Gekkies jankzakken over schoolontbijt

Voor sommige mensen is het nooit goed. Krijgt een half miljoen kinderen een schoolontbijt met brood, jam, hagelslag en melk, moet er zonodig weer een zelfbenoemde voedselwaakhond zeuren dat de kinderen liever groente en fruit naar binnen moeten proppen op de vroege ochtend.

Niet alleen vind foodwatch dat het landelijke schoolontbijt ongezond is, ze vindt ook dat het "reclame, kindermarketing en promotie van ongezond eten" is. De organisatie, die het schoolontbijt nu zelf misbruikt als marketinginstrument, wil dat de overheid ingrijpt, omdat er kennelijk nog niet genoeg wordt betutteld in Nederland.

"Kinderen krijgen ongezonde producten zoals volle margarine, hagelslag, smeerkaas en sinaasappelsap uit pak voorgeschoteld’’, aldus een woordvoerster van de foodwatch gekkies. "Als het doel echt is om te benadrukken hoe belangrijk een gezond ontbijt is, waarom worden er dan geen groente en fruit aangeboden?"

Dat het schoolontbijt ook vooral leuk moet zijn lijkt voor deze beroepszeurkousen geen argument. Die zien liever dat kinderen 's morgens met een lang gezicht twee ons sperziebonen naar binnen werken dan lachend een bruine boterham met aardbeienjam. "Daarin zitten suikers, vetten en zouten die kinderen al teveel binnen krijgen, terwijl kinderen juist te weinig groente en fruit binnen krijgen", beschuldigt een woordvoerder alle ouders van Nederland in het Jeugdjournaal.

Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood. Vorig jaar werd het voor de tiende keer gehouden, toen deden zo’n half miljoen kinderen van ongeveer 2500 verschillende basisscholen mee.

Het Nationaal Schoolontbijt laat in een reactie weten dat "als foodwatch aandacht vraagt voor overgewicht bij kinderen en kidsmarketing, dan staat Het Nationaal Schoolontbijt aan dezelfde kant". Verder merkt de organisatie op dat groente en fruit in het pakket zeker een wens voor de toekomst is. "In 2008 zat als proef groente en fruit in het pakket, maar dit leverde gezien de houdbaarheid en kwetsbaarheid logistieke en kostentechnische problemen op."

Of foodwatch tevreden gaat zijn als er wél fruit in de pakketten zou zitten valt nog te bezien. Van veel fruitsoorten is bekend dat er naar verhouding erg veel suiker in zit. 

'Schoolontbijt promoot ongezond eten'
'Schoolontbijt promoot ongezond eten' (Foto: ANP)