegd daarbij niet te hebben gelogen, maar over bepaalde aspecten niet te zijn ondervraagd en daarover zelf niet te hebben verteld omdat hij zich bedreigd voelde.

De rechtbank trof voor het proces strenge beveiligingsmaatregelen, nadat de spanningen tussen verschillende betrokkenen tijdens eerdere voorbereidende zittingen hoog opliepen. De eerste uren van het proces verliepen echter zonder incident. Vooralsnog zijn vier dagen uitgetrokken voor de zaak. De uitspraak staat gepland op 3 februari.

Lachwekkend slechte trailer PS4-game Life of Black Tiger

Life of Black Tiger is een game van de Russische ontwikkelaar 1Games. Het gaat over een tijger die schijt heeft aan alles: mensen, dieren, zwaartekracht, noem maar op. Op het officiële YouTube-kanaal van PlayStation verscheen een trailer van de game die zo'n bizar slechte performance laat zien dat je je af gaat vragen welke stagiaire het in in zijn hoofd haalde om dit online te zetten.

De beschrijving van de trailer gaat meteen al niet helemaal goed, met teksten als "Life of Black Tiger is an interactive adventure story game is set in jungle, field, and forest surroundings" en "You can have a vivid and realistic experience through in various missions". We hoeven van Russen natuurlijk geen perfect Engels te verwachten maar je zou denken dat Sony zelf enige controle hanteert op materiaal dat ze via hun officiële kanalen naar buiten brengen. De beschrijvingen doen denken aan de hilarische teksten die we onlangs aantroffen bij de Xbox One-game Horse Racing 2016.

De trailer toont een zwarte tijger die nietsontziend rondrent door een uiterst lelijke spelwereld met een framerate die ten tijde van de PSOne-generatie nog uitgekotst zou worden. Buiten kijf staat dat Black Tiger niet met zich laat sollen en ieder levend organisme moet eraan geloven: mensen, vissen, wolven en krokodillen, allemaal worden ze met een welgemikte klauw (ofzo) meters de lucht in gesmeten. Bekijk de trailer, die inmiddels zestienduizend dislikes heeft, hieronder. Voor wat extra vermaak zijn de comments ook aan te raden. Of Life of Black Tiger een PS4 Pro patch krijgt is nog onbekend.

Arrestant na aanhouding overleden

In Houten is in de nacht van zondag op maandag een man overleden die door de politie in Amersfoort was gearresteerd.

De politie wilde de dertigjarige man uit Nijkerk aanhouden voor verdacht rijgedrag. Hij ging ervandoor, maar werd na een achtervolging ingerekend. Hij verzette zich toen hij in de boeien werd geslagen.

De arrestant werd overgebracht naar het cellencomplex in Houten. Kort nadat hij was vastgezet, werd hij onwel, waarop hij werd vervoerd naar een ziekenhuis. Daar overleed hij later in de nacht.

Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. De Rijksrecherche is een onderzoek gestart.

Arrestant na aanhouding overleden
Arrestant na aanhouding overleden (Foto: ANP)

Halep gelijk onderuit op Australian Open

Voor de Roemeense tennisster Simona Halep is de Australian Open 2017 uitgelopen op een flinke domper. De nummer vier van de wereld was in Melbourne totaal niet opgewassen tegen de Amerikaanse Shelby Rogers, die bijna vijftig plekken lager staat op de wereldranglijst.

De 24-jarige Rogers kreeg vroeg in de eerste set al de nodige kansen om Halep, tweevoudig kwartfinaliste in Melbourne, te breken. Dat lukte niet, maar na een ellenlange game op 2-3 slaagde Rogers er toch in de service over te nemen. Op de opslag van Halep kreeg ze al twee setpoints die ze niet pakte, maar met een lovegame op eigen service maakte ze de set alsnog af: 3-6.

In het tweede bedrijf won Halep de eerste game - waarin ze zelf mocht serveren - en dat was het. De Roemeense leverde drie keer op rij haar service in en bij de derde keer was dat fataal: 1-6 en dus een plek voor Rogers in de tweede ronde. Halep werd vorig jaar in Melbourne ook al in de eerste ronde uitgeschakeld, terwijl ze daarvoor twee keer de kwartfinales haalde. 

