Duurder brood bij sancties Rusland

Als de spanningen tussen Rusland en Oekraïne en Rusland en de Europese landen verder toenemen, kan brood in de supermarkten duurder worden. Agrarische sancties richting graanproducent Rusland 'hebben zeker impact' op de graanprijzen. Dat stelt sectoreconoom van ABN AMRO Frank Rijkers vrijdag.

Vooralsnog gaan de politieke spanningen in Oekraïne en Rusland aan de graanhandel voorbij, stelt ABN AMRO in een sectorupdate. Begin dit jaar, toen het conflict tussen Rusland en Oekraïne escaleerde, werd daar juist wel op gerekend.

Als agrarische sancties uitblijven, liggen er juist prijsdalingen in het verschiet. Afgezien van de politieke situatie in Oost-Europa lijken de vooruitzichten goed. De oogsten zijn beter dan begin dit jaar, toen extreme droogte in Brazilië en regen- en sneeuwval in Noord-Amerika roet in het eten gooiden.

De effecten van de ongunstige omstandigheden vorig jaar zwakken af, wat volgens ABN AMRO tot betere productie leidt. Door het toegenomen graanaanbod worden tarwe en andere granen al sinds mei goedkoper. "De graanprijzen naderen de laagste niveau's in vier tot vijf jaar tijd", zegt Rijkers.

Lagere graanprijzen leiden overigens niet automatisch tot goedkoper brood. De lagere prijzen moeten dan wel in de keten worden doorberekend.

Veel van het graan voor de Europese markt komt uit het gebied rondom de Zwarte Zee. Rusland en ook Oekraïne zijn belangrijke exporteurs. Volgens de website voor agrarische ondernemers boerenbusiness.nl verwacht Rusland tussen juli en september maximaal dertig miljoen ton graan uit te voeren.

Die cijfers werden vóór de vliegtuigramp met de vlucht MH17 van Malaysia Airlines naar buiten gebracht. De gevolgen van die crash zetten de verhoudingen tussen Rusland en het Westen verder op scherp. EU-lidstaten overwegen nu economische sancties tegen de Russen.