Rutte stuurt nieuwe brief over EU-prioriteiten

Onder druk van de Tweede Kamer stuurt premier Mark Rutte (VVD) nog dinsdagavond een nieuwe brief over het lijstje met EU-prioriteiten dat hij woensdag in een interview presenteerde. Dat heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) dinsdagavond gezegd.

De voltallige oppositie drong aan om nog meteen een debat te houden over de prioriteitenlijst, maar dat blokkeerden de coalitiepartijen VVD en PvdA. Daarop wilde de voltallige oppositie een spoeddebat houden over de kwestie, maar dat hield Van Miltenburg tegen. Fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra suggereerde daarop om te vragen of Rutte een nieuwe brief kan sturen.

Verschillende oppositiepartijen menen dat de eenheid van kabinetsbeleid op het spel staat, omdat de PvdA dinsdag afstand nam van de voorstellen van Rutte. Zo noemt Rutte niet het gemeenschappelijke buitenlands beleid van de Europese Unie, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag in een ander interview nog voor pleitte voor versterking daarvan.

SP-leider Emile Roemer schermde zelfs met de vertrouwensvraag om een debat af te dwingen. Zijlstra vroeg hem te wachten met een politiek oordeel totdat het kabinet de nieuwe brief heeft gestuurd. Ook riep hij op om Van Miltenburg niet de 'kop van jut' te maken als de oppositie haar zin niet krijgt.