'Rutte is teruggefloten'

Premier Mark Rutte (VVD) is door de PvdA teruggefloten met zijn voorstel voor vijf kerntaken waartoe de Europese Unie zich zou moeten beperken. Dat concludeerde Alexander Pechtold (D66) naar aanleiding van de brief die Rutte samen met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In die brief worden meer prioriteiten genoemd dan de vijf die Rutte eerder noemde. De lijst is uitgebreid met wensen die door de PvdA woensdag naar voren werden gebracht, zoals een focus op werk. "De premier heeft vanochtend voor zijn beurt gesproken", concludeerde Pechtold. "Hij is teruggefloten."

Pechtold sprak zijn waardering uit voor de brief en liet weten geen behoefte meer te hebben aan een snel debat. Voordat de brief er was, probeerde hij nog hemel en aarde te bewegen om Rutte nog woensdagavond te ondervragen in de Tweede Kamer. Emile Roemer (SP) dreigde met een motie van wantrouwen om een debat af te dwingen, maar prees eveneens de heldere brief. "Een debat vanavond is niet meer aan de orde."

Volgens CDA-leider Sybrand Buma is een proefballon van Rutte in zijn gezicht ontploft. Volgens Halbe Zijlstra (VVD) is de oppositie bevangen door verkiezingskoorts. "Deze klucht heeft nu wel lang genoeg geduurd", zei hij. "Het kabinet spreekt met een mond en sprak met een mond, dat is de conclusie." De grote woorden van de oppositie waren 'kennelijk even nodig' vanwege de verkiezingen, aldus de liberaal.

'Rutte is teruggefloten' (Foto: Novum)
'Rutte is teruggefloten' (Foto: Novum)