FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 september 2015

'Griekse minister moet weg na Twitterrel over 9/11'

Nog geen dag nadat de nieuwe Griekse regering is ingezworen, is er al een rel ontstaan. De pas aangestelde minister voor Infrastructuur en Transport Dimitris Kammenos moet van zijn eigen partij, de rechtse fractie Onafhankelijke Grieken, weg na vermeende antisemitische uitspraken op zijn Twitter-account.

Volgens de Griekse krant Kathimerini suggereerde Kammenos onder meer dat de staat Israël achter de terroristische aanslagen op de Verenigde Staten in 2001 zat. Joodse werknemers zouden zijn gewaarschuwd voor de aanslagen en op de bewuste dag niet aan het werk zijn gegaan in het World Trade Center.

Zijn partijleider, Panos Kammenos (geen familie), roept de minister op het werk neer te leggen. "De minister zou de kwestie makkelijker maken door ontslag te nemen, totdat de waarheid wordt opgehelderd", liet hij op Twitter weten.

'Griekse minister moet weg na Twitterrel'
'Griekse minister moet weg na Twitterrel over 9/11' (Foto: ANP)

Thé Lau wist niet van ziekte vrouw

Het is inmiddels bijna drie maanden geleden dat Thé Lau na een lang ziekbed kwam te overlijden. Bij zijn vrouw Marijke werd vlak daarna borstkanker ontdekt. Bij RTL Late Night vertelt ze dat de zanger dit 'gelukkig' niet heeft meegekregen.

"Dat was zo verwarrend en complex geweest", zegt Marijke. "Het is een hele bizarre situatie. Ik zit nu midden in mijn chemotherapie, ik ben knetterkaal en ik draag nu ook een pruik." De weduwe van Thé Lau legt uit dat ze chemotherapie moet ondergaan, omdat de kanker is uitgezaaid naar haar oksel. "We zaten twee jaar op planeet kanker en nu zitten we er weer."

In de studio bij Humberto Tan zit ook zoon Max. Hij vertelt dat het 'redelijk' goed gaat. "Mijn vader was niet bang voor zijn ziekte en voor de dood. Dat heeft ons veel kracht gegeven. We gaan er nu, in deze nieuwe situatie, met net zoveel kracht mee om."

Thé Lau wist niet van ziekte vrouw
Thé Lau wist niet van ziekte vrouw (Foto: BuzzE)

Eric Corton baalde van *spoiler alert* Penoza

Eric Corton schrok aanvankelijk wel even toen hij hoorde dat zijn rol in Penoza tot een einde zou komen. "In eerste instantie dacht ik kut, want ik heb dit met ongelooflijk veel plezier gedaan", vertelt de acteur en presentator aan RTL Boulevard.

Zondag werd de laatste aflevering uitgezonden waarin Eric is te zien. Zijn exit kwam ook voor veel kijkers als een verrassing. De acteur vertelt dat hij veel reacties heeft gekregen via Twitter. "En ook thuis, zij wisten natuurlijk dat ik was gestopt met draaien, maar de aflevering van afgelopen zondag maakte toch veel indruk." Toch zegt Eric dat hij vrede heeft met zijn vertrek uit Penoza. "Het is ook goed, ik bleef in de serie ook wel steeds die brave borst en mijn tegenspeler Carmen moest gewoon door."

Eric hoeft zich overigens niet te gaan vervelen. "Ik maak al een hele tijd radio en sinds zes weken doe ik dat iedere dag in de Nieuws BV en daar hou ik mij met nieuws bezig. Dat bevalt me uitstekend. Ik zit buitengewoon op mijn plek op dit moment en daar wil nog wel even blijven", zegt Eric die ook niet uitsluit dat hij weer gaat acteren.

Eric Corton baalde van exit Penoza
Eric Corton baalde van exit Penoza (Foto: BuzzE)

Verwarring rond 'beschoten' trein Diemen

Het treinverkeer rond Diemen heeft woensdagavond korte tijd stilgelegen nadat een treinstel was geraakt door een voorwerp. Aanvankelijk was er sprake van dat de trein beschoten zou zijn, maar dat verhaal werd later door de politie tegengesproken.

Er zou volgens de politie mogelijk een stoeptegel tegen een ruit van de trein zijn gegooid. "Er is geen enkele aanwijzing dat er geschoten is."De NS spreekt over vernieling. Het treinverkeer kon snel weer opgestart worden.

Verwarring rond 'beschoten' trein Diemen
Verwarring rond 'beschoten' trein Diemen (Foto: ANP)

Duitsland wil grenscontroles verlengen

Duitsland wil de grenscontroles bij Oostenrijk en Tsjechië verlengen. Het heeft de Europese Commissie daar toestemming voor gevaagd. Dat heeft de EC woensdag meegedeeld. Het doel van de controles is beter grip te hebben op de enorme stroom vluchtelingen die het land binnenkomt.

Duitsland voerde de controles op 13 september in voor een periode van tien dagen. Het heeft Brussel nu gevraagd akkoord te gaan met een verlenging van twintig dagen. De Europese Commissie gaat vermoedelijk akkoord met het verzoek.

Tijdelijke controle van grenzen van een Schengenland kan voor maximaal twee maanden worden ingesteld wanneer sprake is van een bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid.

Duitsland wil grenscontroles verlengen
Duitsland wil grenscontroles verlengen (Foto: ANP)

EU-leiders beloven extra geld voor opvang in de regio

Onder meer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië beloven extra financiële bijdragen voor betere opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië. Zo willen de landen de vluchtelingenstroom naar Europa indammen. De vluchtelingencrisis is hét thema van een top tussen regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie woensdagavond in Brussel.

Volgens de uitgelekte conceptconclusie praten de EU-leiders woensdagavond over een bedrag van 1 miljard euro extra voor de steunprogramma's van de Verenigde Naties, zoals het Wereldvoedselprogramma en vluchtelingenorganisatie UNHCR. EU-president Donald Tusk deed een beroep op de leiders om snel over de brug te komen.

"Meer dan ooit heeft Europa behoefte aan een breed en eensgezind antwoord op de crisis", zei de Britse premier David Cameron voorafgaand aan het overleg. Hij zei dat het Verenigd Koninkrijk al meer dan 1 miljard pond heeft bijgedragen aan de opvang van Syriërs en beloofde nog eens 100 miljoen extra. "Dat moet ervoor zorgen dat mensen niet die moeilijke reis maken naar Europa, maar in de regio blijven."

Gezamenlijke actie
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofde meer geld vrij te maken. Ze riep op tot gezamenlijke actie. "Duitsland zal zijn steentje bijdragen. Het zou een verkeerd signaal als Europa zou zeggen de crisis niet aan te kunnen." Zij vroeg vooral aandacht voor de enorme uitdaging voor Turkije, dat circa 2 miljoen Syriërs binnen zijn grenzen heeft.

Frankrijk zegde ook extra hulp toe. "We zijn verplicht die landen te steunen", zei president François Hollande. Hij doelde op landen als Turkije, Jordanië en Libanon, die veel vluchtelingen herbergen.

Premier Mark Rutte vindt ook dat geld moet worden vrijgemaakt om de mensen in de vluchtelingenkampen te helpen. Hij benadrukte dat Nederland al veel doet. ,,Andere landen moeten meer doen."Het kabinet maakte vorige week 110 miljoen euro vrij voor de opvang in de regio. Rutte memoreerde dat Nederland wereldwijd de zesde geldschieter is voor de opvang van Syrische vluchtelingen.

EU-leiders beloven extra geld voor opvang
EU-leiders beloven extra geld voor opvang in de regio (Foto: ANP)

Uitslagen KNVB beker 23/09/2015

Vanavond werden er dertien wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de KNVB beker. Ajax won na een moeizame wedstrijd met 2-0 van de Graafschap, de hekkensluiter van de Eredivisie. Heracles Almelo won met 4-1 van Vitesse, maar pas nadat de ploeg uit Arnhem drie rode kaarten kreeg en door een doelpunt in de blessuretijd de zege uit handen zag glippen. Ook werd de wedstrijd nog even gestaakt nadat Vitesse-trainer Peter Bosz van het veld werd gestuurd en dit weigerde.

Koninklijke HFC* - FC Eindhoven 3-2
 36' Massop 0-1
 52' Tamerus 1-1
 61' Yaakoubi 2-1
 63' van den Ban 3-1
 76' Vink 3-2

HBS* - FC Oss 4-1
 14' De Geer 1-0
 26' Bakx 1-1
 28' Westdijk 2-1
 49' De Geer 3-1
 79' Six 4-1
 82' Jansen (FC Oss)

HSC'21 - Go Ahead Eagles* wns 2-2
 45+2 Wolters (G.A.Eagles)
 52' Ter Hogt 1-0
 62' David 1-1
 66' Grondman 2-1
 78' Teijsse 2-2
 81' Uguz (HSC'21)

Rijnsburgse Boys - VVSB* wns 3-3
 10' Wijks 1-0
 53' van Niel 1-1
 68' van Niel 1-2
 90+2' Hessing 2-2
 100' van der Slot 2-3
 110' Ignacio 3-3

FC Groningen* - FC Twente 2-1
 22' Ter Avest 0-1
 53' Linssen 1-1
 61' Maduro 2-1

AZ* - VVV-Venlo 6-1
 
7' Haagen (VVV-Venlo)
 8' van der Linden 1-0 (pen.)
 37' Tanković 2-0
69' van Crooy 2-1
 70' Muhren 3-1
78' Henriksen 4-1
81' Henriksen 5-1
 82' Tanković 6-1

Barendrecht - Excelsior* 0-2
 3' van Weert 0-1
 90+1' van Mieghem 0-2

De Treffers - Roda JC* 0-3
 40' Faik 0-1
 56' Juric 0-2
 79' van Hyfte 0-3

Fortuna Sittard - Achilles'29* wnv 1-3
 10' Penterman 0-1
 40' Hutten 1-1
 94' Surmeli 1-2
 108' Boogers 1-3

Heracles Almelo* wnv - Vitesse 4-1
 17' Olijnyk 0-1
 64'  Ibarra (Vitesse)
 81'  Nakamba (Vitesse)
 87'  Kashia (Vitesse)
 90+4 Gosens 1-1
 94' Tannane 2-1(pen.)
 110' Gladon 3-1
 114' Weghorst 4-1

VV Berkum* wns - JVC'31 Cuijk 4-4
 38' Wellenberg 1-0
 53' Zaimi 1-1
 65' Bacuna 2-1
 85' Eind 2-2
 101' Kok 3-2
 112' Zaimi 3-3
 115' van de Meulen 4-3
 118' Zaimi 4-4

WKE - FC Den Bosch* wnv 2-5
 11' Thomassen 0-1
 36' Albertus 1-1
 65' Thomassen 1-2
 66' Albertus 2-2
 77' Sanafikhah (WKE)
 84' Eleveld (WKE)

 100' Thomassen 2-3
 104' Havar 2-4
 105' Boddaert 2-5

Ajax * - De Graafschap 2-0
41' Fischer 1-0
 85' Heitinga 2-0


*= door naar derde ronde
wnv = wint na verlenging
wns = wint na strafschoppen

Dumoulin: "Geen moment genoten

Tom Dumoulin had zich veel voorgesteld van de wereldtitelstrijd tijdrijden in Richmond. Maar de Limburger moest woensdag genoegen nemen met de vijfde plaats op ruim een minuut van winnaar Vasil Kirijenka uit Wit-Rusland. "Dit was mentaal de zwaarste rit van mijn leven", omschreef de 24-jarige renner bij de NOS zijn race tegen de klok over 53 kilometer.

Dumoulin werd gehinderd door een blessure aan het zitvlak waarvoor op het laatste moment nog gekozen was voor een speciaal zadel. "Ik heb geen moment genoten en had moeite om me onderweg te focussen. Ik was wel blij met mijn nieuwe zadel. Dat ik nog vijfde word, daar mag ik trots op zijn", vond de renner van Giant-Alpecin die zondag ook nog de wegwedstrijd rijdt.

"Is Tony Martin nog achter me geëindigd?", vroeg Dumoulin. En na het bevestigende antwoord: "Wat een rare tijdrit. Het ging heel wisselend, soms goed, soms was het helemaal niks. Ik kon me steeds maar even focussen. Of dat met die blessure te maken heeft weet ik niet. Dat is moeilijk te zeggen. Je kunt honderden redenen aanvoeren maar het was gewoon niet goed genoeg."

Dumoulin: geen moment genoten
Dumoulin: geen moment genoten (Foto: ANP)

Systeemeisen Street Fighter V bekend

Capcom heeft op hun blog bekendgemaakt wat de minimale en aanbevolen systeemeisen zijn voor de pc-versie van Street Fighter V. De ontwikkelaar benadrukt nog even dat de minimale systeemeisen benodigd zijn om de game überhaupt te kunnen starten.

Street Fighter V komt in het eerste kwartaal van 2016 uit voor PlayStation 4 en pc. Bekijk hieronder de systeemvereisten.

Minimale systeemeisen:
Besturingssysteem: Windows 7 64 bit
Processor: Intel Core i3-4160 @ 3.60GHz
Geheugen: 6 GB RAM
Videokaart: Nvidia GTX 480, Nvidia GTX 570, Nvidia GTX 670 (of beter)
DirectX: Versie 11
Netwerk: Breedbandverbinding benodigd
Hard Drive: nog niet bekend
Geluidskaart: DirectX compatible geluidskaart

Aanbevolen systeemeisen:
Besturingssysteem: Windows 7 64 bit
Processor: Intel Core i5-4690K @3.50GHz
Geheugen: 8 GB RAM
Videokaart: GTX 960
DirectX: Versie 11
Netwerk: Breedbandverbinding benodigd
Harde schijf: nog niet bekend
Geluidskaart: Direct X compatible geluidskaart

Systeemeisen PlayStation 4:
PlayStation 4


Assault Android Cactus is chaotische twin-stick shooter voor pc

De pc heeft er per vandaag officieel een interessante co-opgame bij: Assault Android Cactus is een twin-stick shooter waarin je met vier spelers tegelijk chaos aanricht in verschillende gamemodi. De game was al een tijdje beschikbaar via Early Access van Steam.

Ontwikkelaar Witch Beam, bestaande uit mensen die gewerkt hebben aan L.A. Noire, Alien: Isolation en Need for Speed, laat vandaag een launchtrailer zien van Assault Android Cactus en de co-op-gekte die je kunt verwachten. Tot vier spelers kunnen samenwerken waarbij je kunt kiezen uit negen personages in een campaign van in totaal 25 levels. Verder zijn er verschillende gamemodi, waaronder de reguliere verhaalmodus, een eindeloze arcade-modus, dagelijkse challenges en een Boss Rush-modus.

Het is in Assault Android Cactus niet simpelweg rennen van A naar B. De levels waarin je je bevindt veranderen op dynamische wijze van vorm waardoor nieuwe uitdagingen ontstaan. Ook zijn er talloze unlockables beschikbaar zoals een first-person-perspectief, AI-gestuurde teamleden en mega-wapens. De game kost normaal gesproken €13,99 maar is tot 30 september op te pikken voor slechts €11,99. Zie hier de Steam-link.

Naast Windows is de game ook voor Mac OS X en Linux beschikbaar. Er wordt ook gewerkt aan ports voor PlayStation 4, PS Vita en Nintendo Wii U, die in Q1 van 2016 uit moeten komen.

Verweij gaat seizoen in met team-Wüst

Schaatser Koen Verweij maakt vanaf deze week officieel deel uit van Team4Gold, de nieuwe ploeg van meervoudig olympisch kampioene Ireen Wüst. De wereldkampioen allround van 2014 trainde vanaf begin deze maand al mee met de formatie van coach Rutger Tijssen. Beiden kennen elkaar van hun gezamenlijke tijd bij TVM.

"De afspraken voor het komende seizoen zijn gemaakt, maar er is nog geen sprake van een contract", liet teammanager Patrick Wouters woensdag weten.

Ook Verweij en Wüst zijn oude bekenden van elkaar. Ze konden het goed met elkaar vinden tijdens hun periode bij TVM. Bij de Winterspelen van Sochi 2014 waren de twee toppers kamergenoten in het olympisch dorp en via de sociale media deelden ze tal van vrolijke foto's van en met elkaar.

Nieuw avontuur

Verweij stapte eerder dit jaar op bij Team Corendon na een turbulent seizoen. Wüst koos na een jaar Team Continu voor een nieuw avontuur.

"Voor Koen is het nu het belangrijkste om helemaal fit te worden", zei Wouters. "Wij bieden hem die kans. Qua organisatie, structuur en samenstelling van het team vormen wij voor hem een prima 'setting'. Aan de andere kant is hij natuurlijk ook een versterking voor de ploeg. Samen met onder anderen Ireen kunnen we mooie dingen gaan neerzetten."

Met Verweij erbij hoopt Wouters binnen afzienbare tijd de gewenste hoofdsponsor voor zijn huidige team van acht schaatsers te strikken. "Ik wil daar geen termijn aan verbinden. Maar inmiddels beschikken we over een prima ploeg, die staat als een huis. Nu het seizoen eraan komt en Verweij bij ons aan boord is gestapt, komt er sowieso meer publiciteit los. Dat is voor ons alleen maar een goede ontwikkeling."

Verweij gaat seizoen in met team-Wüst
Verweij gaat seizoen in met team-Wüst (Foto: ANP)

'Calvin Harris wil trouwen met Taylor Swift'

Calvin Harris is gek op zijn vriendin Taylor Swift. Een bron vertelt OK! Magazine dat de dj eraan denkt om zijn liefje ten huwelijk te vragen.

De insider weet ook dat de twee wereldberoemde sterren het al over trouwen hebben gehad. Taylor zou er onlangs tijdens een etentje over zijn begonnen en daar zou Calvin helemaal niet van zijn geschrokken. "Hij vond het juist schattig. Hij heeft besloten dat hij haar heel traditioneel ten huwelijk wil vragen. Calvin is zelfs van plan om eerst naar haar ouders te gaan om toestemming te vragen."

Taylor vertelt in interviews niet veel over haar relatie met de Schotse dj, maar tegenover haar vrienden zou ze het steeds over hem hebben. "Ze vertelt dat ze gek op hem is en van hem houdt."De twee sterren gaan al een tijdje met elkaar.

'Calvin Harris wil trouwen met Taylor Swift'
'Calvin Harris wil trouwen met Taylor Swift' (Foto: BuzzE)

Paus: nooit meer seksueel misbruik

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst met ongeveer driehonderd Amerikaanse bisschoppen gezegd dat seksueel misbruik van minderjarigen door rooms-katholieke geestelijken nooit meer mag voorkomen. Hij sprak in de kathedraal van St.Matthew in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Hij had ook troostende woorden voor zijn gehoor: "Ik weet hoeveel de pijn van de afgelopen jaren op u drukt en ik heb uw inzet om de slachtoffers bij te staan en herhaling van dit soort misdrijven te voorkomen, ondersteund", aldus de paus in zijn toespraak tot de geestelijken.

De route die Franciscus aflegde van het Witte Huis naar de kathedraal werd bevolkt door duizenden mensen.

Paus: nooit meer seksueel misbruik
Paus: nooit meer seksueel misbruik (Foto: ANP)

Bizar podium WK tijdrijden, geen medaille Dumoulin

Vandaag staat in Richmond de tijdrit bij de mannen op het programma van het WK wielrennen en Nederland maakt kans op de medailles. De grote favoriet voor goud is drievoudig kampioen Tony Martin uit Duitsland, maar Tom Dumoulin zal het zeker beter willen doen dan zijn bronzen medaille van een jaar geleden. Hoe het met de Nederlander gesteld is is niet helemaal duidelijk, want hij heeft last van een zitvlakblessure en gaat met een speciaal zadel van start.