Bertens al uitgeschakeld op Australian Open

Tennisster Kiki Bertens is tijdens de Australian Open in de eerste ronde uitgeschakeld. Het eerste Grand Slam van het jaar eindigde voor de Nederlandse op maandagochtend tegen de Amerikaanse Varvara Lepchenko.

Bertens, de mondiale nummer 22, kwam tegen de nummer 88 van de wereld geen moment echt lekker in haar spel. Ze brak Lepchenko snel, maar leverde de break gelijk weer in, wat op 3-4 precies omgekeerd gebeurde. Ondanks maar liefst vijf breakkansen kon Bertens haar opponente niet breken om op 6-5 te komen, waarna ze zelf haar service en de eerste set inleverde: 5-7.

Een vechtende Bertens leek in de tweede set toch weer even de overhand te hebben en brak Lepchenko, maar op 4-3 leverde ze haar service weer in. De Amerikaanse sleepte er een tiebreak uit, wat uitdraaide op een waar breekfestijn. Het aloude 'drie keer is scheepsrecht' maakte een einde aan Bertens' Australian Open: het derde matchpoint op rij was raak voor Lepchenko. 

Turkije: Inlichtingendienst betrokken bij aanslag

De schietpartij in een nachtclub in de Turkse stad Istanbul tijdens de jaarwisseling is professioneel uitgevoerd. Bij de aanslag was bovendien een inlichtingendienst betrokken. Dat zei de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus maandag.

"Het lijkt erop dat de aanslag in nachtclub Reina niet slechts een terreuraanslag was, maar een aanslag waarbij ook een inlichtingendienst betrokken was. Het was een extreem goed voorbereide en georganiseerde aanslag", zei de vicepremier in een interview met zender A Haber. Verdere details werden niet gegeven.

De aanslag, waarbij 39 doden vielen, werd opgeëist door Islamitische Staat en zou een vergelding zijn voor de Turkse betrokkenheid bij de strijd in Syrië.

Gifbeker New York Knicks nog niet leeg

Deze zomer presenteerden de New York Knicks een nieuw superteam. De ploeg had met Carmelo Anthony een superster in de gelederen en Kristaps Porzingis maakte in zijn rookieseizoen een diepe indruk. Daarnaast versterkte de ploeg zich met Derrick Rose en Joakim Noah van de Chicago Bulls. Dit moest de kern zijn van een ploeg die het LeBron James en de Cleveland Cavaliers lastig ging maken.

Het seizoen begon goed redelijk voor de Knicks. De ploeg won meer dan het verloor en stond op een plek die recht gaf op deelname aan de play-offs. Ergens in december begon het team de eerste haarscheuren te vertonen. Porzingis miste wat wedstrijden met een blessure, de ploeg verloor vaker. Tegenstanders leken op te leven als ze in de Madison Square Garden konden spelen.

Dit alles kwam tot een dieptepunt toen Derrick Rose om nog steeds onduidelijke redenen niet kwam opdagen voor een wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans. Rose speelt weer, maar van overtuigend basketbal is bij de Knicks geen sprake meer. De ploeg is weggezakt naar de tiende plek in het oosten en de eigen fans trakteren de spelers regelmatig op boegeroep.

Afgelopen nacht speelden de Knicks in Toronto tegen de Raptors. Het was de eerste van vier wedstrijden deze week tegen rivalen in de Eastern Conference die eigenlijk gewonnen moeten worden om nog aansluiting te houden in de race om een play-off plaats.

De wedstrijd verliep één kwart lang voorspoedig voor New York, na twaalf minuten stond het 27-26. In het restant van de wedstrijd implodeerden de Knicks volledig. Toronto liep uit naar een 69-54 ruststand en het derde kwart won de Canadese ploeg met 27-8.

In het restant van de wedstrijd mochten de starters op de bank blijven zitten. De reserves van New York zorgden voor een op het oog respectabele eindstand: 116-101. Maar laat over de wedstrijd geen illusies bestaan, het was een afslachting.

Alsof de nederlaag nog niet genoeg was, verloor New York haar waarschijnlijk beste verdediger. Forward Lance Thomas kreeg in de tweede minuut van de wedstrijd een elleboog in zijn gezicht, brak daarbij zijn oogkas en zal lange tijd uit de roulatie zijn.

Raptors - Knicks. Bron: YouTube.

De twee grootste kemphanen in de NBA dit jaar, James Harden en Russell Westbrook, kwamen beiden in actie. James Harden speelde met de Houston Rockets in en tegen Brooklyn. De Nets zijn sowieso al de slechtste ploeg in de NBA. Tegen Houston misten ze ook hun beste speler Brook Lopez die een wedstrijd rust werd gegund.

De wedstrijd verliep geheel zoals mocht worden verwacht. Van spanning was geen moment sprake en na 48 minuten stond een riante 112-137 op het scorebord. Na twee nederlagen op rij was het een welkome zege voor Houston. James Harden noteerde zijn twaalfde triple double van het seizoen. De bebaarde guard kwam tot 22 punten, 11 rebounds en 11 assists.

De verder onopmerkelijke wedstrijd gaat nog wel de geschiedenisboeken in. De ploegen schoten samen 88 driepunters. Nooit eerder schoten twee teams in één wedstrijd zo vaak van achter de driepuntslijn.

Russell Westbrook kwam met de Oklahoma City Thunder ook tot winst. De Thunder leidden vrijwel de gehele wedstrijd tegen de Sacramento Kings met een ruime marge. In de slotminuten kwam Sacramento nog erg dichtbij. Met 18 seconden te spelen schoot DeMarcus Cousins drie vrij worpen raak, waarmee hij de Kings op 116-118 bracht. Een aanval later ontfutselde Westbrook de bal van Cousins en besliste hij de wedstrijd met een eenvoudige lay-up: 118-122.

Westbrook eindigde de wedstrijd met zijn twintigste triple double van het seizoen: 36 punten, 11 rebounds en 10 assists.

Uitslagen

Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves 98-87
Toronto Raptors – New York Knicks 116-101
Atlanta Hawks – Milwaukee Bucks 111-98
Brooklyn Nets – Houston Rockets 112-137
Sacramento Kings – Oklahoma City Thunder 118-122
Memphis Grizzlies – Chicago Bulls 104-108
Los Angeles Lakers – Detroit Pistons 97-102

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 29-10
Toronto Raptors 27-13
Boston Celtics 26-15
Atlanta Hawks 23-17
Milwaukee Bucks 20-19
Indiana Pacers 20-19
Washington Wizards 20-19
Charlotte Hornets 20-20
Chicago Bulls 21-21
Detroit Pistons 19-24
New York Knicks 18-23
Orlando Magic 17-25
Philadelphia 76ers 12-26
Miami Heat 11-30
Brooklyn Nets 8-32


Western Conference

Golden State Warriors 34-6
San Antonio Spurs 31-9
Houston Rockets 32-11
Los Angeles Clippers 28-14
Utah Jazz 26-16
Oklahoma City Thunder 25-17
Memphis Grizzlies 25-18
Portland Trail Blazers 18-24
Sacramento Kings 16-24
New Orleans Pelicans 16-25
Denver Nuggets 15-23
Minnesota Timberwolves 14-27
Los Angeles Lakers 15-30
Phoenix Suns 13-27
Dallas Mavericks 13-27

 

SchŲne: ''Als ik me met Anwar bemoei word ik gek''

Ajax volgde concurrent Feyenoord zondag door drie punten te pakken in Zwolle. Lasse Schöne speelde de hele wedstrijd en maakte de openingstreffer uit een strafschop.

"Over het resultaat ben ik tevreden, maar het spel was niet goed. De eerste helft was slordig en dat terwijl er veel ruimte lag. We speelden kansen slecht uit en het leek er op alsof we er niet helemaal bij waren. Er werden in de rust ook echt wel wat harde woorden gesproken. In de tweede helft was het voetbal al wel wat beter. Het scheelt absoluut dat je met 2-0 voor komt. Dan krijg je knullig een tegengoal, maar kom je verder gelukkig niet extreem meer in de problemen."

Van het onderschatten van PEC Zwolle, dat in degradatienood verkeert, wilde Schöne niets weten. "Daar hebben we het juist nog over gehad. Zulke ploegen mag je niet onderschatten. Dan beginnen we toch zo de wedstrijd. Iemand inspelen op zijn juiste been zou al helpen, maar de ballen rolden vaak achter de man langs of over de zijlijn", vertelde de Deen die altijd een uitgesproken mening heeft als het om passing gaat.

Zijn eigen optreden vond hij 'prima'. "Het kan altijd beter, maar ik heb nog wat gevaarlijke ballen kunnen geven, bijvoorbeeld op El Ghazi. Het spel verdelen lukte gelukkig nog wel, maar als team was het vandaag gewoon niet goed genoeg", benadrukt Schöne nog maar eens.

