Al-Qaeda eist aanslag hotel Burkina Faso op

Bij een hotel in de hoofdstad van Burkina Faso zijn vrijdag schoten en explosies gehoord. Volgens de politie en getuigen zouden veiligheidstroepen in gevecht zijn met vermoedelijke islamistische strijders buiten het Splendid Hotel in het zakelijke district van Ouagadougou. Het hotel is populair bij medewerkers van de Verenigde Naties en westerse bezoekers.

Getuigen zeiden dat vier of vijf gewapende mannen het hotel bestormden, auto's in brand staken en in de lucht schoten voordat veiligheidstroepen arriveerden. Op Twitter circuleren nog onbevestigde berichten dat er tijdens het vuurgevecht doden en gewonden zijn gevallen.

De militanten hebben een onbekend aantal gijzelaars genomen na de aanval op het hotel en casino, liet een hoge functionaris van de nationale gendarme weten. "We proberen er achter te komen hoeveel aanvallers er zijn om onze acties beter te coördineren. De operatie kan nog meerdere uren duren", zei hij.

Update 05:26:00
Veiligheidstroepen hebben zaterdag 33 gijzelaars bevrijd uit een hotel in Burkina Faso. Dat heeft met ministerie van Communicatie gezegd. Onder de vrijgelaten bezoekers van het hotel bevindt zich ook een minister.

De mensen in het hotel in Ouagadougou werden vastgehouden door een groep terroristen, die het gebouw vrijdagavond bestormden. De aanslag is opgeëist door terreurgroep al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. Volgens de directeur van het universitair ziekenhuis in Burkina Faso zijn bij de aanval zeker twintig doden gevallen en vijftien mensen gewond geraakt.

Bij de bevrijdingsactie brak brand uit in het hotel. In het Splendid Hotel verblijven doorgaans veel buitenlanders, waaronder ook medewerkers van de VN. 

Schoten en explosies bij hotel Burkina Faso
Schoten en explosies bij hotel Burkina Faso (Foto: ANP)