De Australiër Rohan Dennis lijkt de grootste uitdager te zijn van Martin, terwijl Dumoulin normaal gesproken de enige lijkt die het duo partij kan bieden. Vlak Vasil Kiriyenka echter niet uit: de Wit-Rus pakte in 2012 in Valkenburg het brons en werd in 2013 en 2014 vierde. Ook Adriano Malori en thuisfavoriet Taylor Phinney hopen een serieuze gooi naar het eremetaal te doen. Op FOK!sport kun je live kijken en het verslag van het WK volgen.

Kijk hieronder voor de starttijden van de Nederlanders en de prominenten. Michael Hepburn opent het WK, Martin is de laatste die van start gaat. Via onderstaand YouTube-filmpje kun je live meekijken naar de tijdrit.

Einde van de tijdrit

Tom Dumoulin en Tony Martin zijn de finish gepasseerd en daarmee is het WK tijdrijden afgelopen. Goud gaat naar Wit-Rusland, zilver is voor de Italiaan Malori en Jerome Coppel pakt namens Frankrijk het brons. Het is een ongekende uitslag waar je bij de wedkantoren een flinke vakantie mee gewonnen zou kunnen hebben. De drie absolute topfavorieten Martin, Dennis en Dumoulin halen allemaal het podium niet en dus heeft Dumoulin er alsnog niks aan dat hij zijn twee grootste concurrenten voorblijft.

De eindstand:

Positie Rijder Tijd Achterstand
1 Vasil Kiriyenka 1:02:29,45 +0,00
2 Adriano Malori 1:02:38,53 +9,08
3 Jerome Coppel 1:02:56,07 +26,62
4 Jonathan Castroviejo 1:02:58,81 +29,36
5 Tom Dumoulin 1:03:30,96 +1:01,51
6 Rohan Dennis 1:03:37,41 +1:07,96
7 Tony Martin 1:03:46,18 +1:16,73

21:44
Nieuwe toptijd! Kiriyenka dendert over de finish en is toch een stuk sneller dan Malori: 1:02:29,45 en het goud voor de Wit-Rus. 

21:40
Nieuwe toptijd! Adriani Malori is binnen en de tijd van Coppel mag de geschiedenisboeken in. De Italiaan stormt over de finish in 1:02:38,53 uur en mag volledig uitgeput wachten op Kiriyenka, wat hooguit een minuut of vier zal duren. 

21:38
Castroviejo komt aan de finish en zet de tweede tijd neer op slechts 2,74 seconden van Coppel. Er moeten nog zes renners binnenkomen. 

21:36
Dumoulin is kansloos voor het goud en hetzelfde kan gezegd worden van Martin. Voor de medailles gaat het tussen Vasil Kiriyenka, Adriano Malori en Jerome Coppel. De drie absolute topfavorieten, Martin, Dennis en Dumoulin, komen er simpelweg niet aan te pas. Alleen Dennis heeft er met zijn materiaalpech een duidelijke verklaring voor, hoewel Dumoulin met een zitvlakblessure kampt. De stand bij het laatste tussenpunt nadat alle renners gepasseerd zijn:

Positie Rijder Tijd
1 Vasil Kiriyenka 49:30,67
2 Adriano Malori 49:41,52
3 Jerome Coppel 49:47,27
4 Jonathan Castroviejo 50:01,93
5 Rohan Dennis 50:26,64
6 Tom Dumoulin 50:27,69
7 Tony Martin 50:31,58
8 Maciej Bodnar 50:38,65

21:33
Het gaat een ontzettend spannende strijd worden om het goud. Bij het derde tussenpunt heeft Malori nog maar tien seconden achterstand op Kiriyenka.

21:23
Nieuwe toptijd! De tijd van Bialoblocki is eindelijk verbroken en zoals verwacht is het Jerome Coppel die het doet. Met een gemiddelde snelheid van 51,005 kilometer per uur komt de Fransman tot een snelle eindtijd van 1:02:56,07 uur.

21:18
Dumoulin is niet lekker onderweg en valt terug naar de achtste tussentijd. Martin heeft het tempo ook niet goed te pakken en komt bij tussenpunt twee niet verder dan plek zes. Rohan Dennis moet van fiets wisselen en ziet zijn kansen slinken, terwijl Kiriyenka oppermachtig lijkt te blijven. De stand op het tweede tussenpunt nadat iedereen voorbij is gekomen:

Positie Rijder Tijd
1 Vasil Kiriyenka 31:18,77
2 Adriano Malori 31:42,27
3 Jerome Coppel 31:43,79
4 Rohan Dennis 31:45,83
5 Jonathan Castroviejo 31:48,57
6 Tony Martin 31:57,10
8 Tom Dumoulin 32:06,16

21:13
Kiriyenka verplettert alle tussentijden bij het tweede punt. Dumoulin en Martin moeten nog doorkomen, maar vooralsnog is de Wit-Rus hard op weg naar goud. 

21:05
Tom Dumoulin komt door bij het eerste meetpunt en is 15 seconden langzamer dan Kiriyenka. Het is de vierde tijd en ook Tony Martin is met 8:56 niet de snelste vooralsnog. De stand op tussenpunt 1 nu iedereen voorbij is:

Positie Rijder Tijd
1 Vasil Kiriyenka 18:45,72
2 Tony Martin 18:56,25
3 Jan Barta 19:00,77
4 Tom Dumoulin 19:00,89
5 Jonathan Castroviejo 19:05,20

21:01
Vasil Kiriyenka verplettert de tijd van Jan Barta op het eerste tussenpunt en is met 8:45 minuten maar liefst 15 seconden sneller dan wie dan ook. Alleen Dumoulin en Martin moeten er nog doorkomen.

21:00
Op dit moment is dit de stand aan de finish, maar vooral Jerome Coppel is razendsnel onderweg.

 

20:53
Jerome Coppel blijft erg goed doorrijden en zet de snelste tijd neer op tussenpunt twee. De Fransman is bijna 44 seconden sneller dan Hepburn en een seconde of 50 sneller dan Bialoblocki. 

20:50
Jan Barta zet op het eerste tussenpunt de snelste tijd neer in 19:00 minuten. Tony Martin vertrekt razendsnel en heeft na krap vijf minuten al bijna tien seconden te pakken op Bialoblocki, als we de GPS mogen geloven.

20:45
Kelderman komt binnen na één uur, vijf minuten en een beetje, wat hem voorlopig op plek acht brengt. Tony Martin is ondertussen ook vertrokken en dus is er niemand meer die nog moet beginnen aan de tijdrit.  

20:42
Tom Dumoulin is vertrokken. 

20:40
Jerome Coppel gaat razendsnel van start en zet met 19:05 de snelste tijd neer op het eerste tussenpunt. De Fransman is ruim 15 seconden sneller dan Hepburn op hetzelfde punt en bijna 25 seconden sneller dan leider Bialoblocki. Aan de finish komt ondertussen Moreno Moser binnen en de Italiaan zet een hele scherpe tijd neer: 1:04:01,06 en de tweede plek.

20:35
Nieuwe toptijd! Cummings heeft het zich nog niet eens gemakkelijk kunnen maken in de hot seat of hij moet er alweer uit. Marcin Bialoblocki verplettert de tijd van de Brit en laat 1:03:51,87 noteren. Kelderman komt door het derde tussenpunt en is ruim driekwart minuut langzamer dan de Pool, goed voor plek negen.

20:32
Nieuwe toptijd! Stephen Cummings is de eerste die de tijd van Hepburn aan de finish verbreekt. De Brit komt binnen na 1:04:28,34 uur en is dus 0,31 seconden sneller dan de Australiër.

20:26
Rasmus Quaade arriveert aan de finish in een tijd die een kleine 20 seconden langzamer is dan die van Hepburn. De Deen haalt wel bijna de twaalf minuten voor hem vertrokken Ecuadoriaan Carlos Quishpe in. 

20:23
We hebben eindelijk een nieuwe snelste tijd op een van de tussenpunten en Marcin Bialoblocki is de naam. De Pool komt op het laatste tussenpunt door in exact 51 minuten, elf seconden sneller dan Hepburn. 

20:20
Stephen Cummings heeft het tempo in het tweede deel van de tijdrit erg goed te pakken. Na het tweede tussenpunt lag de Brit nog ruim 20 seconden achter Hepburn, bij het voorlaatste punt zijn dat er geen drie meer. Hij moet het nog een ruime tien kilometer volhouden tot de finish. 

20:13
Bij het tweede tussenpunt komt Wilco Kelderman door op ruim 26 seconden van Hepburn. Het levert de Nederlander vooralsnog de tiende tussentijd op. Rasmus Quaade zet een snelle tijd neer op het laatste tussenpunt en is 17 seconden langzamer dan Hepburn. 

20:07
De als eerste vertrokken Hepburn heeft zijn tijdrit afgesloten. Hij laat een tijd noteren van 1:04:28,65 uur. 

20:04
Bialoblocki maakt tijd goed op Hepburn en bij het tweede tussenpunt heeft hij nog maar zes seconden achterstand op de Australiër.  

20:00
Wilco Kelderman is ondertussen ook voorbij het eerste tussenpunt gekomen en deed 19:40 minuten over de 16 kilometer, goed voor de elfde tussentijd. Luke Durbridge komt met 19:26,73 door in exact dezelfde tijd als LL Sanchez en staat tweede achter Hepburn.

19:52
Met 19:26 minuten op het eerste tussenpunt komt Luis Leon Sanchez dicht in de buurt van Hepburn en ook Marcin Bialoblocki uit Polen zit er met 19:30 niet ver vandaan. Na 51:11 minuten komt Hepburn zelf inmiddels voorbij het derde en laatste tussenpunt.

19:45
Sneller dan Hepburn is hij niet, maar met een eerste tussentijd van 19:27,24 minuten komt Quaade dichterbij dan wie dan ook tot nu toe. De tussentijd van Hepburn bij het tweede meetpunt is 32:27,53 minuten. Zakarin komt daar door op een kleine 24 seconden van de Australiër.

19:37
Ilnur Zakarin benadert de tijd van Hepburn tot op een kleine 10 seconden bij het eerste tussenpunt. Ondertussen komt Quaade dichter bij datzelfde punt en de prijs voor beste snor gaat alvast naar de jonge Deen. 

19:30
Rein Taaramäe komt bij het eerste tussenpunt door in 19:39,38 minuten. Ondertussen geeft de GPS aan dat de Deen Rasmus Quaade enkele seconden sneller is dan Hepburn, maar hij moet nog een kleine negen minuten tot het eerste tussenpunt. 

19:23
Het zal weinig mensen verrassen dat Hepburn de snelste tijd neer heeft gezet bij het eerste tussenpunt: 19:21,11 minuten, een halve minuut sneller dan Tobias Ludvigsson die er ook langs is gekomen. 

19:10
De tijdrit van vandaag gaat over 53 kilometer. Er zijn onderweg drie meetpunten en wel na 16, 27 en 40 kilometer fietsen. Net als in de ploegentijdrit moeten de renners aan het einde van de ronde een pittig klimmetje overwinnen.

19:00
Michael Hepburn is vertrokken en het WK tijdrijden is begonnen. 

Starttijden

# Starttijd (NL) Rijder Land
1 19:00:00 Michael Hepburn Australië
11 19:15:00 Ilnur Zakarin Rusland
15 19:21:00 Yves Lampaert België
22 19:31:30 Luis Leon Sanchez Spanje
25 19:36:00 Luke Durbridge Australië
27 19:39:00 Wilco Kelderman Nederland
50 20:13:30 Rigoberto Uran Colombia
56 20:22:30 Jurgen van den Broeck België
57 20:24:00 Taylor Phinney Verenigde Staten
58 20:25:30 Jesse Sergent Nieuw-Zeeland
61 20:30:00 Alex Dowsett Groot-Brittannië
62 20:31:30 Stefan Küng Zwitserland
63 20:33:00 Maciej Bodnar Polen
64 20:34:30 Jonathan Castoviejo Spanje
65 20:36:00 Matthias Brändle Oostenrijk
66 20:37:30 Adriano Malori Italië
67 20:39:00 Rohan Dennis Australië
68 20:40:30 Vasil Kiriyenka Wit-Rusland
69 20:42:00 Tom Dumoulin Nederland
70 20:43:30 Tony Martin Duitsland

Bergingsmateriaal in Alphen aangekomen

Het materieel waarmee de omgevallen kranen in Alphen aan den Rijn de komende weken geborgen moet worden, is woensdag aangekomen op de plaats van bestemming. De drijvende bok waarmee de bergingswerkzaamheden worden uitgevoerd, wordt donderdag in elkaar gezet, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Eerst worden zijpontons aan de ruim 100 meter lange hoofdponton bevestigd. De bergingsbedrijven Mammoet en Hebo verwachten de kraan waarmee de verwrongen staalmassa's worden weg getakeld vervolgens tussen 12.00 uur en 13.00 uur op te richten.

Bergingsmateriaal in Alphen aangekomen
Bergingsmateriaal in Alphen aangekomen (Foto: ANP)

Nintendo UK biedt digitale games aan via Green Man Gaming

Nintendo UK heeft een deal gesloten met webshop Green Man Gaming en gaat via het nieuwe kanaal games digitaal aanbieden voor Wii U en 3DS. Games die aangeboden worden zijn onder andere Mario Kart 8 en Super Mario Maker.

Het is de eerste keer dat de gamewinkel samenwerkt met een specifieke consolefabrikant. "We zijn immens blij om te kunnen aankondigen dat we met Nintendo UK gaan samenwerken om hun games digitaal aan te kunnen bieden. Het is een spannend privilége om te mogen samenwerken met een van de grootste en meest gerespecteerde bedrijf van de industrie", aldus Green Man Gaming-topman Paul Sulyok.

Omdat de deal gesloten is met specifiek Nintendo UK, blijft het speculeren of de dienst uiteindelijk uit gaat breiden naar andere delen van Europa. Op dit moment is de Nintendo eShop van Green Man Gaming alleen nog beschikbaar voor gamers in het Verenigd Koninkrijk. Bekijk hieronder een overzicht van de games die daar al digitaal te koop zijn.

Nintendo-games digitaal beschikbaar in VK (Afbeelding: Green Man Gaming UK)
Nintendo-games digitaal beschikbaar in VK (Afbeelding: Green Man Gaming UK)

Licht koersherstel VW op positieve beurs

Aan de vrije val van Volkswagen op de beurs in Frankfurt is woensdag voorlopig een einde gekomen. Op de dag dat topman Martin Winterkorn opstapte wegens het dieselschandaal rond de autobouwer, krabbelde het aandeel wat op. In het algemeen was het sentiment op de Europese beurzen licht positief.

In Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex 0,2 procent lager op 419,12 punten, maar de MidKap steeg 0,8 procent tot 636,28 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tussen de 0,1 en 1,6 procent omhoog.

Volkswagen, dat al de hele week onder onder vuur ligt wegens fraude met uitstootwaarde van dieselauto's, werd 6,2 procent meer waard. Voor de aandeelhouders is dat niet meer dan een doekje voor het bloeden, na twee dagen op rij waarin het autoconcern een vijfde van zijn beurswaarde moest inleveren.

BMW
De andere Duitse automakers lieten ook kleine plussen zien. BMW en Daimler klommen tot 0,6 procent. De Italiaanse branchegenoot Fiat Chrysler kreeg er in Milaan 2 procent bij. De Franse autofabrikanten bleven echter onder druk staan. Renault en PSA Peugeot Citroën verloren in Parijs 2,3 en 2,6 procent.

Bij de Amsterdamse hoofdfondsen was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco de sterkste stijger met een winst van 1,8 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 1,7 procent, terwijl telecombedrijf KPN en bierbrouwer Heineken Shell 0,8 procent wonnen. Stijf onderaan de AEX stond kabelconcern Altice met een verlies van 5,5 procent.

PostNL
Bij de middelgrote fondsen stond PostNL bovenaan met een winst van 6,8 procent, na een adviesverhoging door Bank of America. Het moederbedrijf van optiekketen Pearle, GrandVision, was eveneens in trek met een koerswinst van 3,8 procent. Chipbedrijf BE Semiconductor bungelde onderaan met een verlies van 3,1 procent.

De euro was 1,1160 dollar waard, tegen 1,1143 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 45,53 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 48,70 dollar op.

Licht koersherstel VW op positieve beurs
Licht koersherstel VW op positieve beurs (Foto: ANP)

Battlefield Hardline naar EA Access

De eerstvolgende gratis game op EA Access is Battlefield Hardline. Dit blijkt uit een vroege vermelding van de dienst die werd opgepikt door een Redditor.

EA Access is een betaalde dienst voor Xbox One en kost €3,99 per maand of €24,99 per jaar, waarvoor je een hele rits gratis games tot je beschikking krijgt. Deze games blijven beschikbaar totdat je abonnement afloopt; savegames en andere gamedata worden wel gewoon bewaard. Zodra je je EA Access-abonnement verlengt, kun je gewoon weer verder gamen. Het eerder dit jaar uitgekomen Battlefield Hardline is dus de laatste toevoeging aan een inmiddels niet onaardige lijst 'gratis' games.

Bekijk hier nog even onze review van Battlefield Hardline. Hieronder een overzicht van de games die op dit moment beschikbaar zijn in de hub van EA Access. Gewoon, omdat het kan.

Titel Releasedatum Toegevoegd aan hub
Battlefield 4 29 oktober 2013 29 juli 2014
Madden NFL 25 27 augustus 2013 29 juli 2014
FIFA 14 24 september 2013 29 juli 2014
Peggle 2 9 december 2013 29 juli 2014
Need for Speed Rivals 15 november 2013 2 september 2014
Plants vs. Zombies: Garden Warfare 25 februari 2014 15 oktober 2014
EA Sports UFC 17 juni 2014 12 december 2014
NBA Live 15 28 oktober 2014 25 februari 2015
Madden NFL 15 26 augustus 2014 5 maart 2015
NHL 15 9 september 2014 9 april 2015
FIFA 15 23 september 2014 8 mei 2015
Titanfall 11 maart 2014 15 juni 2015
Dragon Age Inquisition 18 november 2014 4 augustus 2015
Battlefield Hardline 17 maart 2015 oktober 2015

Man duwt vrouw van klif voor 4 miljoen

Een Amerikaanse man vierde met zijn vrouw hun twaalfjarig jubileum in het Amerikaanse Rocky Mountains National Park. De vrouw wist echter niet dat haar man een moord op haar had gepland, waardoor hij 4 miljoen euro rijker zou worden.

Volgens de aanklager heeft de man het park negen keer bezocht om een goede plek te vinden om de moord te plegen. De moord moest lijken op een ongeluk. De vrouw zou 'per ongeluk' zijn gevallen van de klif die ze bezochten, terwijl ze in werkelijkheid van de klif geduwd werd.

Korte tijd voor de moord heeft de man drie levensverzekeringen afgesloten op de vrouw. Mocht de vrouw dus komen te overlijden, dan zou hij maar liefst 4 miljoen euro ontvangen. Tja, daar koop je wel drie jonge vrouwen voor terug. Tenminste, totdat je wordt gepakt. 

Volgens de bewijsstukken zou de man op de plattegrond een 'X' hebben gezet op de plaats waar het tragische 'ongeluk' zou gaan plaatsvinden. 

In 1995 overleed zijn eerste vrouw aan een auto-incident. Ook voor deze moord heeft de man een aantal levensverzekeringen in afgesloten. 

In december zal de rechter uitspraak gaan doen. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de man levenslang de bak in moet. 

'Baas' bindt vrouw naakt aan boom

De rechtbank van de Italiaanse stad Pordenone heeft een vijftigjarige Roemeen uit die plaats tot drie jaar cel veroordeeld omdat hij zijn vrouw naakt aan een boom had achtergelaten. Hij wilde haar zo leren wie er de baas is.

Nadat de beste man in 2001 met de vrouw was getrouwd, gedroeg hij zich als een behoorlijke klootzak. Sindsdien werd zij door de man stelselmatig mishandeld. Ook toen het stel met hun dochter naar Italië emigreerde, bleven de mishandelingen doorgaan.

Het dieptepunt vond enige tijd geleden plaats. De Roemeen schoor zijn vrouw kaal, trok al haar kleren uit en bond haar aan een boom. De hele nacht moest zij naakt doorbrengen aan de boom, om zo 'te voelen wie de baas is'.

