FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 juni 2014

Schade door hagelbui in Vlaanderen

Een zware hagelbui heeft een grote ravage aangericht in het westen van België. Vooral Wingene en omgeving in de provincie West-Vlaanderen is zwaar getroffen. De oefenwedstrijd voetbal tussen België en Tunesië in Brussel werd wegens het slechte weer bijna een uur stilgelegd.

In Wingene zijn volgens Belgische media ruiten aan diggelen gegaan, auto's beschadigd en gewassen vernield door hagelstenen die soms de omvang van pingpongballen hadden. De brandweer verwacht de hele nacht nog in touw te zijn om alle problemen op te lossen. Zo moeten dieren in veiligheid worden gebracht, omdat stallen onder water staan.

Nadat hij over West-Vlaanderen was getrokken, ging de bui in oostelijke richting. In Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Brussel lijkt de schade minder groot te zijn.

Van Gerwen en Van Barneveld ook te sterk voor Spanje

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen hebben de tweede ronde van de World Cup of Darts in Hamburg gewonnen van Spanje. Van Barneveld en Van Gerwen wonnen beiden hun singlepartij met 4-1. 

Mighty Mike versloeg Antonio Alcinas en Barney won van Carlos Rodriguez. Van Gerwen noteerde een gemiddelde van 103 terwijl Van Barneveld slechts 89 punten gemiddeld per beurt gooide.

Australië won met moeite met Hong Kong. Paul Nicholson verloor zijn wedstrijd tegen Scott Mackenzie met 1-4. Simon Whitlock won wel met 4-2 van Ting Chi Royden Lam. In de koppelwedstrijd was Australië met 4-0 te sterk voor Hong Kong. 

Schotland had geen moeite met Zweden. Peter Wright won met 4-0 van Magnus Caris en Robert Thornton versloeg Peter Sajwani met 4-1. Engeland had moeite met Team USA. Phil Taylor won met 4-1 van Larry Butler en maar Adrian Lewis ging met dezelfde cijfers onderuit tegen Darin Young. De beslissende koppelwedstrijd ging met 4-1 naar Engeland. 

Zondagmiddag zijn de kwartfinales. Nederland speelt tegen België. De overige kwartfinales zijn Noord-Ierland - Schotland, Wales - Australië en Engeland - Zuid-Afrika. Het format van de kwartfinale is hetzelfde als van deze ronde. 

[WK Hockey] Paumen blijft rustig onder gemiste strafcorners

Maartje Paumen reageert laconiek op het steeds weer falen van haar strafcorner tijdens het WK hockey. Ook in de wedstrijd tegen Australië, die wel met 2-0 werd gewonnen, vloog er geen corner in.

"De eerste bal werd slecht aangegeven en de tweede niet goed gestopt", zegt Paumen. "Maar de bal moet natuurlijk wel op de goal en niet ernaast." Hiermee refereerde zij aan de ballen die voornamelijk rechts van het doel belandden.

Bondscoach Max Caldas vindt de wedstrijd tegen Australië 'de beste van het toernooi'. "Zo moet vrouwenhockey gespeeld worden." De zege was wel enigszins geflatteerd te noemen. Australië was met name in de eerste helft sterker dan Nederland. "In de pauze is er rustig en zonder paniek gesproken over hoe het in de tweede helft beter kon", vertelt Caldas.

Volgens Naomi van As, de maker van de 2-0, kregen de speelsters wel degelijk een donderspeech te horen. "Dat we veel agressiever moesten spelen en veel meer voor onze man moesten komen." Roos Drost, een van grootste talenten van het Nederlands elftal, bevestigt dat. "De eerste helft liep helemaal niet zoals wij wilden. We kwamen niet onder de pressie van Australië uit."

Een verklaring voor de matige start had Caldas niet. "Wij weten dat Australië zo speelt. Dat is herkenbaar en niet nieuw. Zij begonnen agressief, vraten het kunstgras op. En wij konden dat niet matchen. Maar je moet altijd naar jezelf kijken. Niet naar het andere team. Jezelf vragen: wat doen wij niet goed?"

Britten verhoren Portugezen in zaak-McCann

Britse politieagenten die de verdwijning van het meisje Madeleine McCann in Portugal onderzoeken, mogen van de Portugese politie acht mogelijke verdachten verhoren. Dat meldde de BBC vrijdag. Eerder wees de Portugese justitie nog Britse verzoeken daartoe af.

Onder de acht bevinden zich drie veroordeelde drugsdealers. Zij zouden betrokken zijn bij inbraken in het gebied rond Praia da Luz in de dagen voordat McCann daar verdween. In de uren na de verdwijning belden de drie mannen meerdere malen met elkaar. Enkele andere verdachten zouden werkzaam zijn geweest in het vakantiepark waar de familie McCann verbleef.

Sinds maandag doen de Britse politiemensen onderzoek op een stuk grond vlak bij het resort waaruit ze verdween. Een van de onderzoekstenten zou staan boven een gat in de grond dat was afgedekt met ijzer. Het destijds 3-jarige Britse meisje verdween in 2007 in de badplaats.

. 

[RG] Frans duo verovert dubbelspeltitel

Julien Benneteau en Edouard Roger-Vasselin hebben zaterdag de titel gepakt in het dubbelspel op Roland Garros. De Fransen, als elfde geplaatst, waren in de finale in Parijs met 6-3, 7-6 (1) te sterk voor het Spaanse duo Marcel Granollers en Marc Lopez (12).

Voor Benneteau en Roger-Vasselin is het de eerste grandslamtitel in hun loopbaan. Ze zijn het eerste Franse team dat voor eigen publiek wint sinds Yannick Noah en Henri Leconte in 1984.

Fontijn Europees kampioene boksen

Nouchka Fontijn is vandaag in Boekarest Europees kampioene boksen geworden. De amateur greep de titel in de klasse tot 75 kilogram.

In de finale klopte Fontijn de Duitse Sarah Scheurich. De juryleden waren anoniem in hun oordeel, de uitslag was dan ook 3-0. Voor Fontijn is het haar eerste Europese titel. In 2011 verloor ze in Rotterdam in de finale.

Voor Fontijn staat nu alles in het teken van de Olympische Spelen van 2016 in Rio. De afgelopen jaren was dat moeizaam door onenigheid tussen haar en de boksbond over het trainingsprogramma. Dat is nu bijgelegd is sinds afgelopen maart maakt ze weer deel uit van de nationale selectie.

Meer Mass Effect 4 info op E3?

Dat Mass Effect 4 in ontwikkeling is, wisten wij al. Maar krijgen wij meer informatie tijdens deze E3? De kans is groot, aangezien Mass Effect 4 Studio Director Yanick Roy aanwezig zal zijn op de E3 van dit jaar.

Het zal vreemd aanvoelen voor meneer Yarnick, aangezien hij al acht jaar niet meer aanwezig is geweest op dit evenement. Hopelijk kondigt Yarnick zelf een trailer aan of kunnen wij antwoorden verwachten op vragen als: is het een sequel of een prequel? Komt Shepard er nog in voor? Heet het Spel Mass Effect: Contact? We zullen allemaal nog even wat geduld moeten opbrengen voordat wij de antwoorden hebben op deze of andere vragen.

                         Mass Effect 4 Twitter

[WK Hockey] Oranjevrouwen met moeizame zege naar halve finales

De Oranjevrouwen hebben zich zaterdagavond geplaatst voor de halve finale van het WK. In een spannend duel tegen Australië trok Nederland pas in het slotfase aan het langste eind: 2-0.

Na drie gemakkelijke overwinningen, moest Nederland tegen de Hockeyroos vol aan de bak. Australië begon uiterst fel aan het duel, zette de verdediging van Oranje goed onder druk en dook in de eerste vijf minuten liefst drie keer gevaarlijk op voor het doel van Joyce Sombroek. De goalie – die dit toernooi nog geen doelpunt hoefde te slikken – trad echter handelend op.

Nederland versierde daarentegen weinig grote kansen. De enige mogelijkheid in de eerste helft was voor Kim Lammers. De spits wachtte – na goed voorbereidend werk van Lidewij Welten – alleen te lang met schieten. Ondertussen mochten de Australiërs het via drie corners en wat veldkansen proberen, maar het vizier van de Hockeyroos stond niet op scherp. Beide ploegen gingen rusten met de brilstand op het scorebord, waarbij de verhoudingen duidelijk waren: Australië had vier schoten op doel gehad, Nederland slechts nul.

Het duurde na rust lang voordat hier verandering in kwam. Oranje mocht tot twee keer toe aanleggen voor een strafcorner, maar Maartje Paumen pushte beide pogingen naast. Ook de tip-in-poging van Kelly Jonker ging voorlangs. Na een grote mogelijkheid van Ashleigh Nelson, was het aan de andere kant wel raak. Na een mooie rush van Jonker, tipte Lammers de 1-0 binnen. Nederland bloeide op en nam het doel van de Australische sluitpost Wells vervolgens onder vuur. Naomi van As gooide uiteindelijk de wedstrijd definitief in het slot, door de 2-0 op haar naam te schrijven. 

Europese titel voor Meppelink en Van Iersel

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel zijn in Cagliari Europees kampioen beachvolleybal geworden. Het als zesde geplaatste duo was in de finale te sterk voor de Zwitsers Tanja Goricanec en Tanja Hüberli met 2-0: 21-17, 21-16.

Voor Van Iersel is het haar tweede Europese titel. In 2012 won ze in Scheveningen met Sanne Keizer. Dat zijn tevens de enige twee titels die door een Nederlands vrouwenduo gewonnen werden.

'Sony's nieuwe horrorgame gelekt'

Er zijn geruchten dat Sony Bend bezig is met een horrorgame voor de PS4. Volgens een insider zijn de onderstaande gelekte screenshots van de alfaversie. Het gaat waarschijnlijk om een open wereld zonder zombies.

Bend Studio, ook wel Sony Bend genoemd, is bezig met een nieuw spel. Hun grootste succes is de Syphon Filter-serie. Daarom werd er lang gedacht, dat hun project de nieuwe Syphon Filter zou zijn. Toen dat niet bleek te kloppen, hoopte men dat zij KILL STRAIN aan het maken waren. Sony heeft het merk KILL STRAIN gedeponeerd en niemand weet wat het is. Bend beweert ook niet te weten wat KILL STRAIN IS. Wel weten ze zeker dat zij er niet mee bezig waren. Nu gokken de fans op een horrorgame.

Degene die deze afbeeldingen publiceerde, Ahsan Rasheed, is beter bekend als Thuway. Hij is iemand die vaak met betrouwbare nieuwtjes komt. Het bericht dat Bend een horror aan het maken is, kreeg hij door van twee onafhankelijke bronnen.Er wordt op basis van de plaatjes gesuggereerd, dat het spel geschikt zal zijn voor VR. Het is niet zeker of dit spel getoond zal worden op de E3.

Sony Horror 1

Sony Horror 2

Sony Horror 3

Sony Horror 4

Sony Horror 5

Sony Horror 6

Sony Horror 7Sony Horror 8

Sony Horror 9

Sony Horror 10

VS zeggen meer hulp Oost-Europa toe

De Verenigde Staten hebben zaterdag financiële hulp toegezegd aan Moldavië en Georgië. Het hulppakket werd bekendgemaakt door de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Hij was in Kiev bij de beëdiging van de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko.

Moldavië en Georgië willen beide een associatieverdrag met de Europese Unie sluiten. In totaal maken de VS bijna zes miljoen euro vrij om de 'Europese aspiraties' van Moldavië te helpen verwezenlijken. Georgië kan 3,6 miljoen euro aan financiële steun tegemoet zien.

Eerder heeft de Amerikaanse president Barack Obama al bekendgemaakt dat de VS de militaire mogelijkheden van landen die grenzen aan Rusland, maar geen lid van de NAVO zijn te willen vergroten. Dit geldt ook voor Moldavië en Georgië.

Pizzeria uitgebrand in Brielle

Een pizzeria in Brielle, ten westen van Rotterdam, is zaterdagochtend uitgebrand. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur omliggende oude panden bereikte, zegt een brandweerwoordvoerder.

De brand in de pizzeria aan de Turfkade werd rond 09.00 uur ontdekt. Er waren toen geen mensen in het pand en er vielen geen gewonden. Omdat het pand in het centrum aan de kade tussen oude gebouwen lag werd veel materieel gestuurd. Rond 10.45 uur was de brand onder controle. Van het pand is weinig over.

'Mick Jagger heeft nieuw liefje'

Mick Jagger is gespot met een nieuwe vlam. De 70-jarige rocker heeft een jonge donkerharige vrouw aan de haak geslagen, schrijven Britse media op basis van The Sun. De boulevardkrant heeft foto's in handen gekregen waarop de twee knuffelend te zien zijn op het balkon van een hotel in Zwitserland, waar de Rolling Stones onlangs optraden.

Wie de jongedame is, is onbekend. Ze zou Jagger hebben ontmoet in een Zwitserse nachtclub en de daarop volgende twee dagen met hem hebben doorgebracht in zijn hotel. Nog geen drie maanden geleden verloor de zanger zijn vriendin L'Wren Scott, met wie hij dertien jaar een relatie had. Ze pleegde op 49-jarige leeftijd zelfmoord.

Jagger en zijn Rolling Stones-bandleden bevinden zich momenteel in Nederland. De rockers geven zaterdag een optreden op Pinkpop.

Sijsling verliest van Baghdatis in Nottingham

Igor Sijsling is zaterdag in de halve finale van het challengertoernooi in Nottingham uitgeschakeld. De Nederlandse tennisser, die als eerste was geplaatst, verloor in twee sets van de Cyprioot Marcos Baghdatis met 6-4 en 6-2. Baghdatis neemt het in de eindstrijd op tegen Marinko Matesevic of Gilles Muller.

Het was de tweede halvefinaleplaats van Sijsling dit jaar. In februari reikte hij in Rotterdam tot de laatste vier. De 26-jarige Amsterdammer vertrekt nu naar Londen, waar hij in actie komt op het gras van Queen's. In de eerste ronde stuit hij op de Rus Dmitry Tursunov.

[WK Hockey] Vrouwen Nieuw-Zeeland winnen gemakkelijk van Japan

Nieuw-Zeeland heeft het vierde duel tegen Japan in het GreenFields Stadion winnend afgesloten. De vrouwen versloegen Japan zaterdagavond met 1-4. Japan blijft daardoor steken op één punt, Nieuw-Zeeland heeft na deze overwinning zes punten.

Nieuw-Zeeland nam in de openingsfase het initiatief en kreeg al na drie minuten een strafcorner. De corner werd fout gestopt, maar er volgde een nieuwe corner. Ook hier kwam geen doelpunt uit. De derde kans op een voorsprong via een strafcorner grepen de Kiwi’s wel. Sophie Cocks tipte de bal achter de Japanse goalie Yuka Yoshikawa. Een droomstart dus voor de Nieuw-Zeelandse vrouwen, die na vijf minuten met 0-1 voor stonden.

Aan deze droomstart gaven ze in de eerste helft geen vervolg. Japan stond met elf man in de eigen cirkel en moest het hebben van een harde bal die de spitsen bereikte. Ook Nieuw-Zeeland nam deze speelstijl over en pompte de ballen de cirkel in. Rose Keddell verliet geblesseerd het veld na een harde slag op haar duim. Ze keerde niet meer terug.

Nieuw-Zeeland opende ook de tweede helft sterk en binnen drie minuten was het raak. Anita Punt sleepte de Kiwi’s fantastisch naar een 0-2 voorsprong. Binnen een minuut scoorde Katie Glynn ook het derde doelpunt voor de Blacksticks. De Japanse goalie Yoshikawa bleef geblesseerd achter. Sluitpost Ryoko Oie keepte de resterende minuten voor Japan.

De Aziaten leken nog even terug te komen na een slim genomen bully. Hazuki Nagai werkte de bal achter goalie Sally Rutherford. Twee minuten voor tijd maakte Punt haar tweede doelpunt van de wedstrijd. Ze scoorde met haar backhand, 1-4.

