Nog geen VS, wel Cannes voor Grace

De film Grace of Monaco met Nicole Kidman als Grace Kelly opent dit jaar het filmfestival van Cannes. Dat heeft de festivalorganisatie vrijdag bekendgemaakt. De wereldpremière trapt op 14 mei het festival aan de Franse zuidkust af.

Producent The Weinstein Company (TWC) maakte donderdag bekend de premièredatum van 14 maart te hebben geschrapt, waarna speculaties over de productie losbarstten. Regisseur Olivier Dahan heeft meermaals aangegeven in de clinch te liggen met Harvey Weinstein. De producent zou belangrijke scènes uit de film willen knippen over een ruzie tussen prins Rainier en de toenmalige Franse premier Charles de Gaulle.

Grace of Monaco gaat over het leven van de Amerikaanse actrice Kelly die in 1956 trouwde met prins Rainier van Monaco. Zes jaar later werd ze door Alfred Hitchcock gevraagd weer in een film te spelen. Tegelijkertijd was het rijke vorstendom in conflict met Frankrijk over de belastingvoordelen van Monaco.

Vorig jaar was The Great Gatsby van Baz Luhrmann de openingsfilm van het festival. Het filmfestival duurt tot en met 25 mei.


Grace of Monaco opent filmfestival van Cannes (Foto: Novum)