'Stop verharding van het asieldebat'

De fractievoorzitters van vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer nemen afstand van de verharding van het asieldebat. In een open brief die woensdag in de Volkskrant verschijnt, roepen ze hun kiezers op tot meer begrip voor elkaar en meer verdraagzaamheid. "Verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten. Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens", schrijven ze.

"En blijf af van onze volksvertegenwoordigers die zich dag in, dag uit inzetten voor het belang van hun gemeente. Wij zijn het over veel oneens, maar hierover bestaat geen enkel verschil van mening: in Nederland voeren we een debat zonder dreigementen, intimidatie en geweld."

De brief werd dinsdag opgesteld en is een initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij reageerde geschrokken op het in brand steken van twee auto's van de GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn in de gemeente Wormerland. Halewijn denkt dat de brandstichting in de nacht van maandag op dinsdag te maken heeft met zijn standpunten over de opvang van vluchtelingen.

Andere fractievoorzitters die de brief ondertekenden, zijn Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (CU), Kees van der Staaij (SGP), Marianne Thieme (PvdD) en Henk Krol (50Plus). Dinsdag werd bekend dat fractieleider Zijlstra een kogelbrief heeft ontvangen. De kogel werd bij de Tweede Kamer bezorgd nadat Zijlstra het VVD-plan over de versobering van de huisvesting van asielzoekers had gelanceerd op 10 oktober.

'Stop verharding van het asieldebat'
'Stop verharding van het asieldebat' (Foto: ANP)