Spakenburg pakt titel ondanks nederlaag bij AFC

Spakenburg heeft het algeheel landskampioenschap voor amateurs voor zich opgeëist. De Utrechtse ploeg ging zaterdag weliswaar met 3-2 onderuit bij AFC, maar had vorige week op eigen veld al met 4-1 gewonnen.

Spakenburg kwam in Amsterdam tot twee keer toe terug van een achterstand. In blessuretijd liep de ploeg alsnog tegen een nederlaag aan door een benutte strafschop, maar de titel kwam niet in gevaar.

IJsselmeervogels, de stadgenoot en aartsrivaal van Spakenburg, greep eerder op de dag naast de beker voor amateurs. ASWH was na verlenging met 1-0 te sterk en neemt het daardoor begin volgend seizoen in de Supercup op tegen Spakenburg.

Boodschappen in supermarkt goedkoper

Boodschappen bij de zes grote supermarkten zijn in de afgelopen maanden een stuk goedkoper geworden. Dat meldt het televisieprogramma Kassa zaterdag op basis van eigen onderzoek. Vooral koffie, aardappelen en perssinaasappelen zijn minder duur.

Kassa vergelijkt regelmatig de prijzen van de Aldi, Albert Heijn, C1000, Jumbo, Lidl en Plus met elkaar door overal precies dezelfde boodschappen te halen. Volgens het programma zijn alle winkels 'euro's' goedkoper geworden. Bij Aldi is vergeleken met september zelfs sprake van een daling van ruim negen procent. Die supermarkt is met een volle tas van 39,76 euro ook meteen de goedkoopste. De duurste tas is van Albert Heijn: 56,40 euro.

Volgens supermarktdeskundige Paul Moers heeft de prijsverlaging niet alleen met de crisis te maken maar ook met de omzetdaling. "De concurrentie neemt toe. De prijzen bij Aldi zijn flink gedaald. Die supermarkt is in paniek", aldus Moers. "Lidl doet het erg goed en voor Aldi is er maar een remedie: de prijzen verlagen."

Twee zwaargewonden bij camperbrand A15

Bij een ongeluk met een camper op de A15 zijn zaterdagavond twee mensen gewond geraakt. Ze liepen ernstige brandwonden op toen hun wagen door nog onbekende oorzaak in brand vloog, meldt de brandweer.

De slachtoffers zijn met brandwonden aan gezicht, armen en bovenlichaam naar een ziekenhuis vervoerd. Een hond overleefde de camperbrand niet. Een inzittende kat is gevlucht.

Het vuur ontstond rond 19.30 uur tussen Dodenwaard en Andelst. De weg is daar deels dicht.

Schotten verdeeld over onafhankelijkheid

De kiezers in Schotland zijn er nog niet over uit of het land zich onafhankelijk van de rest van Groot-Brittannië moet verklaren. Uit een peiling van de Financial Times blijkt dat 47 procent van de volwassenen tegen de onafhankelijkheid is. Veertig procent daarentegen is er juist voorstander van.

De Schotten gaan op 18 september naar de stembus om zich uit te spreken over de onafhankelijkheid. Hoewel de rest van Groot-Brittannië geen stem heeft, blijkt uit onderzoek van de Financial Times dat Engeland en Wales niet graag zouden zien dat de Schotten hun eigen weg gaan. Als Schotland daar toch voor kiest, dan zien de Engelsen en de 'Welshmen' liever niet dat er nog met het Britse pond betaald kan worden.

'Mobiele dekking 112 moet naar honderd procent'

De mobiele dekking van het alarmnummer 112 moet overal in het land honderd procent zijn. Dat zegt commissaris van de koning in Overijssel Ank Bijleveld (CDA) zaterdag in Eenvandaag. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zou daarvoor de wet moeten aanpassen, vindt ze.

"Er staat in de wet dat honderd procent dekking niet hoeft, dus dat kan hij zo niet afdwingen. Maar wat mij betreft kan hij dat wel veranderen naar honderd procent. Daar wil ik hem toe oproepen, want ik vind dit niet acceptabel", aldus Bijleveld.

In de oostelijke grensstreek leven al langer zorgen over de bereikbaarheid van 112. Dat leidde vorige maand tot Kamervragen van PvdA en CDA maar Opstelten kon een honderd procent dekking niet garanderen. Hij beval mensen om in noodsituaties met een vaste lijn te bellen.

Volgens Bijleveld neemt Opstelten de ernst van de problemen niet serieus en is dat een zorgelijke ontwikkeling. "Het gaat om levensbedreigende situaties en het gaat om hulpdiensten die dingen moeten uitwisselen. Dat moet in het hele land goed geregeld zijn", zegt ze.

Battlefield: Hardline nu te pre-orderen

Amazon heeft Battlefield: Hardline in haar catalogus opgenomen, dus je kunt het nu pre-orderen. Het spel is beschikbaar voor de pc, PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One.

Battlefield: Hardline wordt, in tegenstelling tot alle andere Battlefield-games, niet door Dice ontwikkeld maar door de Dead Space-developer Visceral Games. Ondanks de wisseling van ontwikkelaar en setting komt ‘Carrier Assault’ weer terug. Andere modi zijn ‘Blood Money’ en ‘Bomb Squad’. ‘Downtown’ is op dit moment de enige bekende mapnaam.

Meer informatie wordt verwacht op de komende E3.

Ronaldo hervat groepstraining Portugal

Cristiano Ronaldo heeft zaterdag de groepstraining van het Portugese team hervat. De aanvaller kampte de afgelopen periode met klachten aan zijn bovenbeen en knie, maar lijkt fit voor het openingsduel op het WK tegen Duitsland. Het is pas de eerste keer dat Ronaldo volledig kan meetrainen.

Ook Raul Meireles, die lichte klachten had, keerde terug op het trainingsveld. Pepe werkte een individuele sessie af. De selectie van bondscoach Paulo Bento oefent dinsdag in New Jersey nog tegen Ierland. Het WK-duel tegen Duitsland is op 16 juni. De Verenigde Staten en Ghana zijn de andere tegenstanders in poule G.

[F1] Uitslag kwalificatie GP van Canada

Nico Rosberg begint morgen tijdens de Grand Prix van Canada op poleposition. De Duitser wist zijn ploeggenoot Lewis Hamilton bijna acht honderdsten voor te blijven. Sebastian Vettel en Valtteri Bottas completeren de tweede startrij.

In Q1 liet Hamilton iedereen zijn achterste zien, aangezien hij zeven tienden van een seconde voorsprong had op de rest van het veld. De sessie eindigde echter met een rode vlag, nadat Marcus Ericsson spinde en zijn bolide tegen de muur parkeerde. Ook Pastor Maldonado kon Q1 niet volmaken, vanwege technische problemen.

In de tweede sessie stond Felipe Massa (Williams) geruime tijd bovenaan het lijstje, maar dat was snel gedaan toen de coureurs van Mercedes het gaspedaal indrukten. Ook in Q2 eindigde Hamilton uiteindelijk op de eerste plaats en leek het erop dat hij de pole enkel kon verliezen.

En dat gebeurde uiteindelijk ook. Het leek er namelijk op dat Rosberg het beste tot het laatst bewaarde. In zijn eerste run perste de Duitser er een tijd uit van 1.14:946 en haalde er na het tweede rondje nog zo'n zeven tienden vanaf. In beide gevallen kon Hamilton het tempo niet volgen en moest zichzelf tevreden stellen met de tweede plaats.

Uitslag kwalificatie:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:14.874   6
2 L. Hamilton Mercedes 1:14.953 +0:00.079 6
3 S. Vettel Red Bull 1:15.548 +0:00.674 6
4 V. Bottas Williams 1:15.550 +0:00.676 6
5 F. Massa Williams 1:15.578 +0:00.704 6
6 D. Ricciardo Red Bull 1:15.589 +0:00.715 6
7 F. Alonso Ferrari 1:15.814 +0:00.940 6
8 J. Vergne Toro Rosso 1:16.162 +0:01.288 6
9 J. Button McLaren 1:16.182 +0:01.308 6
10 K. Räikkönen Ferrari 1:16.214 +0:01.340 3
11 N. Hülkenberg Force India 1:16.300   10
12 K. Magnussen McLaren 1:16.310 +0:00.010 6
13 S. Perez Force India 1:16.472 +0:00.172 9
14 R. Grosjean Lotus 1:16.687 +0:00.387 9
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:16.713 +0:00.413 9
16 A. Sutil Sauber 1:17.314 +0:01.014 7
17 P. Maldonado Lotus 1:18.328   10
18 M. Chilton Marussia 1:18.348 +0:00.020 6
19 J. Bianchi Marussia 1:18.359 +0:00.031 5
20 K. Kobayashi Caterham 1:19.278 +0:00.950 8
21 M. Ericsson Caterham 1:19.820 +0:01.492 10
22 E. Gutierrez Sauber -:--.--- -:--.--- 0

Anjema grijpt naast brons op EK squash

Squasher Laurens-Jan Anjema heeft zaterdag naast de bronzen medaille gegrepen op het EK. In Valenciennes verloor de als derde geplaatste Hagenaar van de thuisspelende Grégoire Marche in vier games: 13-11, 12-10, 7-11 en 12-10.

Anjema had in de halve eindstrijd verloren van Grégory Gaultier, de titelverdediger en nummer één van de wereld. De 31-jarige Nederlander veroverde in 2011 brons op het EK, een jaar later werd hij al eens vierde.

Stiekema en Varenhorst niet naar halve finale EK

Beachvolleyballers Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst zijn er niet in geslaagd de halve finale van het EK te bereiken. De Nederlanders verloren zaterdag in de derde ronde in Cagliari met 2-0 van thuisspelers Paolo Nicolai en Daniele Lupo.

Stiekema en Varenhorst begonnen slecht. Het duo kwam in de eerste set al snel met 5-0 achter, waarna ze te geforceerd trachtten terug te komen en te veel fouten maakten. De Italianen liepen onbedreigd uit naar 21-9 en daarmee de setwinst.

In het tweede bedrijf gooiden de Nederlanders de schroom van zich af. Ze gingen tot 15-14 aan de leiding, maar daarna namen Nicolai en Lupo, die dit seizoen al twee toernooien wonnen, het initiatief over. Het werd uiteindelijk 21-16.

De Guzman traint apart bij Oranje

Het Nederlands elftal heeft zaterdag onder belangstelling van ruim honderd fans getraind. De mannen van bondscoach Louis van Gaal werkten in Rio de Janeiro een korte, open training af van een uur. In de warme zon verscheen de hele selectie op het veld, alleen de nog geblesseerde Jonathan de Guzman trainde apart. Oranje heeft in de middag nog een besloten training.

Tijdens de training werd Van Gaal luid toegejuicht toen hij tijdens een oefening niet blij was met de geleverde arbeid en luid schreeuwend het spel stillegde. Na de oefensessie bleef Arjen Robben, die gisteren nog alleen trainde, nog even alleen achter op het veld om samen te spelen met de ballenjongens van Flamengo, van wiens trainingscomplex Oranje gebruikmaakt.

De Nederlandse fans waren uiterst enthousiast om Oranje in Rio te zien. "We zijn hier niet specifiek voor het WK, maar het is toch schitterend om ze hier nu te zien voetballen", zegt de 27-jarige Matthijs. Veel vertrouwen in een goed toernooi hebben ze echter niet. "Als we de groepsfase doorkomen, is het in de achtste finales wel gedaan. Zeker als we tegen Brazilië moeten."

Golfverslaving zet aan tot diefstal

In de Noordwest-Amerikaanse staat Washington was een man zo toe aan een potje golf, dat hij zich genoodzaakt voelde de benodigdheden bijeen te stelen.

Hij ontvreemdde vermoedelijk bijna 10.000 dollar aan golfclubs en andere golfgerelateerde parafernalia uit een golfwinkel in het stadje Bremerton. Toen agenten een deel van de buit online aangeboden zagen worden, arresteerden ze woensdag de aanbieder onverwijld in het eveneens Washingtoniaanse Kirkland.

Volgens Steve Strachan, de lokale politiechef, is diefstal vaak het gevolg van verslavingen, maar is dit het eerste geval van 'wat lijkt op een golfverslaving' dat de politie tot op heden is tegengekomen. De man heeft op zijn brandende verlangen om te golfen na geen strafblad.

Bos sprint naar zege in Zeeland

Theo Bos heeft zondag de Ronde van Zeeland Seaports gewonnen. De renner van Belkin was na ruim 202 kilometer de sterkste in de massasprint in Goes. Landgenoot Ramon Sinkeldam van Giant-Shimano finishte als tweede, voor de Belg Michael van Staeyen.

Na vertrek uit Terneuzen gingen zeven renners het avontuur aan, onder wie Jasper Hamelink. Veel ruimte van het peloton kregen de vluchters echter niet en op negen kilometer van de aankomst was de samensmelting een feit.

Belkin bracht Bos in een zetel naar de streep, waarna de 30-jarige Alkmaarder het afmaakte. Het is de twaalfde seizoenszege voor de Nederlandse ploeg. Bos won eerder dit jaar vier ritten in de Ronde van Langkawi en pakte de eindzege in de World Ports Classic.

Sinkeldam werd vorig jaar ook al tweede in de Zeeuwse eendagskoers. Toen was de Duitser André Greipel hem te snel af.

Volleyballers winnen in vijf sets van Portugal

De Nederlandse volleyballers hebben in de World League Portugal verslagen. In Almere won de ploeg van bondscoach Edwin Benne zaterdag met 3-2: 25-21, 25-13, 19-25, 18-25 en 16-14.

De volleyballers waren in de derde set op weg naar een duidelijke 3-0 zege, maar de Portugezen kwamen halverwege sterk terug en dwongen een vierde set af. Nadat die ook naar Portugal was gegaan besliste Oranje het duel in het zinderde vijfde bedrijf in zijn voordeel.

Het was de tweede overwinning voor Oranje in groep E van de World League. Eerder werd een keer gewonnen en een keer verloren van Zuid-Korea. Nederland hoopt zich via een poule met verder Portugal en Tsjechië te plaatsen voor de laatste vier van het toernooi.

Dubbelslag Breschel in Luxemburg

Matti Breschel heeft zaterdag een dubbelslag geslagen in de koninginnenrit van de Ronde van Luxemburg. De Deen van Tinkoff-Saxo won de 205 kilometer lange etappe en neemt de leiderstrui over van de plaatselijke favoriet Jean-Pierre Drucker. De Fransman Rudy Molard werd tweede, voor Sergei Lagoetin uit Oezbekistan.

In de laatste van vier omlopen in Differdange viel Fränk Schleck aan op de Col de l'Europe, een klim op vijf kilometer van de aankomst. Na de top werd hij echter ingerekend. Breschel en zijn ploeggenoten Ivan Rovny en Oliver Zaugg hadden meer geluk. Alleen Molard en Lagoetin sprongen mee, waarna Breschel het karwei klaarde.

De 29-jarige Deen was vrijdag al de beste in de tweede etappe. De Ronde van Luxemburg eindigt zondag.

Titelprolongatie lonkt voor Luiten in Oostenrijk

Joost Luiten heeft op het Lyoness Open in Atzenbrugg een uitstekende derde ronde achter de rug. De Nederlandse titelverdediger leverde zaterdag een scorekaart in van 66 slagen, zes onder par. Hij stijgt daardoor van de vijfde naar de eerste plaats op het Oostenrijkse golftoernooi.

Luiten, die onder meer zeven birdies sloeg, verdedigt op de slotdag een voorsprong van twee slagen op thuisfavoriet Bernd Wiesberger, de winnaar van 2012. De Paraguayaan Fabrizio Zanotti staat vier slagen achter de Bleiswijker.

"Ik speelde vandaag op de eerste twaalf, dertien holes heel goed", zei Luiten na afloop. "Het had zelfs nog beter gekund, maar op de veertiende sloeg ik een bogey. Daarna ging het iets minder, maar slechts een bogey op deze baan is prima. Ik zit nu in een positie waarin ik wil zitten."

