WK Rugby - Schotten verslaan dappere Japanners

Na een pauze van twee dagen gaat het WK rugby weer volop verder in Engeland en wel met de volgende wedstrijd in groep B. In Kingsholm in Gloucester begint Schotland aan haar WK. In hun eerste duel nemen de Schotten het op tegen Japan, dat in hun openingswedstrijd voor een van de grootste WK-stunts ooit in welke sport dan ook zorgde door Zuid-Afrika in de slotseconden op de knieën te dwingen. Om 15.30 uur Nederlandse tijd gaan de Brave Blossoms proberen om voor een tweede sensatie te zorgen en bij FOK!sport kun je weer een live wedstrijdverslag volgen. 

De twee landen stonden vier keer eerder tegenover elkaar, wat vier keer Schotse winst opleverde. Dat was op de WK's van 1991 en 2003 het geval en in oefenwedstrijden in Schotland in 2004 (100-8!) en 2013. Schotland kende in de voorbereiding een moeizame en een simpele zege op Italië. Japan won van tweevoudig wereldkampioen Zuid-Afrika en versloeg voor het WK Georgië en twee keer Uruguay. Meer informatie over Schotland kun je hier in onze speciale toernooigids vinden, terwijl je voor de nodige feitjes over Japan hier terecht kunt. Tot slot is hier de stand in groep B - en de andere groepen - te vinden voorafgaand aan deze wedstrijd.

Tussenstand: 45-10

Einde wedstrijd
Japan doet nog een dappere poging aan het einde van het duel, maar ze slagen er niet meer in om nog te scoren. Schotland wint met 45-10 en Japan heeft de eerste nederlaag van het WK te pakken. Kijk nog wel even terug naar wat misschien wel het moment van de wedstrijd was, de schitterende tackle van Goromaru waarmee hij een Schotse try kon voorkomen: 

74'
TRY! Dat Japan er klaar mee is lijkt duidelijk. Vanuit de scrum komt de bal bij de jarige Finn Russell terecht en hij duikt de pal tussen de palen door tegen de grond: 43-10. Laidlaw kent geen enkele moeite met de doodsimpele conversie: 45-10.

69'
TRY! Bennett is opnieuw aan de beurt en maakt definitief een einde aan de Japanse hoop voor vandaag met opnieuw een try: 36-10. Laidlaw maakt opnieuw de conversie en het Japanse verzet is toch echt wel gebroken: 38-10. Het is tevens de vierde try van Schotland en dat betekent dat ze een bonuspunt krijgen in groep B.

67'
Josh Strauss komt het veld in voor Schotland. Hij is een geboren Zuid-Afrikaan en is pas sinds afgelopen zaterdag speelgerechtigd voor Schotland. Hij staat onder meer bekend om een baard waar je 'u' tegen kunt zeggen. (Foto: Getty)

 

64'
TRY! Terwijl de Schotten op de tribunes het Flower of Scotland weer eens aanvangen ontsnapt Tommy Seymour aan de aandacht en rent hij de bal naar voren. Kenki Fukuoka doet er alles aan om hem bij te benen, maar komt net te laat. Laidlaw maakt de conversie: 31-10. 

56'
TRY! Mark Bennett heeft zich deze wedstrijd nog niet veel laten zien, maar plotseling duikt hij op tussen de Japanse verdediging en rent hij de bal over de lijn voor een try: 22-10. Laidlaw neemt de conversie zo snel mogelijk, om te voorkomen dat de videoscheidsrechter naar de try gaat kijken. Uit de herhaling blijkt dat er niks aan de hand is en dankzij Laidlaw komen de Schotten op 24-10.

49'
TRY! Schotland valt weer aan, John Hardie maakt een schitterende pass en krijgt even later de bal zelf weer terug. Hij duikt de bal over de lijn en de eerste try van Schotland is dan eindelijk binnen: 17-10. Laidlaw mist de conversie, wat gezien de positie aan de rand van het veld geen schande te noemen is.

46'
Na de tackle tegen Mafi mag Goromaru een penalty nemen. Hij raakt en Japan komt weer dichterbij: 12-10. 

45'
Mafi wordt nog maar eens snoeihard tegen de grond gewerkt en dit keer lijkt het teveel voor de in Tonga geboren speler, die de wedstrijd drie kwartier lang kleur heeft gegeven. De nummer 8 van Japan wordt van het veld gedragen en zijn duel is voorbij.

Een van de vele keren dat Mafi tegen het gras gewerkt wordt (Foto: Getty)

44'
Schotland brengt de bal in het spel maar Japan verovert balbezit. Mafi stormt langs een paar tackles voor hij tot stilstand wordt gebracht op een meter of twintig van de lijn. 

41'
Lacey fluit af en de tweede helft is begonnen in Kingsholm. 

Rust
Schotland valt volle bak aan en is nog geen meter verwijderd van de lijn en dus een try. Uiteindelijk is het Tommy Seymour die de bal krijgt en over de lijn denkt te rennen, maar daar dacht Goromaru anders over. De Japanner tovert een ongelooflijke tackle uit de hoge hoed en duwt Seymour inclusief bal over de zijlijn. Lacey fluit voor het einde van de eerste helft en de teams gaan met 12-7 rusten. 

35'
Japan komt tot op centimeters van een try, maar de Schotten weten het uit alle macht te voorkomen en het gevaar is voorlopig even geweken. 

30'
Goromaru mag een penalty nemen, maar trapt de bal nipt links langs de palen.

 

Amanaki Mafi (8) duwt de bal over de lijn, ook al is het niet al te goed zichtbaar (Foto: Getty)

27'
Laidlaw en zijn Japanse collega luisteren niet al te goed naar scheidsrechter Lacey, die ze dan ook even op het matje roept zoals het een echte scheidsrechter betaamt. "Dit was genoeg en dit gedoe is vanaf nu klaar", waar de spelers - zoals het hoort - zonder commentaar mee instemmen. 

24'
Kotaro Matsushima krijgt een gele kaart en moet tien minuten toekijken. Vanaf 37 meter mag Laidlaw weer een penalty nemen, maar dit keer gaat de trap ruim langs de palen en dus blijft het 12-7. 

20'
En dat is vier voor aanvoerder Laidlaw, die weer drie punten binnen mag trappen en dat zonder problemen doet: 12-7. 

18'
Shota Horie begaat een overtreding en Schotland krijgt een penalty. Laidlaw trapt hem opnieuw tussen de palen en Schotland neemt de leiding al snel weer terug: 9-7. 

17'
Nederlanders zitten met wortels en kazen op hun hoofd te kijken, deze Japanner heeft dit uit de kast getrokken (Foto: Getty)

 

15'
TRY! Japan mag de bal via een line-out in het spel brengen, vlakbij de Schotse goal line. De Japanners maken er uitstekend gebruik van en Amanaki Mafi is degene die de bal uiteindelijk over de lijn duwt. Ayumu Goromaru trapt de conversie tussen de palen en Japan neemt de leiding: 6-7. 

12'
Aanvoerder Laidlaw mag vanaf ruim twintig meter nog eens aanleggen voor een penalty en kent er geen enkele moeite mee: 6-0. 

3'
De eerste score van de wedstrijd staat op het bord en het is Greig Laidlaw die de eerste penalty binnentrapt: 3-0. 

1'
De Ierse scheidsrechter John Lacey fluit af en we zijn onderweg in Gloucester. 

0'
De wedstrijd staat op het punt van beginnen, maar de fans van beide landen hebben het al uitstekend naar hun zin (Foto: Getty)