Al 300 vrachtwagens retour door sancties

De Russische sancties op landbouwgoederen laten zich direct voelen. Ongeveer 300 vrachtwagens met goederen die onder de sancties vallen mochten omkeren bij de Russische grens vertelde Gert Mulder, directeur van branchevereniging het GroentenFruit Huis tegen de NOS. De importbeperkingen duren een jaar.

Een aantal vrachtwagens zal met de geweigerde lading naar Nederland terugkeren. Er zijn ook handelaren die proberen de lading onderweg ergens te slijten. Dit zal dan niet de beoogde prijzen opleveren maar veel minder. Gert zegt verder dat de sancties niet binnen het normale ondernemersrisico vallen en het verlies daarom gedeeld moet worden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nu nog geen mededelingen te doen over een sanctieverliescompensatie voor de ondernemers. De Nederlandse regering wil de gevolgen van de sancties eerst in Europees verband bespreken. Hiervoor wordt na het weekend een Europese werkgroep opgezet. Daarna wordt besloten wanneer er een extra vergadering komt om een Europees antwoord te formuleren op de Russische sancties.

Eurocommissaris van handel Karel De Gucht zegt dat Brussel een fonds van 400 miljoen euro heeft om de gedupeerde agrarische sector te compenseren. Volgens de eurocommissaris is Rusland twintig jaar na de val van het communisme nog steeds niet in staat om zelf de broek op te houden en zal het zelf ook te lijden hebben onder de sancties.