Coalitie: pop-up bij illegale downloadsites

Internetters die op het punt staan films of muziek te downloaden uit illegale bron, moeten worden gewezen op legale alternatieven. Dat bepleiten de coalitiepartijen VVD en PvdA, bevestigt een woordvoerder van de VVD dinsdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. D66 kraakt het 'onnozele voorstel'.

Kamerlid Jeroen van Wijngaarden wijst erop dat driekwart van de Nederlanders kiest voor legale diensten als Spotify en Netflix. "Tegelijkertijd is er een groep mensen die kiest voor materiaal uit illegale bron. Ik vind dat we die groep moeten wijzen op hun verantwoordelijkheid door de internetaanbieders een copyrightwaarschuwing te laten tonen wanneer sites worden bezocht die materiaal illegaal aanbieden", stelt de VVD'er.

"Door mensen te wijzen op de alternatieven die er zijn voor het downloaden uit illegale bron vergroten we de kans dat meer mensen kiezen voor het legale alternatief", aldus de liberaal. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het auteursrecht. Van Wijngaarden vindt dat werk moet lonen. "Als je kiest voor illegaal downloaden maak je het moeilijk voor schrijvers om te blijven schrijven en voor televisiemakers om nieuwe programma's te ontwikkelen."

D66 ziet weinig in het 'onnozele' voorstel. Kamerlid Kees Verhoeven wijst erop dat de betreffende websites niet geneigd zullen zijn om mee te werken met het plaatsen van pop-ups. Internetproviders moeten dan als 'politieagent' spelen en bepalen welke website wel of niet zo'n pop-up krijgt. "Wat PvdA en VVD voorstellen werkt daarom niet. Het is een onnozel plan en geeft geen blijk van enige kennis van hoe mensen internetten en downloaden."

Volgens Verhoeven kan het aantal illegale downloads alleen worden verminderd door het legale aanbod te vergroten. "Maak het voor consumenten makkelijk om legaal via internet films en muziek te downloaden." De D66'er pleit voor het 'radiomodel', waarbij op internet alles mag worden getoond en de aanbieders daarvoor betalen via een collectieve overeenkomst. Artiesten kunnen op deze manier geld verdienen op internet en de aanbieder hoeft niet met alle filmmaatschappijen aparte afspraken te maken.