Ajax kreeg de kans om de score te openen door middel van een penalty. In de laatste weken is er al aardig gerouleerd. "Ik stond weer als eerste op het lijstje om hem te nemen", zei hij met een trotse ondertoon. "Het was wel lekker dat ik daardoor een goaltje mee kon pakken." Het bleek niet zo maar een ‘goaltje’ te zijn, want de voorsprong gaf de Amsterdammers vertrouwen. Twee minuten daarna verdubbelde Ziyech de score.

El Ghazi ligt volgens Schöne nog altijd prima in de groep, ook al lijkt hij deze transferperiode nog te verkassen. "Je kan je als teamgenoot met van alles bezig gaan houden, maar hij heeft nog nergens getekend, dus zien wij hem als een Ajax-speler. Als je je met de zaken van bijvoorbeeld Anwar gaat bemoeien, word je zelf ook gek." Kwalitatief liet de buitenspeler dan ook veel zien in Zwolle. "Vooral in de eerste helft was hij onze gevaarlijkste speler. Hij dook continu de diepte in en was goed aanspeelbaar."

Ajax heeft het vaker lastig gehad tegen PEC Zwolle. Volgende week staat er echter opnieuw een uitwedstrijd op het programma voor de ploeg van Bosz. "Voor FC Utrecht is de wedstrijd van aankomende zondag de wedstrijd van het jaar." De Domstedelingen zijn al tien opeenvolgende Eredivisiewedstrijden ongeslagen. Dat is voor het eerst sinds 2002. "Ze doen het uitstekend, maar ik ga mezelf niets aanpraten", vertelde de goedgezinde Deen. "Het wordt zeker een lastige uitwedstrijd, maar het moet goed komen."

Hulporganisaties willen toegang tot SyriŽrs

Hulporganisaties van de Verenigde Naties hebben maandag een oproep gedaan voor toegang tot kinderen en gezinnen in Syrië die afgesneden zijn van humanitaire hulp. De "wereld moet niet zwijgend toekijken", ook niet nu het beleg van de stad Aleppo voorbij is, staat in een verklaring.

De hoogste leiders van vluchtelingenorganisatie UNHCR, hulpcoördinator OCHA, kinderorganisatie UNICEF, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringen aan op "directe, onvoorwaardelijke en veilige toegang" tot burgers. In totaal gaat het om zo'n 700.000 Syriërs die in vijftien belegerde gebieden in Syrië wonen. Ze hebben een groot gebrek aan de basale levensbehoeften en lopen voortdurend het risico slachtoffer te worden van geweld.

Hulporganisaties willen toegang tot Syriërs
Hulporganisaties willen toegang tot Syriërs (Foto: ANP)

KRO-NCRV brengt alternatieve verkiezingsdebatten

In aanloop naar de landelijke verkiezingen in maart, komt de KRO-NCRV met vier grote livedebatten. In Het Monitor Debat, dat vanaf 30 januari op tv is te zien, praten burgers, bestuurders en beleidsmakers met elkaar over onderwerpen als zorg, wonen en werken.

De debatten worden gepresenteerd door Teun van de Keuken en Liesbeth Staats. "We laten burgers in debat gaan met mensen die ook echt iets aan de situatie kunnen veranderen", zegt Van de Keuken. "Dat zijn meestal gemeentelijke instanties en lokale politici, vaker dan lijsttrekkers van de landelijke partijen. Die zul je dan ook niet bij ons zien. We willen geen verkiezingsretoriek maar praten over concrete oplossingen."

Tijdens het debat, om 21.00 uur op NPO 2, spelen zowel het publiek in de studio als de kijkers thuis een rol. Via social media kunnen mensen reageren en dit wordt meegenomen in de uitzending.

De eerste uitzending gaat over flexibilisering van de arbeidsmarkt.

KRO-NCRV brengt debat in aanloop verkiezingen
Deze twee zien we dus niet bij de KRO-NCRV debatten (Foto: ANP)

Ratelband wil Peter Jan Rens ten val brengen

Emile Ratelband is helemaal klaar met zijn voormalige goede vriend Peter Jan Rens. De positiviteitsgoeroe is vastbesloten de presentator ten val te brengen, zegt hij maandag in De Telegraaf.

