Achttien accountantskantoren voor tuchtrechter

Achttien accountantskantoren voldeden vorig jaar niet aan de kwaliteitseisen, en zijn daarom naar de speciale accountantstuchtrechter gestuurd. Dat heeft de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) dinsdag bekendgemaakt. "De oorzaak lijkt naast kennis en vaardigheden voor een niet onbelangrijk deel een kwestie van attitude te zijn", concludeert de NBA.

De beroepsorganisatie toetste vorig jaar 231 van de in totaal ruim negenhonderd kleinere accountantskantoren. 114 daarvan voldeden in één keer aan de eisen. Vier kantoren voldeden niet en werden direct naar de tuchtrechter gestuurd. 81 accountantskantoren haalden onvoldoendes op belangrijke onderdelen maar kreeg nog wel een tweede kans. Na de hertoetsing bleken echter nog altijd veertien kantoren geen voldoende te halen.

De gezakte accountantskantoren zijn volgens de NBA onvoldoende bijgebleven met nieuwe regels. Kantoren beginnen volgens het toezichtsorgaan 'nog steeds' te laat met een goede interne kwaliteitscontrole. Dat ligt deels aan een verkeerde inschatting van het tijdspad. De organisatie kan zich echter 'niet aan de indruk onttrekken' dat wellicht ook financiële of commerciële overwegingen een rol kunnen spelen.

Anders dan in voorgaande jaren heeft de NBA dit jaar vooraf een analyse gemaakt welke kantoren mogelijk niet zouden voldoen aan de regels. De toetsing werd vervolgens op die kantoren gericht. De resultaten kunnen dan ook niet 'één op één als maatstaf gelden voor de kwaliteit van het totale bestand', benadrukt de NBA.

De organisatie streeft ernaar volgend jaar wel alle kantoren te toetsen. Dit jaar worden de kantoren extra bekeken die bij een eerder onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onvoldoende kregen. Dat onderzoek vond plaats vanwege de overdracht van het toezicht aan de NBA.

De grootste accountantskantoren, zoals KPMG, Ernst & Young en BDO, vallen overigens niet onder de toetsing door de NBA. Deze kantoren mogen zogeheten organisaties van openbaar belang toetsen, zoals beursfondsen, banken en verzekeraars. De controle op het functioneren wordt daarom ook in de toekomst uitgevoerd door de AFM.