Nieuwe president Tunesië belooft verzoening

De nieuwe president van Tunesië is woensdag beëdigd. Beji Caid Essebsi is de eerste vrij gekozen president van het land waar in 2011 de golf van revoluties begon die de Arabische Lente is gaan heten.

De 88-jarige Essebsi is een oudgediende uit eerdere regeringen. Hij zwoer voor het parlement, waarin zijn Nida Tunis-partij de meerderheid heeft, dat hij het land zal beschermen en geen enkele Tunesiër zal uitsluiten.

De nieuwbakken president hield de volksvertegenwoordiging voor dat er geen toekomst is voor Tunesië zonder overeenstemming en nationale verzoening. De verkiezingsstrijd tussen Essebsi en de scheidende interim-president Moncef Marzouki was grimmig. Essebsi's Nida Tunis telt veel veteranen van het bewind van de in 2011 verdreven dictator Zine El Abidine Ben Ali.

Met het aantreden van Essebsi is de overgang van Tunesië van een autoritair geregeerde staat naar een democratie voltooid. Voorlopig lijkt Tunesië een verheugende uitzondering in de Arabische wereld, waar de Arabische Lente op veel plaatsen in bloed is gesmoord.