Nederlander omgekomen bij gijzeling Burkina Faso

Tijdens de gijzeling in een hotel in Ouagadougou in Burkina Faso is vrijdag een Nederlander omgekomen. Het gaat om een 67-jarige man, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdagavond.

De man, afkomstig uit Krimpen aan den IJssel, was in Burkina Faso als vrijwilliger voor non-profitorganisatie PUM. Tijdens het gijzelingsdrama zijn zeker 27 mensen omgekomen, meldde de Franse ambassadeur in het West-Afrikaanse land. Er zou sprake zijn van zeker achttien nationaliteiten onder de doden. 150 gijzelaars zijn uit het hotel bevrijd.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet weten geschokt en bedroefd te zijn. "Ik leef intens mee met de nabestaanden van het slachtoffer. Het is pijnlijk en wrang dat juist iemand die bij wilde dragen aan de ontwikkeling van het land slachtoffer wordt van een dergelijke daad", aldus de minister.

De honorair consul in Ouagadougou onderhoudt contact met de circa vijftig geregistreerde Nederlanders daar. Zij worden geadviseerd het gebied rond het hotel te mijden en veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Een medewerker van de Nederlandse ambassade in Bamako in het ernaast gelegen land Mali, reist zondag naar Burkina Faso om de honorair consul te ondersteunen.

Nederlander omgekomen in Burkina Faso
Nederlander omgekomen in Burkina Faso (Foto: ANP)