Na een matige eerste ronde in Oostenrijk bezette Luiten de 34e plaats en leek titelprolongatie er niet in te zitten. Op de tweede dag herstelde hij zich echter met een ronde van vijf onder par.

Kameroen wint nipt van Moldavië

Kameroen heeft zijn laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het WK in Brazilië gewonnen. De Afrikanen versloegen Moldavië zaterdag in Yaoundé met 1-0 door een doelpunt in de dertigste minuut van Edgar Salli. Bij Kameroen speelde onder anderen oud-Ajacied Eyong Enoh de hele wedstrijd.

De Afrikanen speelden vorige week zondag al knap gelijk in en tegen Duitsland. Op het WK treffen ze in groep A Brazilië, Kroatië en Mexico.

België naar kwartfinale World Cup of Darts

De darters van België hebben zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van de World Cup of Darts. De gebroeders Huybrechts wonnen met 2-0 van Oostenrijk. 

Kim Huybrechts verloor één leg tegen Mensur Suljovic (4-1) en oudere broer Ronny won met 4-0 van Rowby-John Rodriguez. Noord-Ierland won gemakkelijk van Japan, het werd 2-0. Michael Mansell won met 4-1 van Haruki Muramatsu en  Brendan Dolan - Morihiro Hashimoto werd 4-2. 

Wales had het een stuk lastiger tegen Polen. Pas in de beslissende leg van de koppelwedstrijd viel de beslissing. Mark Webster verloor met 3-4 van Krzysztof Chmielewski, maar Richie Burnett versloeg Krzysztof Strozyk met 4-2. In de koppelwedstrijd kwam Wales met 3-0 voor, maar Polen kwam terug tot 3-3. In de beslissende leg opende Webster met 180 en Burnett maakte het af met een finish van 112. 

De laatste wedstrijd van de middag ging tussen Singapore en Zuid-Afrika. Het Zuid-Afrikaanse koppel Devon Petersen en Graham Filby wisten pas in de laatste leg van de koppelwedstrijd af te rekenen met Paul & Harith Lim. 

Vanavond komen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen in actie. De Nederlanders spelen tegen Spanje. Van Gerwen moet eerst tegen Antonio Alcinas. Daarna speelt Barney tegen Carlos Rodriguez. Mochten beide landen één wedstrijd winnen, dan volgt een beslissende koppelwedstrijd. 

De andere wedstrijden in de tweede ronde zijn Australië - Hong Kong, Schotland - Zweden en Engeland - Verenigde Staten. Zondag worden de kwartfinales, halve finales en finale gespeeld.

[RG] Sharapova pakt titel na zege op Halep

Maria Sharapova heeft voor de tweede keer in haar loopbaan Roland Garros gewonnen. De Russin versloeg de 22-jarige Roemeense Simona Halep in de finale in meer dan drie uur met 6-4, 6-7 (5) en 6-4.

Sharapova, die het toernooi in Parijs in 2012 voor het eerst won, heeft nu vijf grandslamtitels op haar naam staan. Ze was op alle vier grandslamtoernooien al een keer de beste.

Sharapova kwam tegen Halep, die haar eerste grandslamfinale speelde, moeizaam uit de startblokken. De Russin werd op haar eerste servicebeurt gelijk gebroken en zag Halep vervolgens op een 2-0 voorsprong komen. Sharapova leek toen pas aan haar wedstrijd te beginnen. Ze brak Halep tweemaal en pakte vijf games op rij.

De Roemeense kwam vervolgens met een break weer terug in de set, maar ze kon vervolgens haar eigen servicebeurt niet behouden. De eerste set ging zo met 6-4 naar Sjarapova.

De Russin bleef in de tweede set agressief tennissen en pakte een 2-0 voorsprong. Halep bleek echter niet uit het veld geslagen en kwam zelfs op een 5-4 voorsprong. Ze wist de buitenkans op setwinst echter niet te verzilveren en leverde haar service in. Nadat beide vrouwen elkaar nogmaals hadden gebroken gingen ze op voor een tiebreak. Halep maakte daarin een kleine achterstand goed en dwong een derde set af.

In de onvoorspelbare derde set braken de vrouwen elkaar onmiddellijk nog een keer. Nadat Sharapova daarna nogmaals door Haleps service heen was gebroken leek de Russin dan eindelijk echt op weg naar de zege. Na nog eens een break voor beide vrouwen ging Sjarapova op 5-4 serveren voor toernooiwinst. Dit keer maakte ze geen fout en verzilverde ze haar eerst wedstrijdpunt.

De strijd tussen Sharapova en Halep was de eerste driesetter in een vrouwenfinale in Parijs sinds 2001. Jennifer Capriati versloeg Kim Clijsters destijds in de derde set met 12-10, waarna de finale twaalf keer in twee sets werd beslist.

[WK Hockey] Aussies halve finalist na masterclass tegen Engeland

De Australische mannen hebben zich zaterdagmiddag overtuigend gekwalificeerd voor de halve finale van het WK. De nog ongeslagen Aussies maakten met 5-0 gehakt van het kansloze Engeland, dat maandag in een onderlinge confrontatie met België uitvecht wie de andere halve finalist wordt. De 4-0 van Kieran Govers was een wonderschoon doelpunt.

Het was al vier uur ‘s middags, maar de Engelsen sliepen nog toen ze al na 27 seconden de eerste draai om hun oren kregen van Matt Gohdes. De Australiër kreeg de bal aangespeeld na slordig balverlies van de Engelse defensie, waarna hij de cirkel binnendribbelde en meteen doeltreffend uithaalde: 1-0. Dat was overigens niet het snelste doelpunt van het toernooi. De mannen van Nieuw-Zeeland scoorden al na tien seconden tegen Zuid-Korea.

Gedurende de eerste helft voerde Australië de score verder op. Liam de Young was er als de kippen bij om de rebound van een strafcorner te benutten en voor Jamie Dwyer was het een koud kunstje om geheel vrijstaand de 3-0 binnen te tikken. Beide treffers werden aangevochten door Engeland, maar de videoscheidsrechter keurde ze goed.

Op slag van rust tilde Kieran Govers de stand naar 4-0 met veruit de mooiste treffer van de wedstrijd. De Australiër werkte een prachtige hoge pass, die Mark Knowles net over de middellijn had gegeven, vanuit de lucht in één keer in het doel. De verbouwereerde supporters in het Kyocera Stadion trakteerden hem op een staande ovatie.

In de tweede helft werd het allemaal nog erger voor de uitgebluste Engelsen, die opnieuw geen schijn van kans hadden. Aran Zalewski dribbelde in de cirkel langs de slap duellerende verdedigers alsof ze er niet stonden en maakte er 5-0 van. Vervolgens klonk er nog regelmatig ‘oeh’ en ‘ah’ vanaf de tribune, maar de Aussies leken de Engelse vernedering al groot genoeg te vinden.

Kleinere F1-teams tegen schrappen vrijdagtraining

De kleinere teams in de Formule 1 zijn tegen het schrappen van de vrije training op de vrijdagochtend. De Strategy Group, bestaande uit de grote teams, keurde deze maatregel goed om kosten te besparen, maar de kleine renstallen zijn hiervan niet overtuigd.

Force India's technisch directeur Andrew Green is er duidelijk over. "Vanuit ons oogpunt zien we geen enkele kostenbesparing. We hebben altijd gekeken of we de eerste vrije training konden gebruiken om jonge rijders ervaring op te laten doen en voor ons was dat een inkomstenbron en als we dat verliezen dan is dat een gevoelige tik voor ons. Het heeft impact op onze technische mogelijkheden en vanuit dat licht bekeken denk ik niet dat het kosten bespaart."

Ook Sauber is het hier mee eens. Giampaolo Dall'ara: "Ik kan niets over kostenbesparingen zeggen, maar technisch gezien is baantijd voor een teams als het onze erg kostbaar. We zijn meer dan andere teams gelimiteerd in het simulatiewerk, dus tijd op de baan is erg belangrijk voor ons."

'Gemeenten willen uitstel afschaf statiegeld'

De gemeenten willen het besluit over afschaffing van statiegeld op plastic flessen uitstellen. Dat meldt het Radio 1-programma Argos zaterdag op basis van een conceptbrief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan het ministerie van Milieu.

De gemeenten vinden dat er nog te veel onduidelijkheden bestaan over de toekomstige inzameling van plastic en willen de beslissing vooruitschuiven naar 1 januari 2016.

In 2012 ondertekende de VNG tezamen met de verpakkingsindustrie en de toenmalige staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) de zogeheten Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022. Daarin werden afspraken gemaakt waaraan voldaan moest worden voordat het huidige statiegeldsysteem mocht worden afgeschaft.

Volgens de gemeenten zijn er inmiddels grote stappen gemaakt maar is het nog niet geheel helder of aan alle afspraken is voldaan. Op 18 juni wordt in de Tweede Kamer weer gepraat over de afschaf van statiegeld.

Bonussen Spaanse ploeg wekken woede politici

De bonussen die de Spaanse voetballers ontvangen bij het winnen van het WK leiden tot woede bij Spaanse politici. Pablo Martin Pere en Susana Ros noemen de premie van 720 duizend euro per speler disproportioneel en met oog op de economische crisis 'een belediging voor burgers'. Laia Ortiz gaat de zaak in het parlement aankaarten.

Aanvoerder Iker Casillas en vice-aanvoerder Xavi Hernandez sloten dinsdag namens de spelersgroep een deal met de Spaanse voetbalbond over de premie, die hoger is dan in 2010. Toen ontvingen alle spelers zeshonderdduizend euro voor het winnen van de wereldtitel.

De spelers van het Nederlands elftal verdienen beduidend minder aan een eventuele wereldtitel in Brazilië. Zij krijgen naar verluidt 270 duizend euro per speler. De FIFA keert ruim 25 miljoen euro uit aan de winnaar van het WK.

Gordon grijpt in om ophef website alter ego

De verhalen die op Goor Draait Door worden gepubliceerd gaan voortaan eerst langs het management van Gordon. Deze week ontstond de nodige ophef over berichten op de entertainmentwebsite rond het brutale alter ego van de zanger, Goor.

Onder meer de gages van De Toppers werden onthuld en Henny Huisman werd bestempeld als 'zwaar over de houdbaarheidsdatum'. "Dit soort gevoelige berichten moet voortaan eerst langs mijn management", laat Gordon zaterdag weten aan RTL Boulevard.

In een eerdere verklaring benadrukte hij al dat Goor 'een stripfiguur, een afgeleide van mij als showbizz- en tv-personality' is en de website wordt gerund door 'een professionele en goed ingevoerde sport- en entertainmentredactie die Goor als spreekbuis gebruiken'.

Uitslag derde vrije training Canada

Lewis Hamilton heeft ook in de derde vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd gereden. De Mercedes-coureur was in een tijd van 1.15,610 ruim sneller dan de verrassende nummer twee Felipe Massa. Achter de Williams-coureur klokte Mercedes-rijder Nico Rosberg de derde tijd.

Net als gisteren verremden veel coureurs zich of kwamen even naast de baan te staan. De enige die van een spin echt hinder ondervond was Sauber-coureur Esteban Gutierrez. De Mexicaan stond bij bocht vier en veroorzaakte even een rode vlag. De auto was echter snel weggehaald, maar voor de coureur betekende dit einde sessie en een laatste plaats in deze training.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:15.610   18
2 F. Massa Williams 1:16.086 +0:00.476 16
3 N. Rosberg Mercedes 1:16.120 +0:00.510 20
4 F. Alonso Ferrari 1:16.488 +0:00.878 15
5 D. Ricciardo Red Bull 1:16.504 +0:00.894 15
6 K. Räikkönen Ferrari 1:16.528 +0:00.918 22
7 V. Bottas Williams 1:16.684 +0:01.074 20
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:16.820 +0:01.210 21
9 J. Vergne Toro Rosso 1:16.824 +0:01.214 19
10 S. Vettel Red Bull 1:16.884 +0:01.274 15
11 N. Hülkenberg Force India 1:16.944 +0:01.334 17
12 K. Magnussen McLaren 1:16.993 +0:01.383 19
13 R. Grosjean Lotus 1:17.121 +0:01.511 21
14 S. Perez Force India 1:17.188 +0:01.578 19
15 P. Maldonado Lotus 1:17.224 +0:01.614 21
16 J. Button McLaren 1:17.360 +0:01.750 23
17 A. Sutil Sauber 1:17.900 +0:02.290 23
18 J. Bianchi Marussia 1:18.518 +0:02.908 25
19 M. Chilton Marussia 1:18.525 +0:02.915 19
20 M. Ericsson Caterham 1:19.865 +0:04.255 23
21 K. Kobayashi Caterham 1:20.227 +0:04.617 14
22 E. Gutierrez Sauber 1:22.388 +0:06.778 6

Postcode Loterij blijft neushoornproject steunen

De Nationale Postcode Loterij (NPL) blijft achter het project tegen neushoornstroperij in Zuid-Afrika staan. Dat laat de loterij zaterdagmiddag weten in een reactie op berichtgeving van NRC Handelsblad dat het een zinloze onderneming zou zijn.

"Wij hebben alle vertrouwen in een succesvolle uitrol van het project en hopen van harte dat de uitroeiing van de neushoorn definitief een halt kan worden toegeroepen", schrijft de NPL in een verklaring. Het impregneren van neushoornhoorns met een mengsel van chemicaliën is daar 'nadrukkelijk' nog steeds deel van.

NRC berichtte zaterdag dat de loterij ruim veertien miljoen euro heeft uitgegeven aan het project waarvan volgens wetenschappers bekend was dat het niet werkt. Het gifmengsel zou door de hoorn moeten worden opgenomen, waardoor deze waardeloos wordt. Daar is echter nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

De loterij zegt dat er in dergelijke projecten vaak gebruikt wordt gemaakt van 'innovatieve methodes die nog niet op grote schaal zijn uitgeprobeerd'. "En dit laatste zorgt dus ook dat de uitvoering van dit type projecten risico's kent. In het geval van de neushoorn is duidelijk dat niets doen geen optie is als we willen dat het dier niet binnen tien jaar uitsterft."

De uitgegeven 14,4 miljoen euro is overigens niet alleen voor het waardeloos maken van de hoorns. Zo worden ook bestaande methodes, zoals het werken met drones en speurhonden, opgeschaald.

Nederlandse film Forever After naar VS

Forever After beleeft op 19 juni zijn wereldpremière op het Palm Springs International Shortfest in Californië. De Nederlandse korte film is geselecteerd voor de competitie van het festival. De productie dingt daardoor mee naar een plek op de shortlist van de Oscar voor beste korte film.

Het tragikomische Forever After is een portret van verwarde afgestudeerde jongeren in Amsterdam, verteld door de ogen van de hoofdpersoon Sara. Ze is werkloos, stuurloos en heeft bovendien een grote pechdag. De hoofdrol is voor Lisa Smit, de regie van Charlotte Scott-Wilson.

Komiek Tracy Morgan op intensive care na ongeluk

Tracy Morgan ligt op de intensive care. De 45-jarige komiek, onder meer bekend van de komedieserie 30 Rock, is gewond geraakt bij een auto-ongeluk in New Jersey.

Morgan bevond zich met zes anderen in een luxe bus die zaterdagochtend op de snelweg betrokken was bij een groot ongeval. In totaal kwamen zes voertuigen in botsing. Een van passagiers die met Morgan reisde overleed, de komiek is in kritieke toestand opgenomen in het Robert Wood Johnson University Hospital Center.

Morgan was naast 30 Rock op televisie te zien in Saturday Night Live. Op het witte doek speelde hij onder meer in Superhero Movie en Cop Out.

[WK Hockey] Indiase mannen te sterk voor Maleisië

De mannen van India hebben het Aziatische onderonsje tegen Maleisië met 3-2 gewonnen. Het was de eerste overwinning van de ploeg van bondscoach Terry Walsh op dit WK. Maleisië moest noodgedwongen aantreden zonder Hafifi Hanafi. De Maleisiër liep in de wedstrijd tegen Engeland een schouderblessure op, waardoor hij tijdens het WK niet meer in actie komt.

