Microsoft komt met oplossing voor lek Internet Explorer

Microsoft heeft om 19.00 uur een update voor Internet Explorer vrijgegeven. De update is een oplossing voor het lek dat afgelopen weekend werd ontdekt en waarbij indringers de volledige controle over een computer konden overnemen. Opmerkelijk is dat de update ook beschikbaar is voor XP. Microsoft wilde dit eerder niet doen omdat het dat besturingssysteem niet meer ondersteunt.

Ook komt de update eerder dan verwacht. Microsoft had eerder aangegeven dat de oplossing nog enkele weken kon duren. Algemeen directeur Adrienne Hall laat weten dat het bedrijf heeft besloten om het probleem snel op te lossen omdat het de veiligheid van zijn producten 'zeer serieus' neemt.

Gebruikers van Explorer die automatische updates hebben ingeschakeld, hoeven niets te doen. De update wordt bij hen vanzelf geïnstalleerd. Anderen moeten hem zelf downloaden. Microsoft bracht de problemen zaterdag naar buiten. Vervolgens waarschuwden de Amerikaanse en Britse autoriteiten mensen om de browser niet meer te gebruiken. De Nederlandse politie volgde dinsdag.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaf echter aan dat er geen aanwijzingen zijn dat in Nederland op grote schaal misbruik werd gemaakt van het lek.