Apple kondigt CareKit aan

Apple heeft vandaag CareKit aangekondigd, een nieuw softwareframework dat ontwikkelaars helpt om mensen actiever hun eigen medische toestand te laten controleren.

Met iPhone-apps die CareKit gebruiken kunnen patiënten gemakkelijker hun behandelplannen volgen en hun symptomen en medicatie bijhouden. Zo krijgen ze een beter inzicht in hun eigen gezondheid. Omdat de informatie ook met dokters, verplegend personeel of familieleden kan worden uitgewisseld, kunnen gebruikers van CareKit-apps een actievere rol vervullen als het gaat om hun eigen gezondheid.

"We staan versteld van de enorme invloed die ResearchKit al heeft gehad op de snelheid en omvang van medische onderzoeken en beseffen dat veel van dezelfde principes ook een rol kunnen spelen bij de individuele gezondheidszorg", zegt Jeff Williams, Chief Operating Officer van Apple. "Wij denken dat het heel belangrijk is om mensen de tools te geven om hun eigen gezondheidstoestand te bepalen. Met apps die gebruikmaken van CareKit is dit al mogelijk, want hiermee kunnen gebruikers een actievere rol spelen bij hun eigen gezondheidszorg."

CareKit is vanaf volgende maand beschikbaar als opensource-framework. De ontwikkelaarscommunity kan dan de eerste vier modules uitbreiden die al door Apple zijn ontwikkeld. Dat zijn:

  • Care Card, waarmee mensen hun eigen behandelplannen en actiepunten kunnen bijhouden, zoals het innemen van medicatie of het doen van oefeningen voor fysiotherapie. Activiteiten kunnen automatisch worden gevolgd en vastgelegd via sensoren in Apple Watch of iPhone.
  • Symptom and Measurement Tracker, waarmee gebruikers eenvoudig hun symptomen kunnen vastleggen en kunnen aangeven hoe ze zich voelen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun temperatuur opgeven om te bepalen of er sprake is van een infectie, of aangeven of ze pijn hebben of moe zijn. Updates kunnen bestaan uit antwoorden op eenvoudige vragen, foto’s om de toestand van een wond vast te leggen of activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van de versnellingsmeter en gyroscoop van iPhone, bijvoorbeeld om het bereik van een beweging vast te leggen.
  • Insight Dashboard, waarin symptomen worden afgezet tegen actiepunten in Care Card om snel het resultaat van een behandeling te tonen.
  • Connect, waarmee mensen gemakkelijk informatie over hun gezondheid en eventuele veranderingen daarin kunnen uitwisselen met artsen, zorgteams of familieleden en met hen kunnen communiceren.

Apple CareKit (Foto: Apple)