Banken komen met plan voor snellere winkelbetaling

De Nederlandse banken komen in november met een plan om pin- en iDeal-betalingen sneller te verwerken. Onderzocht wordt of het mogelijk is om in het weekend betalingen te gaan verwerken. Een andere optie is om het geld maandagochtend eerst over te maken aan winkeliers, en pas daarna af te schrijven.

Detailhandel Nederland beklaagde zich er rond de paasdagen over dat betalingen die zaterdag werden gedaan, pas dinsdag bij de winkeliers op de rekening stonden. Hierdoor zouden de winkeliers enkele tientallen miljoenen euro's mislopen vanwege gemiste rente-inkomsten. Ook zouden winkeliers in betalingsproblemen kunnen komen.

Doel van het bankenplan is ervoor te zorgen dat met name winkeliers het geld van klanten sneller op hun rekening krijgen, maakte het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer donderdag bekendgemaakt. De banken werken voor het plan samen met De Nederlandsche Bank. De bedoeling is dat de betalingen stapsgewijs sneller worden verwerkt, zonder dat de bestaande infrastructuur wordt aangepast.

De banken tekenen wel aan dat het daadwerkelijk versnellen van de betalingen niet eenvoudig zal zijn, omdat een deel van de betaalketen zich in het buitenland bevindt. De banken lieten destijds optekenen dat de reden van de vertraging is dat de betalingen via de Europese Centrale Bank lopen.

Detailhandel Nederland noemt het onderzoek van de banken een belangrijke stap. "Het is goed om te merken dat de banken de problemen van winkeliers serieus nemen", zegt een woordvoerder. De winkeliersvereniging gaat wel een vinger aan de pols houden.