Maleisië nam in de eerste minuten het initiatief en stormde een aantal keer richting het Indiase doel zonder echt gevaarlijk te worden. Daarna nam India het heft in handen en drukte Maleisië terug op eigen helft.

De Indiërs kwamen na een kwartier verdiend op voorsprong door een doelpunt van Jasjit Singh Kular. De tweede aan India toegekende strafcorner werd slecht gestopt, maar de bal eindigde met een omweg bij Kular die in vrije positie de bal achter doelman Kumar Subramiam sloeg.

India bleef sterker, creëerde een aantal kansen, maar scoorde niet. Zo schoot Sunil Sowmarpet Vitalacharya, over en stuitte voormalig Bloemendaal-speler Sardar Singh op de Maleisische sluitpost.

Ook na rust ging India op zoek naar een tweede treffer. Sowmarpet Vitalacharya sprintte zijn directe tegenstander eruit, verschafte zich een prima schotkans maar schoot naast. Het doelpunt viel aan de andere kant. Razie Abd Rahm scoorde uit een strafcorner de gelijkmaker.

Even later kreeg Maleisië opnieuw een strafcorner. Deze werd slecht gestopt waarna India razendsnel counterde en Akashdeep Singh doeltreffend uithaalde. Twee minuten later was Singh opnieuw het middelpunt van de Indiase vreugde: 3-1.
In de slotfase bracht Marhan Jalil nog de spanning terug met het tweede Maleisische doelpunt, maar Maleisië kon in de resterende minuten niets meer forceren.

Turk elektrocuteert vrouw om baren meisje

Een 29-jarige Turk baalde als een stekker dat zijn vrouw alweer het lef had om een meisje te baren. Vier jaar eerder deed zij dit ook al. Om haar dit walgelijke gedrag voor eens en altijd af te leren sloot de Turk haar aan op het lichtnet terwijl ze sliep, meldt Al Arabiya News.

Onderwijl hij zijn eega het licht liet zien belde hij de politie. Volgens de transcript van dat telefoontje ging het gesprek als volgt:

Turk: Ik vermoord iemand.
Politie: Wie dan?
Turk: Ik vermoord mijn vrouw op dit moment.
Politie: Heb je haar al vermoord of ga je haar nog vermoorden?
Turk: Ze is nog niet dood, maar ik zet de moord door als het halal is.
Politie: Heeft u een probleem met uw vrouw?
Turk: Ik vermoord mijn vrouw en jij vraagt of er een probleem is?
Politie: Oké, wacht even dan stuur ik een team.

Helaas voor de vrouw kwam het team te laat om nog iets voor de vrouw te kunnen doen. Wegens het naar de hoogste rechter sturen van zijn vrouw mag de Turk voor een aardse rechter een en ander uitleggen.

De advocaat van de zelfbenoemde Turkse beul probeert de schuld af te schuiven op de achterlijkheid van de beambte die de telefoon opnam. De advocaat stelt dat als de post bemand was geweest door een ambtenaar met betere verstandelijke vermogens de vrouw nu nog had geleefd.

[WK Hockey] Spanje grijpt laatste strohalm niet en verliest van België

De mannen van Spanje zijn zaterdag uitgeschakeld op het WK. De Zuid-Europeanen hadden nog een sprankje hoop, maar dan moest wel België worden verslagen. Dat liet de ploeg van coach Marc Lammers niet gebeuren, de Belgen wonnen hun vierde pouleduel met 5-2.

Spanje liet België na een minuut even schrikken, toen David Alegre in kansrijke positie voorlangs schoot. Het bleek niet meer dan een stuiktrekking te zijn van de Zuid-Europeanen, die wegens hun belabberde financiële situatie een beperkte voorbereiding hadden op dit toernooi. België nam het heft in handen en sloeg binnen twee minuten tweemaal toe. Strafcorners van Tanguy Cosyns en Alexandre de Saedeleer zorgden ervoor dat Spanje al snel aan een inhaalslag moesten beginnen.

De geelhemden leken na een half uur aansluiting te vinden, maar de treffer van Alex Casasayas werd tot ontzetting van alles en iedereen met een Spaans hart geannuleerd. Het leed voor Spanje werd door groter toen Emmanuel Stockbroekx kort voor het rustsignaal voor het derde Belgische doelpunt zorgde.

De score in het duel, waar opvallend vaak de video-referee werd ingeschakeld, werd in de saaie tweede helft opgevoerd door België. Opnieuw Cosyns en Dohmen tilden met hun doelpunten de Belgen in een zetel. In de slotfase werd de Spaanse eer gered door treffers van Eduard Tubau en Santi Freixa. Hun doelpunten zorgden voor de 5-2 eindstand.

België doet nog volop mee in de strijd om een halve finaleplaats. De nummer vijf van de wereld heeft nu negen punten en speelt maandag een cruciaal duel tegen Engeland, dat twee punten minder heeft en vandaag nog tegen Australië speelt.

Meppelink en Van Iersel naar finale EK

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben zaterdag de finale bereikt van het EK beachvolleybal. Het als zesde geplaatste duo won in de halve eindstrijd met 2-1 van de Duitsers Victoria Bieneck en Julia Grossner (12): 23-21, 14-21 en 15-8.

In de finale treffen Meppelink en Van Iersel de Zwitsers Tanja Goricanec en Tanja Hüberli, als 21e geplaatst. Van Iersel gaat op voor haar tweede Europese titel. In 2012 werd ze in Scheveningen eerste met Sanne Keizer.

Benayoun keert terug naar Maccabi Haifa

Yossi Benayoun heeft een tweejarig contract getekend bij Maccabi Haifa. De 35-jarige Israëliër komt over van Queens Park Rangers. Eerder speelde de aanvallende middenvelder voor onder meer Liverpool, Arsenal, Chelsea en West Ham United.

Benayoun bracht ruim twaalf jaar door in Europa. Na korte tijd in de jeugd van Ajax te hebben gespeeld kwam hij via Hapoel Be'er Sheva en Maccabi Haifa terecht bij het Spaanse Racing Santander. In 2005 trok hij vervolgens naar Engeland. Benayoun speelde een recordaantal van 95 interlands voor Israël.

Clubs uit de Krim nog niet in Russische competities

Voetbalclubs uit de Krim mogen volgend seizoen nog niet meedoen in Russische competities. De Russische voetbalbond stelde zaterdag een stemming over toelating van clubs uit de Krim uit, waardoor de betreffende clubs op z'n vroegst pas over twee seizoenen welkom zijn in de Russische divisies.

Clubs uit de Krim speelden het afgelopen seizoen in de Oekraïense competities. Na de annexatie van het schiereiland door Rusland hoopten zij meteen mee te kunnen doen in de competities van hun nieuwe land.

De UEFA en FIFA vroegen de Russische voetbalbond de stemming na klachten van de Oekraïense voetbalbond uit te stellen. De Oekraïners vinden dat de Russen niets te zeggen hebben over de clubs uit de Krim. De Russische voetbalbond hoopt het geschil met oog op het WK van 2018, dat door Rusland wordt georganiseerd, snel te kunnen oplossen.

Vijf clubs uit de Krim hebben zich inmiddels geregistreerd als Russische clubs. Onder die vijf zijn Tavrija Simferopol en FC Sebastopol, die afgelopen seizoen allebei op het hoogste niveau in Oekraïne actief waren. Simferopol en Sebastopol hebben hun naam na de annexatie veranderd naar respectievelijk SKIF en Black Sea Fleet Sports Club.

Colombianen zien na Falcao ook Ramirez uitvallen

Colombia moet het op het WK in Brazilië waarschijnlijk doen zonder Aldo Leão Ramírez. De 28-voudig international liep tijdens een training een blessure op, laat bondscoach Jose Pekerman weten.

Ramírez zou waarschijnlijk op de bank beginnen op het WK. De afgelopen oefenduels kwam hij niet in actie. Pekerman heeft nog geen vervanger opgeroepen.

Colombia kreeg dinsdag een grote teleurstelling te verwerken. Toen werd bekend dat steraanvaller Radamel Falcao het WK, vanwege een zware knieblessure, niet zou halen. Colombia treft Griekenland, Ivoorkust en Japan in de groepsfase in Brazilië.

'Racisme oorzaak babymoord Arnhem'

Een vrouw uit Zevenaar die terechtstaat voor betrokkenheid bij de dood van haar pasgeboren dochtertje, hoorde vrijdag een voorwaardelijke celstraf van twee jaar tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie in Arnhem wil ook verplicht reclasseringscontact voor de vrouw.

De 21-jarige Melissa den H., zou haar pasgeboren baby op 13 november 2011 hebben gedood door tissues in de mond van het meisje te proppen. Ook zou zij de neus en mond van de baby hebben dichtgehouden. Uit onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat het slachtoffertje waarschijnlijk door zuurstofgebrek is gestorven.

"Van alles wat er gebeurd is en de bevalling, weet ik niets meer", verklaarde Den H. tegenover de rechtbank in Arnhem. Justitie stelt dat sprake was van kinderdoodslag. Van een vooropgezet plan om haar kindje te doden, was volgens de officier van justitie geen sprake.

In De Gelderlander staat echter te lezen dat de officier van justitie denkt dat de vrouw juist wel besef van haar zwangerschap en bevalling had. Ze zei tegen de politie dat ze niet in de kofferbak van haar auto hoefde te kijken toen de politie naar de baby zocht. Ook wist de vrouw nog opvallend veel details van haar werkdag en had ze haar ouders verteld een miskraam te hebben gehad.

Hoewel mensen in haar omgeving zeiden dat ze dikker werd, zei Den H. niet te weten dat ze zwanger was. "Ik word wel vaker dikker", vertelde de vrouw. Ook na een zwangerschapstest, die uitwees dat Den H. zwanger was, gingen er geen belletjes rinkelen, omdat ze maanden na de test weer normaal menstrueerde, aldus Den H.

Als een van de drijfveren voor haar daad wordt verder genoemd dat haar vader niet zoveel opheeft met haar getinte vriend die de vader is. Haar zwangerschap van een getinte baby zou al eerder conflicten hebben veroorzaakt tussen de volgzame dochter en haar vader. Nadat de vrouw haar kindje ombracht , zou zij het lijkje in een plastic zak hebben gestopt, die zij achterliet in de kofferbak van haar auto. Agenten vonden het dode kind daar met een prop toiletpapier achter in haar keel aan.

Justitie wil dat de vrouw gezinstherapie gaat volgen. Verschillende deskundigen achten dat de vrouw verminderd of sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Tevens kwam uit het onderzoek naar voren dat ze erg afhankelijk is van haar ouders en problemen vermijdt.

De uitspraak van de rechtbank in Arnhem wordt verwacht op 20 juni.

Geheime boodschap in Witcher 3-trailer

In de trailer van The Witcher 3: Wild Hunt zit een geheime boodschap. Helemaal aan het eind, als je het beeld stilzet, kun je met moeite vage letters zien. Reddit-lid 'xylempl' heeft het ontcijferd en het staat vol met onthullingen.

De hoogtepuntjes, een persoonlijke selectie, in rap tempo:

  • Geralt gaat paardrijden, zwemmen en duiken. 
  • Je kan al paardrijdend vechten. 
  • Je kan ook racen met je paard. 
  • Je krijgt een kruisboog, tegen de vliegende monsters. 
  • Er is een onderwaterwereld.
  • Er is een beperkte multiplayer

Hier is het screenshot waarin hij deze tekst vond. Zo kun je zelf controleren of hij gelijk heeft. Onderaan het bericht zijn de trailer en de volledige tekst te vinden.

witcher 3 secret

Een gedeelte van de onthullingen kan reeds worden bevestigd. Bij GOG kun je een pre-order plaatsen voor The Witcher 3: Wild Hunt. Hier zitten erg veel extra’s bij, waaronder de reeds genoemde multiplayer-optie.
Alle extra’s op een rij voor de volledigheid:

  • The Witcher 3: Wild Hunt.
  • Neverwinter Nights: Diamond Edition - inspiratiebron voor The Witcher.
  • The Witcher: House of Glass – digitale comic.
  • De soundtrack met extra nummers.
  • Digitaal Artbook van 200 pagina’s.
  • Meer kunst van het spel.
  • Avatars.
  • HD wallpapers.
  • Bonus video’s.
  • Wereldkaart.
  • De multiplayer, zoals reeds verklapt.
  • Meer extra’s, die later worden aangekondigd.

Dit pakket kost €49,79. Als je The Witcher en/of The Witcher 2 reeds hebt, dan krijg je korting. Bezit je één deel, dan is het €46,79. Heb je ze alle twee, dan betaal je €43,79. Deze versie is alleen voor de pc.

En hier geven we de volledige tekst weer die 'xylempl' heeft gevonden:

“We've missed you! 
Today you got a look at the third trailer for The Witcher 3: Wild Hunt. We hope you liked it! 
There's so much more in this game that is's just impossible to show everything withing two and a half minutes. Still we tried 
More importantly we just showed you some of the main characters.
Geralt's close friends and some of the last witchers remaining in the world - Vesemir, Eskel and Lambert - will play a big part in the game, as well their famous fortress Kaer Morhen.
You also got a glimpse of the renowned bard Dandelion and the sorceress Triss Merigold.
Emhyr var Emreis, Emperor of Nilfgaard, the most powerful man in the world of The Witcher also made an appearance. Recognize his voice?And then there was Ciri!
And Yennefer!
By the way, if you're new to the series, don't worry, the game will introduce you into all you need to know, and you'll start loving (and hating!) characters in no time!
Also, you've been asking us many questions about gameplay features and we're finally ready to answer some of them - so here it goes:
Yes, you will be able to fight while on horseback
The crossbow. Yup, Geralt can use ranged weapon. Because sometimes monsters fly and you can't reach them.
Remember swimming and sailing. You'll be able to dive and search for a lot of hidden stuff too. There's a whole underwater world to discover.
Horse racing anyone?
You also got to hear more music from the game. This particular track was composed by Marcin Przybyłowicz & Percival. We'd love to hear your feedback. Fire away in the comments or on the game's Facebook/Twitter/forums. Remember, we're always listening, even if we're not getting back to you.

The Witcher 3: Wild Hunt Team
CD PROJEKT RED

PS. If you're still waiting for more (you are, right?), please be patient. We're just warming up.
PPS. Have you seen the Collector's Edition video? What do you think about the figure?
PPPS. We've just announced a closed multiplayer beta of The Witcher Adventure Game -------- & let the GOG.com guys ------ you.”


Fifa 15 op pc gebruikt current-gen engine

Goed nieuws voor alle pc-gamers en FIFA-fans. Vanaf komend seizoen gaat FIFA ook op de pc te spelen zijn met de nieuwe engine welke afgelopen jaar al terug te vinden was op de Xbox One en PlayStation 4.

De pc-versie zal grotendeels dezelfde inhoud hebben als de console-versie, hoewel nog niet bekend is wat de inhoud precies is. Pc-gamers zijn dus weer helemaal bij de tijd, na een jaar langer de oude engine op hun schermen te hebben gezien. Er is wel een redelijke pc nodig om al dit moois op het beeld te toveren getuigende de systeemeisen welke EA alvast heeft vrijgegeven.

Minimale systeemeisen:

  • OS: Windows V/7/8/8.1 -64-bit
  • CPU: Intel Q6600 Core2 Quad @ 2.4Ghz
  • RAM: 4GB
  • Hard Drive Space Required: 15.0 GB
  • Minimum Supported Video Cards: ATI Radeon HD 5770, NVIDIA GTX 460
  • DirectX: 11.0

Aanbevolen systeemeisen:

  • OS: Windows V/7/8/8.1 -64-bit
  • CPU: Intel i5-2550K @ 3.4Ghz
  • RAM: 8GB
  • Hard Drive Space Required: 15.0 GB
  • Supported Video Cards: ATI Radeon HD 6870, NVIDIA GTX 650
  • DirectX: 11.0

Meer nieuws wordt bekendgemaakt tijdens de E3-persconferentie op maandag 9 juni vanaf 22:00.

