Namen Holocaustmonument in 'pad van licht'

Daniel Libeskind heeft dinsdag in Amsterdam zijn ontwerp onthuld voor het Holocaust Namenmonument. Het monument draagt de naam Path of Light. Op blauwgrijze muren komen de namen te staan van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het gaat om 102 duizend joodse namen en 220 namen van Roma en Sinti.

"Een naam is ook een licht", zei Libeskind bij de presentatie. "Het is een reis." De muren hebben verschillende afmetingen en het pad maakt een golvende beweging. "Alle namen zijn goed leesbaar, dat was belangrijk", aldus Libeskind. Er zijn diverse ingangen waarmee het monument kan worden betreden.

De bedoeling is dat het monument in het Wertheimpark in Amsterdam komt te staan, waar ook het Auschwitzmonument van Jan Wolkers staat. De Pools-Amerikaanse architect gaf aan het werk van Wolkers als uitgangspunt te hebben gebruikt voor zijn werk. "Het is geen competitie", benadrukte de 68-jarige Libeskind.

Libeskind is bekend door zijn ontwerp van het Joodse Museum in Berlijn. Ook is hij de architect van het One World Trade Center, dat op de plaats komt van de Twin Towers die instortten na de aanslagen in 2001 in New York.

Over de locatie bestaat onvrede bij omwonenden die zichzelf hebben verenigd in de 'vrienden van het Wertheimpark'. De groep vindt dat de gemeente hen niet genoeg heeft betrokken bij de besluitvorming. Ook Karina Wolkers, de weduwe van Jan Wolkers, is tegen de komst van het monument in het park.

"Dit was de locatie met de minste nadelen en de meeste voordelen", aldus burgemeester Eberhard van der Laan. "Dat is ook de visie gemeenteraad en stadsdeelbestuur." Op 17 juni neemt de stadsdeelcommissie een besluit over het monument.

De architect, die zelf een kind is van Holocaustoverlevers, ziet het monument graag in het park, omdat het in een oude joodse wijk staat. "De Holocaust gebeurde in het centrum van de steden", zei Libeskind. "Ik vind het ironisch om monumenten ver uit het centrum te halen."

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, nam het initiatief tot het monument. Het monument kost tussen de 4,5 en 5 miljoen euro. Het comité probeert het geld bij elkaar te krijgen via giften en doet een beroep op de overheid.