Rutten: "Vind het vervelend voor Cocu"

PSV zit in de hoek waar de klappen vallen. De Eindhovenaren staan op de tiende plaats en moeten het zaterdag opnemen tegen koploper Vitesse.

Fred Rutten werkte voor zowel PSV als voor Vitesse. De werkloze trainer kijkt zaterdagavond met veel belangstelling naar het duel tussen zijn voormalige werkgevers. "Gevoelsmatig verwacht ik een gelijkspel, maar ik hoop op een zege voor PSV. Na acht jaar in Eindhoven te hebben gewerkt zit de liefde voor die club net iets dieper", zegt Rutten.

Het valt Rutten zwaar dat Philip Cocu dit als onervaren trainer allemaal mee moet maken. "Ik vind het vervelend voor Phillip Cocu, dat hij als beginnende trainer dit mee moet maken, maar dit hoort ook erbij", zegt hij in De Telegraaf.

"Het is geen gemakkelijke situatie. Een belangrijke oorzaak lijkt mij de jeugdigheid van de selectie. Die bestaat voor het grootste deel uit jonge honden, die voor het eerst echt ervaren wat het inhoudt om bij een topclub te spelen. Bij een club als PSV moet je altijd presteren en dat brengt extra druk met zich mee. Dat zijn de wetten van topvoetbal."

Rutten denkt niet dat PSV de weg naar boven snel zal vinden. "Als je eenmaal in zo’n situatie zit, is het heel moeilijk om dat om te draaien en een reeks van acht, negen overwinningen neer te zetten. Het gaat echt heel lastig worden."

PSV ging afgelopen zondag nog met 3-1 onderuit op bezoek bij Feyenoord. Na vijftien wedstrijden staat de ploeg van Cocu op de tiende plaats. De achterstand op koploper Vitesse is tien punten.