Kamer wil poortjes stations openhouden

De ov-poortjes op NS-stations moeten open blijven. Ook niet-reizigers moeten op de treinstations kunnen komen, zeggen Kamerleden van PvdA en VVD tegen RTL Nieuws.

De NS wil de poortjes op stations sluiten om zwartrijden tegen te gaan. Als dat gebeurt, kunnen alleen mensen met een ov-chipkaart het station nog betreden. "Maar als je je oma op de trein wil zetten of van het station wil halen, dan moet je ook gewoon het station op kunnen", zegt PvdA-Kamerlid Duco Hoogland tegen RTL.

Bij het NS-station in Woerden zijn de poortjes sinds januari als proef gesloten. Dat leidt volgens VVD-Kamerlid Betty de Boer tot veel problemen. "Er wonen mensen en ondernemers aan beide zijden van het spoor, dat al een gebied doorsnijdt. Mensen moeten gewoon van de ene naar de andere kant kunnen komen, zonder dat ze per se een ov-chipkaart moeten hebben."

De Kamer praat donderdagmiddag met staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) over het spoor. De coalitiepartijen kondigen moties aan om het landelijk sluiten van poortjes te voorkomen.