Froome kan sneller klimmen door 'functioneel uitdrogen'

Je zou zeggen dat genoeg drinken van levensbelang is tijdens een zware wielerkoers maar daar denkt Roger Palfreeman, teamarts van Team Sky, heel anders over. 'Functioneel uitdrogen' zou volgens mij vele seconden per klim tijdswinst opleveren.

Door vocht te verliezen neemt het gewicht van de renner af waardoor hij meer wattages per kilo weg kan trappen omdat hij simpelweg minder kilo's meedraagt. Dat zou volgens de teamarts de logica zijn zo valt te lezen in de Spaanse krant El País.

"Als Froome twee kilo verliest na een dag rijden in de bergen, is hij in staat om Alpe d'Huez 47 seconden sneller op te rijden dan voorheen. Dat is een groot verschil, als je je bedenkt dat hij de Tour de France van 2015 won met 72 seconden verschil. Die twee kilo kun je kwijtraken door minder te drinken dan je logischerwijs zou denken. Op een gecontroleerde, functionele manier." Zo legt Palfreeman uit.

Froome weegt volgens de officiele gegevens 67 kilo en is in staat om 6,25 w/kg te trappen. Als de Tour-winnaar twee kilo zou verliezen terwijl hij niet of nauwelijks aan vermogen inlevert, zou dat kunnen stijgen naar 6,45 w/kg, zo beweert de arts.

Het uitdrogen moet wel onder strikte begeleiding gebeuren zodat de renner niet in paniek kan raken aldus Palfreeman. Mondwater met mentholsmaak zou gebruikt worden om de dorstgevoelens tegen te gaan. Deze aanpak kan niet zomaar gebruikt worden bij renners maar zou eerst goed en veelvuldig getraind moeten worden in warme omstandigheden zo benadrukt de Brit.

Teamartsen van andere ploegen nemen afstand van deze mogelijke nieuwe methode zo valt te lezen in El País. Dit nieuwe idee zou door één van de artsen al als marketingtruc omschreven zijn.

Froome kan sneller klimmen door 'functioneel uitdrogen' (Pro Shots / Action Images)
Froome kan sneller klimmen door 'functioneel uitdrogen' (Pro Shots / Action Images)