Nadat de arme vrouw eindelijk van haar walgelijke kerel was gescheiden, bedreigde hij haar en hun dochter met de dood. Zo ramde hij met zijn auto het voertuig waar zij en hun dochter in zat. De dochter hield hieraan een pijnlijke rug over.

De rechter was dan ook absoluut niet mild voor de minkukel. Deze legde de Roemeen een celstraf van maar liefst drie jaar op. Ook moet hij 15.000 euro lappen om als schadevergoeding te betalen aan zijn ex-vrouw en dochter.

Vluchtelingen opgevangen in concentratiekamp

Burgemeester Hartmann van de Zuid-Duitse stad Dachau heeft bekend gemaakt dat het vroegere nazi-concentratiekamp een opvang is geworden voor daklozen en vluchtelingen.

Ze worden opgevangen bij een gebouw in het kamp met een poort waarop de inmiddels beruchte tekst "ARBEIT MACHT FREI" staat. Ongeveer 50 mensen worden er gehuisvest. 

Volgens Harmann is dit een creatieve oplossing omdat zijn stad al een tijd met woningnood kampt. "Dit gebouw is getekend door de geschiedenis maar het kan nu een nuttige sociale rol spelen", aldus Hartmann.

Eerder werden er in het concentratiekamp van Buchenwald ook al vluchtelingen geplaatst.

AC/DC-bier bij Australische Aldi

Australische AC/DC-fans kunnen zich alvast 'indrinken' voor de Rock or Bust Tour van hun favoriete band die in november begint. Het speciale AC/DC Rock or Bust-bier is vanaf volgende week in Australië exclusief te koop bij de filialen van supermarktketen Aldi. Het gaat om een pils dat in Duitsland volgens het 'Reinheitsgebot' is gebrouwen en 5 procent alcohol bevat.

De rockers lanceerden het bier in 2013 ook al eens, maar toen op beperkte schaal alleen in Europa. Voor de nieuwe editie zijn de naam en de vormgeving van het blik (57 cl) aangepast aan het meest recente album van de groep, Rock or Bust. In Nederland is het AC/DC Rock or Bust-bier te bestellen via de bier-speciaalzaken.

Het album Rock or Bust haalde eerder dit jaar in Nederland de top-10 van de albumlijst. Op 5 mei speelde de groep nog in het Gelredome. Het is de eerste plaat en tournee sinds het afscheid van gitarist Malcolm Young die de band om gezondheidsredenen moest verlaten. Hij is vervangen door zijn jongere neef Steven Young. Ook vaste drummer Phil Rudd is tijdens de huidige tournee niet van de partij. Hij zit in Australië vast wegens een aantal rechtszaken die tegen hem lopen. Rudd wordt vervangen door voormalig AC/DC-slagwerker Chris Slade.

AC/DC-bier bij Australische Aldi
AC/DC-bier bij Australische Aldi (Foto: BuzzE)

Co-op in beeld in Divinity Original Sin

Deep Silver heeft een video online gezet waarin we de co-op van Divinity Original Sin – Enhanced Edition in actie zien. Hierin kun je dezelfde wereld als in singleplayer verkennen.

Zolang beiden bij elkaar blijven, delen de spelers dezelfde schermruimte, maar wanneer de afstand te groot wordt, wordt het scherm dynamisch en naadloos gesplitst zodat jullie los van elkaar de hele wereld kunnen verkennen, zonder laadtijden.

Niet alleen de turn-based gevechten moedigen aan tot teamwerk, ook de missies, het verkennen van omgevingen en het maken van essentiële keuzes krijgen door samenwerking een nieuwe lading. Dood je de orc of de elf? Of beide? Of geen van beide? Natuurlijk zal er ook wel eens onenigheid tussen spelers ontstaan. Divinity: Original Sin biedt een oeroude maar nog steeds uitstekend werkende methode om geschillen tussen twee personen op te lossen : steen, papier en schaar op digitale wijze.

Divinity Original Sin – Enhanced Edition is vanaf oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

WoensdagCulinair #9 Culinair India

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web. 

Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

   

Begin met het roosteren of bakken van de kruiden. Dit om de aroma's en olie uit de kruiden te trekken, en het geeft een intensere smaak.

   

Zoete gestoomde hapjes. Waarschijnlijk heb je niet zo een vormpje om ze in model te duwen, het filmpje na deze zie je hoe je ze met de hand maakt.


Wehkamp opent megadistributiecentrum

Het nieuwe megadistributiecentrum van webwinkel Wehkamp in Zwolle is woensdag officieel in gebruik genomen. Het gaat volgens Wehkamp om het grootste geautomatiseerde e-commerce-distributiecentrum ter wereld. De opening werd verricht door koning Willem-Alexander.

Door de komst van het nieuwe centrum hoort Wehkamp bij de webshops die bestelde producten nog op dezelfde dag leveren. Dat moet dit najaar mogelijk worden. Het complex met een oppervlakte van 53.000 vierkante meter is voorzien van de nieuwste technieken. Binnen een half uur na plaatsing van een bestelling is een pakketje klaar voor verzending. De investering in het centrum bedraagt 100 miljoen euro.

Wehkamp is met meer dan 7 miljoen pakketjes per jaar een van de grootste webwinkels van Nederland. Het nieuwe distributiecentrum vervangt het huidige in Dedemsvaart, dat sinds 1960 dienst heeft gedaan. Alle tweehonderd vaste medewerkers verhuizen mee naar de nieuwe locatie.

Op het dak van het pand in Zwolle ligt een groot zonnepanelenveld, wat volgens Wehkamp het grootste van Nederland is. Het veld voorziet in een groot deel van de energiebehoefte van het distributiecentrum. Verder wordt er onder meer gebruik gemaakt van warmte-koudeopslag.

Wehkamp opent megadistributiecentrum
Wehkamp opent megadistributiecentrum (Foto: ANP)

Skaters scannen voor Tony Hawk Pro Skater 5

Activision heeft een behind-the-scenes trailer van Tony Hawk’s Pro Skater 5 online gezet. 'The Skaters, Pt. 2' laat de technieken zien die ontwikkelaar Robomodo gebruikt om de look en feel van de skatesport en de top pros vast te leggen.

Ook verkent de video de uitdagingen bij het vinden van een goede balans tussen de klassieke arcade-stijl van Pro Skater’s met de kracht van moderne consoles. Door de skaters te scannen worden ze natuurgetrouw in het spel gezet.

Tony Hawk’s Pro Skater 5 komt 29 september uit voor PlayStation 4 en Xbox One. Een goedkopere versie zonder multiplayer komt uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Deze wordt in november verwacht.

Hockeyers openen World League tegen Duitsland

De Nederlandse hockeymannen openen de finale van de Hockey World League (HWL) in India met een wedstrijd tegen olympisch kampioen Duitsland. De andere twee tegenstanders in de poule zijn Argentinië en gastland India, maakte de internationale hockeyfederatie FIH woensdag bekend.

De andere poule bestaat uit Groot-Brittannië, Canada, Australië en België. De acht deelnemende teams komen allemaal in de kwartfinales terecht, al betekent een goede prestatie in de poule wel een 'makkelijkere' tegenstander in de knock-outfase. Nederland is titelverdediger in Raipur.

Het toernooi begint op 27 november, op 6 december wordt de finale gespeeld.

Hockeyers openen World League tegen Duitsland
Hockeyers openen World League tegen Duitsland (Foto: ANP)

105-jarige Japanner loopt wereldrecord op 100 meter

De krasse Japanner Hidekichi Miyazaki heeft een wereldrecord op de 100 meter gelopen. De 105-jarige man snelde in Kyoto in de categorie 105+ naar een tijd van 42,22 seconden. Zijn bijnaam luidt niet voor niets Golden Bolt, genoemd naar 's werelds snelste man Usain Bolt.

Toch kan het volgens Miyazaki beter. "Ik ben niet tevreden over mijn tijd. Ik was zo traag dat de tranen in mijn ogen sprongen tijdens mijn race." Hij verloor onder meer veel tijd door pas na enkele seconden op het startschot te reageren.

Miyazaki werd bij de finish toegejuicht door zijn achterkleinkinderen. Bij de klok toonde hij de bekende pose van Bolt. Daarna kreeg hij een certificaat van het Guinness Book of Records voor het record in de speciaal voor de Japanner opgerichte categorie. Hij zei hierop: "Ooit worden we allemaal ingehaald door de leeftijd."


Hidekichi Miyazaki liep een wereldrecord op de 100 meter (Bron: YouTube)

De E in S.P.E.C.I.A.L van Fallout uitgelegd

Vandaag is het derde filmpje uitgebracht waar Bethesda uitlegt waar de attributen in S.P.E.C.I.A.L. voor staan die je kan kiezen  en ontwikkelen voor je karakter in het spel Fallout 4.

Fallout 4 speelt zich zo'n tweehonderd na een nucleare winter af en geeft de speler ultieme vrijheid om het spel te spelen zoals je zelf wil. Waan je in een gemuteerd landschap met doorgedraaide mensen en rare beesten en laat je meesleuren door de omgeving en het verhaal.

Fallout 4 wordt gelanceerd op 10 november voor Xbox One, PlayStation 4 en PC, tot die tijd moeten we ons vermaken met de uitleg filmpjes van Bethesda.

Amsterdamse penose zingt Kleine Jongen (André Hazes)

Elf jaar geleden overleed de Amsterdamse volkszanger André Hazes. Nou zijn wij Nederlanders een beetje geneigd op onze volksmuziek neer te kijken, maar de manier waarop Hazes het levenslied vertolkte kan in zekere zin gezien worden als een soort Hollandse versie van de blues.

Dit uitte zich in latere jaren overigens in samenwerkingen met onder meer Jan Akkerman, Hans Dulfer en Herman Brood.

Hazes, die eindigde als combinatie van cultfiguur en triest figuur, bracht in 1990 het nummer Kleine Jongen uit. Hieronder zie je de uitvoering in de intro van de Nederlandse crimethriller Lek uit 2000. De Amsterdamse penose doet een gezellig avondje karaoke.


Met excuses voor het gebrek aan synchroniciteit

Lavrov: Amerikanen steunen onze Syriëpolitiek

De Verenigde Staten staan in toenemende positief tegenover de Russische politiek inzake Syrië. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov woensdag in Moskou. "Ik denk dat de Amerikanen momenteel veel ontvankelijker tegenover onze politiek staan."

Wat Washington betreft is dat echter een onterechte aanname. Dat Rusland het regime van de Syrische president Assad in toenemende mate met wapens steunt, is juist niet wat de Verenigde Staten willen. De Amerikanen willen dat Assad het veld ruimt om na 4,5 jaar burgeroorlog noodzakelijke politieke veranderingen te kunnen bewerkstelligen, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington in een reactie. De VS zien graag een constructieve rol van de Russen in de aanpak van Islamitische Staat, maar dan niet door meer wapenleveranties aan Assad.

De Syrische ambassade liet ook woensdag weten dat de regering in Damascus de ontwikkeling van een Russische basis in de stad Latakia van harte ondersteunt als stap in de strijd tegen het terrorisme.

Lavrov: Amerikanen steunen onze Syriëpolitiek
Lavrov: Amerikanen steunen onze Syriëpolitiek (Foto: ANP)

Rutte: stabiliteit nodig in Midden-Oosten

Het stabiliseren van de situatie in de buurlanden van Syrië is voor de korte termijn het belangrijkste waar de Europese leiders zich woensdagavond op moeten beraden. Dat zei premier Mark Rutte voor aanvang van het Europese top over de vluchtelingencrisis in Brussel. De minister-president wees ook op het belang van betere controles van de buitengrenzen van Europa.

Op een langere termijn moet Europa ernaartoe werken dat mensen niet naar Europa komen maar in de regio blijven, aldus de premier. "Dat de situatie daar veiliger is, zodat als vluchtelingen zich bij ons melden, wij kunnen zeggen: is een veilige plek in de regio."

Rutte zei dat er geld moet worden vrijgemaakt om de mensen in de vluchtelingenkampen te helpen. Volgens hem moet zo worden voorkomen dat tijdens de winter "om de reden dat er bijvoorbeeld te weinig eten is, vluchtelingen gedwongen worden naar Europa te komen".

Gecontroleerde instroom
Op de vraag of daar miljarden euro's voor nodig zijn, antwoordde hij: "Het gaat veel geld kosten, maar geen miljarden." Rutte benadrukte dat Nederland al veel doet. "Andere landen moeten meer doen."

Als de situatie in de kampen verslechtert of als die overvol zitten, dan zou Europa bereid moeten zijn groepen vluchtelingen over te nemen. Dat zou volgens Rutte moeten zorgen voor een meer "gecontroleerde instroom" naar de Europese Unie. Vluchtelingen zouden dan al een asielaanvraag in de regio kunnen doen. Zo moet het "businessmodel van de mensensmokkelaars met hun gammele bootjes" worden weggenomen.

Onderweg naar Brussel stopte Rutte bij de grensovergang bij Hazeldonk om een kijkje te nemen bij een van de mobiele teams van de marechaussee.

Rutte: stabiliteit nodig in Midden-Oosten
Rutte: stabiliteit nodig in Midden-Oosten (Foto: ANP)

Verslaggeefster EditieNL met 'geweerparaplu' aangehouden op Amsterdam CS

Een verslaggeefster van EditieNL maakte het woensdagmiddag wel heel erg bont. Ze liep namelijk op het Centraal Station in Amsterdam met een op een geweer lijkende paraplu. De politie dacht dat het een echt geweer was en pakte de vrouw op.

Een paar uur voordat haar actie plaatsvond op het hoofdbureau van politie Amsterdam had ze een politiewoordvoerder voor de camera geïnterviewd. Tijdens dit interview werd haar duidelijk gemaakt dat het dragen van spullen die op een vuurwapen lijken, gevaarlijke situaties kan opleveren. En dat als de politie dergelijke meldingen krijgt, zij dan van een echt vuurwapen uitgaan en direct in actie komen.

De verslaggeefster besloot daarop om een paar uur later de proef op de som te nemen. Ze liep op het station een tunnel in met een paraplu in de vorm van én gelijkend op een geweer. Twee boa's spotten de verslaggeefster. Zij dachten dat de vrouw een echt geweer bij zich droeg, grepen direct in en riepen de politie op ter assistentie. De vrouw werd hierop in de boeien geslagen en meegenomen naar het politiebureau. Ze wordt gehoord in verband met het overtreden van de Wet Wapens en Munitie. De "geweerparaplu" is door de politie in beslag genomen.

De aanleiding voor het item van de verslaggeefster was dat er vorige week op het Centraal Station een man werd aangehouden met eenzelfde soort paraplu.

De politie vond het verder wel een goed idee om aandacht te besteden aan dit onderwerp, maar vindt het echt te belachelijk voor woorden om opnamen te maken van iemand die met een op een geweer lijkend voorwerp in het CS loopt.

Soortgelijke uitvoering van een "geweerparaplu" (Foto: politie.nl)
Soortgelijke uitvoering van een "geweerparaplu" (Foto: politie.nl)

Paus roept op tot aanpak klimaatverandering

Paus Franciscus heeft woensdag tijdens zijn eerste rede in Washington opgeroepen de veranderingen van het klimaat die de wereld bedreigen, aan te pakken. Daarmee ondersteunt hij initiatieven van de Amerikaanse president Obama, die onlangs opriep de uitstoot van fossiele brandstoffen aan te pakken.

De verandering van het klimaat is niet iets om aan toekomstige generaties over te laten, zei de paus bij het Witte Huis. Hij noemde de aanpak ,,een heilige verplichting om onze planeet te beschermen". Mensen hebben wereldwijd de plicht de luchtvervuiling te bestrijden, betoogde Franciscus. De paus vindt met zijn mening de Republikeinen in de VS tegenover zich.

Obama op zijn beurt verwelkomde zijn gast met dankzegging voor de ,,onbetaalbare steun" die de paus bij de hernieuwde diplomatieke betrekkingen met Cuba heeft gegeven. Ook de bemoeienissen van Franciscus met de vluchtelingenproblematiek konden rekenen op bewondering van de president. Over dat laatste zei de paus dat hij zelf afkomstig is uit een migrantenfamilie en in de Verenigde Staten verkeert in een land dat is opgebouwd door migranten.

De 78-jarige leider van de Rooms-Katholieke Kerk blijft zes dagen in de Verenigde Staten. Woensdagmiddag ontmoet hij onder anderen de driehonderd Amerikaanse bisschoppen.

Paus roept op tot aanpak klimaatverandering
Paus roept op tot aanpak klimaatverandering (Foto: ANP)

Cruijff snapt weinig van kritiek Van Basten

Johan Cruijff snapt weinig van de snoeiharde kritiek van Marco van Basten op zijn plannen met Ajax. "Ik weet niet waar dit vandaan komt", vertelde hij woensdag aan de massaal aanwezige media op de open dag van de Johan Cruyff Foundation in het Olympisch Stadion. "Misschien wil hij hier iets mee bereiken. Een soort omslag, of weet ik veel wat. Ik weet niet of het verstandig is als een assistent van het Nederlands elftal zo naar een club uithaalt."

Van Basten vergeleek de hervormingsplannen van Cruijff bij Ajax met 'een grote komedie' en 'de Fabeltjeskrant'. Zijn voormalige leermeester zou vooral uit zijn geweest op macht. Volgens Van Basten is Ajax niets opgeschoten de laatste vijf jaar en is het vooral aan Frank de Boer te danken dat de Amsterdamse club vier van de laatste vijf landstitels heeft veroverd. In de tussentijd zouden veel clubmensen zijn 'opgeknoopt door Cruijff en de Telegraaf.'

"Als je kijkt wat er de laatste drie, vijf jaar jaar allemaal is doorgekomen, dan kan je niet zeggen dat de opleiding nu niet werkt", reageerde Cruijff. "We zijn een nieuwe weg ingeslagen. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt, ook door mij. Goede oud-voetballers vonden het moeilijk om met elkaar te communiceren en te vergaderen. Dat zijn ze niet gewend. Daar moet de directie dus toezicht op houden. Maar ik heb geen macht. Ik wil geen positie. Ik woon in het buitenland. Ik ben ook niet de toekomst van het voetbal. Marco was als voetballer erg prestatief. Bijna extreem. Hij is nu zes jaar of acht jaar trainer, schat ik. Maar vandaag de dag worden die prestaties niet geleverd. Wie moet er dan wat aan doen? Ik, mijn plan of de trainers van nu?"

Cruijff snapt weinig van kritiek Van Basten
Cruijff snapt weinig van kritiek Van Basten (Foto: ANP)

Nieuwe foto van Omeganevel

In een sterrenstelsel ver, ver hier vandaan, of eigenlijk praktisch om de hoek in kosmische termen. Met een afstand van 5 a 6.000 lichtjaar is de Omeganevel relatief gezien aardig dichtbij. Daardoor heeft de Europese sterrenwacht ESO weer een mooi plaatje kunnen schieten van deze nevel, ook wel bekend als Messier 17.

De foto is genomen door de 'Wide Field Imager', een telescoop van het ESO in het observatorium van La Silla in Chili. Op de foto is de gehele nevel te zien die vol met details zit. De nevel is namelijk druk bezig met het vormen van nieuwe sterren, hierdoor zijn er kleurrijke gas- en stofwolken te zien. Dit 'wolkje' heeft echter wel een diameter van zo'n 15 lichtjaar en bevat in totaal 30.000 keer meer massa dan onze zon.

Het kekke rode kleurtje is overigens niet speciaal aangepast om de foto mooier te maken. De kleur is het gevolg van waterstofgas dat oplicht door ultraviolet licht van nieuw gevormde sterren. Dit licht is zo sterk dat het de waterstofdeeltjes opwarmt en laat oplichten. Het middelpunt van de nevel is overigens fel wit, een gevolg van gloeiendheet gas en de reflectie van stofdeeltjes.

