Saoedi-ArabiŽ pest Zweden

Zweden dreigt internationaal geïsoleerd te raken door een lief bedoelde actie van Margot Wallström, de minister van buitenlandse zaken. De dame nam namelijk nogal krachtig stelling tegen het middeleeuwse beleid van Saoedi-Arabië.

De minister hekelde het land op het gebied van vrouwenrechten en het in die regio immens populaire barbaarse rechtssysteem, gebaseerd op de sharia. Het is in de olierijke dictatuur namelijk onmogelijk voor vrouwen om te reizen, trouwen of zaken te doen zonder een mannelijke begeleider. Ook gearrangeerde verkrachtingspartijen van minderjarige meisjes zijn er aan de orde van de dag. Dit gebeurt middels gedwongen huwelijken.

Wallström maakte ook een punt van de straf van blogger Raif Badawi. Deze jongeman is na kritiek op het regeringsbeleid in het cachot gesmeten en ontvangt wekelijks een serie van 50 stokslagen. Wallström noemde dit 'middeleeuwse methodes' en 'wrede pogingen om moderne vrijheid van expressie in de kiem te smoren'.

Dit is haar -en naar goed Arabisch gebruik haar hele land- niet in dank afgenomen. De Saoedische ambassadeur in Zweden is teruggefloten naar eigen land, Zweedse zakenlieden komen het islamgekke land niet meer in en de diplomatische betrekking zijn gedaald naar temperaturen die normaal gesproken alleen in het noorden van Zweden te vinden zijn. De oliesjeiks in de Verenigde Arabische Emiraten toonden zich solidair met de Saoedi's en hebben dezelfde maatregelen genomen.

Ondertussen heeft de Organisatie van de Islamitische Samenwerking, een club die wereldwijd de belangen van moslims behartigt, de discussie een andere draai gegeven. Volgens hen heeft Zweden geen respect voor de 'rijke en afwisselende ethische normen' in de wereld. Het is Saoedi-Arabië gelukt om een mening over vrouwenrechten om te buigen als een aanval op de Islam. Kortom, het wordt er niet gezelliger op tussen de twee landen.

Voor Zweden, als grote wapenexporteur, niet leuk. Voor de positie van Wallström (die uiteraard ter discussie staat) niet leuk. Maar nog minder leuk: andere westerse landen houden stijf de kaken op elkaar en bemoeien zich niet met de heikele kwestie. De economische belangen staan immers voorop en samenwerken met dictators moet kunnen.

Het zou zomaar kunnen zijn dat Zweden in 2017 zijn stoeltje in de VN Veiligheidsraad kwijt is.

De hele kwestie lijkt een beetje op de toestanden rond Charlie Hebdo en de Deense cartoonrellen. Ook toen stond de Arabische wereld op zijn achterste benen en werden Deense producten geboycot. Alleen Deense vlaggen waren destijds mateloos populair.

Ook Arabische en Engelse versie Charlie Hebdo (Foto: ANP)
Dat zal ze leren.