Ratelband is zelf slachtoffer van de babbeltjes van Rens en leende hem 6000 euro, maar daar heeft hij nooit meer iets van teruggezien. Dat hij niet de enige is, ontdekte hij nadat hij daar een bericht over schreef op Facebook.

"Mensen met warrige verhalen waar je niet veel aan hebt, maar ook heel veel mensen met harde vorderingen die ertussen genomen zijn voor bedragen van 50 euro tot 50.000 euro. Het gaat meestal om bedragen tot 3500 euro. Dat is slim, want daardoor maken die er geen zaak van", legt Ratelband uit. Volgens hem zijn veel gedupeerden ook bang dat ze te maken krijgen met de 'kampersfamilie' van Rens' verloofde Virginia.

"Maar ik heb er nu meer dan dertig bij elkaar en ik ga een schuldeisersvergadering beleggen. Daarna zal Rens wel anders piepen", aldus Ratelband. "Het lijkt wel dat iedereen hem laat gaan. Nou, ik niet. Ik ga hem kapotmaken om zo de samenleving voorgoed tegen hem te beschermen. Hij gaat er gewoon aan. Ik ben mijn huiswerk aan het doen en Rens zal eerdaags wel ondervinden wat daar het resultaat van is."

Ratelband wil Peter Jan Rens ten val brengen
Ratelband wil Peter Jan Rens ten val brengen (Foto: BuzzE)

12.000 illegale wapens gevonden in Spanje

Europees politieonderzoek naar illegale wapenhandel heeft in Spanje een enorme vondst opgeleverd, melden Spaanse media maandag. De politie nam 12.000 wapens in beslag, waaronder wapens die "een vliegtuig neer zouden kunnen halen". De geschatte waarde van de vondst op de zwarte markt is ongeveer 10 miljoen euro.

Bij de politieoperatie waren onder meer teams uit Barcelona, Valencia en Santander betrokken. De politie kwam de groep criminelen op het spoor, nadat ze gelinkt waren aan een schietpartij in het Joods museum in Brussel in 2014. De bende had onder meer revolvers van Smith & Wesson en Beretta-geweren in zijn bezit.

Er zijn tot nu toe vijf mensen gearresteerd, allen hebben de Spaanse nationaliteit.

12.000 illegale wapens gevonden in Spanje
12.000 illegale wapens gevonden in Spanje (Foto: ANP)

'Beperk recht schuldeiser bij faillissement'

Bedrijven die failliet zijn maken meer kans op een succesvolle doorstart als de rechten van schuldeisers worden beperkt. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) maandag in een onderzoek naar efficiëntere wetgeving bij faillissementen.

Het opschorten van de rechten van schuldeisers is een van de maatregelen die kan worden genomen om de huidige wetgeving te verbeteren. Daarmee kan volgens het planbureau worden voorkomen dat crediteuren alle middelen uit de failliete boedel trekken. Ook moet duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen verschillende categorieën schuldeisers.

Verder zou een dwangakkoord bij uitstel van betaling volgens het CPB mogelijk moeten zijn, om te voorkomen dat individuele schuldeisers een doorstart dwarsbomen. Ook zou in de wet kunnen worden opgenomen dat het management onder voorwaarden voor een groot deel de zeggenschap houdt bij betalingsproblemen.

'Beperk recht schuldeiser bij faillissement'
'Beperk recht schuldeiser bij faillissement' (Foto: ANP)

Dochter Q-dj's Wietze en Lieke geboren

Qmusic-dj's Wietze de Jager en Lieke Veld zijn vader en moeder geworden. Hun dochter kwam vrijdag ter wereld, zo maakte Wietze maandagochtend bekend.

Het meisje heeft de naam Juul Bettie de Jager gekregen. "Moeder en dochter maken het donders goed!", schrijft Wietze op Twitter.

Wietze en Lieke, die sinds september 2015 getrouwd zijn, maakten in juli bekend dat de kleine op komst was. Dat was toen enigszins gevoelig voor zijn collega en vriend Mattie, die juist te horen had gekregen dat hij niet de vader was van de tweeling die zijn ex in maart op de wereld had gezet.

LAKS wil meedoen aan verkiezingen

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil in maart meedoen aan de verkiezingen. De organisatie, vooral bekend van de klachtenlijn rond de examens, zegt er geen vertrouwen in te hebben dat de huidige politieke partijen de negatieve ontwikkeling in het onderwijs kunnen stoppen.