Messier 17 werd in 1764 ontdekt door de Franse astronoom Charles Messier. Deze kometenjager heeft destijds een catalogus gemaakt om andere jagers te helpen onderscheid te maken tussen kometen en sterrennevels. Hij legde daarin onder andere ook de spectaculaire Andromedanevel vast. De foto kun je op gigantisch formaat (8940 × 8354) hier bekijken en downloaden.

Omeganevel (Foto: ESO)
Omeganevel (Foto: ESO.org)

WK Rugby - Schotten verslaan dappere Japanners

Na een pauze van twee dagen gaat het WK rugby weer volop verder in Engeland en wel met de volgende wedstrijd in groep B. In Kingsholm in Gloucester begint Schotland aan haar WK. In hun eerste duel nemen de Schotten het op tegen Japan, dat in hun openingswedstrijd voor een van de grootste WK-stunts ooit in welke sport dan ook zorgde door Zuid-Afrika in de slotseconden op de knieën te dwingen. Om 15.30 uur Nederlandse tijd gaan de Brave Blossoms proberen om voor een tweede sensatie te zorgen en bij FOK!sport kun je weer een live wedstrijdverslag volgen. 

De twee landen stonden vier keer eerder tegenover elkaar, wat vier keer Schotse winst opleverde. Dat was op de WK's van 1991 en 2003 het geval en in oefenwedstrijden in Schotland in 2004 (100-8!) en 2013. Schotland kende in de voorbereiding een moeizame en een simpele zege op Italië. Japan won van tweevoudig wereldkampioen Zuid-Afrika en versloeg voor het WK Georgië en twee keer Uruguay. Meer informatie over Schotland kun je hier in onze speciale toernooigids vinden, terwijl je voor de nodige feitjes over Japan hier terecht kunt. Tot slot is hier de stand in groep B - en de andere groepen - te vinden voorafgaand aan deze wedstrijd.

Tussenstand: 45-10

Einde wedstrijd
Japan doet nog een dappere poging aan het einde van het duel, maar ze slagen er niet meer in om nog te scoren. Schotland wint met 45-10 en Japan heeft de eerste nederlaag van het WK te pakken. Kijk nog wel even terug naar wat misschien wel het moment van de wedstrijd was, de schitterende tackle van Goromaru waarmee hij een Schotse try kon voorkomen: 

74'
TRY! Dat Japan er klaar mee is lijkt duidelijk. Vanuit de scrum komt de bal bij de jarige Finn Russell terecht en hij duikt de pal tussen de palen door tegen de grond: 43-10. Laidlaw kent geen enkele moeite met de doodsimpele conversie: 45-10.

69'
TRY! Bennett is opnieuw aan de beurt en maakt definitief een einde aan de Japanse hoop voor vandaag met opnieuw een try: 36-10. Laidlaw maakt opnieuw de conversie en het Japanse verzet is toch echt wel gebroken: 38-10. Het is tevens de vierde try van Schotland en dat betekent dat ze een bonuspunt krijgen in groep B.

67'
Josh Strauss komt het veld in voor Schotland. Hij is een geboren Zuid-Afrikaan en is pas sinds afgelopen zaterdag speelgerechtigd voor Schotland. Hij staat onder meer bekend om een baard waar je 'u' tegen kunt zeggen. (Foto: Getty)

 

64'
TRY! Terwijl de Schotten op de tribunes het Flower of Scotland weer eens aanvangen ontsnapt Tommy Seymour aan de aandacht en rent hij de bal naar voren. Kenki Fukuoka doet er alles aan om hem bij te benen, maar komt net te laat. Laidlaw maakt de conversie: 31-10. 

56'
TRY! Mark Bennett heeft zich deze wedstrijd nog niet veel laten zien, maar plotseling duikt hij op tussen de Japanse verdediging en rent hij de bal over de lijn voor een try: 22-10. Laidlaw neemt de conversie zo snel mogelijk, om te voorkomen dat de videoscheidsrechter naar de try gaat kijken. Uit de herhaling blijkt dat er niks aan de hand is en dankzij Laidlaw komen de Schotten op 24-10.

49'
TRY! Schotland valt weer aan, John Hardie maakt een schitterende pass en krijgt even later de bal zelf weer terug. Hij duikt de bal over de lijn en de eerste try van Schotland is dan eindelijk binnen: 17-10. Laidlaw mist de conversie, wat gezien de positie aan de rand van het veld geen schande te noemen is.

46'
Na de tackle tegen Mafi mag Goromaru een penalty nemen. Hij raakt en Japan komt weer dichterbij: 12-10. 

45'
Mafi wordt nog maar eens snoeihard tegen de grond gewerkt en dit keer lijkt het teveel voor de in Tonga geboren speler, die de wedstrijd drie kwartier lang kleur heeft gegeven. De nummer 8 van Japan wordt van het veld gedragen en zijn duel is voorbij.

Een van de vele keren dat Mafi tegen het gras gewerkt wordt (Foto: Getty)

44'
Schotland brengt de bal in het spel maar Japan verovert balbezit. Mafi stormt langs een paar tackles voor hij tot stilstand wordt gebracht op een meter of twintig van de lijn. 

41'
Lacey fluit af en de tweede helft is begonnen in Kingsholm. 

Rust
Schotland valt volle bak aan en is nog geen meter verwijderd van de lijn en dus een try. Uiteindelijk is het Tommy Seymour die de bal krijgt en over de lijn denkt te rennen, maar daar dacht Goromaru anders over. De Japanner tovert een ongelooflijke tackle uit de hoge hoed en duwt Seymour inclusief bal over de zijlijn. Lacey fluit voor het einde van de eerste helft en de teams gaan met 12-7 rusten. 

35'
Japan komt tot op centimeters van een try, maar de Schotten weten het uit alle macht te voorkomen en het gevaar is voorlopig even geweken. 

30'
Goromaru mag een penalty nemen, maar trapt de bal nipt links langs de palen.

 

Amanaki Mafi (8) duwt de bal over de lijn, ook al is het niet al te goed zichtbaar (Foto: Getty)

27'
Laidlaw en zijn Japanse collega luisteren niet al te goed naar scheidsrechter Lacey, die ze dan ook even op het matje roept zoals het een echte scheidsrechter betaamt. "Dit was genoeg en dit gedoe is vanaf nu klaar", waar de spelers - zoals het hoort - zonder commentaar mee instemmen. 

24'
Kotaro Matsushima krijgt een gele kaart en moet tien minuten toekijken. Vanaf 37 meter mag Laidlaw weer een penalty nemen, maar dit keer gaat de trap ruim langs de palen en dus blijft het 12-7. 

20'
En dat is vier voor aanvoerder Laidlaw, die weer drie punten binnen mag trappen en dat zonder problemen doet: 12-7. 

18'
Shota Horie begaat een overtreding en Schotland krijgt een penalty. Laidlaw trapt hem opnieuw tussen de palen en Schotland neemt de leiding al snel weer terug: 9-7. 

17'
Nederlanders zitten met wortels en kazen op hun hoofd te kijken, deze Japanner heeft dit uit de kast getrokken (Foto: Getty)

 

15'
TRY! Japan mag de bal via een line-out in het spel brengen, vlakbij de Schotse goal line. De Japanners maken er uitstekend gebruik van en Amanaki Mafi is degene die de bal uiteindelijk over de lijn duwt. Ayumu Goromaru trapt de conversie tussen de palen en Japan neemt de leiding: 6-7. 

12'
Aanvoerder Laidlaw mag vanaf ruim twintig meter nog eens aanleggen voor een penalty en kent er geen enkele moeite mee: 6-0. 

3'
De eerste score van de wedstrijd staat op het bord en het is Greig Laidlaw die de eerste penalty binnentrapt: 3-0. 

1'
De Ierse scheidsrechter John Lacey fluit af en we zijn onderweg in Gloucester. 

0'
De wedstrijd staat op het punt van beginnen, maar de fans van beide landen hebben het al uitstekend naar hun zin (Foto: Getty)

 

Overvaller zoent bejaard slachtoffer

In Amsterdam is een 77-jarige vrouw bij een overval op haar woning op de mond gezoend door haar belager. Dat meldt AT5.

De overval vond op maandag 17 augustus plaats, maar de bijzondere details komen nu pas naar buiten. Een nog onbekende man van 20 tot 25 jaar belde die middag aan bij een woning aan de Honselersdijkstraat in Nieuw-West.

De overvaller beroofde de vrouw van een klein geldbedrag en sieraden. Hij trok onder meer een ketting met veel geweld van haar hals. Ook zoende hij het slachtoffer 'meerdere keren' in het gezicht en op de mond. Vanwege het gebruikte geweld heeft de vrouw doodsangsten uitgestaan.

De politie heeft een compositietekening van de verdachte vrijgegeven. Het gaat om een licht getinte jongen van 20 à 25 jaar, met kort, achterover gekamd zwart haar, een mager postuur en een smal gezicht. Tijdens de overval droeg hij zwarte kleding met lange mouwen en een donkere broek.

Groningen verrast door komst Franse hooligans

De Groningse burgemeester Peter den Oudsten en de politie waren vorige week donderdag verrast door de komst van de harde kern van de Franse voetbalclub Olympique Marseille voor het Europa League-duel tegen FC Groningen. Dat liet Den Oudsten woensdag weten tijdens een spoeddebat over ongeregeldheden voor die wedstrijd.

Tussen de autoriteiten in Groningen en Marseille is voorafgaand aan de wedstrijd veel contact geweest. Volgens de Fransen zouden er geen supporters van de harde kern komen, maar wel zo'n honderd tot tweehonderd supporters die extra aandacht verdienden. "We moeten er dan van uit kunnen gaan dat die informatie klopt", aldus Den Oudsten.

Volgens de politie kwam uiteindelijk toch een groot aantal leden van de harde kern naar Groningen, van wie sommigen een stadionverbod hebben. Daarop is de fanzone in het centrum van Groningen eerder opengegaan en werd de mobiele eenheid in paraatheid gebracht. Een noodverordening lag al klaar.

Terrasstoelen
De supporters van Marseille wisten in een kort moment uit te breken en gooiden met terrasstoelen en glaswerk naar omstanders. "De politie reageerde te laat, maar heeft uiteindelijk goed opgetreden door de supporters snel terug te dringen", aldus de burgemeester.

Twee supporters werden aangehouden. Er is besloten niet meer arrestaties te verrichten, om de situatie niet te laten escaleren. "We hebben de Franse autoriteiten bewijsstukken aangeleverd en we gaan ervan uit dat ze aanhoudingen gaan verrichten", zegt Den Oudsten.

Groningen verrast door komst Franse hooligans
Groningen verrast door komst Franse hooligans (Foto: ANP)

VW-topman Martin Winterkorn neemt ontslag

Topman Martin Winterkorn van Volkswagen heeft zijn ontslag ingediend wegens het dieselschandaal waar het Duitse autoconcern onder zijn leiding in verzeild is geraakt. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

"Ik ben geschokt door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen", liet Winterkorn in een verklaring weten. "Ik ben verbijsterd dat wangedrag op zo'n grote schaal mogelijk was bij de Volkswagengroep. Als topman neem ik de verantwoordelijkheid."

VW-topman Martin Winterkorn neemt ontslag
VW-topman Martin Winterkorn neemt ontslag (Foto: ANP)

Jesse Klaver stormt Boeken Top 10 binnen

Jesse Klaver gooit hoge ogen met zijn boek De mythe van het economisme. De fractievoorzitter van GroenLinks komt binnen op de vijfde plaats in de Boeken Top 10. In het boek verklaart hij zijn politiek idealisme en vertelt hij hoe hij de tendens om maatschappelijke kwesties te reduceren tot een rekensom tegen wil gaan.

Wat ons niet zal doden van David Lagercrantz voert net als vorige week de Boeken Top 10 aan. De stilte van het licht van Joost Zwagerman staat op plek twee. De bundel essays over beeldende kunst kwam een dag nadat de schrijver zelfmoord pleegde uit. Het kinderboek De Gorgels van cabaretier Jochem Myjer, over wezentjes die kinderen beschermen in hun slaap, maakt de top drie compleet.

Andere nieuwe gezichten in de top tien van bestverkochte boeken zijn De snor van József Kiprich, het nieuwste werk van bestsellerauteur Michel van Egmond, en Make-up van Xelly Cabau van Kasbergen. Het zusje van Yolanthe staat op de zesde plaats, Van Egmond is de nummer acht.

Boeken Top 10
(Notering, tussen haakjes notering vorige week, auteur, titel. Bron: CPNB.)

1 (1) David Lagercrantz - Wat ons niet zal doden
2 (8) Joost Zwagerman - De stilte van het licht
3 (2) Jochem Myjer - De Gorgels
4 (3) Connie Palmen - Jij zegt het
5 (-) Jesse Klaver - De mythe van het economisme
6 (-) Xelly Cabau van Kasbergen - Make-up
7 (5) Paula Hawkins - Het meisje in de trein
8 (-) Michel van Egmond - De snor van József Kiprich
9 (6) E L James - Grey
10 (-) Annegreet van Bergen - Gouden Jaren

Jesse Klaver stormt Boeken Top 10 binnen
Jesse Klaver stormt Boeken Top 10 binnen (Foto: ANP)

'Volkswagens Dieselgate hakt er zwaar in'

"Duitsers zijn trots op Volkswagen, het is het grootste bedrijf van het land. 'Dieselgate' hakt er dan ook zwaar in", zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De commentaren in Duitse kranten logen er woensdag niet om. Volkswagen heeft de hele Duitse industrie in diskrediet en gevaar gebracht door te sjoemelen met de uitstoot van schadelijke stoffen van diesels. "Au, pijn, Volkswagen", kopte het boulevardblad Bild.

Jürgens gelooft voorlopig niet dat het zo'n vaart zal lopen, dat het schandaal de potentie heeft om de hele Duitse industrie in een crisis te storten. Voor Volkswagen zelf ligt dat anders. Maar ook dat reusachtige concern (VW, Porsche, Audi, Seat en Skoda) zal uiteindelijk overleven, verwacht hij. "Klanten kopen auto's vooral om het uiterlijk, veiligheid, de technische snufjes, snelheid en acceleratie. Dat verandert niet."

Veerkracht
De geschiedenis van Volkswagen kenmerkt zich ook door veerkracht, stelt de Duitsland-deskundige vast. "Het bedrijf is in 1937 opgericht als nationaalsocialistisch project: iedere Duitser zou zijn eigen auto krijgen. Dat werd de Kever. Na de oorlog is dat foute imago compleet omgebogen en groeide VW uit tot het wereldconcern dat het nu is."

Maar dat Volkswagen pijn zal lijden, staat buiten kijf, zegt Jürgens. Al was het maar door de miljarden aan boetes die het bedrijf boven het hoofd hangen. De affaire komt bovendien op een slecht moment omdat de zaken van Volkswagen in de belangrijke Chinese markt aanzienlijk minder gaan.

'Dieselgate hakt er zwaar in'
'Volkswagens Dieselgate hakt er zwaar in' (Foto: ANP)

UnlimitedHand laat je gameobjecten voelen

Op Kickstarter is er weer een nieuw product verschenen dat de ervaring van virtual reality nog beter moet gaan maken. Het heeft de potentie de noodzaak van een controller weg te nemen.

UnlimitedHand activeert de spieren in je hand zodat je virtuele voorwerpen kunt voelen en vastpakken. Dit doet het door elektrische spanningen op de spieren in de voorarmen te zetten. Volgens de campagne is een prototype al ontwikkeld.

Als dit product inderdaad doet wat de campagne zegt dat het moet doen, zorgt het ervoor dat je objecten voelt zonder dat ze in de realiteit bestaan. Dit zorgt ervoor dat je geen controller in de realiteit meer nodig hebt om een spel te bedienen in de virtuele wereld. Dit neemt de noodzaak weg van een controller in de fysieke realiteit.

Van Rossem: stem niet op Slimste Mens

Maarten van Rossem roept heel Nederland op in de race voor de Gouden Televizier-Ring niet te stemmen op De Slimste Mens. Van Rossem, juryvoorzitter van het KRO-NCRV-programma, heeft namelijk totaal geen zin in de feestavond die rondom de televisieprijs wordt georganiseerd. "Ik wil helemaal niet naar het gala. Ik vind alle gala's vreselijk", zegt Van Rossem in een video die woensdag op YouTube is geplaatst.

Van Rossem heeft een hekel aan alle gala's, maar het Televizier-Ring Gala 'spant wel de kroon'. "Dan hebben ze ook allemaal avondkleding aan met zo'n propellertje", moppert de historicus over een vlinderdasje. "Ik haat avondkleding." De juryvoorzitter van De Slimste Mens vindt zijn oproep 'zielig' voor presentator Philip Freriks. "Maar doe het toch maar niet."

Mopperen over de verkiezing van de Gouden Televizier-Ring kan ook juist stemmen opleveren. Voetbal International won de prestigieuze prijs in 2011 nadat Johan Derksen geregeld de spot dreef met de verkiezing en het gala 'een poppenkast' noemde. Derksen en co woonden het gala destijds overigens niet bij, maar namen de prijs in hun programma in ontvangst.

Van Rossem: stem niet op Slimste Mens
Van Rossem: stem niet op Slimste Mens (Foto: BuzzE)

EU-president Tusk waarschuwt voor meer vluchtelingen

Het is aannemelijk dat meer vluchtelingen de stap naar Europa gaan maken. EU-president Donald Tusk waarschuwde voorafgaand aan overleg tussen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU over de vluchtelingencrisis dat er "eerder miljoenen, dan duizenden" mensen op de vlucht zijn en naar Europa zouden willen komen. "Het conflict in het Midden-Oosten en dan met name in Syrië zal niet zeer snel opgelost zijn."

De belangrijkste vraag voor de EU-leiders tijdens hun overleg in Brussel moet volgens Tusk dan ook zijn: hoe kan Europa weer controle krijgen over zijn buitengrenzen? Europa moet bovendien meer hulp gaan bieden aan landen als Jordanië, Libanon en Turkije bij de opvang van vluchtelingen in de regio.

Tusk riep de leiders op concrete stappen te zetten. "Dit moet een gezamenlijk plan zijn waar alle landen aan meedoen." Hij onderstreepte dat maatregelen die Europa treft "niet de crisis oplossen", maar hij noemde het belangrijke stappen in de juiste richting.

Tusk waarschuwt voor meer vluchtelingen
EU-president Tusk waarschuwt voor meer vluchtelingen (Foto: ANP)

Slowakije naar rechter om verdeling migranten

Slowakije stapt naar de rechter om de beslissing aan te vechten van de Europese ministers om 120.000 migranten over EU-landen te verdelen. Premier Robert Fico van Slowakije zei woensdag naar het Europese hof in Luxemburg te stappen. Ook is hij niet van plan het besluit uit te voeren.

Dinsdag stemde een meerderheid van de Europese bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor asiel tijdens een speciale bijeenkomst in Brussel voor het verdelen van de vluchtelingen. Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Roemenië stemden tegen. Zij verzetten zich tegen het verplichtende karakter van het plan.

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka liet woensdag weten niet van plan te zijn juridische stappen te ondernemen tegen de beslissing, naar eigen zeggen om te voorkomen dat spanningen tussen EU-landen verder oplopen. "Europa mag niet uiteenvallen door de vluchtelingencrisis", aldus Sobotka.

Ook Roemenië lijkt zich neer te leggen bij de verplichte verdeling van migranten. President Klaus Iohannis zei woensdag dat zijn land het aantal migranten dat de EU aan Roemenië toe wil wijzen, kan opnemen. Volgens hem is dat aantal "niet zo groot". "We kunnen het aan en ik vind dat Roemenië solidair moet zijn", aldus Iohannis.

Slowakije naar rechter om verdeling migranten
Slowakije naar rechter om verdeling migranten (Foto: ANP)

Vrouw springt uit auto vanwege spin

Een vrouw in de Amerikaanse staat Indiana is uit haar auto gesprongen toen ze een spin op haar schouder zag zitten. Haar 9-jarige zoontje, die nog in de auto zat, is vervolgens door een aanrijding met een schoolbus gewond geraakt.

