'Rutte dreigde uit euro te stappen'

Premier Mark Rutte (VVD) dreigde in 2012 in een gesprek met EU-president Herman van Rompuy uit de euro te stappen als hij vasthield aan zijn plannen voor de eurozone. Dat zeggen Van Rompuy zelf en enkele andere betrokkenen woensdag in de Volkskrant. Rutte zelf zegt in de krant dat een dreigement de euro op te geven nooit aan de orde is geweest.

Van Rompuy stelt dat hij destijds 'verwonderd' was over de opstelling van Rutte. Anderen waren volgens de krant compleet verrast. De PVV had met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht vanwege de steun aan Griekenland opgeroepen de eurozone en de EU direct te verlaten. Publiekelijk nam Rutte afstand van dat idee.

Rutte stelt in de krant dat hij Van Rompuy destijds 'in zeer stevige bewoordingen' duidelijk heeft gemaakt dat hij diens plannen desnoods met een veto zou torpederen. Dat gebeurde op 5 juni 2012 in het Catshuis. Van Rompuy stelt dat hij deze bladzijde inmiddels heeft omgeslagen. "Er is sindsdien zo veel gebeurd dat ik er niet meer stil bij sta."

De EU-president wilde destijds dat lidstaten contracten met elkaar zouden afsluiten over volgens hem noodzakelijke economische hervormingen. Landen die hun afspraken nakomen, zouden dan worden beloond. Na een wandeling door de tuin van het Catshuis zou Rutte eenmaal binnen aan tafel geagiteerd zijn geraakt. Toen Van Rompuy nog eens uiteenzette waar hij heen wilde, zou Rutte kort hebben gereageerd. "Als het zo gaat gebeuren, stapt Nederland uit de eurozone", zou hij volgens betrokkenen hebben gezegd.

Van Rompuy zou hebben gezegd dat een vertrek zinloos is als Duitsland in de eurozone blijft. Zijn toenmalige kabinetschef zou bij wijze van grap hebben opgemerkt dat de haven van Antwerpen het vertrek van concurrent Rotterdam uit de eurozone zeer zou verwelkomen.

Mede door het Nederlandse verzet zijn er nog altijd geen hervormingscontracten. De gesprekken hierover worden in oktober voortgezet.