Volgens de organisatie draait het onderwijs meer en meer om slagingspercentages en geld. Hierdoor staan de toekomst van scholieren en de toekomst van Nederland als kenniseconomie op het spel, maar de politiek luistert volgens de organisatie niet. Daarom wil LAKS zelf de Kamer in.

"Het wordt tijd dat het onderwijs bij zijn fundament wordt aangepakt. De politiek zou in het belang van de leerling moeten handelen en daarom stellen wij ons verkiesbaar", zegt voorzitter en lijsttrekker Sven Annen.

LAKS gaat met een twintigpuntenplan de verkiezingsstrijd aan. Zo moet onder andere de basisbeurs weer worden ingevoerd, het Centraal Schriftelijk Examen worden aangepast (inclusief het onmiddellijk afschaffen van de rekentoets). Particuliere bureaus die tegen betaling examentrainingen geven, moeten worden verboden.

LAKS komt overigens niet onder de eigen naam op je stembiljet te staan, want ze nemen deel met een zogenaamde blanco lijst.

LAKS wil meedoen aan verkiezingen
LAKS wil meedoen aan verkiezingen (Foto: ANP)

'Meer aandacht gevolgen ongezonde lucht'

Mensen weten vaak niet dat het inademen van ongezonde lucht veel gevolgen kan hebben. Het Longfonds is daarom maandag een campagne gestart waarmee iedereen via zijn mobiele telefoon kan checken hoe de kwaliteit van de lucht ter plekke is.

"Zeven van de tien Nederlanders weten niet dat de lucht die ze inademen ongezond is", aldus Longfonds-directeur Michael Rutgers. "Terwijl de gezondheidseffecten enorm zijn. Elk jaar overlijden in ons land meer dan 5000 mensen door de ongezonde lucht die in hun longen terechtkomt. Dat is voor ons onacceptabel." Volgens het Longfonds kan luchtvervuiling longziekten als astma en COPD veroorzaken en verergeren. Ook overlijden volgens de organisatie elke dag drie mensen aan longkanker door vervuilde lucht.

Het Longfonds hoopt dat zoveel mogelijk mensen de lucht gaan checken en wil hiermee afdwingen dat er snel een Nationaal Luchtplan komt dat de lucht gezonder moet maken.

'Meer aandacht gevolgen ongezonde lucht'
'Meer aandacht gevolgen ongezonde lucht' (Foto: ANP)

'Wet tegen discriminatie transgenders'

D66, PvdA en GroenLinks willen dat transgenders en intersekse personen expliciet in de wet tegen discriminatie worden beschermd. De Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Keklik Yücel (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) dienen daar een wetsvoorstel voor in.

"Bij discriminatiebescherming mag het niet uitmaken of mensen wel of niet in het standaard man-vrouw plaatje passen", aldus Bergkamp. Volgens haar worden de groepen geconfronteerd met discriminatie. Zo liggen de werkloosheidspercentages bij transgenders veel hoger dan gemiddeld. Ook intersekse personen worden geconfronteerd met onbegrip en discriminatie.

Intersekse personen (ongeveer 85.000 in Nederland) zijn geboren met een lichaam dat niet strikt alleen mannelijke of vrouwelijke kenmerken heeft. Het kan gaan om vrouwen zonder baarmoeder of mannen met een extra X-chromosoom. Transgenders (ongeveer 50.000 in Nederland) zijn mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat bij hun geboorte werd geregistreerd.

Aangepast
Bergkamp vindt het belangrijk dat zij expliciet worden beschermd. "Ons voorstel biedt erkenning en maakt expliciet dat de wet aan hun kant staat. Daarnaast gaan we er ook vanuit dat de wet bijdraagt aan meer kennis en begrip. Want onbekend maakt vaak onbemind", aldus Bergkamp.

In het initiatiefwetsvoorstel wordt de Algemene wet gelijke behandeling aangepast. Hierin staan al discriminatie op basis van 'geslacht' en 'hetero- of homoseksuele gerichtheid' genoemd. Als het aan de indieners ligt dan komen daar de termen 'geslachtskenmerken', 'genderidentiteit' en 'genderexpressie' bij.

Update:
Video toegevoegd om in ieder geval wat licht te werpen op waar dit in New York tot geleid heeft.


In New York is het niet correct aanspreken van gendertrenders al strafbaar...