Angela Kipp, zoals de dame in kwestie heet, wilde net de openbare weg opdraaien vanaf haar oprit. Toen ze over haar schouder keek bleek er opeens een spin te zitten. Van schrik sprong ze uit de auto en liet haar kind achter in het nog steeds rijdende voertuig. Om wat voor spin het ging is niet bekend gemaakt.

De knul probeerde nog heldhaftig erger te doen voorkomen. Vanaf de achterbank spoedde hij zich naar voren en probeerde het rempedaal in te trappen. Niet wetende welk van twee pedalen nu wat doet, trapte het ventje vol op het gaspedaal. De auto schoot van de oprit af om vervolgens tot stilstand te komen in een net passerende schoolbus.

Het ongeluk is gelukkig goed afgelopen, de jongen heeft er slechts een paar lichte hoofdwonden op nagehouden. De schoolbus was op het moment van het ongeluk leeg en ook diens chauffeur is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Hoe het met de ongetwijfeld erg geschrokken spin is vergaan blijft een raadsel.

Spinnen zijn dus zo gevaarlijk (Foto: Kosciusko County Sheriff's Department)
Spinnen zijn dus zo gevaarlijk (Foto: Kosciusko County Sheriff's Department)

Roxeanne en Dré staan stil bij dood André Hazes

Roxeanne en Dré Hazes staan woensdag stil bij het overlijden van hun vader, precies elf jaar geleden. De kinderen van de volkszanger halen op Instagram herinneringen op aan hun vader.

"Wat zou het fijn zijn als ik nog een vader had", schrijft Dré. "Een vader waar je mee kon lachen, een biertje mee kon drinken of gewoon mee kon praten. De vader die ik ooit bezat moest mij op veel te jonge leeftijd verlaten." Dré was tien jaar toen zijn vader stierf na twee hartinfarcten en een hartstilstand. "Ik mis hem steeds meer nu ik ouder geworden ben. Ik zou hem zo graag willen laten zien en laten weten dat ik veel van hem in mij herken. Ik ben blij dat ik zijn naam dragen mag, dat mag iedereen weten. Niet alleen ik, maar heel Nederland, zal mijn vader nooit vergeten. Ik zie je op een dag boven ouwe pik!"

Roxeanne, die elf jaar was toen André overleed, houdt het bij een korter bericht. "Mijn vader, mijn held. Voor altijd jouw kleine meisje", schrijft Roxeanne bij een foto van haar en haar vader.

Kids André Hazes staan stil bij dood vader
Roxeanne en Dré staan stil bij dood André Hazes (Foto: BuzzE)

Aldi komt met muziekstreamingsdienst

Supermarktketen Aldi gaat in Duitsland de concurrentie aan met muziekstreamingsdiensten als Spotify, Deezer en Apple Music. De prijsvechter verkoopt er vanaf donderdag abonnementen op Aldi Life. Daarmee kunnen klanten voor een kleine 8 euro per maand ongelimiteerd muziek luisteren.

Aldi werkt hiervoor samen met onlinemuziekaanbieder Napster en computerbedrijf Medion, een onderdeel van Lenovo dat al langer consumentenelektronica levert aan het winkelbedrijf. De luisteraars krijgen toegang tot het gehele muziekaanbod van Napster. Het is niet bekend of en wanneer de nieuwe muziekdienst ook naar Nederland komt.

Aldi komt met muziekstreamingsdienst
Aldi komt met muziekstreamingsdienst (Foto: ANP)

Groot xtc-lab ontdekt in Eindhoven

De politie heeft woensdag in een loods in de Eindhovense wijk Bennekel-West een groot xtc-lab ontmanteld. In de loods lagen grondstoffen voor de fabricage van zeker 1,8 miljoen xtc-pillen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

De grondstof die in de loods is gevonden is MDMA, een van de meest gebruikte synthetische drugs in het dancecircuit. Xtc is de straatnaam voor de pillen of poeders die MDMA en andere ingrediënten bevatten.

Groot xtc-lab ontdekt in Eindhoven
Groot xtc-lab ontdekt in Eindhoven (Foto: ANP)

'EU-leiders moeten egoïsme thuislaten'

De Europese regeringsleiders en staatshoofden die woensdagavond oplossingen proberen te vinden voor de vluchtelingencrisis moeten pragmatisch zijn. Die oproep deed Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, voorafgaand aan het topoverleg. "Want nationalistisch egoïsme leidt tot stilstand."

Schulz hekelde met die uitspraak de tegenstem van vier Oost-Europese landen over de verdeling van 120.000 vluchtelingen over de landenunie. "Geen nationale antwoorden, dat is verkeerd. "

Ook voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei dat hij liever consensus had gezien. Hij noemde het verdelingsbesluit onherroepelijk. "Daar kan niet op terug worden gekomen. Alle lidstaten moeten dit besluit respecteren." Juncker riep de leiders op tot "ambitieuze actie".

'EU-leiders moeten egoïsme thuislaten'
'EU-leiders moeten egoïsme thuislaten' (Foto: ANP)

Politiebonden hopen op einde impasse

De politiebonden hopen dat het gesprek woensdagmiddag met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) leidt tot een doorbraak in het cao-conflict. Dat laat voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP voorafgaand aan het gesprek weten.

"Wij hopen echt voor onze achterban dat dit conflict wordt beëindigd. Maar als het nodig is worden de acties voortgezet", aldus Van de Kamp. De bonden willen dat Van der Steur een nieuw en beter cao-bod doet, voordat onderhandelingen kunnen beginnen. Of de minister daar woensdag ruimte voor gaat bieden, is niet bekend.

Politiebonden en agenten demonstreren al tijden tegen het loonbod van het kabinet, dat ze te mager vinden. Vorige week was er nog een massale betoging rond de Tweede Kamer in het centrum van Den Haag. Agenten keerden Van der Steur daar demonstratief de rug toe.

Politiebonden hopen op einde impasse
Politiebonden hopen op einde impasse (Foto: ANP)

'Superdeurwaarder nodig na klimaatvonnis'

Een onafhankelijke instantie moet in de gaten houden of de Nederlandse staat het zogenoemde klimaatvonnis wel uitvoert. Het gaat daarbij om de uitspraak dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen sneller moet terugdringen.

Dat stelt GroenLinks woensdag. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren pleit voor een onafhankelijke toezichthouder op de Staat, een "soort superdeurwaarder". Nederland verloor de klimaatzaak die door de organisatie Urgenda was aangespannen en gaat in hoger beroep.

Het is lastig de verliezende partij zelf te laten toezien op naleving van de uitspraak, aldus Van Tongeren. "Om er zeker van te zijn dat het kabinet op tijd voldoende stappen zet, moet het in overleg met Urgenda een onafhankelijke toezichthouder benoemen."

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de klimaatzaak.

'Superdeurwaarder nodig na klimaatvonnis'
'Superdeurwaarder nodig na klimaatvonnis' (Foto: ANP)

'EU kan dwingen tot opvang vluchtelingen'

De Europese Commissie heeft een hele voorraad "vervelende instrumenten" om landen te dwingen vluchtelingen op te vangen. Premier Mark Rutte zei dat woensdag in een Kamerdebat over het dinsdag in Brussel genomen besluit om vluchtelingen volgens een verdeelsleutel te verdelen.

Vier Oost-Europese landen stemden daar dinsdag tegen, maar een grote meerderheid van de 28 EU-landen stemde voor, waarmee het toch tot een besluit kwam. Critici houden er rekening mee dat Roemenië, Tsjechië, Hongarije en vooral Slowakije het besluit naast zich neerleggen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wees erop dat een gang naar het Europees Hof in Luxemburg niet mogelijk is. Rutte bleef volhouden dat hij vertrouwen heeft in de dwingende hand van de Europese Commissie en de juridische mogelijkheden die Brussel heeft om landen onder druk te zetten.

EU-top
Rutte vertrok aan het einde van het Kamerdebat meteen naar de EU-top in Brussel. Rutte is optimistisch dat de top "een eind kan komen" met afspraken voor de langere termijn. Hij hoopt op afspraken over meer en betere opvang van vluchtelingen in de eigen regio, vooral rond Syrië. Als het in de kampen in de regio veilig is, hoeven asielzoekers niet naar Europa te vluchten en kunnen ze, als ze toch komen, worden teruggestuurd. Ook wil hij praten over een betere bewaking van de buitengrenzen.

Rutte zal zijn collega's op de top aanspreken op de noodzaak meer geld op tafel te leggen voor opvang in de regio. Hij weersprak dat de EU in haar geheel minder geld vrijmaakt voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Volgens Rutte is dat tussen 2010 en 2014 gestegen van 600 miljoen naar 1 miljard euro. Nederland is de zesde donor.

'EU kan dwingen tot opvang vluchtelingen'
'EU kan dwingen tot opvang vluchtelingen' (Foto: ANP)

Frankrijk verkoopt oorlogsschepen aan Egypte

De overeenkomst tussen Frankrijk en Egypte over de verkoop van twee hypermoderne marineschepen is rond. Leiders François Hollande en Abdel Fattah al-Sisi kwamen woensdag overeen dat Egypte de schepen van Franse makelij overneemt.

De schepen, type Mistral, waren eigenlijk gebouwd voor Rusland, die ze in 2011 had besteld. Frankrijk zou ze afgelopen najaar leveren, maar annuleerde het contract op de valreep vanwege het omstreden beleid van het Kremlin in de conflicten in Oekraïne en de westerse sancties die daarover werden ingesteld. Poetin kreeg een vergoeding van 950 miljoen euro van Frankrijk.

Volgens een woordvoerder van de Franse regering heeft Frankrijk geen verlies geleden door de schepen aan Egypte te verkopen.

Frankrijk verkoopt oorlogsschepen aan Egypte
Frankrijk verkoopt oorlogsschepen aan Egypte (Foto: ANP)

OM eist cel 'geradicaliseerde brandstichter'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag een celstraf geëist van drie jaar tegen een twintigjarige man die op 21 januari brand zou hebben gesticht in twee panden in de Ceintuurbaan in Amsterdam.

Er zou brandbare vloeistof langs de gevels van de twee panden zijn gegoten en op een raam zou een affiche van Charlie Hebdo zijn geplakt. Dat is het Franse satirische weekblad waar twee weken voor de brandstichting een bloedige terroristische aanslag werd gepleegd.

De man, die ontkent de brand te hebben aangestoken, is volgens het OM geradicaliseerd. Hij zou eerder hebben gezegd dat hij naar Syrië wilde gaan om te vechten en hij zou contact hebben gehad met (aspirant-)Syriëgangers. De verdachte zit sinds 6 maart in voorarrest.

OM eist cel 'geradicaliseerde brandstichter'
OM eist cel 'geradicaliseerde brandstichter' (Foto: ANP)

Burgemeester Ommen weg om integriteit

Burgemeester Marc-Jan Ahne van de gemeente Ommen is opgestapt. De reden is een onderzoek van de Rijksrecherche naar zijn integriteit. Dat meldt RTV Oost.

Justitie laat weten dat er een onderzoek wordt gedaan naar de integriteit van de burgemeester. Het zou gaan om een 'persoonlijke financiële kwestie'. De provincie Overijssel bevestigt dat er gisteren ontslag is aangevraagd bij commissaris van de koning Ank Bijleveld. De CvdK gaat op korte termijn met het gemeentebestuur van Ommen in gesprek over de ontstane situatie.

Ahne (D66) heeft aan Bijleveld laten weten dat een burgemeester van onbesproken gedrag moet zijn. Hij vindt dat hij in zijn positie geen onderwerp van onderzoek kan zijn. Ahne acht dit besluit het beste voor de gemeente Ommen, zijn gezin en voor hemzelf. Hij spreekt beschuldigen over diefstal tegen.

Verfkwasten
Vier jaar geleden raakte Ahne in opspraak toen hij wethouder in Deventer was. Ahne werd betrapt toen hij verfkwasten meenam uit een bouwmarkt zonder te betalen. Volgens Ahne was hij gewoon vergeten te betalen. Hij werd daar uiteindelijk niet voor vervolgd. Ahne werd op 2 april 2012 geïnstalleerd als burgemeester van Ommen.

Serieus doemscenario voor Verstappen in F1

Het dreigement van Red Bull is serieus. Als de Oostenrijkse sportdrankfabrikant volgend seizoen geen motor heeft waarmee hij vooraan kan rijden in de Formule 1, dan trekt het bedrijf de twee renstallen terug. Topman Helmut Marko herhaalde woensdag op de website van de Formule 1 nogmaals dat doemscenario voor Max Verstappen, die voor Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull, rijdt.

De twee teams van Red Bull moeten in 2016 een andere motor hebben, omdat de samenwerking met Renault wordt beëindigd. Aangezien Mercedes al heeft geweigerd motoren te leveren aan de concurrent, blijft Ferrari over als enige serieuze kandidaat. Volgens Marko is Red Bull in gesprek met Ferrari, maar er is nog geen overeenkomst. Een ding is zeker, zegt Marko: Ferrari moet Red Bull een krachtbron leveren die gelijkwaardig is aan die van het eigen fabrieksteam.

"Uit de Formule 1 stappen is een serieuze optie. Als onze renstallen niet beschikken over een competitieve motor, is er geen toekomst voor Red Bull Racing. Dat besluit kan al vallen na de slotrace van dit jaar in Abu Dhabi", aldus Marko, die goed bevriend is met teameigenaar Dieter Mateschitz. "Wij zijn klant en betalen voor een product. Renault kan ons niet de motor leveren waarmee we vooraan kunnen rijden, dus daarom stoppen we die samenwerking."

Aan de coureurs ligt het niet, benadrukt Marko. Red Bull rijdt met Daniel Ricciardo en Daniil Kviat, Toro Rosso heeft Verstappen en Carlos Sainz. "Alle vier doen het goed, de jonkies zelfs beter dan verwacht. De coureurs zijn dus niet het probleem, wel de ondermaatse prestaties van de krachtbron van Renault."

Serieus doemscenario voor Verstappen
Serieus doemscenario voor Verstappen (Foto: ANP)

Vertrouwen zoek bij Hamilton

Het zelfvertrouwen van Lewis Hamilton heeft een flinke knauw gekregen door de zeperd in de Grand Prix van Singapore. De Mercedes van de Britse leider in het kampioenschap van de Formule 1 kon zondag niet tippen aan de Ferrari van racewinnaar Sebastian Vettel. Tot overmaat van ramp viel hij voortijdig uit.

De regerend wereldkampioen liet woensdag aan Britse media weten dat hij nog steeds niets begrijpt van de plotselinge terugval bij Mercedes. "Ik hoop dat dit eenmalig was, maar ik heb op dit moment geen informatie die mij het vertrouwen geeft dat we komend weekend in Japan de snelheid weer terughebben", aldus Hamilton.

De Engelse coureur beleefde in Singapore zijn slechtste race van dit seizoen. In de kwalificaties eindigde hij als vijfde, terwijl hij in elf van de voorgaande twaalf races poleposition pakte. Vervolgens liep de race uit op een drama. "Het was zacht uitgedrukt een vreemd weekend. Ik heb punten verloren, maar het had erger gekund. Ik zoek naar een verklaring."

Zijn teamgenoot Nico Rosberg eindigde in Singapore als vierde. De nummer twee in de WK-stand liep twaalf punten in op Hamilton, waardoor de Brit nog altijd een riante voorsprong koestert van 41 punten. De Duitser worstelde met dezelfde snelheidsproblemen: "Het is niet best als je ineens zoveel snelheid kwijt bent en je weet niet waar het door komt. Want hoe kun je dan verbeteren? We kunnen alleen maar hopen dat in Japan alles weer op zijn plaats valt bij ons", aldus Rosberg.

Teambaas Christian Horner van concurrent Red Bull verwacht dat de Mercedessen op het circuit van Suzuka weer de vertrouwde suprematie zullen vertonen. "Hoewel het mij verbaasde dat ze in Singapore zo ver achter bleven. Wellicht dat het team de veranderingen die in de banden zijn doorgevoerd niet goed heeft opgepikt. Maar als Mercedes in Japan weer tegenvalt, dan is er werkelijk iets aan de hand."

Vertrouwen zoek bij Hamilton
Vertrouwen zoek bij Hamilton (Foto: ANP)

Extreem zeldzame Brood opgedoken?

Van zwart leren bankjes tot koperen emmers. Het wordt allemaal te koop aangeboden in de Leeuwarder weekkrant Huis Aan Huis. In het meest recente exemplaar, dat vandaag weer bij veel inwoners van de Friese hoofdstad op de mat viel, komen we ook een uiterst curieuze advertentie tegen in de rubriek Kunst en Antiek.

Voor slechts 165 euri kunt u namelijk de gelukkige eigenaar worden van een handgeschilderde zeefdruk (!!) van Herman Brood, getiteld ELVIS. Koopje toch?

Handgeschilderde Zeefdruk
Handgeschilderde Zeefdruk!!! (Wij verzinnen dit niet!)

"Vervolg Wolfenstein: The New Order komt uit in 2017"

Er komt een vervolg op Wolfenstein: The New Order, als we althans actrice Alicja Bachleda-Curus mogen geloven. De stem van Anya Oliwa in Wolfenstein: The New Order gaf tijdens een interview met de Poolse televisiezender TVN duidelijke hints dat Bethesda aan een vervolg werkt.

"Ik werk nu aan een videogame, waarvan het eerste deel al gemaakt is" zegt Bachleda-Curus. "Nu maken we een tweede deel, dat over twee jaar uitkomt. Ik heb deze game gespeeld als een kind, en ik was heel blij dat ik in die game Hitler kon neerschieten."

Je hoeft geen genie te zijn om uit te vogelen dat het hier hoogstwaarschijnlijk om een vervolg op Wolfenstein: The New Order gaat. Wolfenstein: The New Order kwam uit in 2014 voor de pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4.

Wolfenstein
"Vervolg Wolfenstein: The New Order komt uit in 2017"

'Al-Sisi verleent gratie aan 100 gevangenen'

De Egyptische president Abdel Fatta al-Sisi heeft gratie verleend aan honderd gevangenen, onder wie de televisiejournalist voor al-Jazeera Mohamed Fahmy. Persbureau Reuters meldt dit woensdag op basis van bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdiensten.

Fahmy was een van de drie al-Jazeera-journalisten die vorige maand nog tot drie jaar cel werden veroordeeld. De Nederlandse journaliste Rena Netjes, die in Egypte is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, heeft geen gratie gekregen, blijkt uit een Twitterbericht van de journaliste. Netjes ontvluchtte Egypte voor de uitspraak van de rechter.

'Al-Sisi verleent gratie aan 100 gevangenen'
'Al-Sisi verleent gratie aan 100 gevangenen' (Foto: ANP)

D66: onafhankelijke EU-test verbruik auto's

D66 wil een onafhankelijke Europese test op uitstoot en verbruik van auto's, naar Amerikaans voorbeeld. De partij reageert op het schandaal rond Volkswagen. De fabrikant manipuleerde tests waardoor auto's zuiniger leken.

D66 vindt dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) de kwestie op Europees niveau moet aankaarten. Op dit moment voeren in de Europese Unie gecertificeerde organisaties de tests uit. Maar zij worden betaald door autobedrijven, laakt Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven. Zij wijst erop dat Brussel pas in 2017 de tests wil herzien.

Dit schandaal toont aan dat er snel betere, onafhankelijke testen en toezicht nodig zijn om het verbruik van auto's op een betrouwbare manier te testen, aldus D66.

D66: onafhankelijke EU-test verbruik auto's
D66: onafhankelijke EU-test verbruik auto's (Foto: ANP)

Twee arrestaties na dodelijke woningoverval

De politie heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van een overval op een woning aan de Betuwestraat in Tilburg vorige week, waarbij de 48-jarige bewoner werd doodgeschoten. Het zijn een Rotterdammer (19) en een man uit Spijkenisse (20), zegt de politie woensdag.

Tijdens de overval waren naast de twee verdachten en de bewoner nog vier mannen aanwezig. Deze mannen en nog een andere persoon uit Tilburg werden na de schietpartij aangehouden, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten. De politie gaat ervan uit dat ze de overval niet hebben gepleegd en ook niet betrokken waren bij de dodelijke schietpartij.

