Kogel Zijlstra zoveelste dreigement om asiel

De kogelbrief die fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD heeft ontvangen, is niet het eerste dreigement rond de vluchtelingenkwestie. De brandstichting in de nacht van maandag op dinsdag in de twee auto's van het Wormerlandse GroenLinks-raadslid Harold Halewijn en zijn vrouw hangt volgens de politicus mogelijk samen met de discussiebijeenkomst die dinsdagavond wordt gehouden over de komst van vluchtelingen naar de gemeente.

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten werd eerder deze maand met de dood bedreigd wegens de plannen voor een vluchtelingenopvang in zijn Overijsselse gemeente. Gemeenteraadsleden in Rijswijk kregen vlak daarvoor dreigbrieven wegens de beoogde komst van een asielzoekerscentrum in de Zuid-Hollandse plaats.

Begin deze maand werd een 38-jarige man uit Wezep opgepakt wegens bedreiging en belediging van burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek, waar Wezep onder valt. De verdachte stuurde volgens de politie diverse berichten met bedreigingen vanwege het onderzoek van de gemeente naar een mogelijk asielzoekerscentrum in het Gelderse dorp Wezep.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie is de inschatting van het actuele dreigingsniveau niet veranderd naar aanleiding van de kogelbrief voor Zijlstra. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) "komt binnenkort met een nieuw dreigingsbeeld".

Kogel Zijlstra zoveelste dreigement om asiel
Kogel Zijlstra zoveelste dreigement om asiel (Foto: ANP)