Rutte niet bezorgd over stabiliteit PvdA

Het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit was niet nodig om de PvdA te 'stutten'. Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich geen zorgen over de stabiliteit van zijn coalitiepartner PvdA. Dat zei de premier vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte reageerde op het schrappen van de maatregel, die partijleider Diederik Samsom als een 'steen op de maag' lag. Dinsdag werd bekend dat de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel is, in ruil voor een half miljard aan lastenverlichting voor hogere inkomens. Het besluit kwam enkele weken na de slechte stembusuitslag voor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen.

"Ik maak mij geen zorgen over de stabiliteit van de PvdA of de VVD", zei Rutte. "We kunnen wel vaststellen dat tegen de achtergrond van de verkiezingsuitslag er bij de PvdA behoefte stond dit onderdeel te schrappen." Ook was het bekend dat het een 'ingewikkeld punt' was bij de PvdA, zei Rutte. En dat kon worden ingeruild voor lastenverlichting, wat voor de VVD weer een 'aangelegen punt' is.

Daarnaast wisten beide coalitiepartijen dat regeren in crisistijd electorale gevolgen zou hebben. "Dan moet je er op rekenen dat de kiezer niet met gladiolen langs de kant zal staan en dat je er tijdens de verkiezingen iets van zal merken." Ook de VVD heeft zetels verloren in de gemeenteraden. "Het is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen."