Schansspringer Kasai (43) op podium, weer 1-2'tje Prevc-broers

Het World Cup-weekeinde schansspringen in het Japanse Sapporo heeft de nodige opvallende resultaten opgeleverd. Zo pakte de 43-jarige Noriaki Kasai voor eigen publiek een mooie podiumplek, terwijl de broertjes Prevc opnieuw een 1-2 veroverden.

Vierschansentourneewinnaar Peter Prevc schreef de eerste wedstrijd van het weekeinde op zijn naam. De 23-jarige Sloveen domineert dit seizoen als zelden tevoren iemand heeft gedaan en haalde met zijn zege al zijn dertiende individuele podiumplaats op rij en zijn twaalfde in de World Cup. De tweede plek was voor zijn 16-jarige broertje Domen, die dit seizoen plotseling de wereldtop aan het bestormen is. In december in Engelberg werden de twee ook al eerste en tweede, een unicum.

Het Sloveense feest kon overigens helemaal niet stuk, want Robert Kranjec veroverde ook nog eens plek drie, terwijl Anze Lanisek zesde werd. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat de Slovenen het hele podium bezetten. De enige andere keer was in 2014, ook in Sapporo en ook toen stond Peter Prevc erbij.

Op zondag kon het thuispubliek juichen, want de nationale legende Kasai wist zich met plek drie naar zijn tweede podiumplaats van het jaar te springen. Hij moest twee Noren voor laten gaan: Anders Fannemel pakte de zege, voor Johann André Forfang. Peter Prevc werd 'slechts' zesde, waarmee hij een historische reeks net niet kon belonen met een record. Hij blijft op twaalf opeenvolgende podiumplaatsen steken in de World Cup, het record blijft daardoor op naam van Janne Ahonen. De Fin eindigde in het seizoen 2004/05 dertien keer op rij op het ereschavot.