Poetin verscherpt grenscontrole Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag opdracht gegeven de Russische grens met Oekraïne beter te beveiligen. De grenswachten van de veiligheidsdienst FSB moeten "alle mogelijke maatregelen" nemen om illegale grensoversteek te voorkomen, meldde persbureau ITAR-TASS op gezag van de Russische regering.

Oekraïne sloot donderdag uit veiligheidsoverwegingen al enkele grensovergangen in het oosten van het land. Het ging daarbij om twee van de negen grensovergangen voor het normale verkeer en één van de drie treinovergangen.

Poetin verscherpt grenscontrole Oekraïne
Poetin verscherpt grenscontrole Oekraïne (Foto: ANP)

Porosjenko: Oekraïne wordt geen federatie

De kersverse Oekraïense president Petro Porosjenko heeft bij het afleggen van de eed benadrukt dat Oekraïne geen federatie zal worden, zoals demonstranten en afscheidingsbewegingen in Oost-Oekraïne wensen. Dat meldden lokale en Russische media zaterdag.

De president reist binnenkort af naar het oostelijke regio's Loehansk en Donetsk, om daar te spreken met demonstranten die een vredige afscheiding willen. Hij wil kijken of het mogelijk is om de regio's meer macht te geven, zonder dat de "eenheidsstaat" een federatie wordt.

Zelfbenoemd burgemeester Vjatsjeslav Ponomarev van de oostelijke regio's liet weten dat hij niet zit te wachten op de president.

Porosjenko: Oekraïne wordt geen federatie
Porosjenko: Oekraïne wordt geen federatie (Foto: ANP)

Ferrari geeft Räikkönen een extra engineer in Canada

Ferrari heeft extra maatregelen getroffen om Kimi Räikkönen te helpen met zijn lastige Formule 1-seizoen. Volgens diverse bronnen beschikt de Fin nu over een extra engineer tijdens de Grand Prix van Canada, namelijk David Lloyd.

Lloyd was werkzaam op de fabriek van Ferrari in Maranello, maar zal dus in Canda hulp bieden aan de Italiaan Antonio Spagnolo, de vaste engineer van Räikkönen bij Ferrari. Het is niet duidelijk of het gaat om een tijdelijke of een vaste maatregel. Volgens El Confidencial is Lloyd aangenomen als extra engineer omdat hij een Brit is.

Räikkönen had bij het team van McLaren en Lotus de Britse Mark Slade als engineer, hier was hij erg positief over. Het feit dat Lloyd een brit is, zou de communicatie tussen Raikkonen en het team moeten verbeteren.

Tevens wordt in het artikel twijfels uitgesproken over de relatie tussen Räikkönen en Spagnolo: "Zes races zijn inmiddels verreden en Kimi is nog altijd niet tevreden met de auto. Iets is er mis, misschien wel de informatiewisseling tussen Kimi en Spagnolo?"

Bethesda was failliet gegaan zonder Morrowind

Recentelijk heeft Todd Howard van Bethesda Game Studios een interview gehouden met het in Duitsland gevestigde Gamestar. In dit interview kwam naar voren dat de studio met The Elder Scrolls III: Morrowind een faillissement heeft afgewend.

Na het bespreken van een aantal successen, zoals Skyrim en de open wereld-games in de industrie, kwam het gesprek bij Morrowind. Howard werd gevraagd waarom Morrowind juist een van zijn favoriete games is.

Hij vertelde: "Omdat deze game ons door een hele moeilijke periode heeft geholpen. Wij waren heel dicht bij een faillissement. Toen we begonnen met Morrowind, waren wij nog maar met zes man bij de studio. We waren echt op een punt gekomen dat we ons afvroegen: wat is het ergste wat er kan gebeuren? Failliet gaan was een van de opties die we hadden besproken, dus zijn we all-in gegaan.

Pakistaanse tiener neergeschoten om huwelijk

Een 18-jarige Pakistaanse vrouw die tegen de zin van haar familie was getrouwd is neergeschoten en vervolgens in een kanaal gegooid. De dader was de vader. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De vrouw heeft de aanslag op haar leven wonderwel overleefd.

De vrouw, Saba Maqsood, komt uit Hafizabad. Ze was verliefd op een man uit een stad in de buurt en trouwde vorige week met hem, zeer tegen de zin van haar familie. De vader van Saba haalde haar terug naar huis met de belofte dat haar niets zou overkomen.

Thuis aangekomen werd Saba mishandeld door familieleden om een dag later door haar vader naar een afgelegen plek te worden gebracht waar hij probeerde haar te vermoorden. Twee ooms keken toe hoeSaba in het gezicht werd geschoten door haar vader. Vervolgens werd ze in een jutezak gestopt en in een kanaal gegooid, aldus de politie.

"Saba vertelde ons dat haar vader en andere familieleden ervan uitgingen dat ze dood was. Ze kwam echter weer bij, opende de zak en klom uit het kanaal", aldus Ali Akbar van de politie. Ze zocht vervolgens hulp bij een benzinestation. "We doen nu op verschillende plekken invallen in een poging haar vader op te pakken en de anderen die bij de aanval betrokken waren."

Vorige week werd in Pakistan een 25-jarige vrouw gestenigd omdat ze een man had getrouwd die de goedkeuring van de familie niet kon wegdragen. Jaarlijks hebben in Pakistan honderden van deze eerwraakmoorden plaats. Volgens mensenrechtenactivisten krijgen de daders vaak een lichte straf of worden ze vrijgesproken.

Sony brengt minstens 70 games naar E3

Sony laat op de E3-beursvloer een behoorlijk aantal games zien. Minstens 70 games zijn te zien of uit te proberen bij de booth van Sony. Op dinsdag start ook een driedaagse livestream waarin demo's worden getoond en ontwikkelaars worden geïnterviewd.

Hieronder staan de Nederlandse tijden voor de verschillende livestreams:
Dinsdag 02:45 - E3-persconferentie Sony
Dinsdag 21:00 tot 03:00 - demo's, interviews etc.
Woensdag 19:00 tot 01:00 - demo's, interviews etc.
Donderdag 19:00 tot 23:00 - demo's, interviews etc.

Sony heeft daarnaast ook een lijstje gemaakt van een aantal games die zeker te zien zijn op de beursvloer. Dit is nog maar een selectie van wat ze gaan tonen.

Aaru's Awakening
Akiba's Trip
Undead & Undressed
Apotheon
Assault Android Cactus
Axiom Verge
Big Fest
The Binding of Isaac: Rebirth
Chasm
CounterSpy
Danganronpa 2
Destiny
Diablo III: Ultimate Evil Edition
Disgaea 4
Disney Infinity 2.0: Marvel Super heroes
Driveclub
Dynasty Warriors: Gundam Reborn
EarthNight
Freedom Wars
Galak-Z: The Dimensional
Gravity Crash Ultra
Guilty Gear Xrd
Gunship X
Helldivers
Hohokum
Home
Hotline Miami 2: Wrong Number
Hyper Light Drifter
Invizimals: The Alliance
Jamestown Plus
Killzone: Shadow Fall
Intercept
Kingdom Hearts HD 2.5 Remix
Legend of Raven
Lego Batman 3: Beyond Gotham
MechRunner
Metrico
MLB 14: The Show
Murasaki
Baby N++
Nidhogg
Night in the Woods
Nuclear Throne
Oddworld: New 'n' Tasty
One Way Trip
Persona 4: Arena Ultimax
PS Vita Pets
PixelJunk Shooter Ultimate
Planetside 2
Plants vs. Zombies: Garden Warfare
Project Cars
Race the Sun
Road Not Taken
Rogue Legacy
Samurai Warriors 4
Secret Ponchos
Shadow Warrior
Source
Starwhal: Just the Tip
Super Exploding Zoo
Switch Galaxy Ultra
Tales of Xillia 2
Teslagrad
The Crew
The Golf Club
The Order: 1886
The Swapper
To Leave
EA Sports UFC
Valiant Hearts
Velocity 2X
Zen Pinball 2: The Walking Dead Table Pack

Bob de Grote (Slot) - Grote Bob

Slot - Grote Bob
Een langere beroerde periode stopt niet bij de eerste tekenen van mooi weer. Lange tijden zijn verkeerde eigenschappen aangeleerd. Sommige foute karaktereigenschappen zijn nog maar net ontdekt en moeten nog worden afgeleerd. Nuttige talenten en een nieuwe, 'normale' levensstijl moeten volledig worden aangeleerd en hebben tijd nodig om in te bedden.
Nee, even afkicken is geen doel op zich.

'Lammers beëindigt interlandlandloopbaan na WK'

Kim Lammers stopt na het WK hockey in Den Haag als international. De 33-jarige aanvalster gaat als leidinggevende aan de slag bij het Ronald McDonald Kinderfonds, meldt de NOS zaterdag. Lammers blijft wel spelen voor Laren.

De geboren Amsterdamse speelt haar vierde WK. Ze won in haar carrière twee grote prijzen met Oranje. In 2006 werd ze in Madrid wereldkampioen, zes jaar won ze olympisch goud in Londen. In 2002, het jaar dat ze debuteerde voor Oranje, en 2010 veroverde ze zilver op het WK.

Lammers heeft 196 interlands achter haar naam staan. Haar knappe doelpunt van donderdagavond tegen Nieuw-Zeeland betekende haar 120e goal voor Oranje. Mocht Nederland op het WK de finale halen dan eindigt Lammers met tweehonderd interlands achter haar naam.

[WK Hockey] Zuid-Korea verslaat het nog puntloze België

De eerste wedstrijd van vandaag ging tussen de vrouwen van Zuid-Korea en België. De Belgen hadden in de eerste drie duels nog geen punt behaald, tegen Zuid-Korea kwam daar, ondanks de aanmoedigingen van de vele meegereisde supporters, geen verandering in. In het Kyocera stadion waren de Zuid-Koreanen met 4-2 te sterk voor onze Zuiderburen.

België en Zuid-Korea begonnen aanvallend aan de vierde poulewedstrijd van het WK. In de eerste twee minuten creëerden beide ploegen een strafcorner, een doelpunt leverde het alleen nog niet op. Een kleine tien minuten later was het wel raak. De Zuid-Koreaanse Eunbi Cheon ging er vandoor, omspeelde keeper Aisling D’Hooghe ogenschijnlijk simpel en schoot de 1-0 voor haar ploeg binnen.

Voor de Belgen bleek de achterstand een signaal de aanvalsdrang te intensiveren. Binnen de kortste tijd werd de werklust van onze Zuiderburen beloond. Onder luid gejuich van de Belgische supporters scoorde Jill Boon de gelijkmaker. In het vervolg van de eerste helft kreeg Zuid-Korea nog een aantal kansen voor de tweede maal op voorsprong, maar de Aziaten vonden steeds sluitpost D’Hooghe op hun weg.

In de tweede helft kwam België voor het eerst dit toernooi op voorsprong. Alix Gerniers schoot de bal in derde instantie achter de Zuid-Koreaanse goalie Soo Ji Jang. De Red Panthers konden echter maar tien minuten van hun voorsprong genieten. Mihyun Park zette eerste de gelijkmaker op het scorebord en even later zorgde ze met haar tweede treffer van de ochtend voor de 3-2 voor Zuid-Korea. Nadat Eunbi Cheon de Aziaten even later op 4-2 zette was de wedstrijd definitief gespeeld.

Door de winst komen de Zuid-Koreanen op zeven punten uit vier wedstrijden en houden zo nog zicht op een halve finaleplaats. De Belgen mogen in de laatste poulewedstrijd tegen Japan van aankomende maandag proberen van de hatelijke nul af te komen.

Dead or Alive 5 Ultimate krijgt extra personage

Het vechtspel Dead or Alive 5 Ultimate heeft na de E3 een extra personage en veel kostuums beschikbaar. Het betreft Phase-4, een kloon van Kasumi. Daarnaast zijn er extra outfits aan te schaffen als DLC.

Volgens het verhaal in Dead or Alive 5 Ultimate, is Kasumi gekloond door de organisatie MIST. De laatste kloon-variant heet voluit ‘Kasumi α (Alpha) Phase-4’, maar wij mogen haar Phase-4 noemen. Ze is het laatste prototype en haar vechtstijl is gebaseerd op de Mugen Tenshin Ninjutsu-techniek van Kasumi. Ze wordt tijdens het vechten vaak omringd door zwarte mist. Voor ongeveer €4,- mag je van haar vechtkunst genieten en kennis nemen van haar droevige levensverhaal.

Misschien zie je haar liever gekleed als een verpleegster, een cheerleader, een kerstelfje, een sportster of een femme fatale. Die mogelijkheid is er voor slechts €1,50 per kostuum of €5,50 voor de hele set. Als je Phase-4 en haar gehele garderobe in een pakket aanschaft, dan betaal je maar €8,90.

Er zijn ook ‘Yaiba: Ninja Gaiden Z’-kostuums voor Ryu Hayabusa en Momiji in voorbereiding. Daarnaast zijn er tien outfits, voornamelijk overalls, te koop voor alle andere vechters. Deze tien (dus zonder de Ninja Gaiden-varianten) zullen samen €10,25 kosten. Hieronder is er een filmpje van een aantal kostuums. Voor degenen die de reeks DoA niet kennen: er zitten hele sexy varianten bij. 

Alle genoemde prijzen in dit artikel zijn zonder de btw. Phase-4 en alle kostuums zijn verkrijgbaar vanaf 17 juni. Dead or Alive 5 Ultimate is er voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Ook kindhuwelijken in Nederland

Met de komst van verschillende islamitische gemeenschappen, lijkt er een vervelend en strafbaar fenomeen in Nederland te zijn geïmporteerd. Vooral binnen de Somalische en Afghaanse gemeenschap lijken gedwongen kindhuwelijken geen uitzondering te zijn. Dit blijkt uit een publicatie van het Instituut voor Multiculturele Vraagstukken FORUM.

Zodra meisjes geslachtsrijp zijn, is het binnen die gemeenschappen van het grootste belang dat de dames in kwestie zo snel mogelijk worden gedegradeerd van spelend kind naar een broedmachine in gevangenschap. Binnen de familie of bij een familie die dezelfde achtergrond, geloof en etniciteit deelt, wordt gezocht naar een geschikte kandidaat. Waarna de waan van individuele invloed hebben op je eigen leven voorgoed een gepasseerd station is.

Uiteraard wordt de verbintenis bezegeld met een islamitisch huwelijk, een huwelijk dat vaak verborgen blijft voor de boze buitenwereld, die hier om een of andere reden nog wel eens problemen mee zou kunnen hebben. De reden dat juist binnen de Somalische en Afghaanse gemeenschap meisjes vaak op heel jonge leeftijd van de zegening van het huwelijk genieten, is omdat Aziza of Khatira anders nog wel eens een keuze zouden kunnen maken, die niet helemaal naar smaak van de rest van de kliek is. De schaamcultuur en het idee van 'zo hoort het', spelen hierbij een grote rol.

Uit het rapport valt te lezen dat binnen de islamitische gemeenschap gedwongen huwelijken niet ongewoon zijn. Hoewel, vooral binnen de Marokkaanse en Turkse gemeenschap, een huwelijk niet altijd op de klassieke manier op tot stand komt (Fatima of Ekin worden zonder enige inspraak uitgehuwelijkt), speelt sociale druk een doorslaggevende rol. Vrijwel elk huwelijk vindt plaats binnen de eigen gemeenschap. Een kandidaat voor een Turkse dame dient bijvoorbeeld bij voorkeur van Turkse afkomst te zijn en in ieder geval moslim. Iets dat overigens geldt voor alle onderzochte groepen: moslim zijn is een absolute voorwaarde.

