Duitsers domineren WK rodelen voor eigen publiek

De Duitse rodelaars hebben het WK in Königssee zoals verwacht volledig gedomineerd. Van de zeven beschikbare gouden medailles gingen er zes naar het thuisland. De ploeg won daarnaast in totaal twaalf van de negentien mogelijke medailles.

Vrijdag vonden de sprintwedstrijden plaats en dat leverde gelijk een daverende verrassing op. De Zwitserse Martina Kocher bleek enkele honderdsten seconden sneller dan Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger uit Duitsland en pakte het goud. Bij de mannen konden de thuisfans wel juichen, want de dominante Felix Loch won de wereldtitel voor landgenoten Andi Langenhan en Ralf Palik. Tobias Wendl en Tobias Arlt pakten het dubbelgoud, maar medefavorieten Sascha Eggert en Toni Benecken konden hun medaille vergeten: de slee van het duo bleek iets te zwaar te zijn. Peter Penz en Georg Fischler wonnen namens Oostenrijk zilver, voor de zeer ervaren Italianen Christian Oberstolz en Patrick Gruber.

In de 'echte' wedstrijd bij de dames ging het voor favoriete Geisenberger beter, hoewel het vooral na de eerste run nog extreem dicht bij elkaar zat: Tatiana Ivanova uit Rusland stond op enkele honderdsten van een seconde op plek vijf. Olympisch kampioene Geisenberger was in beide runs de snelste en won goud, Kocher zette met zilver opnieuw een geweldig resultaat neer. Ivanova verbeterde zich en pakte een verrassende bronzen medaille, Eitberger ging onderuit en werd twintigste.

Kocher viert haar verrassende wereldtitel op de sprint (Foto: Getty)

Wendl en Arlt wonnen ook in de reguliere wedstrijd met grote overmacht en een baanrecord het goud. Eggert en Benecken gingen dit keer wel op een reglementaire slee naar beneden en pakten ruim achter hun landgenoten zilver, wel ver voor Oberstolz/Gruber die opnieuw brons wonnen. Loch was bij de mannen vervolgens onverslaanbaar en Palik kon dan ook niet anders dan tevreden zijn met zilver. Loch woont slechts vijf minuten van de baan in Königssee en dat is te merken. "Hij is de absolute 'Dominator' hier, dus meer dan zilver zat er voor mij echt niet in", aldus Palik na afloop. Wolfgang Kindl bezorgde Oostenrijk met het brons nog een medaille.

Het laatste onderdeel, de estafette, werd geheel volgens verwachting een Duitse aangelegenheid. Met wereldkampioenen Loch, Geisenberger en Wendl/Arlt bleek geen enkel team opgewassen tegen Trainingsgruppe Sonnenschein - zoals het altijd samen trainende viertal zichzelf noemt - en Letland (Eliza Cauce, Inars Kivlenieks en Andris en Juris Sics) moest op anderhalve seconde genoegen nemen met zilver. De Canadese ploeg (Alex Gough, Michael Malyk en Tristan Walker/Justin Snith) troefden de Russen af en pakten het brons.

Kindl was dolgelukkig met zijn bronzen medaille (Foto: Getty)