EU kraakt Russische ban op varkensvlees

Het Russische verbod op varkensvlees uit de Europese Unie is "buiten proportie", zo liet de Europese Commissie vrijdag weten. Moskou stelde het embargo woensdag in nadat in Litouwen Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen.

"Ik betreur het ten zeerste dat onze Russische partners de uitvoer blokkeren, zelfs uit EU-lidstaten die overduidelijk niet zijn getroffen door de ziekte", aldus Europees Commissaris voor Gezondheid Tonio Borg. De Russische maatregel treft daarmee ook grote exporteurs van varkensvlees in de EU, zoals Nederland en Denemarken. Borg wil binnenkort naar Moskou gaan om de zaak op het hoogste niveau aan te kaarten.

Borg probeert Moskou zover te krijgen dat het varkensvlees uit niet-besmette gebieden in Europa toelaat. Ook heeft Brussel Moskou verzekerd dat de ziekte beperkt blijft tot het zuiden van Litouwen, en dat alle maatregelen in lijn met internationale afspraken zijn. Maar de Russische autoriteiten nemen daar geen genoegen mee.

De ziekte werd op 24 januari aangetroffen bij twee wilde zwijnen in Litouwen en is volgens de Commissie afkomstig uit "een niet-EU-buurland" (Wit-Rusland) waar de ziekte niet is ingedamd. Varkenspest komt sinds 2007 ook vaak in Rusland voor.

Rusland importeert elk jaar ruim zevenhonderdduizend kilo varkensvlees uit de EU, goed voor een kwart van de Europese productie. Nederland exporteerde vorig jaar 55.000 kilo naar Rusland. Voorlopig blijft het Nederlandse vlees voor Rusland in de koelcel.

Het Russische verbod op varkensvlees volgt kort na het bezoek aan Brussel afgelopen dinsdag van de Russische president Vladimir Poetin. De hoogste EU-leiders (voorzitters José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Herman Van Rompuy van de Europese Raad) klaagden toen al over de vele protectionistische maatregelen van Moskou tegen EU-producten.