Rutte: doorgaan met hervormen

De komende jaren moeten in het teken staan van de daadwerkelijke invoering van de verschillende hervormingsvoorstellen van het kabinet. Dan voldoet het Nederlandse stelsel van publieke voorzieningen weer aan de eisen van de tijd en kan de economie blijven groeien, schrijft premier Mark Rutte (VVD) woensdag in de zogeheten verantwoordingsbrief.

De premier legt in de brief verantwoording af over het gevoerde kabinetsbeleid van het afgelopen jaar. 2013 stond in het teken van het zoeken naar draagvlak voor het kabinetsbeleid. Zo sloot het kabinet een begrotingsakkoord met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, om zich te verzekeren van voldoende steun in de Eerste Kamer.

Ook werd een aantal grote hervormingen met succes door de Tweede Kamer geloodst, zoals de langdurige zorg. Rutte ziet de behandeling van deze voorstellen in de senaat 'met vertrouwen' tegemoet.

De premier hamert op de doorvoering van deze hervormingen. "De komende jaren moeten de jaren van de daadwerkelijke implementatie en uitvoering van de hervormingsvoorstellen van het kabinet worden, zodat het Nederlandse stelsel van publieke voorzieningen structureel weer voldoet aan de eisen van deze tijd en de economie kan blijven groeien."

Voor het eerst in jaren klinkt ook weer optimisme door in de verantwoordingsbrief. Hoewel de groei vorig jaar nog achterbleef bij de verwachtingen, lijkt de economie zich nu voorzichtig te herstellen en is weer zicht op economische groei, schrijft Rutte.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is optimistisch. "Als je op het strand staat en staart naar de branding zie je niet het moment dat eb overgaat in vloed", zei Dijsselbloem bij de aanbieding van de verantwoordingsstukken in de Tweede Kamer. "Maar als je achteraf de getijdentabel erbij pakt, weet je dat je er met je neus bovenop stond."

Dat geldt ook voor 2013. Het was zwaar, maar de basis voor het herstel is gelegd, aldus Dijsselbloem.