Groepen die al wat langer in Nederland verblijven, lijken het iets beter te doen. Zo genieten Marokkanen een redelijke vrijheid bij hun partnerkeuze. Dit alles natuurlijk wel binnen bepaalde kaders, die pappa en mamma bepalen. Een keuze van buiten de eigen kring wordt niet gemakkelijk geaccepteerd, maar komt voor. Ook bij Turken is de inspraak van de kandidaten iets groter geworden dan in het verleden. Hoewel ook hier sociale druk een grote rol speelt. Jongens en meisjes die het spelletje niet helemaal volgens de gewenste regeltjes spelen, kunnen rekenen op uitsluiting en staan er bij problemen vaak alleen voor.

Kort na het verschijnen van deze publicatie kondigde minister Asscher (PvdA) aan dat dit instituut geen subsidie meer zal ontvangen van de overheid. Dit betekent waarschijnlijk het einde van FORUM.

'Swansea biedt negen miljoen voor Sigthórsson'

Swansea City wil Ajax-spits Kolbeinn Sigthórsson naar de Premier League halen. De club uit Wales heeft volgens De Telegraaf een bod van negen miljoen euro gedaan op de IJslandse aanvaller.

Het contract van Sigthórsson in Amsterdam loopt over een jaar af. De IJslandse international maakte in 2011 de overstap van AZ naar Ajax, maar kwam mede door blessures nooit tot volle wasdom in Amsterdam. Desondanks vond de spits in 59 duels 24 keer het net en werd hij drie keer landskampioen met de hoofdstedelingen.

De interesse van Swansea voor Sigthórsson is enigszins opmerkelijk, omdat FC Twente-spits Luc Castaignos ook hard op weg lijkt te zijn naar Wales. Onder meer Skysports meldde maandag dat de clubs tot een akkoord waren gekomen over de aanvaller. Castaignos zou na Jonathan de Guzman, Michel Vorm, Dwight Tiendalli en Marvin Emnes de vijfde Nederlander worden bij Swansea.

Swansea raakt komende zomer mogelijk zijn belangrijkste aanvallers kwijt. Michu en Wilfried Bony staan naar verluidt in de interesse van meerdere clubs.

Reus mist WK door enkelblessure

Marco Reus moet het WK in Brazilië aan zich voorbij laten gaan. De aanvallende middenvelder van Duitsland liep vrijdag in een oefenduel tegen Armenië (6-1 zege) een enkelblessure op en is enkele maanden uit de roulatie. Dat meldt de Duitse voetbalbond zaterdag. Bondscoach Joachim Löw heeft Shkodran Mustafi van Sampdoria als vervanger opgeroepen.

Löw noemt de blessure van Reus extreem spijtig voor hem en het team. "Marco was in geweldige vorm, hij maakte een goede indruk op trainingskamp en in de wedstrijden tegen Kameroen en Armenië", zegt de bondscoach. "We hadden op het WK een belangrijke rol voor hem in gedachten."

De 22-jarige Mustafi, een verdediger, speelde pas een keer voor de nationale ploeg. "Onze kwaliteit op de positie achter de aanvallers is erg hoog", legt Löw zijn keuze voor een verdediger ter vervanging van Reus uit. "Met Lukas Podolski, André Schürrle, Mario Götze, Thomas Müller, Mesut Özil, Julian Draxler en Toni Kroos hebben we genoeg alternatieven."

De 25-jarige Reus ging op voor zijn eerste WK. In 2012 kwam de twintigvoudig international op het EK in Polen en Oekraïne voor het eerst in actie tijdens een eindronde.

Duitsland begint het WK 16 juni tegen Portugal. Daarna volgen in groep G wedstrijden tegen Ghana en de Verenigde Staten.

'Andere levensstijl nodig door opraken mineralen'

Door de uitputting van grondstoffen uit mijnen moet een groot deel van de wereldbevolking zijn levensstijl aanpassen. Daarvoor heeft de Club van Rome vrijdag gewaarschuwd. Volgens een rapport van de duurzame denktank, dat donderdag uitkomt, ondervindt de mens de komende decennia veel hinder van het opraken van mineralen.

"De uitputting van goedkope mineralen, waaronder fossiele brandstoffen, wordt snel een limiet op economische groei", aldus de leider van het onderzoek Ugo Bardi. De Club van Rome waarschuwt dat fossiele brandstoffen door schaarste steeds duurder worden en dat nog geen plan B voorhanden is. Bovendien raken metalen als koper, zink en zilver binnen twee decennia schaars.

De Club van Rome waarschuwt verder voor lagere landbouwopbrengsten en duurdere elektriciteit door gebrek aan metalen. Bovendien wordt het risico op oorlogen over schaarse grondstoffen steeds groter. Veel mineralen zijn slechts in enkele staten beschikbaar. Zo heeft China een monopolie op zeldzame metalen en zit tachtig procent van alle platina in de grond van Zuid-Afrika.

'Traumatiserende' vrouwentorso weg van spoor Lisse

Het beeld Bikinibar van Joep van Lieshout langs het spoor in Lisse wordt woensdag of donderdag verplaatst. NS-machinisten namen aanstoot aan het beeld van een vrouwenlichaam zonder hoofd, armen en benen, omdat het associaties opriep met traumatische ervaringen zoals een aanrijding met een persoon.

Het kunstwerk maakt deel uit van een tentoonstelling van Kasteel Keukenhof, dat van de tuinen rond het kasteel een 'organenbos' maakt waar beelden van ingewanden zijn te bewonderen. Ondanks klachten van de machinisten wilden het kasteel en de kunstenaar het werk eerder deze week nog laten staan.

Vakbond FNV Spoor is blij dat het beeld wordt verplaatst. "Het is een gevoelig punt voor het treinpersoneel", zegt bestuurder Huub van den Dungen. "Een aanrijding met een persoon, iets dat honderden keren per jaar gebeurt in Nederland, kan leiden tot een traumatische ervaring bij machinisten, personeel en passagiers."

Betrokken instanties kijken dinsdag hoe het beeld verplaatst kan worden. De torso komt driehonderd meter verder van het spoor te liggen, maar is waarschijnlijk nog wel zichtbaar voor treinreizigers. Dat is volgens FNV Spoor geen groot probleem. "Kasteel Keukenhof heeft ons punt begrepen. Ze hebben hun goede wil getoond. Daar ging het ons om."

Bedrijfsleider Harm Verhagen van Atelier van Lieshout zegt begrip te hebben voor het protest. De kunstenaar heeft er volgens hem geen problemen mee dat het beeld wordt verplaatst. "Het ging de machinisten niet om de kunstenaar of het thema van de tentoonstelling. Dat snappen wij goed."

Kasteel Keukenhof zegt in een reactie verzoeken om verwijdering van beelden niet meteen te honoreren. "In de tuinen liggen ook twee zwarte rokerslongen. Als mensen daar aanstoot aan nemen, gaan we die ook niet meteen weghalen", aldus een woordvoerder. "Daarom konden we woensdag ook niet zeggen of we het beeld zouden verplaatsen."

Volgens Kasteel Keukenhof wordt een tentoonstelling altijd vanuit kunsttheoretisch perspectief benaderd. "Toen we echter van machinisten hoorden wat zij meemaken als ze een persoon aanrijden, verdween dat perspectief en begrepen we hun vraag."

De Bikinibar is een bekend kunstwerk van Van Lieshout. Eerder lag het werk aan de Apollolaan in Amsterdam. Het beeld is toegankelijk. Er is een bar in gevestigd.

MGS 5 op E3 aanwezig met demo en trailer

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain is op de komende E3 aanwezig. Er is een demo achter gesloten deuren met zo'n dertig minuten speeltijd en daarnaast komt er ook een nieuwe vijf minuten durende trailer uit voor het spel.

De demo van dertig minuten heeft zo'n driehonderd manuren gekost aldus de grote baas achter de serie, Hideo Kojima. Onze eigen Pheno is komende E3 aanwezig die maandag zal gaan losbarsten met de eerste persconferentie om 18:30 van Microsoft.

Woeste Groninger mishandelt vier agenten

Een doorgedraaide Groninger heeft vrijdagnacht in Muntendam vier agenten verwond. Bij twee agenten waren de verwondingen zo ernstig dat ze naar het ziekenhuis moesten, meldt de politie zaterdag.

De politie was te hulp geroepen om te bemiddelen bij een ruzie in een woning aan de Nieuweweg. Een 52-jarige man schopte daar de nodige stennis. Toen de agenten met hem in gesprek wilden gaan, draaide hij volgens de politie door. De man schopte en sloeg om zich heen, greep agenten bij hun keel en stompte ze in hun gezicht.

Uiteindelijk is de Groninger aangehouden en in een cel gezet. Hij zit zaterdag nog vast. De agenten doen aangifte. Hij kan een dubbele strafeis van justitie verwachten omdat dat gebruikelijk is bij geweld tegen mensen met een publieke taak.

Oranje-opponent Australië verliest van Kroatië

Australië steekt niet in blakende vorm in aanloop naar het WK in Brazilië. De Socceroos verloren vrijdagavond een oefenduel tegen Kroatië. In het Braziliaanse Salvador werd het 1-0 door een goal van Hull City-spits Nikica Jelavic.

Australië, dat aantrad met FC Utrecht-middenvelder Tommy Oar, is 18 juni de tweede tegenstander van Nederland in de groepsfase. Kroatië opent het WK komende donderdag tegen Brazilië.

Portugal won door een late goal van Bruno Alves met 1-0 van Mexico. De verdediger kopte in de derde minuut van blessuretijd in het Amerikaanse Foxborough raak. Portugal en Mexico hebben zich allebei geplaatst voor het WK.

Japan versloeg Zambia in een doelpuntrijk treffen met 4-3. Voormalig VVV-Venlo-speler Keisuke Honda vond in Tampa in Florida twee keer het net voor de Aziatische WK-ganger, waarvan een keer vanaf de strafschopstip. FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga viel acht minuten na rust in bij de Afrikaans kampioen van 2012. Zambia wist zich niet te plaatsen voor het WK.

Overige uitslagen oefenduels WK-gangers

Colombia - Jordanië 3-0

Griekenland - Bolivia 2-1

Costa Rica - Ierland 1-1

Porosjenko beëdigd als president van Oekraïne

Petro Porosjenko is zaterdag beëdigd als president van Oekraïne. Hij neemt de leiding over een land dat kampt met een gewelddadige opstand en economische problemen. Bij zijn aantreden riep Porosjenko gewapende groepen op de wapens neer te leggen.

Porosjenko heeft een begrijpelijk plan beloofd dat een eind moet maken aan de onrust in het land. In dat plan krijgen opstandelingen amnestie en wordt het meer op Rusland gerichte oosten snelle regionale verkiezingen in het vooruitzicht gesteld. Hij wil in dialoog met de bevolking in het oosten van het land, maar weigert om met opstandelingen te praten. "Praten met gangsters en moordenaars past niet in ons straatje", aldus de president.

Vrijdag sprak Porosjenko nog met de Russische president Vladimir Poetin bij de herdenking van D-Day in Frankrijk. Poetin heeft beschuldigingen dat hij de opstand in het oosten aanwakkert ontkend. Hij drong er vrijdag op aan dat Porosjenko met vertegenwoordigers uit het oosten van Oekraïne gaat praten. Ondanks de handreiking van Poetin weigert Porosjenko de annexatie van de Krim door Rusland te accepteren. "De Krim was en is Oekraïens", aldus de nieuwbakken president.

Hij zei er voorts vanuit te gaan dat het Russische parlement het besluit waarmee Poetin toestemming kreeg om het Russische leger op Oekraïens grondgebied in te zetten terugdraait. Hij wil ook een gezamenlijk plan om de Russisch-Oekraïense grens af te sluiten.

Porosjenko, die miljardair werd met een snoepbedrijf, werd op 25 mei gekozen, drie maanden nadat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj het land ontvluchtte vanwege aanhoudende straatprotesten. Verwacht wordt dat Porosjenko in zijn inaugurele rede meer details geeft over zijn plan om de opstand van pro-Russische separatisten in het oosten van het land te beëindigen.

Namens Nederland was minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aanwezig bij het afleggen van de eed. "Er rust een belangrijke taak op de schouders van Porosjenko. Naast de nationale dialoog zijn er ook veel diepgaande hervormingen op komst voor Oekraïne. We wensen de nieuwe president veel succes met deze opgave. De internationale gemeenschap inclusief Nederland zullen hem daarbij steunen", laat Timmermans weten.

VVD tegen hogere belastingen op vermogen

De VVD is fel tegen hogere belastingen op vermogen. Die zijn voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra een onbegaanbare weg, zegt hij zaterdag in De Telegraaf.

"Het gaat om een grote pot geld, waar links begerig naar kijkt'', zegt Zijlstra in de krant. Zonder coalitiepartner de PvdA met name te noemen, geeft hij toch een waarschuwing af richting die partij. Het kabinet is op het moment bezig met het opstellen van een belastingherziening die over een paar jaar zijn beslag moet krijgen.

Zijlstra reageert op recente pleidooien om de lasten op arbeid te verlichten maar dat te bekostigen door de belasting op vermogen te verhogen. Aanleiding voor de opgelaaide discussie over vermogensbelasting is een boek van de Franse econoom Thomas Piketty over de groeiende kloof tussen arm en rijk. Vermogenden worden steeds rijker doordat hun vermogen sneller groeit dan de economie.

Artsen kritisch op bredere maat kinderkleding

Het baart jeugdartsen zorgen dat de standaardmaten voor kinderkleding in de breedte meegroeien nu kinderen steeds dikker worden. "Je moet wel een beetje pijn voelen dat je een grotere maat nodig hebt. Dat kan een stimulans zijn iets aan het overgewicht te doen", zegt voorzitter Lucy Smit van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland zaterdag in het AD.

Dezelfde maat kinderkleding wordt 1 tot 4 centimeter groter bij de taille, blijkt volgens de krant uit de nieuwe maattabel die TNO en de branchevereniging in de kledingindustrie, Modint, hebben ontwikkeld. Kinderen passen namelijk vaak niet meer in de huidige kindermaten. De ouders simpelweg een maatje groter laten kopen is ook geen oplossing omdat bijvoorbeeld de broekspijpen dan te lang zijn.

Maar door de kleding in de breedte mee te laten groeien, dreigt overgewicht volgens Smit normaal te worden. "Tussen de vijftig en tachtig procent van de ouders merkt niet op dat hun kind te dik is. Dat wordt door een nieuwe maattabel nóg lastiger in te schatten."

Onderzoeker bij TNO en lector aan het Amsterdamse Fashion Institute Hein Daanen is het niet met Smit eens. "Kleding moet goed zitten. Het is geen instrument om te zien of het kind dikker is geworden of niet", zegt hij in de krant. Hij adviseert ouders om vooral op de weegschaal te letten.

Kledingfabrikanten laten de maten overigens al jaren langzaam met het gemiddelde meegroeien. Veel mensen kopen namelijk liever een broek die hen doet geloven dat ze nog in een kleine maat passen.

FNV: trek geld terug uit bouwbedrijven in Qatar

Nederlandse banken en pensioenfondsen moeten hun geld terugtrekken uit internationale bedrijven die zich schuldig maken aan de schending van arbeidsrechten in Qatar. Doen ze dat niet, dan dreigen ze indirect betrokken te raken bij de slechte werkomstandigheden in de Golfstaat. Dat stelt voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV zaterdag.

"De verantwoordelijkheid voor de mensen die voor je werken houdt niet op bij de landsgrenzen", aldus de vakbondsvoorman. "Nederlandse bedrijven moeten niet medeverantwoordelijk willen zijn voor slechte arbeidsomstandigheden in Qatar, doordat ze investeren in bedrijven die het daar niet zo nauw nemen met de arbeidsrechten."

Onder meer grote financiële instellingen zoals ING en ABN AMRO zouden investeren in bedrijven die in Qatar bouwen aan de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022, zo stelt FNV na een onderzoek van het bureau Profundo. Daarnaast zouden veel pensioenfondsen - waaronder de vier grootste van Nederland - geld in de bedrijven hebben gestoken.