FOK! Wat een weer: fris en zonnig

Goedemorgen!

Het was gisteren al met al nog een aardige dag. De zon kwam hier regelmatig tevoorschijn. In het noorden van het land is er nog wel een enkele bui gevallen en in het westen regende het ook een paar keer. De nacht was koud met temperaturen tot -7 graden. Ook kan het in de loop van de nacht glad geworden zijn. Oppassen dus als je zo de weg op moet.

Het kan vanmorgen nog wat mistig zijn op plaatsen waar in de loop van de nacht mist is ontstaan. Het wordt verder een droge dag met flinke zonnige perioden. In het noorden en oosten komt het kwik niet hoger dan het vriespunt, lokaal in het noordwestelijk kustgebied kan het kwik oplopen tot 3 graden. De wind is noordoostelijk en zwak.

Het weer blijft de komende dagen ver hetzelfde. Koud en droog. Aan het eind van de week kan de temperatuur weer iets hoger worden.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:39
Zon onder: 16:59
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1891 Pim Mulier schaatst langs de elf Friese steden in een recordtijd van 13 uur.
1935 Bruno Hauptmann, die ervan verdacht wordt de 2-jarige zoon van luchtvaartpionier Charles Lindbergh te hebben gekidnapt en vermoord, staat terecht. Later wordt hij schuldig bevonden en geëxecuteerd.
1959 De Russen lanceren het 360 kilo wegende ruimteschip Loena 1, het eerste door mensenhanden gemaakte voorwerp, dat na de maan gepasseerd te zijn, een kunstplaneetje wordt van de zon. Dit wordt mogelijk doordat het ruimteschip een grotere snelheid krijgt dan 11,2 kilometer per seconde, de snelheid die nodig is om aan de aantrekkingskracht van de Aarde te ontsnappen.
1976 Dennis Wilson, drummer van The Beach Boys wordt gearresteerd in Los Angeles op verdenking van wapenbezit.
2013 Astronomen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht nemen voor het eerst de geboorte van een planeet waar, op 450 lichtjaren van de Aarde.

Zonsondergang van zondag 15 januari in de buurt van Tubbergen (Foto: Hummels)
Zonsondergang van zondag 15 januari in de buurt van Tubbergen (Foto: Hummels)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Rode Kruis: Nederlanders negeren kou

Nederlanders zijn vaak slecht voorbereid op vrieskou. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis. Door de slechte voorbereiding lopen mensen een groter risico op ongelukken of onderkoeling.

Zo heeft bijna de helft van de Nederlanders geen strooizout in de kast staan en een grote groep loopt kans in een file onderkoeld te raken. Bijna de helft neemt bij een gevoelstemperatuur van min 20 graden Celsius geen deken mee in de auto. Meer dan driekwart van de automobilisten heeft geen eten bij zich en 60 procent vertrekt zonder drinken.

Ook gaan veel Nederlanders in de vrieskou lopend naar hun bestemming, vooral voor werk, om kinderen op te halen of boodschappen te doen. Vooral voor kwetsbare groepen als ouderen en mensen met een fysieke beperking is kou een groot risico. Hun lichaam blijft minder lang warm omdat het moeizamer beweegt.

Het Rode Kruis adviseert mensen goed voorbereid op pad te gaan en geeft tips via de website en sociale media. Automobilisten doen er goed aan voldoende brandstof te tanken om lange files te kunnen overbruggen. Wie onderweg in de problemen komt, kan de Rode Kruis-app raadplegen.

Rode Kruis: Nederlanders negeren kou
Rode Kruis: Nederlanders negeren kou (Foto: ANP)

Tientallen doden bij vliegtuigcrash KirgiziŽ

Een vrachtvliegtuig van ACT Airlines is maandag neergestort in Kirgizië. De autoriteiten zeggen dat zeker 32 mensen het ongeluk niet hebben overleefd.

Het vliegtuig stortte neer in de buurt van het Kirgizische vliegveld Manas, in de buurt van de hoofdstad Bishkek. Volgens de luchtverkeersleiding zou het toestel in Manas een tussenstop maken als onderdeel van de route van Hong Kong naar Istanbul. Het vliegtuig stortte neer bij de landing die vanwege slecht zicht werd bemoeilijkt.

