Dertig jaar voor broers roofmoorden Drenthe

De broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen hebben dinsdag dertig jaar cel gekregen voor de zogenoemde roofmoorden in Drenthe. Admilson kreeg ook nog tbs met dwangverpleging opgelegd. Admilson schoot volgens de rechters in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo dood en ruim een halfjaar later wurgden beide broers het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo.

De drie slachtoffers zijn 'op nietsontziende wijze om het leven gebracht', stelde de aanklager eerder. 'De broers hebben moedwillig en koelbloedig gehandeld. Ze hebben onherstelbaar leed aangebracht met financieel gewin als motief.' Daarom eiste het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak voor beide broers levenslang.

Beide broers waren bij de uitspraak aanwezig. De rechter oordeelde dat er te weinig bewijs is voor moord op Berend Smit uit Dwingeloo. Doodslag is wat de rechter betreft wel bewezen. In de zaak van het echtpaar Veenendaal uit Exloo is er wel genoeg bewijs voor moord, zo meldt RTV Drenthe.

Dertig jaar is de hoogste tijdelijke straf. Tijdens de rechtszaak werd ook bekend dat de voormalig partner van Berend Smit, Ciska Postma, recht heeft op een schadevergoeding van 35.000 euro. Meteen na de uitspraak schreeuwde Admilson: 'Dit kan toch niet, ik moet levenslang!’

Dertig jaar voor broers roofmoorden Drenthe
Dertig jaar voor broers roofmoorden Drenthe (Foto: ANP)