De arbeidsomstandigheden voor bouwmedewerkers in Qatar is al langere tijd een punt van zorgen. Bij de bouw van stadions voor het WK zouden inmiddels meer dan vierduizend mensen zijn overleden, zo stelde de internationale vakorganisatie ITUC in september vorig jaar. Werkgevers in Qatar zouden het bouwpersoneel meer dan twaalf uur per dag in de brandende zon laten werken.

Weer Militaire Willemsorde voor Afghanistanveteraan

Commando en Afghanistanveteraan Gijs Tuinman wordt in oktober onderscheiden met de Militaire Willemsorde. De toekenningsprocedure is zo goed als afgerond, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van ingewijden. Alleen koning Willem-Alexander moet zijn handtekening nog zetten.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie kan het bericht niet ontkennen of bevestigen. "Wij doen gedurende het proces nooit mededelingen over onderscheidingen die nog moeten worden uitgereikt." De woordvoerder wilde ook niet zeggen of er aan de uitreiking van een onderscheiding wordt gewerkt.

De laatste keer dat de hoogste militaire onderscheiding werd uitgereikt was in mei 2009, toen Marco Kroon hem kreeg opgespeld van toenmalig koningin Beatrix. Hij raakte daarna in opspraak vanwege aantijgingen over drugs- en wapenbezit. De 43-jarige Kroon is de enige actief dienende drager van de onderscheiding. De andere vier nog levende dragers van de Willemsorde zijn allen ouder dan 90.

Door de 34-jarige Tuinman te onderscheiden moet het blazoen van de actief dienende dragers worden opgepoetst. Wel staat volgens de ingewijden buiten kijf dat Tuinman de onderscheiding heeft verdiend. Hij is eind vorig jaar na een kort dienstverband als consultant bij Deloitte gevraagd terug te keren bij Defensie zodat hij het nieuwe boegbeeld van de krijgsmacht kan worden.

Een prestatie van Tuinman op 6 september 2009 bij Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan wordt in het bijzonder genoemd. Hij leidde toen een groep commando's en mariniers die de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt probeerden te redden. De groep werd van drie kanten onder vuur genomen door de Taliban.

Van de Rijdt overleefde de aanval niet, maar het optreden van de groep wordt volgens de krant als tekenend gezien voor commando's, die erom bekend staan nooit een collega achter te laten.

Zes ondergeschikten van Tuinman kregen vorig jaar al de op twee na hoogste militaire onderscheiding, het Bronzen Kruis, voor hun optreden die dag. Tuinman zou nu de hoogste onderscheiding krijgen voor zijn 'charismatische leidende rol' en het voorkomen van meer slachtoffers.

Eerder kreeg Tuinman al de op één na hoogste militaire onderscheiding voor een heldendaad in Afghanistan in 2006, de Bronzen Leeuw. Zijn naam zou ook naar voren komen in verslagen van geheime operaties.

'Postcode Loterij stak fortuin in zinloos project'

De Nationale Postcode Loterij (NPL) heeft ruim veertien miljoen euro uitgegeven aan een project tegen neushoornstroperij, waarvan bekend was dat het niet werkt. Dat erkent de loterij zaterdag in NRC Handelsblad. Het geld werd in februari van dit jaar overgemaakt naar Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds.

Doel van het project was om de hoorn van neushoorns te impregneren met een mengsel van verf en gif. Dat mengsel zou dan door de hoorn worden opgenomen, waardoor deze waardeloos wordt. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze methode, genaamd 'horn infusion', ook daadwerkelijk effect heeft.

Tijdens een werkbezoek in Zuid-Afrika wuifde NPL-topman Boudewijn Poelmann de scepsis nog weg. "Als we wachten op de wetenschap zijn we twintig jaar verder en zijn alle neushoorns dood", zei hij toen. Inmiddels erkent de loterij "uitgebreid op de hoogte [te zijn geweest] van de onzekerheden die dit project met zich meebrengt."

NPL laat weten het geld nu te willen uitgeven aan beter onderzoek naar methoden die wel werken tegen stroperij. In Zuid-Afrika werden de afgelopen jaren meer dan duizend neushoorns per jaar gedood. In totaal leven in het land negentienduizend witte en tweeduizend zwarte neushoorns.

Akkoord bonden en Philip Morris over sociaal plan

Sigarettenfabrikant Philip Morris en de vakbonden hebben een overeenkomst bereikt over een sociaal plan. Dat meldt Philip Morris vrijdagnacht.

Nadat de stakende werknemers hun acties dinsdagavond hadden opgeschort, werd het overleg vrijdagochtend hervat. Na zestien uur onderhandelen zijn onder meer afspraken gemaakt over scholings- en werk- naar werkregelingen.

De ontslagvergoeding die de werknemers krijgen wordt gebaseerd op de oude, gunstigere kantonrechtersformule. Het bedrag dat uit die formule komt wordt ook nog eens met 1,6 vermenigvuldigd. Dat wordt onder meer ter compensatie van de lagere pensioenen gedaan.

De vakbonden leggen het plan de komende week voor aan hun leden. De werknemers waren sinds eind vorige week drie dagen in staking. Ze eisten een beter sociaal plan voor de ruim 1200 werknemers die in oktober hun baan verliezen

Komende dagen last van brandharen processierups

Met het warme weer in aantocht is er een goede kans dat mensen de komende dagen last krijgen van de brandharen van de eikenprocessierups. Door het hele land zijn nesten ontdekt, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups zaterdag op natuurbericht.nl.

Een forse toename is gezien in de grensgebieden met België, het westen van Noord-Brabant, het oosten van Gelderland en Overijssel het zuiden van Utrecht en het westen van Flevoland. In Groningen, Drenthe en Friesland zijn op nieuwe locaties nesten ontdekt.

De eikenprocessierups is te herkennen aan zijn lange grijze lichaamsharen. Dat zijn overigens niet de haren die de overlast veroorzaken. De problemen worden veroorzaakt door de zogenoemde brandharen, die tussen half mei en juni verschijnen. Deze haren kunnen als een soort pijl worden afgeschoten als er gevaar dreigt. Maar ook als er geen gevaar dreigt verliezen de rupsen hun brandharen na een tijd.

Omdat de eikenprocessierupsen samen soms hele dekens vormen op bomen, kunnen de brandharen die ze massaal verliezen jaren later nog overlast veroorzaken. De brandharen kunnen huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen door de brandharen braken, duizelig worden of koorts krijgen.

In gebieden waar de rupsen al langer voorkomen wordt inmiddels veel gedaan aan bestrijding. Daar is het probleem nog beheersbaar, maar de spreiding van de rupsen is volgens het kenniscentrum dit jaar groot. Het kenniscentrum raadt aan om bij activiteiten in de buurt van eikenbomen eerst aan de eigenaar te vragen of er eikenprocessierupsen in de buurt zijn.

Hinder voor treinreizigers rondom Utrecht CS

Rondom Utrecht CS rijden dit pinksterweekeinde minder of geen treinen. De NS en ProRail werken aan vernieuwing en uitbreiding van het station en spoor. Zo worden onder meer wissels, bovenleidingen en beveiligingssystemen gelijktijdig verwijderd of vervangen. Utrecht is het belangrijkste spoorknooppunt en het aantal reizigers stijgt nog steeds.

Reizigers moeten extra overstappen, soms de bus moeten nemen in plaats van de trein en rekening moeten houden met een extra reistijd van 15 tot 30 minuten, waarschuwt de NS. In de zomervakantie zijn er nog twee periodes waarin er aanpassingen zijn in de treindienst rondom Utrecht CS. In het weekeinde van 26/27 juli en van 9 tot en met zondag 17 augustus wordt er ook gewerkt aan het spoor rondom de stad.

Hinder voor treinreizigers rondom Utrecht CS
Hinder voor treinreizigers rondom Utrecht CS (Foto: ANP)

Brazilië wint in São Paulo nipt van Servië

Brazilië kan zich vanaf nu opmaken voor het openingsduel van het WK met Kroatië. De Goddelijke Kanaries boekten vrijdag een oefenzege op Servië (1-0). Brazilië opent volgende week donderdag als gastland het WK in Sao Paulo tegen Kroatië.

Bondscoach Luiz Felipe Scolari kon zijn spelers nog één keer in wedstrijdverband in actie zien. Scolari stuurde zijn sterkste team in het veld voor de ontmoeting met Servië, bij wie Dusan Tadic (FC Twente) in de basis startte. Nemanja Gudelj (AZ) mocht in de tweede helft invallen bij de Serviërs, deze zomer niet actief op het WK. Voor de pauze kon Brazilië niet overtuigen. De bezoekers kregen zelfs de betere kansen. Aleksandar Kolarov en Aleksandar Mitrovic zetten doelman Julio Cesar aan het werk.

De Brazilianen werd op een fluitconcert getrakteerd bij het rustsignaal. Dat had een positieve uitwerking op het spel na rust. Na een klein uur spelen opende Fred de score. De spits stuurde Branislav Ivanovic het bos in na een pass van Thiago Silva en passeerde voormalig Vitesse-doelman Vladimir Stojkovic al vallend: 1-0.

Servië bood echter prima tegenstand. Op aangeven van Kolarov was Borussia Dortmund-speler Milos Jojic dichtbij een gelijkmaker. De paal redde Brazilië. Bij het thuisland konden Neymar en Hulk niet uitblinken. Hulk scoorde nog wel, maar deed dat in buitenspelpositie. In de slotfase werden de Serviërs nog gevaarlijk via Lazar Markovic en Nemanja Matic, maar Brazilië behield de nipte voorsprong.

Van Gaal: je voelt het nu dichterbij komen

Het WK-gevoel binnen de selectie van het Nederlands elftal is nu echt aanwezig. Dat zei bondscoach Louis van Gaal vrijdag tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro, die werd bijgewoond door enkele tientallen journalisten. "Je voelt het nu echt dichterbij komen. Als je de bus instapt en hier in Brazilië, dan is dat enorm sterk aanwezig. Het toernooi begint natuurlijk ook al over een week."

Op de eerste dag op Braziliaans grondgebied deed de selectie het rustig aan. In de ochtend ondernamen de spelers een wandeling, in de middag volgde een lichte training van drie kwartier. "We proberen ze bezig te houden, zodat ze zo lang mogelijk wakker blijven. Dit om de spelers zo snel mogelijk aan te laten passen aan het ritme in Brazilië." Het tijdsverschil met Nederland bedraagt vijf uur.

Van Gaal toonde zich tevreden met de sfeer binnen de groep. "Je ziet de gedrevenheid bij de spelers. Er is geen onvertogen woord gevallen. Sinds we vier weken geleden met de voorbereiding zijn begonnen, hebben we telkens stappen gemaakt. Er zijn weinig tot geen blessures, je ziet spelers fitter worden en krijgen steeds meer vertrouwen." Zonder daar verder over uit te weiden, heeft de bondscoach zeker nog wel zaken op het oog die beter moeten. "Maar zijn ook veel dingen die erg goed gaan."

Het andere klimaat, en dan vooral de warmte, gaan volgens Van Gaal een grote rol spelen tijdens het toernooi. "Zeker in de groepsfase. Vanmiddag was het warm en de luchtvochtigheid was hoog. Daar ben ik alleen maar blij mee, want dat is goed voor de acclimatisering." Maar Van Gaal realiseert zich dat vooral de Zuid-Amerikaanse landen in het voordeel zijn. "De historie leert dat Zuid-Amerikaanse landen in Zuid-Amerika winnen. Die zijn gewend aan het klimaat en de omstandigheden. Brazilië en Argentinië hebben hier veel baat bij."

De blessure-update van de bondscoach was kort, en positief. "De Guzman heeft nog wel last, maar gaat veel sneller dan we hadden gedacht. En de lies van Van Persie is geen probleem. Elke voetballer heeft last van pijntjes. Daar moet je mee om weten te gaan, dat moet je managen. Het ziet er goed uit."

[WK Hockey] Balkestein: zij hebben ons ook vaak dwarsgezeten

Oranje-verdediger Marcel Balkestein kon na de overwinning op Duitsland genieten van het feit dat de Oosterburen bijna zijn uitgeschakeld. "Dat is wel lekker, ja", glunderde de hockeyer van Oranje Zwart. "Zij hebben ons de afgelopen jaren ook vaak zat dwarsgezeten."

Balkestein omschreef de wedstrijd als 'supermooi'. "We wilden er van het begin af staan dat lukte. We hadden eigenlijk na de eerste helft al op meer dan 1-0 moeten staan."

Dat de zege toch werd veiliggesteld deed de back, die vrijwel foutloos bleef tegen de Duitsers, goed. "We hebben tot het einde toe geknokt. Ik ben trots op de ploeg."

Ook de sfeer in het Kyocera Stadion hielp Oranje. "Vrijdagavond, Nederland - Duitsland, het stadion zit vol. Het was een fantastisch moment."

[WK] Voorbeschouwing Groep C

Over iets minder dan een week, op donderdag 12 juni gaat het WK Voetbal 2014 van start. FOK!sport blikt elke dag vooruit op de verschillende groepen in dit toernooi. Vandaag kijken we naar groep C. In deze groep zit geen enkel land dat ooit het wereldkampioenschap wist te winnen, maar wel wisten alle vier de landen ooit hun continentale kampioenschap te winnen.

Colombia

Colombia is het groepshoofd van groep C nadat ze zich gemakkelijk als tweede wisten te kwalificeren in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie. Colombia baarde opzien door met 4-0 van Uruguay te winnen in de kwalificatie en ook in Argentinië gelijk te spelen. Het land hoopt na 1990 voor de tweede keer de knock-out fase van het WK Voetbal te bereiken. In 1994 en 1998 strandde de ploeg in de eerste ronde. Daarna wisten ze zich niet meer te kwalificeren, maar wonnen ze wel de Copa América, in 2001.

Radamel Falcao (foto) was de topscorer voor de Colombianen in de kwalificatie, maar hij is geblesseerd en kan dus niet meedoen aan het WK. Jackson Martínez en Carlos Bacca zullen deze aderlating moeten opvangen. De spitsen van Porto en Sevilla lijken nu de aangewezen kandidaten om de topspits van Monaco te vervangen. Er zit ook één bekende uit de Nederlandse competitie in de selectie: Santiago Arias was afgelopen seizoen de vaste rechtsback bij PSV.


Radamel Falcao zal gemist worden in Colombia (Pro Shots/Ed van de Pol)

Griekenland

Griekenland heeft na Colombia de hoogste ranking op de FIFA-wereldranglijst, het land staat tiende. In de kwalificatie voor het WK kwamen de Grieken uit tegen Bosnië, Letland, Litouwen, Liechtenstein en Slowakije. De Grieken scoorden slechts 12 keer, maar wisten daamee wel 8 wedstrijden te winnen. De onderlinge wedstrijden met Bosnië eindigden in 3-1 voor Bosnië en 0-0, maar verder wonnen de Grieken alles. Dit bleek echter slechts voldoende voor de tweede plaats op basis van het doelsaldo. Een playoff tegen Roemenie werd gewonnen zodat de Grieken door wisten te stoten naar het WK. Griekenland hoopt voor het eerst de groepsfase te overleven op een WK-eindronde. In 1994 behaalde het land geen enkel punt en in 2010 was er slechts een overwinning op Nigeria. De Grieken zijn succesvoller op EK's, waar ze in 2004 bij hun tweede deelname wonnen, en in 2012 ook door wisten te stoten tot de kwartfinale.

Giorgios Karagounnis en Kostas Katsouranis zijn er nog altijd bij. De middenvelder zijn de twee enige spelers in de selectie die de overwinning in 2004 meemaakten. Karagounnis heeft al meer dan 130 interlands op zijn naam staan. Giorgios Samaras is er ook bij. De oud-speler van Heerenveen was er in 2010 ook bij, maar wacht nog op zijn eerste goal op een WK-eindronde. Een andere aanvaller om voor uit te kijken is Dimitrios Salpingidis. Hij wist op de vorige twee eindrondes drie doelpunten te maken en was ook topscorer voor Griekenland in de kwalificatie.

