Rutte: aanpak illegaliteit prioriteit kabinet

Het kabinet wil het aantal illegalen in Nederland blijven terugdringen, ook al is het wetsvoorstel dat illegaal verblijf in Nederland strafbaar stelt inmiddels van tafel. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"U weet dat de aanpak van illegaliteit voor dit kabinet een prioriteit is", zei Rutte tegen de Kamer. "Ook na het schrappen van deze maatregel." Het kabinet blijft daarom doorgaan gaan met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook moeten illegalen die nu in de noodopvang zitten werken aan hun vertrek uit Nederland. Vooral criminele en overlastgevende illegalen worden aangepakt, zei Rutte.

De Kamer ging dinsdagavond in debat met Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over de deal die de VVD vorige week met de PvdA sloot over het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit. Die werd geschrapt in ruil voor een half miljard lastenverlichting voor hogere inkomens.

Vorige week zei VVD-Kamerlid Malik Azmani al dat het kabinet moest doorgaan met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Illegaal verblijf trekt volgens hem nog steeds een zware wissel op de Nederlandse samenleving. "Strafbaar of niet, het land uit is het land uit." Ook staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is die mening toegedaan.