Plan voor open ov-poortjes is 'verkiezingsretoriek'

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben forse kritiek op het pleidooi van VVD en PvdA om de ov-poortjes op treinstations open te houden. CDA, SP en GroenLinks spreken van een proefballon om kiezers te paaien vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat bleek donderdag tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer.

De NS wil de poortjes op stations sluiten om zwartrijden tegen te gaan. Alleen mensen met een ov-chipkaart kunnen het station dan nog betreden. VVD en PvdA verklaarden zich donderdag tegen omdat stations openbare gebieden zijn en mensen en ondernemers veel last zouden hebben van gesloten poortjes.

"Wat is dit voor gedraai, wie gaat dit betalen? Hebben PvdA en VVD zitten slapen toen dit besluit viel", zei CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. Hij is er geen voorstander van dat straks alle poortjes open staan en er 'honderden miljoenen euro's' worden weggegooid. "Wie gaat voor deze blunder opdraaien met dit gedraai en gekonkel", aldus De Rouwe.

SP-Kamerlid Eric Smaling spreekt van 'holle verkiezingsretoriek'. "We hebben de NS gedwongen poortjes neer te zetten. Ik denk niet dat dit een helder signaal is naar de burger." Smaling benadrukte dat de NS een proef doet op acht stations. "NS is zich bewust van de keerzijdes. Laten we even kijken hoe het loopt", aldus de politicus