Ivoorkust

Op plaats 21 van de wereldranglijst vinden we Ivoorkust, een land dat zich vermoedelijk voor het eerst echt gelukkig zal voelen met de loting. In de kwalificatie werd in de poulefase Marokko opzij gezet, en Gambia en Tanzania kostte het land geen enkele moeite. Ook de playoff tegen Senegal werd gemakkelijk gewonnen. Op WK-eindrondes was Ivoorkust nog niet succesvol. Acht jaar geleden ging het na nederlagen tegen Argentinië en Nederland mis. In 2010 troffen de oranje olifanten Brazilië en Portugal. Nadat de eerste wedstrijd tegen Portugal gelijk werd gespeeld werd tegen Brazilië verloren. Tot overmaat van ramp had Brazilië beide wedstrijden gewonnen en Portugal met 7-0 Noord-Korea opzij gezet. Een salonremise tussen de twee Portugees sprekende landen betekende opnieuw de ondergang voor Ivoorkust, alhoewel ze zelf ook niet tot de benodigde negen treffers kwamen tegen de Koreanen. Ook in de Afrika Cup wordt de favorietenrol veelal niet waargemaakt door het land. In 1992 wisten ze te winnen, maar sindsdien is het niet meer gelukt om de Afrika Cup te winnen.

Dit kampioenschap wil Ivoorkust graag doorstoten tot de knock-outfase, en met een makkelijkere poule en een selectie met enkele grote namen is dit zeker mogelijk. Didier Drogba, vaak belangrijk geweest voor Chelsea, is er nog altijd bij, en wat te denken van Kolo Touré en Gervinho. Yaya Touré (foto) liet zich vorig jaar misschien wel het meest gelden bij Manchester City, door als middenvelder tot niet minder dan 20 goals in de hoogste Engelse divisie, de Premier League. Na een sterk seizoen zal de middenvelder hopen op een goed WK. Verder spelen er drie spelers mee die in de Nederlandse competitie hebben gespeeld. Wilfried Bony werd in het eredivisieseizoen 2012/2013 topscorer toen hij bij Vitesse speelde. Salomon Kalou, de oud-Feyenoorder die voorafgaand aan het WK van 2006 vooral in het nieuws was vanwege het niet genaturaliseerd worden tot Nederlander om uit te mogen komen voor het Nederlands elftal, speelt ook nog altijd mee in het Ivoriaans elftal. Ook Cheick Tioté, die voor Roda JC speelde en kampioen werd met FC Twente zit bij de selectie.


Yaya Touré in actie (Pro Shots/Kai int Veen)

Japan

Het laatste land in Poule C is Japan. Japan kende een moeizame kwalificatie, met een thuisnederlaag tegen Oezbekistan en een uitnederlaag tegen Noord-Korea in de eerste groepsfase. In de tweede groepsfase ging het echter een stuk gemakkelijker: Japan wist zich als eerste van alle Aziatische landen te plaatsen in de tweede groepsfase. Japan is sinds 1998 een vaste kracht op het WK. Tweemaal wisten ze de poulefase te overleven: In eigen land in 2002 in een poule met België en 8 jaar later in een poule met Nederland. Beide keren was de achtste finale het eindstation. Turkije en Paraguay waren in de respectievelijke toernooien te sterk. Japan is wel het enige land in Groep C dat de continentale beker vaker wist te winnen. In 1992, 2000, 2004 en 2011 werd de Asian Cup gewonnen door Japan.

De bekendste speler van het Japanse elftal is Keisuke Honda. Via VVV Venlo kwam de Japanner bij CSKA Moskou terecht. Inmiddels speelt hij bij AC Milan. Ook Shinji Kagawa is een belangrijke speler voor de Japanners. Bij Borussia Dortmund was de aanvallende middenvelder een drijvende kracht, en ondanks dat hij bij Manchester United niet altijd zijn draai kon vinden in de afgelopen 2 jaren heeft hij al 17 goals gemaakt in interlands. Shinji Okazaki is de bekendste aanvaller uit de selectie. Hij speelt bij FSV Mainz en wist al 38 keer het doel te vinden in slechts 73 interlands. Ook een andere oud VVV-speler, Maya Yoshida, zit bij de selectie.

Wedstrijdschema

14/06 18.00 Colombia - Griekenland
15/06 03.00 Ivoorkust - Japan

19/06 18.00 Colombia - Ivoorkust
20/06 00.00 Japan - Griekenland

24/06 22.00 Japan - Colombia
24/06 22.00 Griekenland - Ivoorkust 

Poetin oppert referendum over naam Stalingrad

Het Russische Wolgograd gaat wellicht weer Stalingrad heten. De Russische president Vladimir Poetin overweegt een referendum over herinvoering van de naam die de stad droeg tijdens het schrikbewind van Josef Stalin, zei hij vrijdag op de zeventigste herdenking van de Geallieerde landing in Normandië.

Een van de Russische veteranen uit de Tweede Wereldoorlog die de herdenking bijwoonden vroeg Poetin om de herdoop van de stad. Die heet al sinds 1961 Wolgograd, maar is dankzij het beruchte, bloedige beleg door het Duitse leger in de oorlogsjaren nog altijd bekender onder de naam Stalingrad.

Provinciale bestuurders besloten vorig jaar in documenten die verband houden met dat oorlogsverleden de naam Stalingrad weer te gebruiken. Dat leidde tot veel ophef. Russen denken uitgesproken verschillend over Stalin en het stalinisme. Ziet de een hem als de man die van de Sovjet-Unie een supermacht maakte en nazi-Duitsland versloeg, de ander spreekt van een dictator en massamoordenaar.

Wolgograd heette in de tsarentijd nog Tsaritsyn. Ter ere van Stalin kreeg de stad in de jaren twintig zijn naam. Toen de Sovjet-leider in 1961 postuum van zijn voetstuk viel, werd de stad omgedoopt tot Wolgograd.

Stukje kaak van aap gevonden op Tweede Maasvlakte

Op de Tweede Maasvlakte is afgelopen week een stukje kaak van een makaak gevonden. Dat meldt het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam vrijdag. Het museum spreekt van een 'zeer zeldzame' vondst.

Het gaat om een stukje van de rechteronderkaak inclusief kies. De betreffende makaaksoort is inmiddels uitgestorven en is verwant aan de berberaap die nog steeds leeft op bijvoorbeeld de Rots van Gibraltar. Resten van dit dier werden eerder gevonden in Tegelen en zijn 1,9 miljoen jaar oud.

Het stukje kaak wordt in de collectie van het museum opgenomen.

Porosjenko wil zondag al met Rusland praten

De Russische en Oekraïense regering kunnen zondag al beginnen aan besprekingen over het bezweren van de spanningen in het oosten en zuiden van Oekraïne. Dat heeft de aankomende Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag gezegd na een kort onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Wat Porosjenko, die zaterdag wordt beëdigd, betreft schuiven Moskou en Kiev op zijn eerste volle werkdag al aan de onderhandelingstafel. Wel liet hij weten dat hij van het Russische parlement verwacht dat het de volmacht voor een invasie in Oekraïne, die het Poetin heeft gegeven, intrekt.

Poetin en Porosjenko spraken elkaar een kwartier lang, op de herdenking van de Geallieerde landing in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze wisselden onder meer van gedachten over hoe Rusland de in Oekraïne gehouden verkiezingen kan erkennen en over een mogelijke wapenstilstand, zei de Franse president François Hollande, die het onderonsje arrangeerde.

Het Kremlin, dat eerder nog kortaf liet weten dat het niet was uitgenodigd voor de inauguratie van Porosjenko, stuurt zaterdag toch een vertegenwoordiger. De Russische ambassadeur in Kiev, die was teruggeroepen naar Moskou, keert terug naar Oekraïne en woont de plechtigheid bij. Volgens Hollande erkent Rusland daarmee de geldigheid van Porosjenko's verkiezing.

Poetin keek eerder op de avond ook tevreden terug op zijn eerste ontmoeting met Porosjenko. Hij liet weten dat Moskou bereid is de gasprijs voor Oekraïne te verlagen als het buurland zijn schulden vereffent.

LUILAK!!! WAKKER WORDEN!!

Uitslapen is er in sommige delen van Nederland dit weekeinde niet bij. Tijdens de traditionele luilakviering worden langslapers op de zaterdagochtend voor Pinksteren bespot en maakt de jeugd veel herrie.

Vooral Noord-Holland viert luilak, maar ook in delen van Zuid-Holland, zoals Rotterdam, Gouda en Delft wordt er geluilakt. Tijdens de viering gaan groepen jongeren de straat op en maken zij lawaai door bijvoorbeeld lege blikjes achter de fiets te binden, belletje te trekken of met pollepels op pannen te slaan.

De laatste jaren ontaardde de viering ook vaak in vandalisme. Zo werden onder meer brandjes gesticht, gevels besmeurd en ook sneuvelden ramen. Om dat tegen te gaan controleert de politie strenger en gaan meer agenten de straat op. "Maar wij wijzen ook de ouders op hun verantwoordelijkheid", zei een woordvoerster van de politie.

In Alkmaar, Haarlem en Almere gaat aan de viering een luilakmarkt vooraf, in Purmerend staat het dancefeest 'Luilak festival' in de nacht van vrijdag op zaterdag op het programma.

Luilakvierders wekken langslapers
Luilakvierders wekken langslapers (Foto: ANP)

Meppelink en Van Iersel naar laatste vier EK

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben zich vrijdagavond geplaatst voor de halve finale van het EK beachvolleybal. Het als zesde geplaatste Nederlandse duo was met 2-1 te sterk voor het Italiaanse duo Marta Menegatti/Viktoria Orsi Toth (7): 21-19, 21-23 en 15-10.

Eerder op de dag hadden Meppelink en Van Iersel al met 2-0 van het als tweede geplaatste Duitse koppel Katrin Holtwick/Ilka Semmler gewonnen: 21-15 en 21-15. Zaterdag wacht opnieuw een Duitse tegenstander als Victoria Bieneck en Julia Großner de opponenten zijn.

"We zijn hier nog niet klaar", vertelt Meppelink. "Ik wil absoluut geen vierde worden dus nu gaan we door ook."

Van Gerwen en Van Barneveld eenvoudig langs Italië

Op de vrijdagavond kwamen de toplanden in actie tijdens de eerste ronde van de World Cup of Darts. Namens Nederland kwamen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld in actie. 

Van Gerwen en Van Barneveld hadden een makkelijke avond tegen Marco Brentegani en Daniele Petri. Het werd 5-2. Alleen in leg vijf werden er door de Nederlanders acht pijlen gemist op een dubbel, waardoor Italië terug kon komen tot 3-2. De heren schakelden daarna een tandje bij en de partij was snel gespeeld.

De titelverdedigers Adrian Lewis en Phil Taylor (Eng) hadden geen moeite met Thailand. Het werd 5-0. De gebroeders Huybrechts wonnen wonnen namens België met dezelfde cijfers van India. Australië met Simon Whitlock & Paul Nicholson won met 5-2 van Denemarken. 

Zaterdag wordt de tweede ronde gespeeld. Deze ronde zal bestaan uit twee single-wedstrijden en eventueel een koppelwedstrijd. Als beide landen één single winnen, dan volgt er nog een beslissende koppelwedstrijd. Alle wedstrijden in de tweede ronde zijn best of 7 legs. 

Uitslagen eerste ronde, avondsessie.

Land Land Uitslag
Ierland (8) Singapore 3-5
Wales (5) Frankrijk 5-4
België (7) India 5-0
Noord-Ierland (6) Maleisië 5-2
Schotland (3) Rusland 5-1
Engeland (1) Thailand 5-0
Nederland (2) Italië 5-2 
Australië (4)  Denemarken 5-2 

Tweede ronde, zaterdag.

Land Land
Noord-Ierland (6) Japan 
België (7) Oostenrijk (10)
Wales (5) Polen 
Singapore  Zuid-Afrika 
Australië (4) Hong Kong (13)
Schotland (3) Zweden (14)
Engeland (1) Verenigde Staten (16)
Nederland (2) Spanje (15)

Seks altijd bespreekbaar voor Doutzen Kroes

Doutzen Kroes kon vroeger thuis alles over seks bespreken. "Mijn moeder was er heel goed in", zei het topmodel vrijdag bij de viering van het tienjarig bestaan van dance4life voor de camera van Novum Nieuws. "Zij nam ons apart en ging ervoor zitten en dan zei ze: ik ga jullie uitleggen hoe het allemaal werkt."

Ondanks de goede bedoelingen van haar moeder zat Kroes, die ambassadeur is voor dance4life, niet altijd te wachten op een goed gesprek over seks. "Dat wil je dan toch niet als kind, maar ze heeft wel heel erg haar best gedaan en het was altijd bespreekbaar", aldus het 29-jarige hoogzwangere model, dat binnen ongeveer acht weken haar tweede kind verwacht. "En zo wil ik het ook doen."

Rens, de jongere zus van Doutzen, besprak haar seksleven vooral met vriendinnen. "Eerlijk gezegd waren wij daar heel open in en konden we alles bespreekbaar maken. Misschien is dat wel iets Fries." Rens denkt dat het verder belangrijk is om op school veel over seks en voorbehoedsmiddelen te praten. "En Sex and the City kijken, daar praten ze er ook veel over."

Voetbalsters Twente na monsterzege weer kampioen

De voetbalsters van FC Twente hebben zich vrijdag voor het tweede opeenvolgende jaar tot kampioen van de BeNe League gekroond. De tukkers wonnen in de laatste speelronde met liefst 7-0 bij Club Brugge en behielden daardoor de voorsprong van twee punten op concurrent Standard Luik.

Dat Twente de terechte kampioen is, daarover liet de ploeg in België geen twijfel bestaan. In totaal werd in 26 wedstrijden liefst 104 keer gescoord. Daarnaast werden slechts drie nederlagen geleden.

Miroslav Klose Duits topscorer aller tijden

Miroslav Klose heeft zich vrijdag tot Duits topscorer aller tijden gekroond. De spits maakte vrijdag in het oefenduel tegen Armenië zijn 69e interlandgoal, één meer dan Gerd Müller. Duitsland won de uitzwaaiwedstrijd met 6-1. Klose kwam in de 67e minuut binnen de lijnen en tekende tien minuten later voor de 4-1.

Na een 0-0 ruststand ging het de tweede helft helemaal los. André Schürrle opende de score. Henrikh Mkhitaryan maakte vanaf de stip nog gelijk, maar via Lukas Podolski, Benedikt Höwedes, Klose en Mario Götze (2) liep Duitsland uit naar een ruime zege. De Duitsers openen over tien dagen tegen Portugal.

[WK Hockey] Van Ass ziet duel met twee helften

Bondscoach Paul van Ass omschreef de 1-0 zege van zijn hockeymannen op Duitsland vrijdag als een 'duel van twee helften'. "De eerste was hockey en dat kunnen we goed. De tweede was vechten en daar hebben veel bijgeleerd."

Dat de wedstrijd tot het einde toe spannend bleef vond Van Ass niet hinderlijk. "Dit is topsport. Je beslist wedstrijden op dit niveau niet met 6-0. Dit zijn close games", wist Van Ass. "Dat moet ook, anders is het niet leuk."

Aanvoerder Robert van der Horst was over beide helften opgetogen. "De eerste helft hebben we geweldig hockey laten zien en ze alle kanten opgestuurd. Dan weet je dat ze de tweede helft komen", bleef hij nuchter.

"Je kan niet zeventig minuten domineren", ging hij verder. "Duitsland doet ook mee en die zijn niet voor niets de nummer twee van de wereld."

Ook het publiek dat de hele wedstrijd achter Oranje stond droeg zijn steentje bij. "Dat fluitconcert op het laatst was wel heel indrukwekkend", verwees Van der Horst naar de laatste Duitse strafcorner na de zoemer. "Toen wist ik ook dat die bal er niet in kon."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.