Tijdens de arrestatie van het tweetal in de nacht van dinsdag op woensdag zijn ook goederen in beslag genomen.

Twee arrestaties na dodelijke woningoverval
Twee arrestaties na dodelijke woningoverval (Foto: ANP)

Universiteitsblad voor asielzoekers

De makers van het blad Vox van de Radboud Universiteit Nijmegen brengen in oktober een speciale editie voor asielzoekers uit. De Engelstalige versie is bedoeld voor de vluchtelingen die worden opgevangen in het tentenkamp op Heumensoord, dat pal achter de universiteitscampus ligt. "Drieduizend asielzoekers vormen samen een klein dorp. Bij zo' gemeenschap hoort een krant", aldus hoofdredacteur Annemarie Haverkamp.

In het blad staat onder meer een 'wat en hoe?' over Nijmegen en een plattegrond met plekken die voor de tijdelijke bewoners interessant kunnen zijn. Verder komen in deze Vox eerder gevluchte studenten aan het woord; zij geven onder meer advies aan de nieuwkomers.

De universiteit opent ook een loket waar medewerkers en studenten zich kunnen melden die iets voor de asielzoekers willen doen. Het Radboud Refugee Support Centre inventariseert initiatieven, kijkt welke plannen de universiteit kan ondersteunen en stemt de plannen op elkaar af.

Universiteitsblad voor asielzoekers
Universiteitsblad voor asielzoekers (Foto: ANP)

Jessica Simpson toont stijve tepels

Jessica Simpson ziet er lekkerder uit dan ooit. Blijkbaar is de zangeres iets aangekomen, want ze heeft een grotere voorgevel gekregen.

De blondine is gekiekt terwijl ze over straat liep in een strak jurkje. Hieronder droeg Jessica geen bh, want een paar stijve tepels priemen door haar jurkje...

Opbrengst benefiet Circus Renz 15.000 euro

Het benefietconcert dat maandagavond in Eindhoven werd gehouden voor Circus Herman Renz heeft 15.000 euro opgebracht. "We zijn tevreden met het mooie bedrag, maar we zijn er helaas nog niet door uit de problemen. Het is ruim tien procent van wat we nodig hebben", zei een woordvoerder van het circus woensdag.

Circus Herman Renz heeft een belastingschuld van 130.000 euro. Het bedrijf heeft van de fiscus tot begin oktober de tijd gekregen om de schuld te betalen.

Er lopen nog verschillende acties om geld in te zamelen voor het noodlijdende circus, dat kampt met teruglopende bezoekersaantallen en stijgende personeelslasten. "Mensen zamelen lege flessen in, er worden buttons verkocht, er staan zoveel dingen uit dat wij het overzicht ook niet meer precies hebben", aldus de woordvoerder.

Op de benefietavond waren er optredens van vijftien Nederlandse zangers, onder wie Grad Damen en Stef Ekkel. Ook waren er circusacts te zien. De avond trok vierhonderd bezoekers.

Opbrengst benefiet Circus Renz 15.000 euro
Opbrengst benefiet Circus Renz 15.000 euro (Foto: ANP)

[eSports] League of Legends-team verbannen uit competitie

Riot Games, de maker van League of Legends heeft een team verbannen uit hun competities. Team Immunity is voor twee jaar geschorst voor het niet betalen van hun spelers. Riot heeft enige tijd geleden hun regels verscherpt om de spelers beter te beschermen. De ban geldt dan ook voor het Team en management en niet voor de spelers. Deze kunnen alsnog deelnemen onder een andere naam. Team Immunity bestaat sinds 2012 en speelt naast LoL ook Counterstrike en Dota 2. Laatste triomf dateert uit 2013 toen het team Season 3 Oceanic Championship won.

De competitie van League of Legends is uitgegroeid tot een zeer populair evenement. Volgende maand begint het wereld kampioenschap met de grote finale op 31 oktober in de Mercedes-Benz Arena in Berlijn. De uiteindelijke winnaar krijgt niet alleen een hele kekke beker mee naar huis, maar mag als team ook nog eens één miljoen dollar op de bankrekening bijschrijven.

Logo Team Immunity
Logo Team Immunity

Rusland in geweer tegen nieuwe atoombom VS

Rusland voelt zich gedwongen tegenmaatregelen te nemen als in Duitsland nieuwe Amerikaanse atoombommen worden gestationeerd. Dat zei de woordvoerder van president Vladimir Poetin woensdag.

Hij reageerde op berichten in media in Duitsland over de komst van verbeterde bommen van het type B61-12. Die zijn volgens experts een stuk nauwkeuriger dan de voorgangers die in Duitsland liggen en ook op luchtmachtbasis Volkel in Nederland zouden zijn gestationeerd.

Volgens het Russische persbureau Interfax zou Rusland als antwoord overwegen Iskander-raketten te plaatsen in de enclave Kaliningrad, aan de Oostzee. Deze raketten zijn geschikt voor atoomwapens.

De Duitse regering steekt met het oog op de verandering de komende jaren 112 miljoen euro in modernisering van de luchtmachtbasis Büchel in de deelstaat Rijnland-Palts, meldden de Duitse media dinsdag.

Rusland in geweer tegen nieuwe atoombom VS
Rusland in geweer tegen nieuwe atoombom VS (Foto: ANP)

Blizzard toont nieuwe content Heroes of the Storm

Blizzard heeft een video online gezet waarin wordt laten zien waar momenteel aan gewerkt wordt voor de game Heroes of the Storm. De MOBA game van Blizzard is eerder jaar officieel uitgekomen en men si druk bezig om het spel te vullen met content. Zo komen er nieuwe heroes, skins en mounts uit.

Heroes of the Storm is een MOBA(multiplayer online battle arena) van Blizzard waarin bekende figuren uit verschillende blizzardfranchises - zoals Warcraft, Starcraft en Diablo - het tegen elkaar opnemen. De game is gratis te spelen op pc.

 

Herman 'de Schermman' van der Zandt naar NOS Sport

Herman van der Zandt (41) stapt over van NOS Nieuws naar NOS Sport. Hij maakt daar het presentatorenteam weer compleet. Na het vertrek van Jack van Gelder was daar een vacature ontstaan.

Vanaf dit najaar is hij een van de gezichten van de sportuitzendingen op televisie. Ook wordt hij ingezet bij NOS Langs de Lijn, het dagelijkse sportprogramma op Radio 1. Van der Zandt blijft wel beschikbaar voor speciale uitzendingen van de afdeling NOS Evenementen, zoals het jaaroverzicht van doden 'Uit het leven'. Daarnaast blijft hij een van de vaste stemmen van het radioprogramma Met Het Oog op Morgen.

"Herman is niet alleen een sportkenner, maar bovenal een goede journalist en presentator'', zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport. "Iemand met een eigen stijl en ervaring op radio én televisie.'' Van der Zandt zegt zelf over zijn overstap: "De oplettende kijker heeft mijn voorliefde voor sport vast al eens gesignaleerd. Daarmee kan ik nu veel meer uit de voeten.'' De exacte datum van de overstap moet nog worden vastgesteld.

Van der Zandt werkt sinds 1999 voor NOS Nieuws. Eerst voor de radio en sinds 2006 is hij ook op televisie te zien als presentator van het NOS Journaal. De nieuwslezer kreeg bekendheid als de 'schermman' door zijn vlotte presentatie van de uitslagen met zijn touchscreen tijdens verkiezingsuitzendingen. Daar was hij eerder dit jaar al mee gestopt. Zijn NOS-collega Dionne Stax heeft deze taak overgenomen.

Herman van der Zandt naar NOS Sport (Foto: ANP)
Herman van der Zandt naar NOS Sport (Foto: ANP)

Gerard Joling steekt Gordon hart onder riem

Gordon kreeg dinsdagavond 'hoog bezoek'. De zanger en presentator, die nog steeds in de kreukels ligt na een aanrijding, kreeg zijn collega Gerard Joling op visite.

"La Joling kwam gisteren een bos rozen brengen", schreef Gordon woensdagochtend op Facebook. Het ziekenbezoek was volgens Gordon echter 'helemaal niet goed' voor zijn herstel. "Want er werd weer flink gelachen nadat ik zei: 'het liefst had je een lint aan die bos gehangen hè? Met de tekst: lieve Gorrie rust zacht, dankzij jou op m'n bank een nul of 8'." Desondanks noemt Goor het 'super' dat Geer hem even op kwam zoeken.

Gordon werd begin deze maand aangereden op het Griekse eiland Mykonos, waar hij vakantie vierde. Hij werd van achteren aangereden door een auto en hield daar een gebroken sleutelbeen, gebroken ribben en een gebroken schouderblad aan over.

Gerard Joling steekt Gordon hart onder riem
Gerard Joling steekt Gordon hart onder riem (Foto: BuzzE)

'Geen bewijs breed gesjoemel emissietesten'

Er is geen bewijs dat de auto-industrie op grote schaal sjoemelt met milieutesten van uitlaatgassen. Dat liet de Europese autobrancheorganisatie ACEA woensdag weten in een reactie op de milieufraude bij Volkswagen.

ACEA neemt de zaak bij Volkswagen zeer ernstig. In de Verenigde Staten bleek dat dieselauto's van Volkswagen bij laboratoriumtesten schoner leken dan ze daadwerkelijk zijn. Het Duitse autoconcern erkende dinsdag dat zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met sjoemelsoftware die de uitkomst van testen kan manipuleren.

De branchevereniging zei geen commentaar te kunnen geven op een zaak bij één enkele autofabrikant. Grenswaarden aan uitstoot worden op Europees niveau vastgelegd. De handhaving ervan is de verantwoordelijkheid van de lidstaten. ACEA blijft in gesprek met de Europese Commissie en nationale overheden om het vertrouwen in de auto-industrie en schone dieseltechnologie te waarborgen.

Frauderen
Het Duitse verkeersministerie ontkende woensdag dat het op de hoogte was van de technologie van Volkswagen om met emissietesten te kunnen frauderen. Wel erkende het ministerie enkele maanden geleden dat er een verschil was tussen de uitstootwaarden bij testen en bij het daadwerkelijk gebruik op de weg. Toen werd aangegeven dat er geen opzettelijk gesjoemel met testen zou plaatsvinden.

De Duitse overheid is een onderzoek begonnen naar het dieselschandaal bij Volkswagen. Verkeersminister Alexander Dobrindt heeft een commissie opgezet die nog deze week in bij VW in Wolfsburg op bezoek gaat om de kwestie te onderzoeken.

'Geen bewijs breed gesjoemel emissietesten'
'Geen bewijs breed gesjoemel emissietesten' (Foto: ANP)

Twee nieuwe personages Overwatch

Blizzard heeft twee nieuwe personages aangekondigd voor Overwatch. In een geanimeerde nieuwsuitzending zien we Junkrat en Roadhog hun opwachting maken. In de trailer is te zien dat het gaat om misdadigers die gezocht worden.

Overwatch is een multiplayer shooter waarin je speelt in teams. Het speelt zich af in een futuristische, cartoony wereld die een beetje doet denken aan Pixarfilms. In de game kun je kiezen uit allerlei verschillende 'heroes' om mee te spelen. Het is Blizzards eerste nieuwe franchise in zeventien jaar tijd.

Weer mensensmokkelaar opgepakt

Een dertigjarige Syriër is aangehouden voor het smokkelen van tien Syrische vluchtelingen in een trein van Duitsland naar Nederland. Marechaussees controleerden de trein in Venlo.

De tien vluchtelingen hadden geen geldige papieren. Onder hen waren een vrouw en drie kinderen. Ze hebben allemaal asiel aangevraagd, meldt de marechaussee woensdag.

Vorige week maakte het OM bekend dat een 35-jarige in Eindhoven verblijvende Syriër was aangehouden. Hij zou op grote schaal landgenoten naar onder meer Nederland hebben gesmokkeld. Vluchtelingen betaalden duizenden euro's voor zijn diensten.

Weer Syrische mensensmokkelaar opgepakt
Weer Syrische mensensmokkelaar opgepakt (Foto: ANP)

Stromae zegt concert af na 'klein ongeval'

Stromae heeft dinsdag op het laatste moment een concert af moeten zeggen. De Belg zou optreden in Minneapolis, maar kon het podium niet op vanwege een 'klein ongeval'. In plaats van Stromae verscheen een van zijn medewerkers op de planken.

"Ik zou hier liever ook niet staan", sprak Stromae's medewerker het publiek toe. Een aanwezige filmde de mededeling en deelde de beelden via social media. "Paul heeft deze middag een klein ongeluk gehad. Hij is in orde, maar hij kan vanavond niet zingen. Dit is geen grap." Wat er is gebeurd, is niet duidelijk. Volgens sommige twitteraars is Stromae naar een ziekenhuis gebracht.

Stromae tourt momenteel door de Verenigde Staten. Volgende week staat een optreden in Madison Square Garden in New York gepland, het is nog onduidelijk of dat doorgaat. Universal Music Belgium, het platenlabel van Stromae, komt volgens Het Nieuwsblad op korte termijn met meer informatie over de afgelasting en het verdere verloop van de tournee.

Stromae zegt concert af na 'klein ongeval'
Stromae zegt concert af na 'klein ongeval' (Foto: BuzzE)

Nieuwe Griekse regering beëdigd

Drie dagen na de verkiezingsoverwinning van Alexis Tsipras met zijn partij Syriza is de nieuwe Griekse regering woensdag beëdigd.

Tsipras, die maandag al werd beëdigd als premier, heeft gekozen voor een voortzetting van zijn eerdere kabinet. Zoals bekend is Euklides Tsakalotes minister van Financiën. Nikos Kotzias leidt opnieuw het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tsipras heeft één belangrijke extra post gecreëerd: een plaatsvervangend minister van Financiën. Giorgos Chouliarakis heeft als taak alle afspraken met de Griekse schuldeisers na te rekenen. Chouliarakis heeft veel ervaring in de onderhandelingen met de schuldeisers van Griekenland.

Syriza won zondag met 35,5 procent van de stemmen.

Nieuwe Griekse regering beëdigd
Nieuwe Griekse regering beëdigd (Foto: ANP)

Eis drie jaar tegen pedo-agent

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in Rotterdam drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen een politieagent die ervan wordt verdacht politiesystemen te hebben misbruikt om seksuele relaties aan te knopen met kwetsbare vrouwen. Ook wil het OM dat hij zich psychiatrisch laat behandelen.

De 42-jarige Rotterdammer, die eind april werd aangehouden, zou ook grote hoeveelheden kinderporno in zijn bezit hebben gehad. De afbeeldingen stonden onder meer op een harde schijf die hij volgens het OM ontvreemd had uit een politiebureau. Hij zou ook zelf kinderporno gemaakt hebben met een aantal meisjes, onder wie zijn eigen dochtertje.

Volgens het OM heeft de agent actief gezocht in politieregisters naar vrouwen die na een misdrijf of ongeluk hun partner verloren. Vervolgens probeerde hij afspraakjes te maken.

Eis drie jaar tegen 'foute agent'
Eis drie jaar tegen 'foute agent' (Foto: ANP)

Vijf Chinese agenten doodgestoken

Gewelddadige activisten in China hebben zeker vijf agenten doodgestoken bij een kolenmijn in de westelijke provincie Xinjiang. De steekpartij was afgelopen vrijdag, maar kwam woensdag pas naar buiten via de nieuwszender Radio Free Asia. Tientallen mensen raakten gewond.

De daders zijn waarschijnlijk Oeigoeren, een etnische islamitische minderheid in China die streeft naar onafhankelijkheid. Oeigoeren plegen geregeld aanslagen. Afgelopen juni bestookten separatisten de politie met messen en bommen bij een controlepost in Kashgar. Daarbij kwamen achttien mensen om het leven.

De Chinese overheid houdt dergelijke aanslagen meestal stil.

Vijf Chinese agenten doodgestoken
Vijf Chinese agenten doodgestoken (Foto: ANP)

Allison Road op Kickstarter

Allison Road heeft een Kickstarter-project gekregen. Het spel gaat erg op P.T. lijken, de teaser van het geannuleerde ‘Silent Hills’-project.

Litith Ltd. heeft vandaag een Kickstarter-pagina aangemaakt en hoopt om 250.000 Britse pond te verzamelen, omgerekend zo’n 350.000 euro. Allison Road wordt vanuit een first-person perspectief gespeeld. Op de achtergrond bevindt zich de Unreal Engine 4 waarvan ze de mooiste graphics gaan gebruiken. Uiteindelijk moet je het ook kunnen spelen met Oculus Rift.

In het spel ben je een huis aan het onderzoeken om de paranormale gebeurtenissen te ervaren. De hoofdpersonage, voor nu nog zonder naam, heeft geen enkel idee wat er is gebeurd en moet erachter zien te komen waarom een paranormaal wezen hem of haar achtervolgt.

Meer screenshots zijn hier te vinden en de Kickstarter-pagina is hier te vinden.

Allison RoadEen screenshot van Allison Road

'Doorgeven data aan VS kan niet door beugel'

Een deal over de overdracht van computergegevens tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie is ongeldig, stelt een hoge adviseur van Hof van Justitie van de Europese Unie. Afzonderlijke Europese organisaties voor gegevensbescherming kunnen voor die overdracht een stokje steken.

De hoge adviseur van het hof komt met zijn conclusie naar aanleiding van een zaak die was aangespannen door een Oostenrijkse rechtenstudent. Die kwam in het geweer na berichten over massale overdracht van privé-gegevens door Amerikaanse bedrijven aan de Amerikaanse overheid.

In deze zaak ging het om de gegevens van Facebook, waarvan het Europese hoofdkwartier is gevestigd in Ierland. Het hof doet over enkele weken tot enkele maanden uitspraak.

'Doorgeven data aan VS kan niet door beugel'
'Doorgeven data aan VS kan niet door beugel' (Foto: ANP)

Van Basten veegt vloer aan met Cruijff

Marco van Basten gelooft niet in de plannen van Johan Cruijff met Ajax. Volgens de oud-spits was het zijn voormalige leermeester vijf jaar geleden vooral om de macht te doen toen hij zijn revolutie startte. "Ajax laat zich gebruiken, zonder dat ze het waarschijnlijk doorhebben", stelt hij in zijn column in Voetbal International.

Volgens Van Basten is het vooral aan trainer Frank de Boer te danken dat Ajax sinds de machtsgreep van Cruijff in 2010 vier keer kampioen werd. Verder prijst hij de jeugdscouting die talenten als Viktor Fischer, Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer heeft ontdekt. Hij ziet Ajax de laatste jaren vooral goede verdedigers zelf opleiden.

Een documentaire over 'het Plan Cruijff' bij FOX was de aanleiding voor de uithaal van Van Basten naar zijn voormalige leermeester in zijn column die woensdag volledig verscheen. Dinsdag lekte al uit dat Van Basten de plannen van Cruijff vergeleek met een fabeltjeskrant.

Opgeknoopt

"Waarom zijn een paar jaar geleden al die mensen naar de rechtbank gegaan?", dacht Van Basten na het zien van de reportage op de betaalzender. "Rik van den Boog, Steven ten Have, Uri Coronel, Louis van Gaal, Danny Blind, Edgar Davids, Jan Olde Riekerink, de medische staf en jeugdtrainers zijn opgeknoopt door Cruijff en de Telegraaf. Johan heeft de macht, maar komt zelden bij Ajax en lijkt steeds meer afstand te willen bewaren."

Van Basten zet verder grote vraagtekens bij de voorgenomen benoeming van Edwin van der Sar als algemeen directeur volgend jaar. "Van der Sar is een prima gozer. Goede keeper geweest. Maar om directeur van Ajax te worden, lijkt me enige zakelijke ervaring niet overbodig. Dat Edwin een cursus aan de Cruyff University heeft gevolgd, is schijnbaar nu al voldoende voor zo'n zware functie."