Het vliegtuig crashte en beschadigde vijftien gebouwen in het dorp. Daarbij zijn zeker 32 mensen omgekomen waaronder vier bemanningsleden van het vrachtvliegtuig en zes kinderen, zei de minister van Gezondheid tegen lokale media.

Reddingswerkers hebben zestien lichamen gevonden in het gebied waar de Boeing 747 is neergestort. Het gaat volgens het ministerie van Gezondheid om het lichaam van de piloot en vijftien mensen die daar woonden.

Sevilla maakt einde aan ongeslagen reeks Real Madrid

Real Madrid is er voor de tweede keer in een paar dagen niet in geslaagd om Sevilla te verslaan. De thuisploeg wist in een knotsgekke slotfase zelfs de zege te pakken. Het werd 2-1. 

Beide teams kwamen elkaar donderdag nog tegen in de achtste finales van de Copa del Rey. Door een zege in de heenwedstrijd was de 3-3 in Sevilla voor Real Madrid voldoende om de volgende ronde te halen. Maar dit keer namen de bezoekers met een gelijkspel geen genoegen en stonden ze in de slotfase zelfs helemaal met lege handen.

Sevilla had voor eigen publiek het meeste balbezit en het zorgde voor het meeste gevaar voor het doel. Toch leek Real na rust een overwinning te pakken toen de scheidsrechter in het strafschopgebied een overtreding zag op Dani Carvajal. Cristiano Ronaldo maakte van elf meter geen fout.

In de slotminuten ging het echter helemaal mis. Uitgerekend Sergio Ramos, oud-speler van Sevilla, kopte een vrije trap in eigen doel en in de laatste seconden maakte Stevan Jovetic er zelfs 2-1 van. De ongeslagen reeks van 40 duels van Real Madrid is daarmee beëindigd. De Koninklijke heeft met een wedstrijd tegoed één punt meer dan Sevilla en twee meer dan Barcelona.

Geen passende zorg voor psychische aandoening

De meeste patiënten en cliënten krijgen geen passende zorg en hulp. Dat meldt 77 procent van de 10.000 deelnemers aan een enquête van het Landelijk Platform GGz, Patiëntenfederatie Nederland en belangenorganisatie Ieder(in).

Vooral voor mensen met een psychische aandoening of verstandelijke beperking is de zorg onvoldoende passend, zegt de meerderheid van de ondervraagden. Ze zeggen dat er niet naar ze wordt geluisterd en dat ze niet over hun eigen zorg en hulp kunnen meebeslissen.

Van de ondervraagden wil 88 procent graag over het beleid meepraten met verzekeraars, gemeenten en zorgaanbieders. Slechts 15 procent krijgt die mogelijkheid.

Drie op de tien ondervraagden zeggen vanwege de kosten af te zien van zorg. Ze halen bijvoorbeeld medicijnen niet op, gaan niet naar de specialist, stoppen met dagbesteding of maken geen gebruik meer van jeugdhulp. Als zij het voor het zeggen zouden hebben, zouden ze het eigen risico en de eigen bijdragen verlagen.

De ruim 10.000 deelnemers aan de enquête waren afkomstig uit de eigen panels van Landelijk Platform GGz, Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in), of hadden gereageerd op een oproep via sociale media. Van de ondervraagden heeft 77 procent een chronische aandoening.

Geen passende zorg voor psychische aandoening
Geen passende zorg voor psychische aandoening (Foto: ANP)

Gerenoveerde Velsertunnel weer open

Na een negen maanden durende renovatie gaat de Velsertunnel in de A22 tussen IJmuiden en Beverwijk maandagochtend vroeg weer open. Als alles goed gaat, kan het verkeer er vanaf 05.00 uur weer doorheen.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) verricht later op de ochtend de officiële openingshandeling. Daarna volgt een optocht van oldtimers door de tunnel.

De Velsertunnel, met bouwjaar 1957 de oudste snelwegtunnel van Nederland, was al die tijd dicht voor een ingrijpende opknapbeurt. Zo is de tunnel onder meer voorzien van een nieuw ventilatiesysteem, nieuwe vluchtwegen en een digitale besturing. Ook is de doorrijhoogte met 12 centimeter vergroot.

Op zondag 8 januari konden wandelaars alvast een kijkje nemen in de gerenoveerde Velsertunnel. De open dag trok 10.000 belangstellenden.

Gerenoveerde Velsertunnel weer open
Gerenoveerde Velsertunnel weer open (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.