OM zoekt getuigen raketsysteem zaak MH17

Het team dat speurt naar de schuldigen van de crash van het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne, zoekt getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp. Ook zoekt het OM getuigen die mensen met de raketten aan het werk hebben gezien. Het OM heeft de getuigenoproep maandag internationaal verspreid.

Volgens het OM is de crash van het vliegtuig op 17 juli 2014 om 16.20 uur mogelijk veroorzaakt door een afgeschoten BUK-raket. "Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en Openbaar Ministerie al onomstotelijk vaststaat wat de oorzaak is", benadrukt het OM. "Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken."

De getuigenoproep is online verspreid via verschillende websites en social mediakanalen van politie- en justitiediensten. Ook is de boodschap te zien op nieuwssites van kranten en radio- en tv-stations.

De getuigenoproep wordt gedaan in een video. Die toont het transport van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash. In de oproep zijn ook gedeelten van afgeluisterde telefoongesprekken van separatisten opgenomen. Daarin wordt Russisch gesproken. Deze uitspraken zijn in het Engels ondertiteld.

In de oproep wordt benadrukt dat ook kleine stukjes informatie nuttig kunnen zijn. Getuigen kunnen met hun informatie terecht op de website van het Joint Investigation Team (JIT): jitmh17.com.

Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

Het Youtube filmpje is helaas al niet meer te bezien wegens een rechtenclaim van RTL Netherlands.

Het filmpje dat het Openbaar Ministerie maandag verspreidde met een getuigenoproep in het onderzoek naar de ramp met de MH-17 is meteen na verspreiding geblokkeerd op de sites van het OM en de politie.

Na het aanklikken van het filmpje verscheen een zwart scherm met de Engelstalige waarschuwing dat het geblokkeerd was door RTL Nederland in verband met copyright.

RTL laat weten dat er beslist geen opzet in het spel is, maar dat de blokkade een technische reden moet hebben. Op de sites van RTL en NOS waren de beelden wel gewoon te bekijken.

Update 15.50 uur:
Met dank aan gebruiker SliderTTP bij deze alsnog.

Dé Video (Bron: Politie)