Van Basten veegt vloer aan met Cruijff
Van Basten veegt vloer aan met Cruijff (Foto: ANP)

WADA wil dopinghandel in China aanpakken

Het mondiale antidopingbureau WADA wil de massale productie en handel van doping in China een slag toebrengen. Het heeft daartoe een overeenkomst getekend met het Chinese ministerie van Sport. WADA en Interpol gaan informatie uitwisselen met de Chinese opsporingsdiensten. Doel is de producenten en handelaars van prestatiebevorderende middelen in China aan te pakken.

De illegale productie en handel in dopingproducten tiert welig in China. Verboden stimulerende middelen zijn makkelijk verkrijgbaar via het internet en worden vanuit China over de hele wereld verspreid. "Deze overeenkomst zal ons een gigantische hoeveelheid informatie opleveren over de handel in dopingmiddelen. We werken samen met organisaties die de macht hebben om de illegale productie en handel terug te dringen", aldus directeur David Howman van WADA.

WADA wil dopinghandel in China aanpakken
WADA wil dopinghandel in China aanpakken (Foto: ANP)

Buitenspelen verkleint kans op bril

Werd laatst al bekend dat kinderen die de beschikking hebben over een tuin minder kans liepen op obesitas, is nu bekend geworden dat kinderen die veel buiten spelen minder kans lopen om bijziend te raken. Dat blijkt uit een Chinees onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

1900 kinderen op twaalf basisscholen in de Chinese stad Guangzhou werden drie jaar lang gevolgd door onderzoekers. Uit het onderzoek is gebleken dat het aantal kinderen dat bijziend raakt, met 25 % daalt wanneer ze 40 minuten (of langer) buiten spelen per dag. Het is voor het eerst dat er een verband is aangetoond tussen buitenspelen en bijziendheid.

Caroline Klaver van het Erasmus MC in Rotterdam, specialiste in bijziendheid, zijn er twee verklaringen mogelijk: “Het kan zijn dat kinderen buitenshuis hun ogen vaker focussen op voorwerpen in de verte, waardoor ze scherper blijven. Een andere mogelijkheid is de extra aanmaak van dopamine onder invloed van buitenlicht, wat de oogbol beschermt tegen vervorming.

Meer dan kwart miljoen krabbels voor GeenPeil

Met nog vier dagen te gaan heeft het comité GeenPeil 85 procent van de benodigde 300.000 handtekeningen binnen om een referendum aan te vragen over de steun voor Oekraïne. Het comité, dat tegen het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie is, heeft sinds juli 255.000 krabbels opgehaald.

Als het GeenPeil lukt om voor 28 september 300.000 handtekeningen op te halen, wordt in Nederland een raadgevend referendum gehouden. Het volk kan dan zijn mening geven over het samenwerkingsverdrag dat de EU heeft gesloten met Oekraïne. De Tweede Kamer stemde voor dit associatieverdrag.

GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Ondertekenen kan moet hier.

Meer dan kwart miljoen krabbels voor GeenPeil
Meer dan kwart miljoen krabbels voor GeenPeil (Foto: ANP)

'Meer dan 50 miljoen euro schade bij VUmc'

De geschatte schade die het VU Medisch Centrum in Amsterdam heeft opgelopen door de gesprongen waterleiding, bedraagt waarschijnlijk meer dan 50 miljoen euro. Dat zei bestuursvoorzitter Wouter Bos woensdag bij de 'heropening' van het ziekenhuis.

Na een sluiting van twee weken is het hele ziekenhuis weer in gebruik genomen. Als laatste is ook de spoedeisende hulp weer open. "Alle noodvoorzieningen werken en bijna al het personeel is weer aan het werk", zei Bos.

Twee weken geleden moesten ruim driehonderd patiënten geëvacueerd worden naar andere ziekenhuizen. Door een gesprongen hoofdwaterleiding van Waternet in een nabijgelegen straat kreeg het VUmc te maken met grote wateroverlast.

Testen
Op dinsdag ging het ziekenhuis al gedeeltelijk open en keerden zo'n vijftig patiënten terug. "Toen konden we testen of alles loopt zoals het zou moeten lopen", verklaarde Bos. De spoedeisende hulp is een van de meest kwetsbare onderdelen. "Je moet onverwachte aantallen aankunnen. Er kan zomaar iets gebeuren waardoor je met een enorme toeloop van patiënten te maken krijgt."

De juridische afwikkeling is volgens Bos "voer voor juristen. Zij moeten uitmaken of onze verzekeraars betalen of de verzekeraars van Waternet. Wij zijn in ieder geval goed verzekerd, ook voor de extra kosten die we hebben moeten maken."

De ziekenhuisbestuurder zei 'ontzaglijk blij' te zijn dat hij voor de heropening eindelijk weer eens een lintje mocht doorknippen, dat voor de hoofdingang was gespannen. "Met grote advertenties in de kranten laten we de hele wereld weten dat we weer open zijn."

'Meer dan 50 miljoen euro schade bij VUmc'
'Meer dan 50 miljoen euro schade bij VUmc' (Foto: ANP)

Brand in elektriciteitscentrale Borssele

In de elektriciteitscentrale van Borssele woedt momenteel een flinke brand. Er zijn ook enkele gewonden gevallen.

Het betreft hier overigens de kolencentrale, dus niet de welbekende kerncentrale. Voor een nucleaire ramp hoeven we dus vooralsnog niet te vrezen.

Albert Heijn gaat tabak afdekken

In vijftien winkels van supermarktketen Albert Heijn wordt tabak niet langer zichtbaar gepresenteerd. Tijdens een proefperiode worden in deze vestigingen verschillende vormen van afdekken getest. Dat maakte moederconcern Ahold woensdag bekend.

In de betreffende winkels, waaronder twee Albert Heijn to go's, worden verschillende vormen van afdekken getest zoals gesloten deuren, lamellen en automaten. Het doel is te ervaren wat voor klanten en medewerkers het beste werkt. Albert Heijn deelt de resultaten van de proef met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Ook steunt Albert Heijn dit jaar Stoptober, een campagne waarin rokers en niet-rokers elkaar helpen om 28 dagen te stoppen met roken. Met deze initiatieven wil de supermarktonderneming klanten die willen stoppen met roken een steuntje in de rug bieden.

Albert Heijn gaat tabak afdekken
Albert Heijn gaat tabak afdekken (Foto: ANP)

Winsten bedrijven bijna op niveau voor crisis

Bedrijven lijken zo langzamerhand de magere jaren achter zich te laten. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek woensdag dat de binnenlandse winsten van bedrijven, exclusief financiële instellingen, bijna op het niveau liggen van voor de crisis. Ook de investeringen zijn sterk gestegen.

De niet-financiële bedrijven zijn volgens het CBS goed voor circa 60 procent van de winst die in Nederland wordt behaald. Aan het einde van het tweede kwartaal kwam de totale winst op jaarbasis uit op 165 miljard euro, waarmee het niveau van voor de crisis in het najaar van 2008 bijna is geëvenaard.

Qua investeringen werd meer geld uitgegeven aan vervoersmiddelen. Ook spendeerden de bedrijven meer geld aan software en machines.

De in het buitenland behaalde winst nam ook toe, maar is nog beduidend minder dan eerder.

Winsten bedrijven bijna op niveau voor crisis
Winsten bedrijven bijna op niveau voor crisis (Foto: ANP)

Volgsysteem mogelijk later in vliegtuigen

Het plan om grote passagiersvliegtuigen wereldwijd te voorzien van een volgsysteem wordt mogelijk later ingevoerd. Luchtvaartmaatschappijen moeten zo meer tijd krijgen de vliegtuigen aan te passen en de bemanning te trainen.

De internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO had na het verdwijnen van vlucht MH370 van Malaysia Airlines voorgesteld dat vliegtuigen vanaf november volgend jaar ten minste elke vijftien minuten hun positie doorgeven. Maar een adviescomité van de ICAO ziet liever een uitstel van twee jaar.

De Boeing van Malaysia Airlines verdween in maart 2014 op een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Aan boord zaten 239 mensen. In de zomer spoelde een wrakstuk aan op het eiland Réunion (Afrika). Australië denkt dat het waarschijnlijk nog wel een jaar duurt voor het vermiste vliegtuig in de Indische Oceaan wordt gevonden.

Volgsysteem mogelijk later in vliegtuigen
Volgsysteem mogelijk later in vliegtuigen (Foto: ANP)

'Europeanen op termijn wellicht minder oud'

Europeanen drinken en roken te veel en meer dan de helft is te dik. Ze lopen zo het risico op hartproblemen, kanker, diabetes en chronische longziekten. Nu stijgt de levensverwachting nog, maar als dit zo doorgaat zou het kunnen dat de huidige jongeren minder lang leven dan hun grootouders, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

In een woensdag verschenen rapport van de organisatie staat dat veel Europese landen de risico's op vroegtijdige dood door bijvoorbeeld auto-ongelukken omlaag hebben gebracht, maar dat de sterftecijfers door obesitas, tabak en alcohol 'alarmerend hoog blijven'.

Gemiddeld wordt per inwoner 11 liter pure alcohol per jaar gedronken en 30 procent rookt. Bovendien heeft bijna 60 procent last van overgewicht of zwaarlijvigheid.

'Europeanen op termijn wellicht minder oud'
'Europeanen op termijn wellicht minder oud' (Foto: ANP)

Tim Haars wil diversiteit in carrière

Tim Haars koos er nooit bewust voor acteur te worden, maar wist al wel snel hoe hij het werk aan wilde pakken. "Ik had meteen een plan: divers zijn, veel rollen kunnen spelen en blijven als acteur", vertelt Haars deze week in Viva.

Haars dankte zijn doorbraak als acteur aan New Kids, maar 'wilde niet die gast blijven met dat blik bier, die mat en die snor'. "Ik heb ook heel bewust nee gezegd tegen bepaalde dingen." Inmiddels weet de 33-jarige acteur precies wat hij wil en is hij heel gefocust. "Maar ik heb nooit gezegd: jongens, ik word acteur! Die ambitie had ik niet. Het is gewoon zo gelopen."

Als kind wilde Haars stuntman of motorcrosser worden. "Mijn vader was Nederlands kampioen. Maar ik mocht het niet, te gevaarlijk. Toen ben ik professioneel gaan skaten, om toch die stunts te kunnen doen. Eigenlijk heb ik altijd alleen maar dingen gedaan die ik leuk vond."

Dat hij geen toneelopleiding volgde, was iets waar Haars zich soms voor schaamde. "Maar nu dingen toch soort van zijn 'gelukt', vind ik het eigenlijk wel mooi. Ik heb het gewoon anders gedaan."

Tim Haars wil diversiteit in carrière
Tim Haars wil diversiteit in carrière (Foto: BuzzE)

'Van der Steur moet met spoed uitleg geven'

Minister Ard van der Steur moet met spoed naar de Tweede Kamer komen om uitleg te geven over berichtgeving in de Volkskrant dat het Openbaar Ministerie zelf zou hebben aangedrongen op krantenfoto's van Volkert van der G. De Kamerleden Louis Bontes (VNL) en Peter Oskam (CDA) zeggen dat woensdag.

Bontes is "verbijsterd" over het verhaal in de Volkskrant. "De minister zei gisteren dat het Openbaar Ministerie een dag voor de verschijning van de foto's er even snel over is geïnformeerd. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Het blijkt nu dat de overheid samen met Van der G. en diens advocaten de regie heeft gevoerd. Als dat zo is heeft de minister de Kamer feitelijk onjuist en onvolledig geïnformeerd en dat is een politieke doodzonde. Als dit waar is dan moet hij aftreden", aldus Bontes, die inmiddels een spoeddebat heeft aangevraagd.

Ook Peter Oskam van het CDA wil een spoeddebat. Hij noemt de situatie "merkwaardig" en wil dat Van der Steur nog deze week in een feitenrelaas opheldering verschaft over wie wat wanneer wist.

Bizar

Oskam: "Of het Openbaar Ministerie heeft de minister niet goed geïnformeerd, óf de minster heeft het gisteren in het vragenuurtje niet goed verteld. Ik wil weten hoe het OM heeft geopereerd, maar het blijft bizar dat ze vorig jaar toenmalig staatssecretaris Fred Teeven niet over de foto hebben geïnformeerd." Oskam kan zich goed voorstellen dat Van der Steur woedend is op het OM. "De onderste steen moet nu echt wel boven komen."

De VVD, die Van der Steur dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer als eerste aan de tand voelde over de kwestie, wil het feitenrelaas afwachten.

'Van der Steur moet met spoed uitleg geven'
'Van der Steur moet met spoed uitleg geven' (Foto: ANP)

'Taalbarrière vluchteling probleem op school'

De komst van vluchtelingen- en asielkinderen naar Nederland zorgt op scholen voor problemen vanwege de taalbarrière. Een intakegesprek met ouders is bijvoorbeeld nauwelijks mogelijk, zo stelt de Algemene Vereniging Schoolleiders woensdag.

De schoolleiders zeggen dat het een enorme uitdaging is om goed om te gaan met de verschillende trauma's en culturele achtergronden. "Hier moet door de overheid maximaal op worden ingezet met veel deskundigheid en voldoende tijd", zegt Petra van Haren, voorzitter van de AVS, die de afgelopen twee dagen de achterban raadpleegde. Schoolleiders die betrokken zijn bij de opvang van vluchtelingenkinderen of asielkinderen werd gevraagd waar zij tegenaan lopen en wat er in hun ogen nodig is. 235 schoolleiders reageerden.

Eerder gaven docenten al aan dat de taalbarrière een probleem is.

'Taalbarrière vluchteling probleem op school'
'Taalbarrière vluchteling probleem op school' (Foto: ANP)

Buffers zorgverzekeraars verdubbeld

De buffers van zorgverzekeraars zijn fors gegroeid. Het overschot is in drie jaar tijd bijna verdubbeld, van 4,3 miljard euro naar 8,5 miljard euro. Alleen al in 2014 was sprake van een stijging met 1,7 miljard euro, zo stelt vergelijkingssite Zorgkiezer.nl woensdag op basis van statistieken van De Nederlandsche Bank en de jaarverslagen van zorgverzekeraars.

De verschillen in reserves zijn erg groot. De extra buffers (oversolvabiliteit) van de relatief rijkere verzekeraars zijn twee tot drie keer hoger dan die van de armere. Zo hebben staatsverzekeraar ASR (1771 euro per verzekerde), Achmea (699 euro per verzekerde) en DSW (612 euro per verzekerde) fors meer te besteden dan bijvoorbeeld VGZ (294 euro per verzekerde) en ENO (237 euro per verzekerde).

Per 1 januari 2016 moeten zorgverzekeraars strengere EU-regels naleven op het gebied van solvabiliteit. Ze moeten dus hogere buffers aanleggen.

Buffers zorgverzekeraars verdubbeld
Buffers zorgverzekeraars verdubbeld (Foto: ANP)

Xi Jinping op bezoek bij technotitanen VS

De Chinese president Xi Jinping begint zijn bezoek woensdag aan de Verenigde Staten in Seattle, in de westelijke staat Washington, waar hij de groten van de Amerikaanse techno-industrie ontmoet. Naast Bill Gates, de oprichter van Microsoft, spreekt hij vermoedelijk ook topman Tim Cook van Apple. Ook de kopstukken van Google, Facebook en IBM zijn uitgenodigd.

Xi heeft in zijn entourage Chinese computer- en internetkopstukken opgenomen. De staat Washington exporteert het meeste van alle Amerikaanse staten naar China. Californië, met het technologiecentrum Silicon Valley, staat tweede op de lijst.

De Amerikanen zullen zeker beginnen over de cyberoorlog tussen de Verenigde Staten en China, na de massale aanvallen door Chinese hackers. Als de kopstukken in Seattle al niets zeggen, dan zeker regeringsvertegenwoordigers aan de oostkust. Xi Jinping ontmoet later deze week in het Witte Huis president Obama. De Chinese president besluit zijn rondreis met een toespraak tot de plenaire zitting van de Verenigde Naties.

Xi Jinping op bezoek bij technotitanen VS
Xi Jinping op bezoek bij technotitanen VS (Foto: ANP)

Winkeliers willen duidelijkheid over piet

Winkeliers in Nederland willen duidelijkheid en houvast over Zwarte Piet. Zij vinden dat ze onterecht deel uitmaken van de discussie over het uiterlijk van piet. Detailhandel Nederland is een van de partijen die meedoen aan het rondetafeloverleg van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel is om te komen tot een 'toekomstbestendige invulling van het sinterklaasfeest'.

"Het is echt te betreuren dat er verdeeldheid is ontstaan over de invulling van het feest. Voor winkeliers is sinterklaas één van de belangrijkste periodes uit het jaar en dan zou je het liefst iedereen tevreden houden. We gaan ervan uit dat de rondetafel daaraan bijdraagt", zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland, woensdag. "Winkeliers hebben begrip voor de worsteling maar hebben tegelijkertijd behoefte aan een werkbare oplossing. De negatieve discussie rond de beeltenis van Zwarte Piet leidt af van het kinderfeest dat sinterklaas moet zijn."

Winkeliers willen duidelijkheid over piet
Winkeliers willen duidelijkheid over piet (Foto: ANP)

ZOPO Speed 7 plus, zonder vingerafdrukscanner

ZOPO komt niet zoals andere merken elke twee maanden met weer een nieuw 'vlaggenschip' maar doseert het wat beter. Zo hebben ze nu de Speed 7 (plus) uitgebracht waarvan de gewone versie een kleiner scherm heeft en kleinere accu, maar wel over dezelfde high-end specificaties beschikt zoals de MT6753 processor, een FullHD-scherm en 3GB werkgeheugen. In deze review zoomen we in op de Speed 7 plus, met een 5,5-inch scherm en wat grotere batterij. Het enige wat mist op deze toestellen is een vingerafdrukscanner, hoewel het de vraag is of dit een groot probleem is voor de gemiddelde gebruiker? 

Gezonder en tevredener met hogere opleiding

Mensen met een hoge opleiding voelen zich vaker gezond, zijn tevredener en verdienen beter dan mensen met een lagere opleiding. Dit blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mensen met een hoge opleiding zijn minder vaak werkloos, hebben vaker een hoger inkomen en wonen vaker in een kwalitatief goede koopwoning. Laagopgeleiden daarentegen hebben minder kansen op werk. Materiële onzekerheid zet de tevredenheid en gezondheid onder druk. Vooral mannen met een lage opleiding die niet aan de slag komen of bang zijn hun baan te verliezen, hebben een lager welzijn. Middelbaar- en hoogopgeleiden kunnen zich grotendeels handhaven in het werkende leven en zijn relatief tevreden.

Van de vaste werknemers en zelfstandigen met een hbo-opleiding of hoger hebben er 1,8 miljoen (15 procent van de niet studerende volwassenen) een koophuis. Het aantal hoogopgeleide flexwerkers met een koopwoning is een stuk minder, maar dit is wel een groeiende groep. In 2013 waren dit er 310.000 (3 procent), aldus het CBS.

Welvarend
Volgens het CBS is een op de drie Nederlanders naar eigen zeggen relatief zeer welvarend, gezond en tevreden met het leven. Twintiger-stellen zonder kinderen met een baan staan er het beste voor. Zij zijn het meest tevreden, hebben een goede gezondheid en hebben flink wat te besteden. Paren doen het sowieso bijna altijd beter dan alleenstaanden, omdat zij vaak twee inkomens hebben.

Alleenstaande ouders met jonge kinderen, laagopgeleiden en mensen die moeten rondkomen van een uitkering, blijven achter in welvaart en welzijn, aldus het onderzoek.

Gezonder en tevredener met hogere opleiding
Gezonder en tevredener met hogere opleiding (Foto: ANP)

Leids Filmfestival maakt zwembadbioscoop

Het Leids Filmfestival gaat dit jaar een filmvertoning organiseren in een zwembad. Op 1 november vindt een heuse 'poolparty' plaats waar de actiefilm Springbreakers van regisseur Harmony Korine wordt vertoond. Dat heeft het festival bekendgemaakt.

