WK Rugby - All Blacks verslaan Argentijnen en vormen erehaag

De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben de jacht op titelprolongatie op het WK in Engeland geopend met een zege op Argentinië. De All Blacks waren verre van overtuigend en hadden vooral in het eerste uur flink veel moeite met Los Pumas. Nieuw-Zeeland speelde de wedstrijd met het meest ervaren basisteam ooit: de vijftien basisspelers hadden in totaal 1013 interlands op hun naam, de eerste keer dat een team met meer dan duizend interlands aan een wedstrijd begint.

Na de traditionele Haka trapte de Nieuw-Zeelandse aanvoerder Dan Carter de wedstrijd af. De ervaren Carter was ook de speler die de eerste scores liet noteren, want in de eerste twintig minuten van het duel trapte hij drie penalties tussen de palen voor een 9-0 voorsprong. Daarna sloeg Argentinië terug dankzij een try van Guido Petti Pagadizabal, die daarbij zelf een lichte blessure opliep, maar wel verder kon. Nicolas Sanchez maakte de conversie en het gat was weer kleiner: 9-7.

Na een klein half uur werd nota bene de bijzonder ervaren Richie McCaw - voor pas de derde keer in 143 interlands - tien minuten van het veld gestuurd, omdat hij een Argentijn had laten struikelen. De penalty die volgde werd door Sanchez benut en Argentinië pakte met 9-10 de voorsprong. Conrad Smith werd ook naar de sin bin gestuurd en dus stonden de All Blacks zelfs een paar minuten met twee spelers minder op het veld. Beide ploegen kregen nog een penalty en met 12-13 gingen de Argentijnen met een verrassende voorsprong de rust in.

Al vroeg in de tweede helft maakte Sanchez nog een penalty, maar Nieuw-Zeeland bracht Sonny Bill Williams in het veld, wat een gouden wissel bleek te zijn. Na een klein uur maakte Nehe Milner-Skudder een gigantische blunder, nadat hij een simpele bal van Williams niet wist te vangen en zo een doodsimpele try misliep. De fout werd snel goedgemaakt, want Aaron Smith kreeg de bal in handen, worstelde zich door de Argentijnse verdediging en dook over de lijn: 17-16 en na de conversie van Carter stond het 19-16.

Aaron Smith breekt door de Argentijnse verdediging en zet een try op het scorebord voor Nieuw-Zeeland (Foto: Getty)

Vanaf dat moment was het verzet van Argentinië dan eindelijk gebroken. Sam Cane kon de wedstrijd beslissen, maar liet de bal kort voor de goal line - waarachter de try gemaakt kan worden - uit zijn handen vallen. Een minuutje later herstelde diezelfde Cane zich door alsnog de try tegen de grond te drukken en Nieuw-Zeeland, na de conversie, op 26-16 te zetten. De conversie van Carter was overigens de 200e in de WK-geschiedenis van Nieuw-Zeeland na hun 274e try, terwijl geen enkel ander land überhaupt tweehonderd tries gemaakt heeft. De wedstrijd eindigde in 26-16, wat betekende dat Nieuw-Zeeland voor het eerst in de geschiedenis een groepswedstrijd afsloot met minder dan vier tries en dus geen bonuspunt kreeg.

Na afloop vormden de All Blacks een erehaag voor de Argentijnse tegenstanders, uit respect voor de moedige wedstrijd. De Argentijnen antwoordden het gebaar door eveneens een erehaag te vormen voor de Oceaniërs.