Iran versnelt nucleaire programma na VN-sancties
Dat heeft de Iraanse nucleaire hoofdonderhandelaar Ali Larijani zondag gezegd tegen de Iraanse krant Kayhan. Volgens Larijani zal de installatie ''op volle kracht'' gebeuren. In de aan elkaar verbonden gascentrifuges in Natanz wordt onder hoge snelheid uraniumgas verwerkt tot verrijkt uranium. Dat kan worden gebruikt voor industriële doeleinden maar ook om kernwapens te produceren.
In het complex in Natanz staan op dit moment twee cascades met ieder 164 aan elkaar verbonden gascentrifuges. Daarmee kunnen slechts minimale hoeveelheden uranium worden verrijkt. De capaciteit wordt nu flink uitgebreid.
In een resolutie die zaterdag door de VN-Veiligheidsraad is aangenomen staat dat Iran geen materiaal mag importeren dat het land kan gebruiken voor de verrijking van uranium of een kernwapenprogramma. Als dat toch gebeurt, dan volgen meer sancties.
Met name de Verenigde Staten verdenken Iran ervan bezig te zijn met de ontwikkeling van kernwapens. Iran ontkent dit en zegt alleen een nucleaire industrie te willen opbouwen voor vreedzame doeleinden.
Iran noemt de VN-sancties illegaal. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran dreigde zondag de samenwerking met de atoomwaakhond van de VN, het IAEA, te verminderen. Mogelijk worden VN-inspecties in Natanz aan banden gelegd.
'Vodje papier'
De Iraanse president Ahmadinejad heeft gezegd dat het westen maar moet leren leven met de nucleaire ontwikkeling van Iran. Hij is niet onder de indruk van de VN-resolutie..
De ultraconservatieve president noemde de resolutie een ''vodje papier'' tijdens een toespraak in het gebouw van de voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran. Vooral de Verenigde Staten, die Iran ervan verdenken in het geheim te werken aan kernwapens, hebben zich hard gemaakt voor de resolutie om het islamitische bewind in Teheran onder druk te zetten.
Volgens Ahmadinejad zullen de ondertekenaars van de resolutie spijt krijgen van hun actie. De VN-Veiligheidsraad ging zaterdag unaniem akkoord. Onder de ondertekenaars zijn China en Rusland, die grote belangen hebben in de Iraanse energiesector