'Aantal spijbelaars veel groter dan gedacht'

Leerlingen op de basis- en middelbare school blijken veel vaker te spijbelen dan gedacht. Dat is duidelijk geworden door strenger toezicht. Het aantal meldingen van schoolverzuim is door het nieuwe controlesysteem 'explosief toegenomen', schrijft het AD woensdag.

In Rotterdam blijken scholieren dertig procent meer te spijbelen dan werd aangenomen. Het aantal spijbelregistraties steeg daar met bijna vierduizend tot 9700. In Den Haag verdubbelde het aantal meldingen bijna, tot 7500.

De vier grote steden zitten scholen sinds vorig schooljaar flink op de huid om het schoolverzuim terug te dringen. De gemeenten hebben die taak op eigen verzoek overgenomen van de Inspectie van het Onderwijs.

Over het aantal spijbelaars bestond jaren een scheef beeld door een slechte registratie van scholen. In Den Haag bleken vorig jaar bijvoorbeeld zeventig van de 113 onderzochte scholen hun zaken niet op orde te hebben.

Vorig jaar zijn meer spijbelaars doorverwezen naar Halt voor een straf doordat scholen en gemeenten meer aandacht hebben voor schoolverzuim, zo bleek eerder dit jaar al. Scholen die hun verzuimadministratie niet op orde hebben kunnen worden beboet. De boete kan oplopen tot een ton.