Bijbelfilm verboden in Arabische landen

De christenfilm Noah wordt niet vertoond in drie Arabische landen. Bioscoopbezoekers in Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten kunnen niet naar het omstreden bijbeldrama. Waarschijnlijk volgen nog meer Arabische landen, heeft een woordvoerder van Paramount Pictures laten weten aan persdienst Reuters.

"In een verklaring hebben de filmcommissies laten weten dat de film in tegenspraak is met de islam", licht de woordvoerder toe. Paramount, dat 125 miljoen dollar in Noah stak, verwacht dat de film ook in Egypte, Jordanië en Koeweit verboden wordt. Al-Azhar, het belangrijkste islamitische instituut van Egypte, kondigde donderdag een fatwa af tegen de film.

Noah, van regisseur Darren Aronofsky, vertelt het sprookje van het personage Noach, die door supergeloofwaardige bovennatuurlijke krachten wordt gewaarschuwd voor een zogenoemde zondvloed. Russell Crowe speelt de rol van Noach, Jennifer Connely en Emma Watson zijn te zien als zijn vrouw en dochter. De film is vanaf 10 april in Nederland te zien.

Noah zorgt niet alleen in de Arabische wereld voor ophef. Ook Amerikaanse christenextremisten maakten zich al boos over Noah, omdat het verhaal niet bijbelgetrouw wordt verteld. "De angel zit hem vooral in de angst voor het onbekende en voor mensen die bijbelverhalen zouden willen uitbuiten", zei Aronofsky eerder deze week over de ontstane ophef.