Overzicht van handel met Rusland

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn dinsdag bijeen om te spreken over eventuele handelssancties tegen Rusland. Sommige van hen vinden dat de Europese Unie moet ingrijpen om te voorkomen dat het land wapens blijft leveren aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne. Maar hoe groot is de handel met Rusland eigenlijk?

Uit de meest recente cijfers van het Europese Statistiekbureau Eurostat blijkt dat de 28 EU-landen in de eerste negen maanden van vorig jaar voor negentig miljard euro aan producten aan Rusland wisten te slijten. Afgezet tegen de totale export gaat daarmee iets minder dan zeven procent van alle Europese export naar Rusland.

Veel groter is echter nog de handel andersom, zo stelde Eurostat begin dit jaar. De lidstaten van de EU namen tussen januari en september vorig jaar namelijk voor ongeveer 156 miljard dollar aan goederen en diensten af in Rusland, meer dan twaalf procent van de totale Europese import. Het gaat daarbij nagenoeg alleen maar om olie en gas.

Nederland is volgens de Eurostat-cijfers zowel op het gebied van export als import een grote handelspartner van Rusland. Na Duitsland en Italië is er geen enkel Europees land dat voor zoveel miljarden euro's aan goederen en diensten aan de Russen levert. Bij het importeren uit Rusland steken slechts drie landen Nederland voorbij.

Wanneer de in- en uitgevoerde bedragen echter worden afgezet tegen de totale import en export valt de Nederlandse handel met Rusland echter wel mee, simpelweg omdat Nederland erg veel handelt. Zo ging in 2012 - het laatste meetmoment - slechts anderhalf procent van de volledige Nederlandse export naar Rusland, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral Nederlandse handelaars en de industrie doen goede zaken in Rusland. Belangrijke Nederlandse exportproducten zijn elektronica, zoals computers en printers, maar ook tulpen, bloembollen en zuivel. Daarnaast verkopen Nederlandse bedrijven veel auto's, tractors en aanhangers. In totaal werd in 2012 voor 7,1 miljard euro naar Rusland uitgevoerd.

Omgekeerd haalde Nederland toen voor zo'n 20,3 miljard euro aan goederen en diensten uit Rusland. Dat is ongeveer vijf procent van de totale Nederlandse import, waarmee Rusland het zesde importland voor Nederland is. Op het gebied van export neemt Rusland zelfs de elfde plek in, ver na koplopers Duitsland, België en Frankrijk.

Net als de andere EU-landen handelt Nederland vooral met de Russen vanwege de olie en andere brandstoffen. Die afhankelijkheid is onder meer de Europese Commissie een doorn in het oog. De commissie kwam daarom in maart met plannen om Europa minder afhankelijk te maken van Russisch gas.