Hof verdubbelt straf voor doodslaan baby Sittard

De Sittardse man die in juli 2011 zijn drie maanden oude baby doodsloeg moet veertien jaar de gevangenis in. Het gerechtshof in Den Bosch verdubbelde daarmee het vonnis van de rechtbank in Maastricht, die hem medio 2012 zeven jaar cel oplegde. De man kreeg destijds ook tbs, maar dat is volgens het hof niet nodig.

De 47-jarige man mishandelde zijn zoontje Dayton wekenlang. De baby liep hierdoor vele ribbreuken, beenbreuken en een scheur in zijn schedel op. Het kind overleed uiteindelijk in juli 2011 toen hij bijna drie maanden was. De vader sloeg toen zo hard met zijn vuist op het hoofd van het kind dat een nieuwe scheur van ruim elf centimeter ontstond.

De man mishandelde voor de geboorte van de baby al zijn vriendin. Vanaf het begin van de zwangerschap kreeg ze regelmatig klappen.

Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum onderzocht komen tot een andere conclusie dan eerder geraadpleegde experts. Volgens hen heeft de man weliswaar een persoonlijkheidsstoornis, maar is deze die maar in geringe mate van invloed geweest op het gewelddadige gedrag tegen zijn kind.

Daarom heeft het hof geen tbs opgelegd. De rechters vinden dat de ernst van de feiten een hoge gevangenisstraf rechtvaardigt en noemen het handelen van de man 'gruwelijk' en 'weerzinwekkend'.