'Racisme oorzaak babymoord Arnhem'

Een vrouw uit Zevenaar die terechtstaat voor betrokkenheid bij de dood van haar pasgeboren dochtertje, hoorde vrijdag een voorwaardelijke celstraf van twee jaar tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie in Arnhem wil ook verplicht reclasseringscontact voor de vrouw.

De 21-jarige Melissa den H., zou haar pasgeboren baby op 13 november 2011 hebben gedood door tissues in de mond van het meisje te proppen. Ook zou zij de neus en mond van de baby hebben dichtgehouden. Uit onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat het slachtoffertje waarschijnlijk door zuurstofgebrek is gestorven.

"Van alles wat er gebeurd is en de bevalling, weet ik niets meer", verklaarde Den H. tegenover de rechtbank in Arnhem. Justitie stelt dat sprake was van kinderdoodslag. Van een vooropgezet plan om haar kindje te doden, was volgens de officier van justitie geen sprake.

In De Gelderlander staat echter te lezen dat de officier van justitie denkt dat de vrouw juist wel besef van haar zwangerschap en bevalling had. Ze zei tegen de politie dat ze niet in de kofferbak van haar auto hoefde te kijken toen de politie naar de baby zocht. Ook wist de vrouw nog opvallend veel details van haar werkdag en had ze haar ouders verteld een miskraam te hebben gehad.

Hoewel mensen in haar omgeving zeiden dat ze dikker werd, zei Den H. niet te weten dat ze zwanger was. "Ik word wel vaker dikker", vertelde de vrouw. Ook na een zwangerschapstest, die uitwees dat Den H. zwanger was, gingen er geen belletjes rinkelen, omdat ze maanden na de test weer normaal menstrueerde, aldus Den H.

Als een van de drijfveren voor haar daad wordt verder genoemd dat haar vader niet zoveel opheeft met haar getinte vriend die de vader is. Haar zwangerschap van een getinte baby zou al eerder conflicten hebben veroorzaakt tussen de volgzame dochter en haar vader. Nadat de vrouw haar kindje ombracht , zou zij het lijkje in een plastic zak hebben gestopt, die zij achterliet in de kofferbak van haar auto. Agenten vonden het dode kind daar met een prop toiletpapier achter in haar keel aan.

Justitie wil dat de vrouw gezinstherapie gaat volgen. Verschillende deskundigen achten dat de vrouw verminderd of sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Tevens kwam uit het onderzoek naar voren dat ze erg afhankelijk is van haar ouders en problemen vermijdt.

De uitspraak van de rechtbank in Arnhem wordt verwacht op 20 juni.