Doelpuntenfeest op olympisch voetbaltoernooi

De eerste dag van het olympisch voetbaltoernooi bij de mannen heeft in Brazilië flink wat goals opgeleverd. De dag begon met een gezapige 0-0 bij Irak - Denemarken, waarna Honduras na een spectaculaire tweede helft met 3-2 afrekende met Algerije.

Brazilië kwam tot onvrede van het thuispubliek niet tot scoren tegen Zuid-Afrika (0-0), maar Duitsland - Mexico leverde wel het nodige vertier op. Oribe Peralta schoot Mexico vier jaar geleden in Londen met twee goals naar olympisch goud en dat scoren is hij nog altijd niet verleerd: vroeg in de tweede helft opende hij de score, maar Serge Gnabry maakte al snel de gelijkmaker. Rodolfo Pizarro bracht Mexico binnen minuten weer op voorsprong, maar een kwartier voor het einde zette Matthias Ginter de 2-2 eindstand op het scorebord.

Portugal rekende met 2-0 af met Argentinië, terwijl Colombia een penalty van Dorlan Pabón nodig had om er tegen Zweden nog een 2-2 gelijkspel uit te slepen. Het ware spektakel kwam in de twee laatste wedstrijden van de dag, te beginnen met Fiji - Zuid-Korea. De keeper van Fiji, Simione Tamanisau, maakte grote indruk met een aantal uitstekende reddingen. Sterker nog, hij stopte een Koreaanse strafschop.

Na een half uur was het dan toch raak: Ryu Seung-woo opende de score voor Zuid-Korea, waarna Fiji weer een tijd lang stand wist te houden. Na een uur was het verzet echter compleet gebroken en in krap één minuut speeltijd brachten Kwon Chang-hoon (twee keer) en Ryu de genadeslag toe aan de enthousiaste eilanders. Daar bleef het niet bij, want Son Heung-min liet de 5-0 noteren, ex-Ajacied Suk Hyun-jun tekende voor de 6-0 en 7-0 en Ryu maakte zijn drietal goals in de 93e minuut nog compleet: 8-0 voor de Koreanen.

Keeper Taminasau zag helaas ook een penalty het doel in gaan, maar kon ondanks de 8-0 nederlaag met opgheven hoofd terugkijken op een aantal prima reddingen en een gestopte strafschop (PROSHOTS/Action Images)

De Nigerianen waren net op tijd in Manaus gearriveerd om tegen Japan aan te treden, maar de Afrikanen leken totaal geen last te hebben van al het oponthoud onderweg. Sadiq Umar opende na zes minuten de score, maar zag Shinzo Koroki drie minuten later al de gelijkmaker binnentikken. Oghenekaro Etebo stak daar dan weer een stokje voor, want nog geen minuut later stond het al 2-1.

De Nigeriaanse fans konden op hun beurt niet lang genieten van de voorsprong van het Dream Team, want dankzij Takumi Minamino stond het nog binnen een kwartier weer gelijk: 2-2. Etebo ontpopte zich vervolgens tot duidelijke man van de wedstrijd, met goals in de 42e, 51e en 66e minuut, waarbij zijn derde van de wedstrijd een penalty was. Takuma Asano deed met de 5-3 nog wel iets terug, maar de ploeg van aanvoerder John Obi Mikel ging er met de zege vandoor - daar kon ook de 5-4 van Musashi Suzuki in de 94e minuut niks meer aan veranderen.