Hiddink over ontslag: "Het was in een kwartier klaar"

Guus Hiddink heeft tekst en uitleg gegeven over de manier waarop hij door de KNVB aan de kant is gezet. "Het was een eenzijdige beslissing, een dictaat", aldus Hiddink. De 69-jarige geboren Varssevelder werd in juni aan de kant geschoven als bondscoach, na de 0-2 zege op Letland.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen en teammanager Hans Jorritsma zochten de trainer op in Zuid-Frankrijk. "Maar er is helemaal geen overleg geweest", vertelde Hiddink in De Tafel van Kees op FOX Sports.

"Dat overleg zou nog komen, maar Van Oostveen en Jorritsma zijn langsgekomen en we waren in een kwartiertje klaar. Dat was een eenzijdige beslissing, een dictaat. Het viel inderdaad koud op mijn dak. Ik kreeg te horen dat ik tegen IJsland niet meer op de bank zou zitten", aldus de bondscoach. "Ik vond trouwens dat Jorritsma daar niet bij aanwezig had moeten zijn, omdat hij in mijn staf zat."

Hiddink benadrukte dat het Nederlands elftal na de overwinning in Letland juist op de weg terug was. "We konden écht voor de tweede plek gaan. We stonden toen ook gewoon derde en we hadden het idee dat we het gingen halen. We hadden weer energie, en ik ook."

De gewezen bondscoach maakte geen verwijten naar Danny Blind, die met Oranje dus het EK misliep. "Ik heb wel contact met hem gehad. Hij was ook verrast dat het allemaal zo snel ging, maar ik heb geen probleem met hem."

Hiddink reageerde ook op Ronald de Boer, één van de criticasters van de oud-bondscoach. De Boer noemde de ideeën van Hiddink achterhaald. Mede door zijn leeftijd vond De Boer Hiddink niet meer de juiste man op de juiste plaats. "Maar hij vroeg me kort daarvoor wel om bondscoach van Qatar te worden tot 2022. Dan was ik helemaal outdated geweest", aldus Hiddink.