Mugabe: 'Blanken moeten terug'

De veelal van origine Britse blanken in Zimbabwe zouden als het aan president Robert Mugabe ligt, op moeten hoepelen naar het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de krant New Zimbabwe. 

Mugabe stelde vrijdag in een speech: "Weten die [blanken] niet waar hun voorouders vandaan kwamen? De Britten die hier zijn zouden allemaal terug naar Engeland moeten gaan. Wat is het probleem? We hebben nu vliegtuigen die ze sneller kunnen terugbrengen dan hun voorouders hier per boot heen kwamen."

Hoewel Mugabe volgens het bronartikel internationaal bekendstaat om verzoenende politiek sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980, vaart hij tegenwoordig steeds vaker uit tegen de blanke minderheid in zijn land.

In juli riep hij al dat blanken geen land meer mogen bezitten, hetgeen voor een boel consternatie zorgde: "We zeggen nee tegen blanken die land bezitten en ze zouden moeten weggaan. Ze kunnen bedrijven en appartementen bezitten maar niet de grond. Die is van ons en die boodschap zou duidelijk moeten overkomen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten."