Apple wil cloudopslag in eigen beheer

Afgelopen week werd bekend dat Apple een deel van zijn iCloud-data op servers van Google gaat opslaan. Voor Googles Cloud Platform is het een grote aanwinst, maar volgens re/code is het voor Apple een tijdelijke actie. Het bedrijf werkt namelijk aan een plan om compleet zelfstandig te worden qua opslag.

Het plan, dat Project McQueen heet binnen het techbedrijf, houdt in dat Apple binnen afzienbare tijd alle iCloud-data op eigen servers wil kunnen opslaan. Nu koopt de iPhonemaker nog ruimte in op serverparken van Amazon, Microsoft en, sinds deze week, Google.

Voor Apple zou het zelfstandig beheren van data twee grote voordelen hebben. Zo is Apple vanaf dat moment niet meer afhankelijk van andere partijen als het veranderingen in systemen wil doorvoeren en heeft het de complete controle over de data. Apple maakt zich momenteel hard voor de privacy van zijn gebruikers, maar zolang iCloud-gegevens ook bij andere partijen staan, is het maar de vraag in hoeverre Apple echt spijkerharde garanties kan geven over wat er met de data gebeurt en wie er inzage in heeft.

'Apple wil cloudopslag in eigen beheer'
'Apple wil cloudopslag in eigen beheer' (Foto: BuzzT)