'Geen complot om Mugabe te vermoorden'

De Zimbabwaanse vicepresident Joice Mujuru heeft naar eigen zeggen nooit plannen gemaakt om president Robert Mugabe te vermoorden. Ze zei zondagavond bereid te zijn desnoods voor de rechtbank te getuigen.

In de krant The Sunday Mail verscheen afgelopen weekeinde een bericht dat Mujuru betrokken was bij een complot om Mugabe om het leven te brengen. "Ik ontken alle beschuldigingen van hoogverraad, corruptie, incompetentie en ambtsmisbruik die geregeld tegen mij worden geuit", aldus de vicepresident. "Ik ben bereid om mijzelf te verdedigen voor de partij en in elke rechtbank tegen elke beschuldiging die is geuit, in overeenstemming met de Zimbabwaanse wet."

Diverse politieke facties in Zimbabwe proberen meer invloed te krijgen in aanloop naar het jaarlijkse partijcongres dat volgende maand plaatsheeft. De vrouw van Mugabe, Grace, heeft Mujuru herhaaldelijk verbaal onder vuur genomen.

Grace Mugabe neemt een steeds belangrijkere rol in de politiek in. Daarmee wekt ze de woede van enkele partijleden die menen dat ze helemaal geen leiderschapskwaliteiten heeft, terwijl dat juist nodig is in het land dat zucht onder een hoog werkloosheidscijfer en andere maatschappelijke problemen.