Zwarte Piet bij NSS opgerakeld

Een vraag vanuit de zaal had voor een topconferentie over nucleaire veiligheid wel een heel vreemd onderwerp: een man vroeg premier Rutte over de controverse rondom Zwarte Piet en de uitspraken die Wilders afgelopen week deed.

De man vroeg zich af hoe Rutte ooit voor nucleaire veiligheid kan zorgen, als hij maatschappelijke kwesties in het thuisland niet eens aan kan pakken. Rutte reageerde (in het Engels): "Zwarte Piet is zwart en dat kan ik niet veranderen. Zo heet hij nu eenmaal. Het is een oude kindertraditie en daarin gaat het niet over een groene of bruine piet."

Volgens Rutte moeten mensen met een donkere huidskleur juist blij zijn, omdat ze Zwarte Piet kunnen spelen zonder dagenlang schmink van hun gezicht af te moeten poetsen.

Rutte: "Ik kan alleen zeggen dat mijn vrienden op de Nederlandse Antillen heel blij zijn als ze Sinterklaas vieren omdat ze hun gezicht niet hoeven te schminken. En als ik zelf Zwarte Piet moet spelen dan ben ik dagen bezig om de verf van mijn gezicht te krijgen."


De journalist moet zich in een paar bochten wringen voor deze vraag