Groningers en Drenten zijn schijtvolk

Groningers doen vaker een 'grote boodschap' dan andere Nederlanders. Ook praten Groningers en Drenten het gemakkelijkst over hun poep. Dat meldt RTV Noord.

Groningers breien gemiddeld twee keer per dag een bruine trui; dat is vaker dan andere Nederlanders. Deze bevinding komt naar voren uit onderzoek door Winclove Probiotics. Waar het verschil in zit, is niet duidelijk. Het onderzoek is gedaan door middel van een vragenlijst op internet.

Praten
Een bruine bolus draaien, langs de bilnaad gieren, je rug uitknijpen, boetseren op de pot... Uitdrukkingen die een Groninger of Drent makkelijk in de mond neemt. Van alle Nederlanders praten ze het gemakkelijkst over (hun) poep. Bij de buren in Friesland ligt dat onderwerp een stuk zwaarder op maag. De Friezen zijn hekkensluiter wat praten over de bruine drol betreft.

Het praten over ontlasting blijft een taboe, zegt onderzoekster Eke Teekens. 'Als mensen weten dat er iets aan de hand is met hun ontlasting en ze weten dat het met hun gezondheid te maken heeft, durven ze dat nog steeds niet tegen hun huisarts te vertellen.' Teekens zou graag zien dat mensen hun gezondheid voorop stellen en hun schaamte opzij schuiven. 'Ga met vragen naar de huisarts.'

Ome Willem stampte het praten over poep er al vroeg in.