Waar de vertoning exact plaatsvindt, is nog niet duidelijk. De bezoekers moeten wel 18 jaar of ouder zijn. De kaartverkoop voor het bijzondere evenement gaat op 15 oktober van start.

De cultfilm Springbreakers uit 2012 vertelt over vier naïeve bikinimeisjes die zich hebben voorgenomen een onvergetelijke voorjaarsvakantie te hebben - inclusief alle seks, drugs en geweld die daar naar hun idee mee gepaard gaan. Korine maakte met de film een een bizar modern sprookje over de manier waarop jeugdige onbezonnenheid kan ontsporen als tieners de vrije hand krijgen. De hoofdrollen worden gespeeld door James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens.

Het Leids Filmfestival, dat eind oktober van start gaat, staat bekend om zijn bijzondere vertoningen. Zo wordt op 5 november een sing-along van Monty Python and the Holy Grail georganiseerd en is er op 21 oktober een eenmalige screening van Back to the Future II. De beroemde film uit 1989 speelt zich af op 21 oktober 2015.

Leids Filmfestival maakt zwembadbioscoop
Leids Filmfestival maakt zwembadbioscoop (Foto: BuzzE)

'Hypotheekrente gaat weer omhoog'

Nederlandse huiseigenaren denken dat de hypotheekrente het laagste punt heeft bereikt. Dat bleek woensdag uit het ING Woonbericht van september.

In totaal denkt 65 procent van de huizenbezitters dat de hypotheekrente niet lager zal gaan. Iets meer starters, 70 procent, denkt dat het dieptepunt inmiddels is bereikt. Overigens verwachten vier op de vijf huizenbezitters en starters dat de huizenprijzen zelf niet meer verder omlaag zullen gaan. Volgens veel starters is het nu dan ook een goed moment om een huis te kopen, aldus ING.

Verder komt uit het Woonbericht naar voren dat het gebruik van zonnepanelen steeds populairder wordt. Van de huidige huizenbezitters heeft 14 procent hier plannen voor; bij doorstromers en starters is de wens voor zonnepanelen nog iets groter. Vooral de besparing op de energiekosten wordt als voornaamste reden voor zo'n aanschaf genoemd, door 72 procent van de ondervraagden. Het milieu is voor 19 procent van hen doorslaggevend.

Bij starters is het milieu belangrijker, 31 procent noemt dat als belangrijkste argument om zonnepanelen te kopen.

'Laagste punt hypotheekrente bereikt'
'Laagste punt hypotheekrente bereikt' (Foto: ANP)

Linkshandigen blijken niet creatiever

Linkshandigen zijn niet creatiever of ongezonder dan rechtshandigen. Mensen zonder nadrukkelijke handvoorkeur, dus die zowel dingen links als rechts doen, zijn echter wel creatiever dan gemiddeld. Zij hebben ook minder kinderen en zijn vaker betrokken bij opstootjes of gevechten.

Dit alles blijkt uit een grootschalige steekproef van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) samen met het Weekend van de Wetenschap. Inzet van het onderzoek was bekijken wat er waar is van de mythes rondom linkshandigen. Zo'n 25.000 mensen werkten mee aan het onderzoek.

"We dachten altijd dat het verschil maakt of je links- of rechtshandig bent. Maar nu hebben we ontdekt dat het nauwelijks uitmaakt: de sterkte van de handvoorkeur is veel belangrijker", zegt onderzoeker Ton Groothuis (zelf overwegend linkshandig, maar hij schrijft met rechts). "De sterkte van de handvoorkeur vertoont een relatie met bepaalde eigenschappen zoals creativiteit en gezondheid. Hoe minder voorkeur hoe groter de verschillen. Tussen links- en rechtshandigen met een duidelijke voorkeur voor die hand zijn niet veel verschillen gevonden."

Vervolgstudie

Een opvallende constatering, zegt Groothuis. "Maar nog veel interessanter wordt het om te bekijken of het uitmaakt hoe goed iemand dingen kan met verschillende handen." Dat wordt het onderwerp voor vervolgstudie.

Het Weekend van de Wetenschap is op zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Op ruim tweehonderd locaties in Nederland worden verschillende wetenschappelijke activiteiten gehouden.

Linkshandigen zijn niet creatiever, of zieker
Linkshandigen zijn niet creatiever, of zieker (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... het is herfst

Het is herfst! Of nou ja, op het moment van schrijven nog niet, maar om 10.20 uur wel. Dan begint officieel de astronomische herfst. Op dat moment bereikt de zon het herfstpunt en zijn dag en nacht ongeveer even lang. De herfst duurt tot 22 december, dan luidt de winterzonnewende het begin van de winter in.

Het weer voor vandaag: landinwaards beginnen we de dag met een lichte mist, die in de loop van de dag wegtrekt, waarna er vanaf de kust buien het land intrekken. Tegen de avond trekken de buien naar het westen weg. Met een matige tot aan de kust redelijk krachtige westenwind wordt het een middelmatige dag. De temperaturen blijven vooralsnog schommelen rond de 16 graden.

Nederland

Weersteen (Foto: cosmik.debris, flickr)
Weersteen (Foto: cosmik.debris, flickr)

Rechter: geen auteursrecht op Happy Birthday

De kans is groot dat het liedje Happy Birthday vaker in films te horen zal zijn. Het auteursrecht dat Warner/Chappell Music claimde is namelijk niet geldig, zo oordeelde een rechter dinsdag.

Filmmaakster Jennifer Nelson, die een documentaire maakte over het beroemde liedje, had de Warner/Chappell eerder voor de rechter gedaagd omdat ze twijfelde of het geclaimde auteursrecht wel terecht is. Nelson moest zelf 1500 dollar betalen (1350 euro) voor het gebruik van de muziek in haar documentaire. Volgens berekeningen zou het bedrijf jaarlijks 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) verdienen aan de auteursrechten.

De licentie die het bedrijf had zou volgens de rechter alleen delen van de muzikale arrangementen dekken, niet het liedje zelf. "Omdat Summy Co. nooit de rechten op de tekst van Happy Birthday heeft verkregen is er geen geldig auteursrecht op de tekst." Summy Co. is het bedrijf die de rechten als eerste vastlegde, later werden die door Warner/Chappell overgekocht.

Filmmakers hebben door de jaren heen de copyrightclaim omzeild door alleen het begin of het eind van het lied te laten horen. Ook zijn vaak alternatieven gebruikt, met name He's a Jolly Good Fellow.    

Rechter: geen auteursrecht op Happy Birthday
Rechter: geen auteursrecht op Happy Birthday (Foto: BuzzE)

Europees topberaad over vluchtelingencrisis

De regeringsleiders en staatshoofden van de 28 landen van de Europese Unie komen woensdag in Brussel bijeen om zich te buigen over de vluchtelingencrisis. Nu de EU-bewindslieden voor asiel het dinsdagavond na een stemming eens wisten te worden over de verdeling over Europa van nog eens 120.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland aankloppen, kunnen de regeringsleiders oplossingen aandragen voor de meer structurele oorzaken van de crisis.

Punten die zeker aan de orde komen zijn het beperken van de toestroom, het verbeteren van de opvang in landen als Turkije, Jordanië en Libanon, nauwere samenwerking met landen in de Balkan en het terugsturen van mensen die geen recht hebben op bescherming. Ook een financiële injectie voor de Verenigde Naties voor voedselhulp en opvang zal worden besproken, evenals de noodzaak om het conflict in Syrië te beëindigen.

De top van de EU-leiders begint om 18.00 uur. Namens Nederland is premier Mark Rutte aanwezig.

Europees topberaad over vluchtelingencrisis
Europees topberaad over vluchtelingencrisis (Foto: ANP)

VS wil vliegverkeer naar Cuba toestaan

De Verenigde Staten willen zo snel mogelijk Amerikaanse vluchten naar Cuba mogelijk maken, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag plaatselijke tijd. Ook Cuba wil graag een overeenkomst sluiten.

Vertegenwoordigers van beide landen treffen elkaar 28 en 29 september in de Cubaanse hoofdstad Havana om onder meer over de veiligheid van het toekomstige luchtvaartverkeer te praten. De VS zien ook graag dat de Cubaanse staatsluchtvaartmaatschappij, Cubana de Aviación, haar vluchtgegevens met Amerikaanse maatschappijen deelt en tickets voor hun vluchten verkoopt.

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken geeft aan dat het voor Cubana een uitdaging zou zijn om naar de Verenigde Staten te vliegen. Mensen kunnen wellicht hun vliegtuigen innemen als compensatie voor hun gestolen bezittingen tijdens de Cubaanse revolutie.

Na meer dan vijftig jaar vijandschap, die op de communistische Cubaanse revolutie in 1959 volgde, willen de twee landen de banden meer en meer herstellen. Zo zijn de diplomatieke banden hersteld en de ambassades heropend. Paus Franciscus, die momenteel een bezoek brengt aan beide landen, sprak daarnaast de hoop uit dat de Verenigde Staten het handelsembargo tegen Cuba opheffen. Het economische embargo werd ingesteld in februari 1962.

VS willen vluchten naar Cuba toestaan
VS wil vliegverkeer naar Cuba toestaan (Foto: ANP)

Doris Day ontkent geruchten over filmrol

Doris Day is niet van plan weer te gaan acteren. De geruchten dat ze in zou gaan op een aanbod om in een film van Clint Eastwood te spelen kloppen niet, meldt Deadline.

"Ondanks dat Doris het altijd waardeert om van haar fans te horen, zijn de geruchten over haar terugkeer naar het grote scherm niet waar", meldt een woordvoerder van de 93-jarige actrice, die vooral actief is als dierenactivist. In 1973 was ze voor het laatst acterend te zien was in haar eigen televisieserie The Doris Day Show. In 1968 speelde ze haar laatste speelfilmrol.

"Ze is dol op haar oude vriend Clint Eastwood, maar haar focus blijft liggen op haar Doris Day Animal Foundation", aldus de zegsman.

De Duitse krant Bild kwam even eerder met de berichten dat Clint Eastwood de legendarische actrice had overgehaald voor een rol in zijn nieuwe biografische film rond piloot Chesley 'Sully' Sullenberger die in 2009 veilig een vliegtuig landde in de Hudson rivier in New York. Tom Hanks zal de rol van de piloot op zich nemen.

Doris Day ontkent geruchten over terugkeer
Doris Day ontkent geruchten over filmrol (Foto: BuzzE)

Diddy best verdienende rapper zonder veel te rappen

Sean 'Diddy' Combs is wederom de best verdienende rapper, zo blijkt uit berekeningen van Forbes. Maar daarvoor hoeft hij op rapgebied niet bijster veel te doen.

Diddy heeft tussen juni 2014 en juni 2015 zo'n 60 miljoen dollar (54 miljoen euro) binnengeharkt. De rapper trad zelden op en bracht ook amper nieuwe muziek uit, maar verdiende een riant salaris met zijn zakelijke investeringen. Zo heeft hij aandelen in wodkamerk Ciroc en televisiestation Revolt.

Op de tweede plek in de lijst met hiphoppers staat Jay Z, die een deel van zijn inkomen van 56 miljoen dollar (50 miljoen euro) eveneens verdiende met allerlei zakelijke activiteiten buiten zijn muziekcarrière om. Drake staat op nummer drie met een jaarinkomen van 39,5 miljoen dollar (35,5 miljoen euro).

De enige vrouw in de top 10 is Nicki Minaj, die met haar inkomen van 21 miljoen dollar (19 miljoen euro) op de negende plek staat.

Diddy voert al een tijdlang de lijsten aan van Forbes; met een vermogen van zo'n 3 miljard dollar (2,7 miljoen euro) stond hij eerder dit jaar weer bovenaan de lijst van rijkste rappers. Eerder was hij bekend onder de namen Puff Daddy en P. Diddy.

Diddy wederom best verdienende rapper
Diddy best verdienende rapper zonder veel te rappen (Foto: BuzzE)

Leonardo DiCaprio strijdt tegen fossiele brandstoffen

Leonardo DiCaprio heeft samen met 400 instellingen en 2000 individuen toegezegd geen cent meer te investeren in fossiele brandstoffen.

De acteur, die zich al langer inzet tegen klimaatverandering, steunt het project Divest Invest waarin wordt opgeroepen te stoppen met het investeren van geld in fossiele brandstoffen. De toezeggingen zorgen er nu al voor dat er 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro) aan investeringen wordt teruggetrokken uit industrieën als olie en kolen.

"Klimaatverandering heeft een ernstige impact op de gezondheid van de planeet en diens bewoners", meldt DiCaprio in een statement waarin hij aankondigt dat hij zich bij de beweging voegt. "We moeten overstappen op een economie met schone energie die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen."

DiCaprio strijdt tegen fossiele brandstoffen
Leonardo DiCaprio strijdt tegen fossiele brandstoffen (Foto: BuzzE)

'Posters Miley Cyrus niet beledigend'

De reclameposters van MAC waarop Miley Cyrus wijdbeens poseert breken geen regels. Dat oordeelt de Britse advertentiewaakhond Advertising Standards Authority (ASA), meldt Daily Telegraph.

Enkelen protesteerden tegen de posters die onder meer te zien waren in de Londense metro. Miley Cyrus figureert in de campagne om het make up-merk MAC te promoten. De tegenstanders vinden de posters te pikant en kindonvriendelijk voor op de metrostations. De ASA weerlegt die kritiek nu: "Ze zijn niet openlijk seksueel en het is onwaarschijnlijk dat er serieus of wijdverspreid aanstoot aan wordt genomen."

Miley Cyrus krijgt wel vaker te maken met klachten over haar uitdagende verschijning. Eerder werden er door onder andere ouderverenigingen pogingen ondernomen om de schaars geklede en sexy dansende popster bij de MTV Video Music Awards weg te houden om het prijzengala kindervriendelijk te houden.

'Posters Miley Cyrus niet beledigend'
'Posters Miley Cyrus niet beledigend' (Foto: BuzzE)

Obama en Merkel voor verdeling vluchtelingen

President Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben dinsdag telefonisch met elkaar gesproken over de wijze waarop Europa met de Syrische vluchtelingencrisis omgaat. Zij steunen de verdeling van vluchtelingen over de lidstaten en vinden dat alle landen vluchtelingen moeten opnemen. Dat staat in een verklaring van het Witte Huis.

De Europese Unie gaat nog eens 120.000 vluchtelingen over de lidstaten verdelen. Dat is de uitkomst van een stemming dinsdag in Brussel van de bewindslieden die over asiel gaan. Het akkoord kon echter niet op unanimiteit rekenen. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië stemden tegen, Finland onthield zich bij de stemming.

Diepere oorzaken
Obama en Merkel spraken ook over de mogelijkheid om de diepere oorzaken van de vluchtelingenstroom aan te pakken. Een van die oorzaken is in ieder geval de voortdurende ruzie tussen het westen en Rusland. Hierdoor is er geen politieke oplossing mogelijk voor het conflict in Syrië, de grootste aanjager van de vluchtelingencrisis.

De laatste dagen zijn er echter tekenen dat de Russen het conflict ook langzaamaan zat beginnen te worden en op overleg aansturen. Ze willen echter militaire bases in het land, waarmee al decennialang vriendschappelijke relaties worden onderhouden.

Obama en Merkel voor verdeling vluchtelingen
Obama en Merkel voor verdeling vluchtelingen (Foto: ANP)

Producent Goodfellas klaagt 'liegende' Warner Bros aan

Irwin Winkler sleept Warner Bros voor de rechter omdat de filmstudio miljoenen dollars voor hem zou achterhouden voor het produceren van de film Goodfellas. Dat meldt TMZ.

De producent claimt dat Warner Bros liegt over diens boekhouding en in werkelijkheid veel meer heeft verdiend aan de filmhit uit 1990. Winkler, verder bekend van hits zoals Rocky, Raging Bull en The Right Stuff, zegt dat de studio hem meldde dat er geen winsten zijn te verdelen en dat de film zelfs geld verloor.

Omdat Winkler er zeker van is dat dat niet waar is, eist hij dat Warner Bros met 30 miljoen dollar over de balk komt. De studio zou alleen al met de verkoop van video's 140 miljoen dollar op hebben gehaald, stelt de producent. Warner Bros noemt de aantijgingen ongegrond en zegt de zaak fel te gaan verdedigen.

Producent klaagt 'liegende' Warner Bros aan
Producent klaagt 'liegende' Warner Bros aan (Foto: BuzzE)

Beslissing uitlevering Polanski wegens verkrachting uitgesteld

Een Poolse rechtbank heeft de beslissing over de uitlevering van filmregisseur Roman Polanski aan de VS uitgesteld tot 30 oktober. De Verenigde Staten willen dat Polanski terechtstaat in een zedenzaak uit 1977. Toen de regisseur destijds veroordeeld dreigde te worden tot een gevangenisstraf voor seks met een 13-jarig meisje verliet hij het land. Omdat het een minderjarige betrof gold het per definitie als verkrachting.

De VS vaardigde destijds een arrestatiebevel tegen hem uit. Nadat de 82-jarige filmmaker vorig jaar aan de slag ging met een film in Polen vroeg de VS het land om Polanski uit te leveren. "Het was belangrijk voor me om in de rechtszaal aanwezig te zijn en ik ben blij dat alle documenten die mijn advocaten hebben ingeleverd in overweging zijn genomen", reageerde een opgeluchte Polanski na de zitting dinsdag.

De regisseur van onder meer Rosemary's Baby, Chinatown en The Pianist hoopt dat zijn hernieuwde verdediging de rechter ervan overtuigt dat hij al voldoende gestraft is voor de zaak. Hij stelt dat hij de aantijgingen destijds al had toegegeven en vervolgens 42 dagen in de gevangenis doorbracht. Als de rechter in de volgende zitting toch oordeelt dat Polanski uitgeleverd moet worden, moet de Poolse minister van Justitie nog definitief beslissen of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Het slachtoffer, Samantha Geimer, gaf in 2003 aan dat de zaak wat haar betreft buiten alle proporties is opgeblazen. "Hij heeft een fout gemaakt maar heeft daar al de prijs voor betaald." In 2008 zei ze dat ze wilde dat Polanski gewoon kon worden vergeven. "Het is geen fijne herinnering maar ik kan ermee leven", aldus Geimer.

Beslissing uitlevering Polanski uitgesteld
Beslissing uitlevering Polanski wegens verkrachting uitgesteld (Foto: BuzzE)

Sean Penn klaagt Empire-maker aan voor smaad

Sean Penn heeft Empire-regisseur Lee Daniels aangeklaagd voor smaad. De Amerikaanse acteur heeft dinsdag bij de rechtbank in New York een claim ingediend van 10 miljoen dollar, omgerekend bijna 9 miljoen euro, omdat Daniels onlangs in The Hollywood Reporter Penn als voorbeeld aanhaalde als iemand die vrouwen mishandelt.

Het interview ging over de juridische problemen van Empire-acteur Terrence Howard. Hij werd door zijn ex-vrouw Michelle Ghent aangeklaagd voor mishandeling. Lee zei daarover: "Terrence doet niets anders dan Marlon Brando of Sean Penn en plotseling wordt hij gedemoniseerd. Dat is de tijdgeest en zegt iets over waar we nu staan in Amerika."

Penn vindt de beschuldiging roekeloos, fout en lasterlijk en wijst er in de rechtbankstukken op dat Howard de mishandeling van tenminste één vrouw publiekelijk heeft toegegeven en naar verluidt ongeveer vijf keer is gearresteerd voor zijn losse handjes. Penn vindt de uitspraken ook ongehoord omdat het lijkt alsof Daniels het wangedrag van Howard door de vingers ziet.

Penn vindt de vergelijking met Terrence Howard ongepast, vooral omdat hij zelf nooit is gearresteerd of veroordeeld voor huiselijk geweld. De advocaat van Penn zegt tegen E! News: "Sean is al jaren doelwit van valse beschuldigingen en roekeloze aanvallen. Dit is daar een recent voorbeeld van."

Sean Penn klaagt Empire-maker aan voor smaad
Sean Penn klaagt Empire-maker aan voor smaad (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.